Zondag 7 juni 2020

   ....   
Dag Senver-leden en andere lezers,
 
Hier weer een opkikker voor waarschijnlijk een regenachtige zondag.

Het goede nieuws is: we gaan weer met enkele activiteiten starten. Eén daarvan al morgen, maandag 8 juni: de koffieclub in de Jonge Haan. Je leest er verderop meer over. Verder kondigen we ook workshop Stoelyoga aan in deze oppepper.

Een goede zondag gewenst.
Helmi, Ineke en Henja

Soms wordt deze Oppepper niet bij iedereen afgeleverd. Hoe dat kan, dat weten we niet. Je kunt deze mails wel altijd vinden op de website van Senver, bij Oppepper - de mails.
 
Seniorencafé in de Jonge Haan weer van start
Langzaam aan kunnen er weer activiteiten starten. Heel zorgvuldig, met inachtneming van alle regels natuurlijk.
Morgenochtend, maandagmorgen 8 juni, gaat ons Seniorencafé in de Jonge Haan weer van start. Het restaurant heet intussen De Eendracht, maar wij noemen het nog even de Jonge Haan, dan weet iedereen wat er bedoeld wordt.

Aanmelden nodig, dat kan vandaag
Er mogen maar 25 gasten tegelijk aanwezig zijn in de hele Jonge Haan, dus je moet je van te voren aanmelden. Je kunt ook zonder aanmelding komen, maar de kans dat je er dan niet in kunt, is groot.

Aanmelden kan vandaag (zondag 7 juni) tussen 12.00 en 14.00 uur bij Henderkien Slim, tel. 035-6219414.
Aanvangstijd anders
De aanvangs-en sluitingstijd is enigszins veranderd gedurende de coronacrisis: aanvang 10.00 uur en afsluiting om 11.30 uur. Dit omdat er schoongemaakt moet worden voordat de lunch-gasten komen. Betaling bij voorkeur met pin.
 
Protocol
Bij de start zal Henderkien, samen met de manager van het restaurant, de regels uitleggen. Het Senver-bestuur heeft de algemene regels voor alle activiteiten ook op een rijtje gezet, lees ze hier. In elk gebouw (bibliotheek, restaurant, etc.) gelden vaak nog aanvullende regels.
  
 
Bijzondere filmpjes
 
Gym, en het onderzoek naar zorg
Stoelgymnastiek
Helaas ontbrak in de Oppepper van vrijdag de link naar het filmpje van buurt-sportcoach Miranda. Ze maakt deze filmpjes speciaal voor Senverleden. Daarom plaatsen we hem nu alsnog, klik hier, en kun je 10 minuten op de stoel de handen, armen en schouders oefenen
 
Senver-enquête over ándere zorg dan corona-zorg
Vorige week vroegen we u om mee te werken aan een onderzoek over hoe het gaat met de ándere zorg dan die met het corona-virus te maken heeft. Alleen was de enquete een paar dagen niet bereikbaar. Nu weer wel. Wilt u - anoniem - meedoen? Het kan nog tot en met maandag 8 juni, ga hier naar de enquetevragen.

 
Ballet om van te genieten
Annelies Mersel koos voor deze zondagmorgen twee bijzondere ballet-filmpjes.
 

Rudolph Nureyev at Muppet Show
Vind ik heel erg grappig, schrijft Annelies.

Roland Petit, choreograaf. Dansers:  Lucia Lacarra en Massimo Murru  in de Bolero van Ravel.

Wat een expressiviteit, hoe muziek en beweging elkaar kunnen versterken in deze spannende opbouw.
  
 
Klassieke Muziek - de leuke kanten van 'zoom' muziek
Langzaam heel langzaam en voorzichtig gaat er weer meer live gespeeld worden in kleine groepen zonder blazers en zanger. Gelukkig. Maar ... wat heb ik genoten (schrijft Claire Verlinden die deze rubriek samenstelt) van al die 'zoom'-uitvoeringen, waarbij je elk instrument en de bespeler zo goed kon zien en horen. 
(Zoom wil zeggen dat het via internet is opgenomen, in het programma dat 'Zoom' heet.)
 
Dit coronaorkest speelt een Lockdown Wals. 75 musici uit drie continenten. Het begint met een nyckelharpa uit Zweden. En laat je verrassen door het slot!

Hier nog een stuk waarin je zo goed elk instrument apart kunt zien en horen in de Bolero van Ravel.


Wist je dat Charly Chaplin ook de muziek voor zijn films componeerde? Dit arrangement wordt gespeeld door 100 musici van het Franse radio symfonie orkest.
 
 
Knutselrubriek van Ella
Poppetje voor aan een sleutelhanger
Deze keer maakt Ella van den Bogaard een poppetje voor aan een sleutelhanger, met gebruik van macramé-knopen. 

Het enige dat je nodig hebt is een grote en paar kleinere kralen, katoenen draad en een beetje lijm.
Lees de handleiding en bekijk de foto's.
 
Gouwe ouwen
Vandaag gaan we helemaal op de Franse tour. Heerlijke liedjes die we vast en zeker mee kunnen zingen.
 

 
Wie was de eerste met dit liedje? Rob de Nijs of Sylvie Vartan (zie foto)? Iemand die dat weet? Wie met Sylvie wil meezingen, kiest dit filmpje.
 
Vervolgens de absolute ster van het Franse chanson Edith Piaf samen met Les compagnon de la chanson, Les 3 cloches. (En hier met de tekst om mee te kijken en zingen.)
 
De Poppys uit 1971 is een ander genre, maar heerlijk herkenbaar. Wil je meezingen en je Frans ophalen, kies dan deze versie. En als je wilt weten: wat zingen die kinderen nu eigenlijk zingen (een anti-oorlogs-lied), kijk dan hier naar de vertaling.

 
Introductieles stoelyoga
In het maandblad van april kondigden we deze nieuwe activiteit al aan, maar toen kon het door corona niet doorgaan. Nu pakken we de draad weer op. Je kunt je aanmelden voor een introductieles stoel-yoga, op dinsdagmiddag 23 juni. Er kunnen maximaal 10 mensen meedoen, zodat er ruimte genoeg is om aan alle eisen van veiligheid te voldoen. 
 
Voor wie?
Heb je interesse in yoga, maar is het liggen op een matje op de vloer bezwaarlijk? Daar is een oplossing voor, namelijk stoelyoga! Liliana Lamme en Loraine van den Broek verzorgen lessen stoelyoga, en willen voor Senver-leden graag een introductie-workshop verzorgen. Als het bevalt, kun je inschrijven voor meer lessen.
 
Gegevens: De proef-workshop, speciaal voor Senver-leden, vindt plaats op dinsdag 23 juni, aanvang 13.30 uur. De workshop duurt tot 14.30 uur daarna is er nog tijd voor thee, koffie of een drankje voor iedereen.
 
Plaats: Petanqueclub De Gooiers, het Jagerspaadje 34 in Loosdrecht.
De kosten bedragen € 5,00

Aanmelden
Dat bij Liliana Lamme en Loraine van den Broek, via stoelyogawijdemeren@gmail.com.
Voor meer informatie bel naar 06-4258 1120.
 
Feuilleton, het Corinna-verhaal

 
Ons vervolgverhaal begint een echte crimi te worden. De aflevering die Joanna Klusman schreeft, eindigde als volgt: Secondenlang hangt er een stilte tussen hen, dan hoort Sjoerd oma, met wat hese stem, zeggen: ‘We zullen toch echt de politie moeten bellen.
 
Vandaag is Hetty Blaauw aan de beurt. Lees haar aflevering van het Corinna verhaal.
 
Kerkdiensten
R.K kerkdienst in de Vitus
Sinds 1 juni mogen de kerken weer vieringen houden, met maximaal 30 personen. Je kunt je voor vieringen in juni met dit formulier aanmelden.

Op GooiTV
GooitTV zendt ook vandaag een kerkdienst uit, om 10.30 en deze wordt een paar maal herhaald.  De dienst is vanuit de Wilhelminakerk in Bussum en er wordt gezongen door leden van het Spieghelkoor en Vocaal Ensemble Voice.  Op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden.

Viering in de Kapel
Vandaag is het in de christelijke traditie Trinitatis, het feest van de Drieënigheid. 
Peter Korver gaat aan de hand van de glas-in-lood ramen van de Majellakapel in Bussum na of een meervoudig spreken over God ook zinvol kan zijn. Een kwartet uit het Kapelkoor ondersteunt de viering. Vanaf 10.30 uur vanmorgen kunt u op www.dekapel.nu de viering volgen.
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele regio-overzicht Gooi-en Vechtstreek.
 
Wijsheid ter afsluiting en limericks
Deze keer een haiku én een limerick

De haiku
 
Als de lentezon
opspeelt, barsten de bermen
in bloemen uit.

LT
 
Dan de limerick

Twee datende singles uit Laren
die konden geen afstand bewaren
de huidhonger won
maar ze kregen een bon
en nu moeten ze heel hard gaan sparen
 
Anja Pons