Westerlo - september 2013
Jaargang 3 - nummer 8
 
 Inhoud
Bibkaffe: Diane De Keyzer - OPGELET: gewijzigde datum
 
 
Werken in het Kasteelpark
 
Naar bib of sporthal?
 
Gebruik de ingang van het Kasteelpark aan de Merodedreef. De voorbereidende werkzaamheden aan de bouw van het zwembad zijn volop aan de gang.
 
De graafwerken zijn gestart op maandag 19 augustus en nemen een zevental weken in beslag. Daarom is vanaf die dag de ingang van het Kasteelpark langs de Hollandse Dreef enkel toegankelijk voor werfverkeer.
 
Bezoekers van de bib en de sporthal gebruiken dus best de ingang van het Kasteelpark langs 't Contrast in de Merodedreef.
 
 
 
 
 
 
Wink@Westerlo: Herinneringen - Anne-Marie Hooyberghs
 
De Westelse schrijfster Anne-Marie Hooyberghs is met Herinneringen al aan haar elfde roman toe.
 
In 1995 debuteerde ze met "Zigeunerrapsodie" en sindsdien is het zeer snel gegaan.
In Vlaanderen staat ze aan de top in haar geliefkoosde genre, de streekroman.
 
Het verhaal gaat over de jonge verpleegster Kristie, die in een verzorgingscentrum werkt. Ze sluit vriendschap met een bewoonster, de 88-jarige Katarina, die het moeilijk heeft met het verwerken van haar verleden. De twee vrouwen vinden steun bij elkaar.
 
Een verhaal van liefde, troost en de onvoorspelbaarheid van het leven...
 
 
 
 
 
Bibkaffe : Diane De Keyzer - OPGELET: gewijzigde datum
 
Iedereen die zin heeft in een gezellige babbel bij een tas koffie is tweewekelijks op dinsdag tussen 14u. en 16u. welkom op de Bibkaffe. 
 
Op donderdag 19 september om 14u. (en niet op dinsdag 10 september, zoals eerder gecommuniceerd) is Diane De Keyzer te gast.
 
We kennen haar van boeken als Madame est servie, over het leven in dienst van adel en burgerij, Met madame aan zee, over meiden aan de Belgische kust en De schaamte en de schrik, waarin vier generaties vrouwen vertellen over hun seksuele evolutie en de taboes die errond hingen.
 
Toegang gratis.
 
Op dinsdag 24 september is er dan weer een "gewone" Bibkaffe.
 
 
 
 
Bibkids : KJV
 
 
Ben je tussen 4 en 16 jaar?
Lees je graag?
Vind je het belangrijk om je stem te laten horen?
Wil je mee op zoek gaan naar het allerbeste kinder- en jeugdboek van het voorbije jaar?
WORD DAN KJV-JURYLID!
 
23 september vertrekt de trein van Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) opnieuw in onze bib. 
 
Na het succes van verleden jaar organiseren we ook dit jaar twee leesgroepen: een voor het 3de en 4de leerjaar, een andere voor kinderen van het 5de en 6de.
Zij lezen 10 boeken en komen een 6-tal keer in groep samen om aan de hand van een leuke activiteit of spel over de boeken te praten.
Uiteindelijk maakt ieder zijn eigen top 10.
 
Maar ook andere leeftijdsgroepen kunnen meelezen. De bib zorgt voor een lidkaart en de boeken. De juryleden lezen en beoordelen dan op eigen houtje.
 
Bij KJV is leesplezier het allerbelangrijkste! Het leesjaar sluiten we af met een verrassing voor alle deelnemers!
Meer info krijgen de kinderen weldra op school.
 
Vragen? ann.janssens@bibwesterlo.be of 014 53 87 45
 
 
Bibkids : Voorleeskwartiertjes 
 
 
Tijdens het voorleesjaar organiseren we elke maand voorleeskwartiertjes. Onze vrijwilligers kiezen de mooiste verhaaltjes voor de allerkleinsten en lezen ze voor in de jeugdhoek.
 
Kom gerust eens luisteren. 
 
Deze maand kan je genieten van een verhaaltje op
dinsdag 24 september om 18.30u.
(1ste en 2de kleuterklas)
donderdag 26 september om 18.30u.
(3de kleuterklas en 1ste leerjaar)
 
  
Bibkids : Nieuw!  
 
 
 
Jeugdauteur Jonas Boets houdt van spanning en humor, het liefst tegelijkertijd. Hij brak door met de reeks over de jonge spion Sam Smith. Met "Mystery Girls" start hij een nieuwe serie over drie stoere zussen. De eerste twee delen Het geheim van Giovanni en Stelen in stijl staan alvast in onze rekken!
 
