Driemaandelijkse nieuwsbrief Oostrem vzw | januari - februari - maart|www.oostrem.be
 
Een woordje van de directeur ...
Beste vrienden en sympathisanten,

Tijdens de maanden december en januari kwam de zon er nauwelijks door. In deze sombere periode overleden Erwin Luyten (2 december 2017) en Denise Vleminckx (17 januari 2018). Zij overleden beiden ‘thuis’ in Oostrem. Het feit dat de nabestaanden Oostrem als ‘thuis’ definiëren, is een echte opsteker. Op het ogenblik dat wij allemaal overmand worden door verdriet, wordt duidelijk wat de grote kracht van Oostrem is en blijft. Oostrem is een voorziening waar gebruikers, hun familie en begeleiders heel sterk op elkaar betrokken zijn; een voorziening waar mensen zichzelf overstijgen en het beste van zichzelf ten toon spreiden. Een oprecht dank u wel is op zijn plaats voor al diegenen die elke dag invulling geven aan de voorziening die Oostrem wil zijn, nl. een progressieve voorziening met een zeer groot hart.
In dit nummer willen wij vooral stil staan bij de verdere uitbouw van onze organisatie. Wij maken jullie deelgenoot van de projecten waar wij de volgende jaren voor staan. Al deze projecten hebben eenzelfde doelstelling, nl. de woon- en werkkwaliteit verbeteren en meer en meer ondersteuning bieden.
Wij doen een oproep om in te tekenen op de spaghettislag, de paaschocolade-actie én de buitenlandse sponsoractie in Mannheim. Het zijn allemaal ‘goed gevoel’ acties die de nodige centjes opleveren. Samen timmeren wij verder aan de toekomst.

Mario Vanhaeren
 
Kroniek van 50 jaar Oostrem
Na de opening van de nieuwbouw De Wilg, op 1 januari 2013, kwam de woning op de Rijweg in Herent vrij.  Er waren echter enkele dagcentrumgebruikers die dringend woonbegeleiding nodig hadden en dus namen wij dit huis opnieuw in gebruik voor drie bewoners, vanaf 2 september 2013. Aanvankelijk konden wij enkel opvang bieden op weekdagen, maar was er de geruststelling dat deze drie bewoners in Oostrem terechtkonden en dat zij definitief van woonbegeleiding konden genieten.
Een jaar later kregen wij het bericht dat de eigenaar overleden was en dat de dochter de woning zelf wenste te betrekken. Gelukkig konden de bewoners, samen met een vierde kandidate, vanaf 29 september 2014 verhuizen naar de Karrestraat in Herent. Hier verbleven deze bewoners een klein jaar om dan definitief hun intrek te nemen in Be-Home Wespelaar, Terwilgenstraat 29. Dit huis werd door de familie Schabon aangekocht, grondig verbouwd en voor een billijk bedrag verhuurd aan Oostrem. De groep breidde uit naar 7 bewoners. Aan de familie Schabon werd beloofd dat Oostrem in ruil woongarantie zou bieden aan hun gehandicapte zoon.
Voor de opening werd er een burendrink georganiseerd waarop ook de burgemeester en schepenen van Haacht uitgenodigd werden. Zij maakten ons duidelijk dat wij meer dan welkom waren. Een pittig detail: blijkbaar was de woning voordien eigendom van de ouders van Jonathan Vandenbroeck, beter gekend als Milow. Het is alleszins een zalig huis om te wonen en de contacten met het lokale verenigingsleven worden zeer goed uitgebouwd.
 
Afscheid van Erwin

Beste familie en vrienden van Erwin,

Op 1 januari 2013 ging de nieuwbouwwoning De Wilg open in de Oostremstraat 26 te Herent. Erwin was één van de eerste bewoners. De samenwerking tussen Erwin en Oostrem startte reeds veel vroeger, nl. in 2002. Vanuit onze voorziening konden wij met middelen overbruggingszorg de verblijfkost van Erwin in het rusthuis inperken.
In 2006 ging het dagcentrum De Wilg in Holsbeek open. Erwin kwam, indien zijn gezondheid het toeliet, 1 keer per week met aangepast vervoer naar het dagcentrum. We beschikten er over een groot hoog-laag bad, zodat Erwin kon genieten van een uitgebreid snoezelbad en kiné. Als het weer het toeliet, ging hij ook zonnen in de tuin of maakten wij een wandelingetje in de buurt.
Toen wij twee jaar later verhuisden naar de Rijweg in Herent, werd het risico te groot om Erwin nog te vervoeren met het taxibedrijf. Daardoor kwam hij maar enkele keren op bezoek, maar onze begeleiders gingen bij hem op bezoek in het rusthuis of brachten hem naar zijn ouders in het ouderlijke huis. Dit gebeurde ook bij familiefeesten.
In de nieuwbouw De Wilg kon Erwin genieten van zijn wekelijkse snoezelbad en de goed-weer wandelingen. Iedere namiddag zat hij in zijn rolstoel bij de andere bewoners in de living. Het belangrijkste bleven de wekelijkse familiebezoeken.
Beste familie, wij willen jullie hartelijk danken voor het jarenlange vertrouwen in onze voorziening.
Beste medebewoners en begeleiders, ik wil jullie op mijn beurt bedanken voor jullie enorme betrokkenheid en de warmte waarmee jullie Erwin omringden.
Ik sluit af met enkele zeer mooie woordjes van de begeleiding van De Wilg: 

