Smaakzaken nieuwsbrief augustus 2012
 
 
 
Beste Smaakvrienden-en vriendinnen,
 
Lekker eten en diëten!
 
We hebben het geweten.... Zeker na de vakantie wil iedereen een paar kilootjes eraf hebben, dus, zoals beloofd, Smaakweb helpt!
 
Wat is nieuw deze maand:
 
 
"Smaakweb"dieet
 
Ons motto: lekker afvallen
 
 
De laatste nieuwsbrief werd goed gelezen…
Voor ons een stok achter de deur: ons behaalde resultaat moet nu wel behouden blijven! We waren ieder 3 kilo kwijt. Wij laten jullie meedoen bij onze dappere poging in nog geen twee weken 3 kilo kwijt te raken.
En dat natuurlijk op de Smaakweb-manier: mét smaak én smakelijke gerechten!
Heb je zin om mee te doen: volg ons….
·         We maken gebruik van de glycemische index*)
·         We eten gevarieerd en zeker smakelijk; zeg maar lekker
·         We horen graag over júllie resultaten en we laten de onze zien…
 
Even wat  theorie:
*)Glycemische Index (afgekort GI)
Deze index brengt de verschillende soorten koolhydraten in kaart: of koolhydraten snel of langzaam in het bloed worden opgenomen vind je terug in de index. Heeft een voedingsmiddel een ‘lage rating’ dan wordt het minder snel in het bloed opgenomen en veroorzaakt het geen piek. De bloedsuikerspiegel blijft constant en er is een meer geleidelijke stroom aan energie.
Voedingsmiddelen met een lage GI worden langzamer verteerd, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Je hebt minder trek.
Een hoge bloedsuikerspiegel maakt dat je lever insuline gaat aanmaken en dat zorgt er –simpel gezegd- voor dat vetten worden opgeslagen i.p.v. gebruikt worden voor verbranding. Je voelt je na het eten slomer. Door het insulinegehalte laag te houden, wordt de vorming van vet geremd en wordt de terugzetting van vet naar energie bevorderd.
De index is de basis geweest voor populaire diëten als die van Montignac en het South Beach dieet. 
Glucose (suiker) heeft een indexwaarde van 100, en de rest is geïndexeerd in verhouding tot dit nummer. Een waarde van 70 of hoger wil zeggen een product met hoge glycemisch index, 56-69 wil zeggen gemiddeld hoog, en lager dan 55 zijn producten met lage glycemische index. Producten met een waarde van onder de 55 zijn dus het beste aangezien zij zorgen voor een geleidelijke toevoer aan energie, en ze zorgen tevens dat je je langer vol en verzadigd voelt.
 
De aanpak
Probeer met iemand samen het dieet te volgen. Het werkt echt als je een beetje de competitie met elkaar aangaat.
 
Het GI-Dieet:
glycemische Indexlijsten
We beginnen met een paar goede lijsten van GI-producten te adviseren. Ze zijn niet allemaal eenduidig, maar de grote lijn is consistent.
In het begin twijfel je best aan een aantal producten en in deze lijsten zoeken levert een schat aan informatie. Als je een paar dagen flink hebt zitten grasduinen in de lijsten dan weet je wel ongeveer wat wel en niet mag. Dan gaat het ook steeds gemakkelijker om het dieet te volgen.
Probeer de eerste 2 weken je de GI-lijst eigen te maken en als je dan een beetje in het systeem zit (en al bent afgevallen), kun je best een keer zondigen. Zorg er dan voor de volgende maaltijd of de volgende dag wel weer op te letten: de zgn. Smaakbewustdag. Als je uit eten gaat lukt het nou eenmaal niet altijd. Wij gaan er van uit dat je vaker thuis eet en weet wat er in je pannetje gaat!
Het is een gezond dieet. Je mag veel. Kies uit de lijst wat je lekker vindt.
Je mag bakken in olijfolie en je mag roomboter op je brood. Doe het met mate; met gezond verstand.
 
De maaltijden:
- Ontbijtsuggesties: klik hier
- Heerlijke lunches en tussendoortjes: klik hier
- Culinaire diners: klik hier
 
          Over jullie vragen en tips:
 
  1. Heb je al gehoord van de regionale landdag MOOIPUUR?
    Antwoord: Ja, zie de rubriek 'In de media' hieronder.
  2. Twee mooie groentewinkels van Turkse eigenaren werden ons aanbevolen.
    Waar: Één in de Vlierboomstraat en een in de Stevinstraat. We komen er op terug.
            Nieuw op de site:
 
Bijna niets (sorry!), het was vakantietijd en we waren druk bezig met afvallen. Maar we hebben natuurlijk wel heerlijke zomerse én GI-verantwoorde recepten toevoegd, zie de receptenpagina van augustus.
 
            In de media:
        
De regionale landdag MOOIPUUR (onderdeel van de Week van de Smaak)
Deze dag vindt plaats op 30 september op het Plein in Den Haag. Je vindt hier informatie over biologische/duurzame producten en diensten uit de regio van de producenten en aanbieders. Op de website www.mooipuur.com staan o.a. vermeld als deelnemers: Kaasboerderij Kaptein, DB Imkers, Opperdoezer Ronde, Vruchtbomen in uw tuin, Roadshow duurzame vis en Arron verstandige schoolcatering. En de voor Smaakvrienden bekende slagerij Englebert, Lekker Brood, Kaashuis Jan de Bruyn en Vers uit de Gers. Je kunt proeven en kopen, en de toegang is gratis. 
Van harte aanbevolen, wij gaan zelf natuurlijk ook!
 
Week van de Smaak
Dit jaarlijkse evenement wordt gehouden van 29 september t/m 7 oktober. Hierin wordt gezonden en eerlijke voeding onder de aandacht gebracht van een breed publiek. De landelijke organisatie bedenkt en realiseert activiteiten hiervoor, maar iedereen kan ook activiteiten aanmelden zoals proeverijen, een speciaal streekmenu, een rondleiding, markt etc. De aardappel is dit jaar het thema van de Week van de Smaak.
        
Kijk verder op www.smaakweb.nl