De IJzerkoning, De IJzerprinses en De IJzerkoningin zijn de eerste delen van de geroemde fantasyserie The Iron Fey. Hoofdpersoon is Meghan Chase, een doodgewoon boerenmeisje. Wanneer ze zestien wordt, begint ze ineens vreemde wezens te zien. Haar broertje blijkt ontvoerd te zijn door deze zogenaamde "fae", en ze vermoedt dat ook de mysterieuze verdwijning van haar vader vele jaren geleden hier iets mee te maken heeft. Samen met haar beste vriend reist ze naar het land van de fae en ontdekt ze dat ze eigenlijk de dochter is van Oberon, koning van het Zomerhof.  
 
  
 
 
  
Net uit en al in je bib
  
Van een verzamelcd gesproken : hier staat gewoon álles op.
Van Duke Ellington en Louis Armstrong, over Stan Getz en Chet Baker tot The Modern Jazz Quartet en natuurlijk "onze" Toots Thielemans.
 
Wie altijd al de ambitie had om het genre te verkennen maar al te zeer geïntimideerd was door het enorme aanbod om de stap te zetten, heeft nu geen enkel excuus meer.
 
Klara's Best of Jazz. Schitterend.
 
 
 
 
 
Andere blikvangers:
 

 
 
 
Een miljoen views op Youtube op 1 nacht... onwaarschijnlijk. Maar dat ze er nog altijd staat... zeker.
Podiumbeest Natalia haalt op Overdrive weer uit als in haar beste dagen.
 
De Romeo's vieren hun tiende verjaardag met een dubbelcd: 10.
Met hierop ook bijdragen van Will Tura en Bart Herman.
 
Van een heel ander kaliber is Kersen eten om middernacht. Een verzameling muzikale herinneringen van Bart Stouten, dichter en presentator bij Klara.
de titelsong
  
 
 
de officiële trailer 
 
 

Steven Soderbergh won in 1989, op 26-jarige leeftijd, met zijn debuutfilm "Sex, lies and videotape" de Gouden Palm in Cannes.
Na 26 films in 24 jaar, waaronder enkele kaskrakers (Erin Brockovich, Ocean's Eleven...) zet hij met Side Effects een punt achter zijn carrière als regisseur.
Maar het moet gezegd : hij doet het in stijl, een sterke thriller die zich afspeelt in het wereldje van de farmaceutica.
 
Het echtpaar Jessica Woodworth en Peter Brosens kennen we van pareltjes als "Khadak" (2006) en "Altiplano" (2009).
Terwijl deze zich respectievelijk afspeelden in de Mongoolse steppen en in de Andes, werd Het vijfde seizoen in de Condroz gefilmd.
De film gaat over een kleine gemeenschap die af te rekenen krijgt met een natuurramp. Na de winter wil de lente maar niet beginnen, de seizoenen houden op, met alle gevolgen vandien...
 
Wanneer de mysterieuze Lena Duchannes Ethans school binnenstapt, is hij onmiddellijk betoverd en al snel zijn ze onafscheidelijk. Maar Lena verbergt duistere krachten en een groot geheim. Op haar zestiende verjaardag wordt ze opgeëist door de Krachten van het goede of het kwade. Ze vreest voor Ethans veiligheid en beslist alle sporen van hun liefde uit zijn geheugen te wissen... Voor de liefhebbers van Twilight: Beautiful Creatures.
 
De Noorse crimekoningin Unni Lindell verstaat als geen ander de kunst om geloofwaardige personages te creëren en intelligente plots vol onverwachte wendingen te bedenken. Al haar boeken werden bestsellers, en dat is mede te danken aan een held met wie iedereen zich kan identificeren: Cato Isaksen, politieman in Oslo, pas gescheiden en een vat vol emoties.
Rouwmantel en Dromenvanger zijn de spannende verfilmingen van de eerste twee romans van Lindell.
 
 
de officiële website
 
 
bekijk de betoverende trailer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mattew is opgenomen in een inrichting en houdt daar een dagboek bij over zijn jeugd. Toen hij negen was, overleed zijn oudere broer Simon: een keerpunt in Matthews leven. Met onderkoelde humor schrijft hij op wat hij sindsdien heeft meegemaakt. Hij schrijft over zijn moeder, zijn beste vriend, maar bovenal over Simon. De jongen beseft dat hij een unieke daad moet verrichten om zijn broer te herdenken.
"Van het rijtje jonge debuutschrijvers dat aan de poort van het literaire establishment staat te drummen, legt Nathan Filer alvast één van de mooiste toegangskaartjes voor. Zijn De schok van de val (Anthos) is de meest deugdzame brok miserie die ons in lange tijd van over het Kanaal is komen aanwaaien." (HUMO)
 
Als Yu-jeong voor de keuze gesteld wordt: óf in therapie óf op bezoek bij een ter dood veroordeelde moordenaar in de gevangenis van Seoul, ontmoet ze gevangene nummer 3987, Yun-su, in afwachting van zijn executie. Door hun korte wekelijkse ontmoetingen herleeft in beide jonge mensen de wil om te leven. Een bitterzoete romance bloeit op, maar de tijd die hen nog rest is kort... De uren die we deelden van Ji-Young Gong.
"De beste roman van 2012" , oordeelden maar liefst vijf Italiaanse kranten over Sofia draagt altijd zwart. Trefzeker en invoelend beschrijft Paolo Cognetti de moeizame coming of age van de onweerstaanbare Sofia. Ze is onaangepast, breekbaar, stoer, tegendraads, bang, brutaal, verlegen, een personage om verliefd op te worden. Sofia kruipt onder je huid en laat je niet meer los. 
 
