Woensdag 15 juli 2020

 Dag beste lezers van de Oppeppers,
 
 
Een hele goeie morgen, met de foto links:
dat krijg je als je je kleinkind vraagt om de groenten te wassen....


Een mooie woensdag gewenst,
Henja, Helmi en Ineke
 
Klassiek en 'klassiekers' van Claire
Claire duikt nog eens in haar verzameling zoom- zangkoren tijdens de lockdown. Speciaal  omdat amateurkoren nog steeds niet kunnen zingen. Terwijl samen zingen nóg heerlijker is, dan samen instrumentaal spelen.

Om te beginnen 6000 mensen uit 45 landen die heel enthousiast David Bowie zingen. Couch Choir met Heroes. Heel knap in elkaar gezet, zoveel zangers.

Lol maken met ABBA: Dancing Queen wordt Quarantine

    

Phoenix Chamber Choir (foto boven) uit Vancouver zingst Longest Time in een 'Quarantine Edition'.

We eindigen met een man die met zich zichzelf zingt: Coronavirus Rhapsody, based on Bohemian Rhapsody.
 
Cabaret voor de woensdag
 

Foto boven: grapje uit Canada waar een hittegolf heerst, een van vele de laatste tijd. Met een parodie op Trump, die zegt dat als er niet zoveel getest zou worden, er ook niet zoveel besmettingen zouden zijn.
 
'Iets met kunst', van Henk Roos
  Joost Swarte: Piet Mondriaan in zijn atelier
   in New York (2017)


Nederland past zich aan aan de 1,5-metersamenleving. Overal zijn grote stickers op het plaveisel verschenen om ons te wijzen op onze plicht. Al die wegwijzers zijn door iemand ontworpen.

Joost Swarte
In Haarlem hebben ze daar een zeer goede grafisch ontwerper voor: Joost Swarte, de tekenaar van de ‘klare lijn’.

Toneelschuur Haarlem
Net als veel andere culturele instellingen zijn ook de deuren van de Toneelschuur in Haarlem weer opengegaan.

 


   
Er is hard gewerkt om het gebouw ’corona-proof’ te maken. Om te zorgen dat bezoekers bijvoorbeeld anderhalve meter afstand van elkaar houden of weten welke looprichting ze moeten volgen, werd de hulp ingeroepen van Joost Swarte.

Pictogrammen
Zo hebben ze nu een set pictogrammen die tegelijk duidelijk, mooi en vriendelijk zijn.
De pictogrammen zijn gratis te downloaden op
www.toneelschuur.nl/toolkit

Meer Joost Swarte zien? Zie dit filmpje.
   
 
Recept van Henja
Provençaals vispotje oftewel een fleurige paprika-courgetteschotel met vis


Hoe lekker en gezond kan makkelijk zijn?  Daar kom je heel eenvoudig achter als je dit vispotje maakt. Knapperig stokbroodje of Ciabatta dippen in een geurige olijfolie, glaasje wijn. Wat wil een mens nog meer?
Het recept is voor 4 personen. Beetje veel als je alleen of met zijn tweeën bent, maar van het restant maak je een heerlijk soepje voor de lunch van de volgende dag.  Water en wijn erbij, zoveel als nodig, kruiden, groenten of vis bouillonblokje, even opwarmen en klaar. Bekijk het recept.
 
 
Vervolgverhaal van Corinna
Bea had er zondag een internationale draai aan gegeven, aan ons vervolgverhaal:

‘Tante Annie, op de schijf staan heel erge dreigbrieven en er zijn heel hoge bedragen overgeschreven aan ene Diego Maria Lucario.’
 

 
Lekker veel bewegen
Niet iedereen is meer in staat om dagelijks rondjes te rennen om in conditie te blijven. Toch blijft het belangrijk om in beweging te blijven. Iedereen weet het, maar doen we het ook?
 


Miranda en Laura (buurt-sportcoaches in Hilversum) helpen om aan de dagelijks minuten beweging toe te komen, tips stoelfit
 
Gisteren regende het bijna de hele dag....
Het heeft ook wel iets rustgevends dat geluid van regen en water. Op YouTube vind je regengeluiden als ondersteuning bij meditatie. Hier is er een voorbeeld van: ontspannen muziek met zachte regen.
 
Voor de lessen tai chi die Senver aanbiedt, is veel animo. Je kunt alvast een kijkje in de keuken van tai chi nemen. Hier wat oefeningen voor beginners.
 
Sport gouwe ouwen
Vandaag een gouwe ouwe met uitsluitend sportliederen.
De eerste is gewijd aan onze voetbalvrouwen gezongen door Claudia de Breij, Zie die leeuwinnen. Geen gouwe ouwe natuurlijk maar dit is de gouwe ouwe van de toekomst.
 
Volgens mij (schrijft Henja) is Hup Holland Hup van Jan de Cler het allereerste voetballied. Wie een oudere weet mag het zeggen.
De tweede, of is het eerste? nationale sport van Nederland is het schaatsen. En natuurlijk werd daar ook bij gezongen. Ard & Keessie, de voorloper van het huidige dweilorkest.

Maar dan kan onze derde nationale sport echt niet ontbreken.  Wie kent niet het lied waar jaar en dag Radio Tour de France mee begon, Champs Elysées (versie om mee te zingen)
 
En natuurlijk zouden WIJ dit jaar met Tom Dumoulin gewonnen hebben. Als troost ONS grootste moment in de geschiedenis van de Tour de France,
de overwinning van Jan Janssen. Dat zullen we nooit vergeten.
 
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele regio-overzicht Gooi-en Vechtstreek.
 
Geluksmomentje van de week
Hebt u goed nieuws, iets bijzonders meegemaakt, gezien of ervaren? Meld het aan de oppepper voor deze nieuwe rubriek: het Geluksmomentje van de week. Een foto of filmpje en maximaal 60 woorden. Lily en Nico Goudsmits bijten de spits af.

Geluksmomentje van deze week

Ons eerste kleinkind is geboren op 9 juli! Vanaf nu mogen ook wij de eretitel dragen: opa en oma van Maaike Smit. Wat een wonder! Een Godsgeschenk, dat is zeker! En ze is het liefste en mooiste meisje van de hele wereld en omstreken....
 
Nico en Lily Smits-Goudsmits