Lieve Erwin,

Hoe moeten we hier nu aan beginnen
zoekend naar dat ene woord, of gewoon wat samenhangende zinnen
die deze oorverdovende stilte doorboort.    

Al hebben wij geen woorden nodig
om te weten wat je voelde, alle taal was overbodig om te begrijpen wat jij bedoelde.

Zo was je af en toe eens boos
daar konden we echt niet naast kijken,
want al was je sterk of juist broos
je schokte, gromde en liet het duidelijk blijken.

Maar veel meer was je vrolijk en ook blij, ontspannen met een grote lach,
dan begonnen we met een schone lei
en dat deden we jaren en dag na dag.

Wij vertelden je al onze ditjes en ook datjes die hield jij veilig en voor jou alleen; we verwenden je dan ook met muziek en brubbelbadjes en daarvan genoot je tot in je kleinste teen

Sport bleef echter je grote favoriet de uitslagen van de koers, voetbal en ook tennis, een blijere Erwin dan dat kregen we niet want jij vermaakte je met onze beperkte kennis

Doch Erwin hier scheiden onze wegen
we zullen al die momenten met jou echt wel missen, want alles wat wij van jou kregen, nemen we met ons mee en kan niemand meer uit onze herinneringen wissen!

Mario Vanhaeren
 
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de sponsoractie Mannheim! Enkele weken geleden werden de verschillende keuzeprogramma's bekendgemaakt:
 

Meer informatie vindt u eveneens op oostrem.be !
 
Het Molenveld
Achter de Kouter, het mooie gemeentehuis van Herent, ontwikkelt zich een volledig nieuwe verkaveling. Binnen deze nieuwe woonomgeving worden er studio’s voorzien voor Oostrem (8) en voor het Zavelhuis (15). Het Zavelhuis is een initiatief van ouders die zelf ondersteuning wensen uit te bouwen voor hun jong-volwassen kinderen. Zij willen dit doen in nauwe samenwerking met Oostrem. Het gemeentebestuur en Volkswoningbouw Herent maken zich sterk dat de eerste steenlegging dit jaar nog zal plaatsvinden. 
 
We kijken reikhalzend uit naar dit nieuwe woonproject.

Meer info op www.molenveldherent.be en www.hetzavelhuis.be
 
AGENDA
 
31 maart 2018
Spaghettidag ten voordele van de sponsoractie naar Mannheim

24 augustus tem 27 augustus 2018
Buitenlandse sponsoractie Mannheim

13 en 14 oktober 2018
Kaas- en Wijnavonden 
 
U was weer geweldig!!
De verschillende acties in het kader van Music for Life waren niet alleen verbindend en hartverwarmend, ze brachten ook heel wat geld in het laadje. The Empty Shop, een initiatief van Curieus, progressieve cultuurfabriek, zorgde met een unieke kledingverkoop voor € 2.750. KFC Herent organiseerde een hotdogverkoop met een opbrengst van € 355. 50 Tinten Groen verkocht plantjes, samen met studenten van UCLL, en brachten € 125 binnen. De eet- en drankstanden op de kerstmarkt van Oostrem leverden €2.555 op. We wensen iedereen die bij deze warme acties betrokken was uitdrukkelijk te bedanken.
Al deze acties zijn ook terug te vinden op www.facebook.com/oostrem.
Kick-Off KWAITO - 12.12.17 in Het Depot Leuven
 
 
Oostrem is lid van KWAITO, een nieuw Vlaams Ondernemersplatform van progressieve organisaties die samen invulling geven aan sociaal, duurzaam, ethisch ondernemen, in solidariteit. KWAITO wil ondersteuning bieden aan de meest kwetsbare groepen in  de samenleving.
KWAITO staat voor Kwalitiatief, Innovatief en Toekomstgericht Ondernemen. KWAITO is ook een Zuid-Afrikaans muziekgenre, want ja, we zien muziek in deze samenwerking.
Het is niet toevallig dat de meeste aangesloten leden lid werden van de CVBA Toontjeshuizen. De CEO van Durabrik is vader van Toon, een jonge man met een beperking. Durabrik ontwerpt een opschaalbaar en betaalbaar woonmodel voor ouders die in eigen regie initiatief willen ontwikkelen. Voorwaarde is dat deze eigen regieprojecten samenwerken met een vergunde zorgaanbieder. Voor de regio Oost-Brabant wordt dit Oostrem.
 
 
Afscheid van Denise
Beste familie
Beste bewoners, dagcentrumgebruikers en medewerkers van Oostrem
Beste vrienden

In de nacht van vorige week dinsdag op woensdag werd ik gebeld met de mededeling dat Denise, ons Deniseke, overleden was. Het hoofd van de verpleging gaf aan dat het weinig zin had om holder de bolder naar Oostrem te komen. De familie en andere dierbaren van de leefgroep hadden op een mooie manier afscheid genomen. Dat was op zich al een troostende gedachte.
De slaap wou uiteraard niet komen en de ene herinnering volgde de andere op. Samen met de verhalen vanuit de leefgroep wil ik een beeld schetsen van de wijze waarop wij Denise Vleminckx zullen herinneren.
Het verhaal begon al eind 1983 – begin 1984. Als zeer jonge maatschappelijk werker ging ik op huisbezoek bij de moeder van Denise om de komst naar het dagcentrum in de Schapenstraat voor te bereiden. Denise, een zeer jonge vrouw met een beperking en haar mama, groot, statig en zeer gedistingeerd.
Denise bezocht het dagcentrum van april 1984 tot eind 1985. Nadien koos de moeder er voor om Denise terug thuis te houden. De mama kon haar dochter moeilijk lossen en Denise bleek de ideale gezelschapsdame. Ik kreeg meermaals te horen wat een hulp Denise wel was: afruimen van de tafels, meehelpen afwassen, de schoteldoek nauwgezet uitwringend.
10 jaar later vond Denise haar weg naar ons dagcentrum in Wijgmaal. De gezondheidstoestand van de moeder werd slechter en Oostrem was gekend. Vanaf 1997 verbleef Denise volle 21 jaar in het nursinghome in Herent.
Thuis had Denise een heel klassement voor haar boekjes. Niet zomaar gewone boekjes, maar tijdschriften zoals Trends, Knack, en zo meer. Ook in Oostrem was geen enkel boek veilig voor Denise. Ze ging er naar op zoek in de gang, de crea, de living of bij een andere bewoner. Zij liet zich moeilijk vermurwen door protest en collages maken was helemaal uit den boze. 

 
Boekjes hoorden niet kapot gemaakt te worden. Zelfs op de medische dienst ging zij op de weegschaal … met boekjes. Wie aan Denise denkt, kan niet voorbij aan Linda Verhaegen zaliger. Linda ging te pas en te onpas, op eender welk uur, zelfs midden in de nacht, bij haar op bezoek op de  kamer. ’s Avonds trokken zij samen de keuken in om potten choco, confituur, siroop, … uit de kast te halen en begonnen zij die al voor de volgende ochtend op tafel te zetten.
Denise was ook muziek en dansen, verzot op liedjes zoals De Roos, Anne, Klein Klein Deniseke, …
Hoe heeft zij nog genoten van haar 50-jarig feest in Ter Wichmaele, terwijl twee andere sloebers van Oostrem zich welwillig lieten volgieten met Chardonnay de Meerdael.
Een ander hoogtepunt was zeker haar deelname aan onze eerste buitenlandse sponsoractie aan de Mont Ventoux.
De laatste jaren waren minder rooskleurig. Denise takelde zichtbaar af, getroffen door dementie. Angst nam de bovenhand en evidente zaken zoals het haar knippen, kleren aan en uitdoen werden minder evident. Onbegrip als er te veel lawaai gemaakt werd ook. De voordeur moest gesloten worden, want anders trok Denise steevast naar huis. Gelukkig kon zij tot de laatste dag genieten van feestjes, sfeer, muziek, …
Verwacht, maar veel sneller dan gedacht is Denise zachtjes overleden in haar vertrouwde thuis in Oostrem.

Denise had thuis geleerd om flink te zijn en ze zei het ook te pas en te onpas. Deniseke flink.
Awel Denise, je bent tot de laatste dag zeer flink geweest.
En ja, ook je familie, alle betrokken begeleiders, jouw medebewoners zijn tot de allerlaatste dag flink geweest en hebben het beste van zichzelf gegeven.

En ja Denise, ik ga ook proberen om flink te zijn en samen met zovelen anderen al de mooie momenten te blijven koesteren.

Mario

 
MAGDA Leuven wordt WERKBURO
 
 
MAGDA Leuven, MAGDA Halle-Vilvoorde en het WERKBUREAU Antwerpen gaan samen onder de nieuwe merknaam WERKBURO. Samen vormen deze drie diensten Begeleid Werken het grootste arbeidszorgproject van Vlaanderen. 36 jobcoaches begeleiden meer dan 900 volwassenen met een arbeidshandicap naar een onbezoldigde activiteit in het reguliere economische circuit. Het WERKBURO zal een systeem uitbouwen met partners die aan dezelfde hoge kwaliteitsvereisten werken. Op die manier wil het WERKBURO de norm worden voor Vlaanderen.
Het WERKBURO wil meewerken aan de uitvoering van het nieuwe W² decreet, Werk- en Zorgtrajecten. Daarbij ligt het accent op AMA (Arbeidsmatige Activiteiten) en Activeringstrajecten (doorstroom naar betaalde arbeid).
 
Meer info op www.werkburo.be
 
Dagcentrum Wijgmaal haalt een zwembrevet!

 
De zwemmers van Dagcentrum Wijgmaal hebben in het najaar van 2017 hun zwembrevet gehaald. Ze hadden hiervoor de hele zomer geoefend en met succes! Met veel trots hebben we 19 zwembrevetten mogen uitreiken tijdens het kerstfeestje van het dagcentrum in De Werkplaats. Dit jaar hebben we brevetten uitgedeeld van 25m aan Thomas, Jana en Jessica, van 50 m aan Floris, Carmen, Diane, Nathalie, Roland, Luc en Dieter en van 100 m aan Alexandra, Hayri, Manuel, Jürgen, James, Aurélie, Frederic, Brandon en Anne-Leen.
 
Na de Special Olympics oefenen wij opnieuw voor een hoger brevet! 

Een wandeling naar Finistère
Johan De Smedt heeft een kinépraktijk in Herent. Johan was destijds betrokken bij onze allereerste sponsor- actie naar de Mont Ventoux en onze gebruikers maakten dankbaar gebruik van zijn wellnesscentrum. Personen met een diep verstandelijke beperking konden toen bij hem terecht om te gaan bubbelen in de jacuzzi, een idee dat wij later zelf hebben vorm gegeven, met jullie steun, in Wilsele. 
Johan gaat binnenkort met pensioen, maar dit wil niet zeggen dat hij het rustig aan zal doen. Op 1 mei 2018 vertrekt hij op een wandeltocht van 90 dagen tot in Santiago en zelfs nog wat verder tot aan de Finistère aan de Westkust van Spanje. Tijdens deze voettocht verzorgt hij dagelijks een blog en geeft hij een verhaal weer vanuit zijn kiné- ervaringen. Al deze verhalen worden nadien verwerkt in een boek dat op minstens 500 exemplaren wordt uitgebracht. 
 
Johan zet deze hele actie op ten voordele van Oostrem. Hij wil dat alle opbrengsten van dit boek Oostrem ten goede komen. We zullen een link leggen met zijn blog via de facebookpagina van Oostrem.
Oostrem blijft investeren
 
Oostrem doet telkens opnieuw een oproep om haar werking financieel te steunen. Maar wat doen wij met al de middelen die binnenkomen? Vorig jaar investeerden wij maar liefst € 265.767 in onze werking. Het grootste deel ging naar de bouw van Wilsele 2, de nieuwe thuis voor acht volwassenen met diep verstandelijke beperkingen. Het geld ging niet alleen op aan stenen, maar ook aan binneninrichting, de aankoop van een professionele was- en droogmachine, duurzame zonnepanelen, een jacuzzi... 
In woonhuis Wilsele 1 werden alle zetels opnieuw gestoffeerd en kwam er een nieuwe kast. In de Benedictushoeve werd een evacuatieplatform gebouwd en de stockageruimte uitgebreid. 
Be-Home investeerde in nieuwe zetels, dankzij de opbrengst van het “Ingeborg Zingt” event (zie foto rechts). In de Bijlok kwam er een volledig nieuwe semi-industriële keuken. Voor de kiné kochten wij een trainingstoestel aan voor de onderste ledematen. In de vergaderzaal van De Wilg werd- en gordijnen opgehangen. 

 
Daarmee kan niet alleen de zon buiten gehouden worden, maar kunnen er ook presen- taties geprojecteerd worden zonder dat de hele buurt kan meelezen. Daarnaast zijn er nog allerhande kleine investeringen binnen de technische dienst, aankoop van computermateriaal, ...
In 2018 focussen we op de renovatie van ons gebouw in de Bijlokstraat, waar de grootste investering naartoe zal gaan.
We houden jullie graag verder op de hoogte, via het Oostremnieuws en onze Facebookpagina!