Bart Hoffman is misdaadjournalist, fietser en bijna vijftig. De toekomst baart hem zorgen als hij wordt ingehaald door het verleden: zijn vrienden David, Joost en André keren terug in zijn leven. En met hen de zomer van 1982, met de hopeloze liefde voor de mooie Laura, het verraad en de dood door schuld op de Mont Ventoux. Ventoux van Bert Wagendorp is een ontroerende tragikomedie die zich uitstrekt van de Achterhoek in de jaren zestig en zeventig tot de Randstad en de Provence anno 2012.

 
een proevertje
 

In Zuiver maken we kennis met Susan Lindley, een vrouw die stuurloos is geraakt na de dood van haar man en het uiteenvallen van haar gezin. Maar wie een plichtmatige roman verwacht over een rouwende weduwe die niet weet hoe ze verder moet, zal bedrogen uitkomen.
Lydia Millet onderzoekt op grappige en hartverscheurende wijze evolutie en uitsterven, kinderen en ouderschap, verlies en ontdekking op zo'n oprechte en ironische manier dat je als lezer van de ene verbazing in de ander valt, en het boek werkelijk ingezogen wordt. 
 
 
 
 
 
België, de bakermat van Europa en van het surrealisme, blijft verbazen. Het is een van de welvarendste landen ter wereld, maar de federale staat is een onuitputtelijke bron van hervormingen, misverstanden en tegenstellingen.
"België begrijpen is een geschenk voor iedereen die zich op 2014 wil voorbereiden, wil begrijpen wat er op het spel kan staan en welke mogelijke scenario's er zijn." Carl Devos
 
Op 13 juli ll. speelde hij Werchter Classic plat. Nu vind je zijn biografie in de bib. In Bruce Springsteen geeft Peter Ames Carlin in samenwerking met "The Boss" zelf, een openhartig en levendig portret van een rocklegende. Voor het eerst vertellen ook de leden van de E Street Band hun verhaal. 
 
50 planten die de geschiedenis veranderd hebben geeft een fascinerende kijk op de invloedrijkste planten die de mens kent en hun economisch en industrieel belang (o.a. hop-bier, cacao-chocolade, tarwe-brood,...).
 
 

 
de eerste pagina's 
 

Rita's Ride
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Rita.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mr. Gwyn - Alessandro Baricco
 
Mr. Gwyn, een succesvol schrijver, besluit op een dag dat hij nooit meer boeken wil schrijven. Hij creëert een nieuw beroep dat beter bij hem past: hij gaat portretten van mensen "schrijven". Rebecca, zijn eerste proefpersoon, selecteert voor hem de personen die veel geld willen geven om door hem geportretteerd te worden.
In zijn atelier observeert en bestudeert hij dagenlang elk naaktmodel dat voor hem poseert en schrijft zo uiteindelijk hun verhaal, dat alleen door de persoon in kwestie mag gelezen worden.
Na zijn tiende portret verdwijnt Mr. Gwyn opeens. Niemand weet waar hij is. Rebecca gaat op zoek en weet zijn geheim te ontrafelen.
 
Een bijzonder origineel en mysterieus verhaal met een filosofische diepgang. Veel vragen blijven onbeantwoord. Als dit het doel was van de schrijver, is hij daar zeker in geslaagd. 
 
 
 
 
Liefdeslied - Alex Miller
 
John en Sabiha zijn de twee hoofdpersonages in dit mooie, melancholische liefdesverhaal. De liefde tussen deze Australiër en zijn knappe Tunesische vrouw komt onder druk te staan als ze na enkele jaren huwelijk nog geen kinderen hebben. Het ondraaglijke verlangen naar een kind en de diepe wens van Sabiha om op een dag met haar kindje naar haar vader in Tunesië te gaan vóór hij sterft, drijft haar tot een allerlaatste daad met onvoorziene gevolgen...
 
Het is een aangrijpend en vlot geschreven verhaal. Vaak voel je de beklemmende sfeer en de eenzaamheid van de geliefden.
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... we eind deze maand starten met de voorbereidingen van zelfuitleen via het digitale RFID-systeem? Hiervoor moeten alle materialen in de bib voorzien worden van een RFID-label. Deze labels worden gelinkt aan de beschrijving in de catalogus. Een hele opdracht en we hopen dat onze lezers er zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. Uiteraard houden we jullie regelmatig op de hoogte van onze vorderingen.
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: