MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 37
 
September. Daar gaan we weer. Iedereen lekker uitgerust? Een nieuw schooljaar met nieuwe kinderen en natuurlijk nieuwe links met oefeningen en ideeen op internet. In deze volle nieuwsbrief vind je o.a. links over Prinsjesdag, dierendag (begin okt), de kinderboekenweek (5-15 okt) 
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
In de zomer zitten we vaak lekker in de zon. Op deze site krijg je uitleg hoe je niet kan verbranden en informatie over de zon. 
Wil je nog meer zomer puzzels, spelletjes, filmpjes? Klik dan HIER.
 
 
Van huisdieren kan je ook leren

Gratis lespakket over huisdieren
De Stichting Met dieren meer mens heeft een gratis lespakket ontwikkeld over huisdieren.
Het DierenDiploma® is bestemd voor kinderen in Groep 5 van de basisschool en geeft informatie over gedrag en verzorging van honden, katten, konijnen, vogels en vissen.
Inmiddels hebben ruim 2000 scholen het lespakket met enthousiasme behandeld, dat betekent dat al 100.000 leerlingen het DierenDiploma hebben ontvangen!
 
Het lespakket bevat naast de theorie, een aantal praktijkopdrachten en er zijn educatieve filmpjes over de onderwerpen om het geheel nog beeldender te maken. De les is ‘kant en klaar’ en neemt ongeveer 2 uur in beslag.
Bent u geïnteresseerd? Bestel dan nu het gratis lespakket, zodat het behandeld kan worden rond Werelddierendag.
Meer informatie: www.dierendiploma.nl / www.stichtingmetdierenmeermens.nl / dierendiploma.Hyves.nl
 
Dierendag
Wat vieren we eigenlijk op dierendag? De dieren worden in het zonnetje gezet. Dit heeft iets te maken met het leven van Franciscus van Assisi. Katholieken herdenken hem op 4 oktober.
Kijk HIER naar een filmpje.
Ook Polygoon blikt terug naar verschillende vieringen van dierendag, staat een dagje stil bij de omgang met dieren en kijkt mee in de wachtkamer van de dierenarts. Klik HIER.
 Meer dierendag voor leerlingen
 
 
ParnasSys App
 Er is sinds kort een App voor Parnassys.
Kijk maar eens HIER
Met de gratis ParnasSys App krijgt u als ParnasSys-gebruiker op uw telefoon of tablet toegang tot gegevens uit ParnasSys. U logt in met uw inloggegevens voor ParnasSys.
 
 
Nieuw schooljaar
Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur.
Een van de eerste dingen die vaak wordt gedaan is het maken van een klassenplattegrond. 
 
Kennismakingsspelletjes 
De eerste schooldag van Coen (Video, verhaal, kleurplaten en dagritmekaarten op Bijbelidee.nl.)
 
Kinderstemwijzer
De verkiezingen komen er weer aan op 12 september. Wil je meedenken? Kijk dan op de website van Wytze welke partij het beste bij je past. Klik hier
 
Speciaal voor de Tweede Kamerverkiezingen is op Kids.kennisnet.nl het Verkiezingsland online gegaan. Via het Verkiezingsland kunnen leerlingen in groep 7 en 8 zelfstandig aan de slag met de thema’s verkiezingen, politiek en democratie. Je kunt het Verkiezingsland ook klassikaal inzetten, bijvoorbeeld met een digibord. De website biedt onder andere educatieve games, een quiz, interviews met politici en een wedstrijd waarmee je een dagje politiek Den Haag kunt winnen.
 
Nog meer verkiezingen:
 
Canon-pad: De Grondwet
Internetopdracht voor de bovenbouw passend bij het thema verkiezingen.
Ook jij kunt meebeslissen
Verkiezingen en politiek in begrijpelijke taal
 
Verder biedt Teleblik een uitgebreid dossier over de verkiezingen, voor zowel het PO als VO. Op de scholierensite Eigenwijzer worden leerlingen dagelijks op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen rond de verkiezingen met audio- en videofragmenten en columns. Leerlingen kunnen meedebatteren en in verschillende programma's vragen stellen aan politici.

Volg de verkiezingen met Teleblik
 
 
Met behulp van deze pagina kunt u psalmen zingen op een digitaal schoolbord, begeleid door een kerkorgel.
  
 
website vol met complete poppenkastverhalen.
Bij elk verhaal staat bij hoe lang het duurt en wat je nodig hebt
  
 
Net zoals vorig jaar biedt Teleblik het basisonderwijs een goede start van het nieuwe schooljaar met de speciale Teleblik-kalenders. Leuk voor in de klas, handig voor het noteren van alle verjaardagen of speciale dagen op school en leerzaam door alle verwijzingen naar Teleblik filmpjes.
Voor de onderbouw is er de seizoenskalender. Deze staat in het teken van de vier seizoenen en staat vol met verwijzingen naar Teleblik filmpjes die uw leerlingen spelenderwijs kennis laten maken met de verschillende jaargetijden en de kenmerken die daarbij horen.    
De bovenbouwkalender biedt vele verwijzingen naar filmpjes met achtergrondinformatie over bijvoorbeeld feestdagen en historische gebeurtenissen maar gaat ook in op speciale dagen die komend jaar op de kalender staan. Daarnaast bevat de kalender een actie, laat uw leerlingen op specifieke dagen opdrachten maken en kraak de code!  
 
