september 2019
 
Opening Rondje Spiegelplas
De natuur is voor iedereen. Daarom wil Natuurmonumenten dat iedereen ervan kan genieten. Met hulp van de Postcodeloterij hebben zij de afgelopen jaren een aantal wandelroutes en OERRR-speelplaatsen toegankelijk kunnen maken voor iedereen. Eén van deze routes is het Rondje Spiegelplas (10 km).
In de Week van de Toegankelijkheid wil Natuurmonumenten de toegankelijkheid van deze nieuwe of aangepaste routes en speelplaatsen benadrukken. Daarom organiseren zij op woensdag 9 oktober om 14:00 uur de officiële opening van de route Rondje Spiegelplas bij Hilversum/Nederhorst den Berg. Dat gebeurt met een natuurwandeling, waarin boswachter Dirk-Jan van Roest van alles vertelt over de natuur in en rond de Spiegelplas. En met een OERRR-parcours voor kinderen met uitdagende en toegankelijke natuuropdrachten. Daarnaast zal Stichting Onbegrensd Avontuur een speciale off-road rolstoel demonstreren. De opening vindt plaats bij de Kooibrug aan de Spiegelplas.
 
 
Mobimat getest in Domburg
Pia Hendriks, als deskundige op toegankelijkheid aangesloten bij Groen & Handicap, heeft begin deze week opnieuw het gebruik van de Mobimat geëvalueerd met de medewerkers ter plaatse van Stichting Strandexploitatie Veere, en de betrokken ambtenaar van de gemeente. Er wordt vrijwel continu gebruik gemaakt van de mat, zowel door rolstoelers als door mensen met een rollator, maar ook mensen met kinderwagens, wandelaars, vissers, mensen met zware strandstoelen... Kortom: de groep mensen die gebruik maakt van de mat is enorm, qua aantal en diversiteit. Het onderhoud en zandvrij maken wordt gedaan door betrokkenen ter plaatse, gecoördineerd door de strandwacht van Domburg. Meer informatie vindt u op de website van Omroep Zeeland.
 
 
Wandeling Week van de Toegankelijkheid
De Natuur zonder Drempels Route voert door natuurgebied het Leersumse Veld met zijn stuifzand, vennen, heide en loslopende Piëmontese runderen. Het is een prachtige route speciaal voor mensen die gebonden zijn aan wielen en de route is geschikt voor mensen met een visuele beperking. De route opende afgelopen juni en is voorzien van een informatiepaneel met gebiedsomschrijving in braille. De route is circa 3,5 kilometer lang. Staatsbosbeheer, Gemeente Utrechtse Heuvelrug & RBT Heuvelrug & Vallei nodigen u graag uit om dit zelf te ervaren op 11 oktober tijdens een wandeling door dit prachtige natuurgebied.
14:00 uur: Verzamelen op vertrekpunt.
14:15 uur: Welkomstwoord
14:30 uur: Wandeling onder leiding van de boswachter
15:45 uur: Terug bij de werkschuur / eind programma
* Vertrekpunt: Staatsbosbeheer Informatiecentrum De Veldschuur, Maarsbergseweg 18a Leersum. Er is een gehandicaptenparkeerplaats.
U kunt zich aanmelden via de volgende link: https://forms.gle/2E8dvpKnAbh9v3iEA
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl