Westerlo - juni 2013
Jaargang 3 - nummer 6
 
 Inhoud
 
 
Openluchtfilm: The Broken Circle Breakdown 
 
The Broken Circle Breakdown, de emotionele rollercoaster van
regisseur Felix van Groeningen, heeft zich in de top 10 van de meest bekeken Vlaamse films sinds 2000 genesteld. En terecht!
 
De film vertelt de love story tussen Elise en Didier. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij is een bohemien die zot is van bluegrassmuziek en dweept met Amerika. Ze worden stapelverliefd en razen met veel toeters en bellen door het leven. Wanneer dochtertje Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar als zij echter ernstig ziek wordt, moeten ze samen voor haar vechten.
Raak je daar samen door als je zo verschillend bent? Of laat de liefde je in de steek als je ze het meest nodig hebt?
 
The Broken Circle Breakdown is een intens melodrama, vol passie en muziek.
 
Ter gelegenheid van het Westels Volksfeest op 29 juni wordt deze film in openlucht op groot scherm getoond op het voorplein van het gemeentehuis.
 
vrijdag 28 juni om 22u.
toegang gratis
bar vanaf 21u.
 
 
 
 
 
 
 
Bibkids : In de kijker 
 
 
Dummie is weer terug met een dolgek avontuur in Dummie de Mummie en het masker van Sebek-Ra !
 
De klas van Dummie en Goos mag meedoen met een heuse optocht! Met z'n allen maken ze een prachtige wagen van de Nijl. Maar als de stoet door het dorp trekt, gebeurt er iets verschrikkelijks. Dummie moet vluchten en niemand kan hem vinden...
 
Een verhaal waarbij je af en toe op het puntje van je stoel zit van de spanning - en er dan weer vanaf rolt van het lachen! ;-)
 
Ook in de ban van Dummie de Mummie? Neem dan een kijkje op Dummies eigenste website!
In Cool! Knutselen! komen knutselprojecten aan bod voor jongens en meisjes, voor jong en oud.
 
Zo kun je je fiets pimpen of een zelfgemaakte vlieger oplaten. Experimenteer met alles wat de natuur te bieden heeft. Maak parfum van verse kruiden, kweek je eigen bloemen of graaf een echt parcours in het zand - met heuvels en hindernissen - voor je auto's en ander speelgoed. Maak je eigen springtouw, bouw een hut van een grote doos, of knutsel je eigen citroenenbommenwerper. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Vervelen behoort tot het verleden! Kan je niet wachten? Hier kan je alvast aan de slag!
 
 
 
The Vampire Diaries is het verhaal van Salvatore en Damon, twee broers die ten tijde van de Italiaanse renaissance verliefd waren op dezelfde vrouw. Ze vonden de dood in een zwaardduel, maar ontwaakten daarna als vampiers. Eeuwenlang bestreden ze elkaar. Nu zijn ze opnieuw verliefd op hetzelfde meisje, deze keer op het aantrekkelijke tienermeisje Elena.
Is zij sterk genoeg om zich staande te houden in hun allesvernietigende vete? 
 
Deze bloeddorstige reeks past perfect in de huidige vampier-hype en is inmiddels als succesvolle televisieserie verfilmd. Op veler verzoek kan je nu ook een deel van de boeken terugvinden in onze bib. De ontbrekende titels volgen weldra!
 
Hier een fragment.
 
Bibkids : Voorleeskwartiertjes
 
 
 
Tijdens het voorleesjaar organiseren we elke maand voorleeskwartiertjes. Onze vrijwilligers kiezen de mooiste verhaaltjes voor de allerkleinsten en lezen ze voor in de jeugdhoek.
Kom gerust eens luisteren.
 