 
 
Digibordles Kleuren
Powerpoint waarin de kleuren worden geoefend.
  
Kinderboekenweek 2012
Bij het thema 'Hallo Wereld' zijn veel lesideeen te vinden:
 
SpangaS en Mijn Kind Online met lespakket Mediawijsheid
De laatste week van seizoen 5 van de jeugdserie SpangaS van de NCRV staat in het teken van de voor- en nadelen van nieuwe media. In deze vijf op zichzelf staande afleveringen ontdekken leerlingen van het Spangalis College dat de digitale wereld zowel je vriend als je vijand kan zijn. De afleveringen zijn op tv te zien van maandag 28 mei t/m vrijdag 1 juni. In het kader van deze SpangaS-Mediawhizz hebben de NCRV en de Stichting Mijn Kind Online een lespakket ontwikkeld
 
Nog meer Social Media (SO / PO)
Gezamenlijk aanbod van Global Teenager Project, Mijn Kind Online en De Onderwijsspecialisten.
 
Een Social Media Circle is een project met, voor en door leerlingen. Gedurende 10 weken werken verschillende scholen in Nederland samen aan het thema Social Media.
 
Aan de hand van praktijkgerichte voorbeelden worden leerlingen op een positieve manier gestimuleerd na te denken over de kracht en valkuilen van Social Media. 

 
Scholenactie: Suske en Wiske zeggen nee tegen pesten
De Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld en Standaard Uitgeverij starten op woensdag 26 september de scholenactie: Suske en Wiske zeggen nee tegen pesten! Alle basisscholen in Nederland worden uitgenodigd om hier aan mee te doen.
 
De scholenactie vraagt tips aan de kinderen die later door een jury als 10 beste tips aan alle basisscholen wordt aangeboden. Suske en Wiske vragen: “Zeg nee tegen pesten en geef ons een goede tip om dit  te voorkomen en tegen te gaan”. Aan het eind van de actie worden de 10 tips door Suske en Wiske op een school gepresenteerd en zijn te downloaden via de website http://www.moed.nl/
 
Prinsjesdag
18 september is het prinsjesdag, want dan is het de 3e dinsdag van september.  Klik HIER voor prinsjesdag-tips.
Bekijk de Teleblik-fragmenten over de oorsprong en betekenis van deze dag. Er is ook een complete les voor PO over Prinsjesdag.
Prinsjesdag op Teleblik
Op het internet zijn veel kleurplaten te vinden  over allerlei onderwerpen en worden op school regelmatig ingezet. Maar een kleurplaat passend bij een educatief onderwerp is veel zinvoller, zeker als je aan het kleuren van de plaat ook nog een opdracht koppelt. Een koppeling vanuit de kerndoelen is ook mogelijk.
 
Zonder account
Een blog waar leerkracht Erwin Klaasse, op Twitter [@sjaboepaan], tools verzamelt waar u binnen het onderwijs gebruik van kunt maken, maar waarbij het niet noodzakelijk is om vooraf een account aan te maken. zonderaccount.wordpress.com
 
 

Presentaties delen met Slideshare

Met het online programma Slideshare kan iedereen presentaties met elkaar delen. Heel handig, want grote kans dat er over het onderwerp waar u een presentatie over wilt maken, ook al eens iemand anders een presentatie heeft gegeven. En waarom het wiel opnieuw uitvinden? 
Om Slideshare te gebruiken, dient u eerst een gratis account aan te maken via www.slideshare.net. U wordt dan gevraagd om een profiel aan te maken. Op Slideshare kunt u vervolgens niet alleen Powerpoint-presentaties, maar ook Microsoft Word- of pdf-presentaties plaatsen. Ook OpenOffice-, Apple's Keynote- en iWork-documenten worden ondersteund
Nog even niet aan denken, alhoewel het is de hele zomer al voor een groot gedeelte herfst... hahaha 
Op 22 september begint de herfst echt.
Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij. Hierdoor kunnen we elkaar allemaal helpen.
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Allemaal GRATIS.
Dus bijv. 'Wijzer door de tijd', groep 6, hoofdstuk 5, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
Nieuws in de klas is een initiatief om leerlingen mediawijze burgers te laten worden.
Nieuws in de klas biedt docenten en leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs de mogelijkheid om nieuwsmedia, zowel op papier als digitaal, in te zetten als lesinstrument ter bevordering van taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap. 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Tips 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
 
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl