Eindejaarsreizen, 6e Jaar
Beste leerlingen
Beste ouders
 
Wat we vreesden is realiteit geworden: omwille van de “onvermijdbare en buitengewone omstandigheden” die de coronacrisis met zich meebrengt, gaan de laatstejaarsreizen naar Italië en Kroatië dit schooljaar niet door. Dat is voor de leerlingen heel spijtig nieuws. We voelen erg met ze mee.
 
Om de kans op een volledige terugbetaling van deze pakketreizen zo groot mogelijk te houden, heeft HDC deze reizen niet zelf geannuleerd. Omdat we zelf niet hebben geannuleerd, en dat ook niet wilden suggereren, konden we niet vroeger communiceren. Onze excuses voor dat ongemak. 
 
Intussen is de situatie nog niet helemaal helder, maar begint ze zich stilaan uit te klaren.
Normaal gezien bepaalt de wet pakketreizen dat wanneer sprake is van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden, zowel de reiziger als de reisorganisator de reis kan annuleren. De reiziger heeft dan recht op integrale terugbetaling van alle betaalde bedragen en de opzeggende partij is geen schadevergoeding verschuldigd.
 
Naar aanleiding van de coronacrisis werd echter op 20 maart 2020 een ministerieel besluit genomen dat de verplichte terugbetaling van pakketreizen gedurende 3 maanden opschort (tot en met 20 juni 2020). De reisorganisator moet een tegoedbon afleveren waarmee de reiziger dan een andere pakketreis of reisdiensten aankopen. De reiziger kan de tegoedbon niet weigeren.
 
Deze maatregel brengt nog heel wat vragen en onzekerheden met zich mee. Zo gaan we ervan uit dat “de reiziger” in dit geval HDC is, dat HDC de tegoedbon houdt voor de eindejaarsreizen van volgend jaar, en de waarde ervan aan de ouders/leerlingen van dit jaar terugstort. Maar klopt dat? En wat als de prijzen volgend jaar de pan helemaal uitswingen, of wat als de reisorganisator tegen dan de boeken moet dicht doen?
 
Katholiek Onderwijs Vlaanderen (onze koepelorganisatie) blijft daarover in overleg met de betrokken ministers van economie en onderwijs om verdere concrete en praktische invulling aan de maatregel te geven.
 
Van zodra we meer weten, communiceren we met jullie.
 
Veel dank voor uw begrip
Houd de moed erin en zorg goed voor elkaar
Frank Baeyens, namens de directie  
 
 
 
 
Dit is een no-reply adres. Gelieve niet te reageren op de afzender van dit bericht.
Voor wijzigingen in contactadres, contacteer secretariaatsmedewerker nick.caron@hdc.ksleuven.be