Deze maand kan je genieten van een verhaaltje op:
 
dinsdag 25 juni
om 18.30 u.
(1ste en 2de kleuterklas)
donderdag 27 juni
om 18.30 u.
(3de kleuterklas en 1ste leerjaar)
 
 
 
Wink@ Westerlo: "Vergelding langs Grote en Kleine Nete"
 
Gino Van Lommel
 
Van oktober 1944 tot en met eind maart 1945 werd België, en in het bijzonder de stad Antwerpen, bestookt met V2-raketten. Maar lang niet alle vergeldingswapens bereikten hun doel. Zo werd ook de Kempen niet gespaard van het V-wapengeweld.
 
Dit boek beschrijft de diverse V2-inslagen langs de Kleine en de Grote Nete en vertelt ook waar verscheidene V2-monumenten en -overblijfselen in België te vinden zijn.
 
 
 
 
 

 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
klik voor de boektrailer 
Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert.
Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst.
Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.
 
In De laatkomer laat Dimitri Verhulst op een unieke manier de problematiek en verdrietige wereld zien van dementerenden in bejaardenhuizen.
Andere blikvangers:
 
Tien jaar na het overweldigende succes van De Da Vinci Code neemt Dan Brown met Inferno zijn lezers mee op een reis naar een mysterieuze wereld, een landschap vol codes, symbolen en geheime doorgangen.
 
In 2011 debuteerden Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt met "Wat verborgen is", het eerste deel uit de Sebastian Bergman Kronieken. Inmiddels hebben de Zweden hun derde titel uit deze wereldveroverende reeks uit: Het familiegraf.
 
Ook de Serie Q van Jussi Adler-Olsen bereikt keer op keer de internationale bestsellerlijsten. Het nieuwste deel, Het Marco-effect staat weer garant voor een flinke dosis spanning!
 

 
 
klik voor de trailer en het eerste hoofdstuk
 
 
hier de officiële trailer
 
Het leven van Pi voorstellen hoeft waarschijnlijk niet meer. Dit heruitgegeven boek van Yann Martel vertelt het ongelooflijke verhaal van een zestienjarige Indiase jongen, die als schipbreukeling dient te overleven op een reddingssloep, samen met een tijger van 200 kilo. De verfilming kan je op 9 augustus trouwens bij ons aan de bib op groot scherm zien.
 
Blind geloof is het schokkende, waargebeurde verhaal van Jenna Miscavige Hill, wiens jeugd werd verwoest door Scientology. Een blik achter de schermen van 's werelds meest controversiële religie en haar praktijken, macht en geheimen.
 
Het beroemde sprookje Blauwbaard kreeg een literair jasje. Amélie Nothomb nam het onder handen en hervertelde het verhaal in een scherpe dialoog tussen twee onconventionele personages.
 
De discretie van de kerk over haar centen is bewonderenswaardig. De rijkdom zit weg- gemoffeld in een wirwar van bisschoppelijke paleizen, kerkelijke vzw's, kerkfabrieken, religieuze orden, educatieve instellingen, offerschalen en parochiezalen. In Het geld van de kerk van onderzoeksjournalist Raf Sauviller gaan de koffers eindelijk open.
 
In haar nieuwe boek analyseert Martha Nussbaum een groot aantal voorbeelden van intolerantie ten opzichte van religieuze minderheden – en dan met name ten opzichte van moslims.
Ze laat zien dat in al deze gevallen angst voor het andere en onbekende een belangrijke drijfveer is. Geïnspireerd door de filosofie, geschiedenis en literatuur formuleert zij een uitweg uit de greep van de angst. De nieuwe religieuze intolerantie.
 
 
 

 
nieuwsgierig? hier de eerste pagina's
 
 
de auteur te gast in "De zevende dag"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Het is jouw energie," zegt Electrabel. "En het is onze winst," denken aandeelhouders in Parijs en Frankfurt, en Albert Frère bij ons. Het is met energie als met de bankencrisis. De onzichtbare hand van de markt graait en grabbelt als nooit tevoren. Opgelicht van Tom De Meester is een onthutsend verhaal over wurgprijzen, domme slimme meters, energiearmoede, de zonnepanelenzwendel, speculanten op de stroombeurs, machtsmisbruik, groengewassen vuile stroom,... 
 
Pubers en sociale media, het is alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Altijd aan, altijd contact. De smartphone heeft dit alleen maar erger gemaakt: geen moment meer offline, geen moment meer rust.
Focus: over sociale media als de grote afleider probeert ouders te informeren hoe ze dit fenomeen moeten aanpakken.
 
Na veertien jaar kreeg Ons Kookboek - de keukenbijbel van de KVLV - een stevige facelift. En daar zat Vlaanderen duidelijk op te wachten. Getuige de verkoopcijfers: een week na de lancering waren al zeker 4600 exemplaren de deur uit.
 
Groene vingers maar weinig ruimte? Geen nood, een moestuin ligt vanaf nu ook binnen handbereik.
"Square Foot Gardening" is een oorspronkelijk Amerikaans systeem van efficiënt, biologisch en ecologisch tuinieren op één vierkante meter dat ook bij ons op steeds meer enthousiaste aanhangers kan rekenen.
Een leuk en praktisch doe-boek waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

klik voor een fragment uit het Journaal 
 
 
klik op afbeelding voor de trailer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sidse Babett Knudsen schittert voor de laatste keer in Borgen.
In dit derde seizoen zien we een andere Brigitte Nyborg dan de idealistische premier die we kenden uit deel 1 en 2.
Ze heeft de politiek verlaten en houdt zich voornamelijk bezig met het geven van lezingen. Wanneer haar partij echter steeds conservatiever wordt, besluit ze om terug te keren. Maar dat blijkt niet zo evident...
Samen met "The Killing" en "The Bridge" is "Borgen" het beste wat er momenteel als televisieserie op de markt is.
 
Na het overdonderende succes van zijn "Lord of the Rings" verfilming waagt Peter Jackson zich nu aan de prequel. The Hobbit : an unexpected journey is het eerste deel van een nieuwe trilogie.
 
Crimi clowns, van en met Luc Wyns, werd tweemaal genomineerd voor het prestigieuze televisiefestival van Monte Carlo (half juni).
De reeks vertelt het verhaal van een bende beroepsclowns met duistere en misdadige kantjes. 
 
 
Bent Van Looy goes solo. Na vier cd's met Das Pop heeft hij met Round the Bend zijn eersteling uit.
Het is een verzameling songs die niet pasten bij de groepssound maar die meer dan de moeite waard blijken.
 
Ozark Henry kennen we dan weer als solo artiest maar op zijn nieuwste cd Stay Gold is er een prominente plek weggelegd voor Amaryllis Uitterlinden.
 
Daan heeft zijn eerste, bijna uitsluitend Franstalige cd uit. Ging hij met zijn vorige, "Simple", nog op zoek naar de roots van zijn vroegere werk, voor Le Franc Belge vond hij inspiratie in zijn kindertijd, de jaren 70.
Geluiden van Parijs, het Franse chanson en "le cinéma" staan centraal.
 
 
Johan Heldenbergh is hot, zoveel is zeker.
The Broken Circle Breakdown kan je op 28 juni aan het gemeentehuis zien, met The Broken Circle Bluegrass Band komt hij op 31 mei 2014 naar de Zoerla en op radio 1 presenteerde hij tot eind maart Closing Time Country.
Een keuze uit dit programma van de hand van Johan Heldenbergh zelf, vind je terug op Country.
 
 

 
Een fragment? Klik op cover
 
Klik op cover voor de originele versie van "If I needed you"
 

Kelly's Koplopers
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Kelly. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boem - Leo Timmers
 
Tekstloos prentenboek over een eland die achter het stuur een boek (met als titel "Boem") zit te lezen en daardoor een kettingbotsing veroorzaakt als hij tegen een vuilnisbak knalt.
 
Een eenvoudig verhaal met herkenbare dieren in de hoofdrol. Elk voertuig heeft iets bijzonders als lading. Ook wordt duidelijk dat de chauffeurs steeds om een of andere reden zijn afgeleid.
 
Boem zit vol kleine details en leuke vondsten. Kortom, een schitterend
kijkboek waarin je steeds iets nieuws ontdekt. 
 
 
 
 
Het verhaal opent en sluit met hetzelfde gedicht. Bij het begin heeft het iets geheimzinnigs en op het eind werkt het op een wonderlijke manier troostend.
 
Opa is overleden en terwijl ze wachten op de begrafenis denken Joost en zijn mama terug aan hoe het was toen opa nog leefde. Er is plaats voor verdriet, maar het laat op een hele warme manier zien dat je ook nog kunt lachen, door te denken aan dierbare herinneringen waarin opa blijft voortbestaan. Om die herinnering tastbaar te maken geeft mama haar zoontje de grote zakdoek van opa en zegt hem er een knoop in te leggen. Dat deed opa ook als hij iets niet mocht vergeten. Deze grote rode zakdoek is letterlijk de rode draad door het verhaal.
 
Het liefst zou je willen dat je kind nooit te maken krijgt met het verlies van een dierbaar iemand. Een mooi boek dat in moeilijke tijden troost biedt.
 
  
 
War Horse - regie: Steven Spielberg
 
War Horse volgt Albert en zijn paard Joey. Hun band wordt verbroken wanneer Joey verkocht wordt aan het leger en terecht komt in de Eerste Wereldoorlog.
 
Ondanks het feit dat Albert nog te jong is om zich in te schrijven voor het leger, besluit hij toch naar Frankrijk te trekken om zijn vriend te redden. We zien dat Joey gedurende deze strijd steeds van eigenaar verwisselt en hoe iedereen geïnspireerd raakt door het buitengewone paard.
 
War Horse is de verfilming van een jeugdboek van Michael Morpurgo. Een aangrijpende film met een paard dat je niet snel zal vergeten!
 
 
 
 
r
 
Milan K. - stripreeks
 
Milan Khodorov is de zoon van een Russische miljardair die bij de regering van president Palin in ongenade is gevallen. Zijn vader wordt tot een langdurig verblijf in een strafkamp veroordeeld. Het vliegtuig van zijn familie explodeert in de lucht en zijn vader pleegt "zelfmoord" in de gevangenis. Het is duidelijk dat president Palin zijn tegenstanders uit de weg ruimt.
 
Om zijn leven te redden moet Milan, als enige erfgenaam, bereid zijn overal afstand van te doen. Hij wordt een vluchteling, opgejaagd door een van de machtigste mannen op aarde, met een lijfwacht als enige steun en toeverlaat. Bij toeval ontdekt Milan dat zijn vader her en der enorme bedragen op geheime plekken bij vertrouwenspersonen heeft ondergebracht.
 
Actie en suspense kruiden deze stripreeks, die je betrekt bij de grote politieke en financiële kwesties van de moderne wereld.
 
 
 
 
Te gast: Tentoonstelling Tekenschool
 
 
De leerlingen van het jongerenatelier
(1ste-4de secundair) van de gemeentelijke tekenschool lazen een stuk uit Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans.
Aan de hand daarvan toverden ze oude boeken om tot een soort prentenboeken met daarin hun eigen impressies en illustraties.
 
Deze persoonlijke en gevarieerde kunstwerkjes kan je van 7 tot 22 juni bewonderen in de bib.
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je via IBL of interbibliothecair leenverkeer werken uit andere bibliotheken kan laten overkomen?
 
Onze bib maakt deel uit van het Antwerps Provinciaal Bibliotheeknetwerk. In onze catalogus vind je ook de meeste bibs uit onze provincie terug. Indien je een boek/cd/dvd niet terugvindt in Westerlo, kan je bij "selecteer locatie" kiezen voor "Provinciaal Bibliotheeknetwerk Isis". Zo kan je meteen zien of het werk aanwezig is in een andere bib en kan je het via IBL laten overkomen.
 
Een aanvraag kost 1 euro en wordt op voorhand afgerekend. Let op, deze boeken kan je 4 weken houden, doch niet verlengen.
 
014 53 87 42.
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: