Westerlo - april 2018
Jaargang 8 - nummer 4
 
  Inhoud 
 
 
 
BIB2018: Spreek je uit over onze bib!
 
Wij zijn benieuwd naar jouw mening!
 
We willen je uitnodigen om een vragenlijst in te vullen, wat een 20-tal minuten duurt.
Je deelname is erg belangrijk voor ons. Zo weten we immers wat onze gebruikers goed vinden en wat er kan verbeterd worden.
Dit  onderzoek loopt tegelijkertijd in 107 bibliotheken.
 
Om deel te nemen, surf je gewoon naar www.bib2018.be.
 
 
 
 
 
De antwoorden worden volledig anoniem verwerkt. Ook andere leden van je gezin die actief de bib gebruiken kunnen deelnemen. De enige voorwaarde is minimum 18 jaar zijn.
Wie graag de vragenlijst op papier invult, kan aan onze infobalie terecht.
Heb je de bevraging volledig ingevuld, dan maak je bovendien kans op een van de boekenbons.

Vragen? Geef maar een seintje.
 
We danken je alvast voor je medewerking.
 
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel. Heb je daar nog specifieke vragen over, kan je ook mailen naar bib2018@vub.be.
 
 
naar inhoud
 
 
Uitverkocht: Nooit meer diëten - Sandra Bekkari

 
Op donderdag 26 april om 19 uur (!) is Sandra Bekkari, voedingsdeskundige en auteur van de bestsellers 'Nooit meer diëten' bij ons te gast.
Zij geeft een inspirerende lezing over de Sana-methode: een presentatie met tal van praktische tips en voorbeelden hoe ook jij op een eenvoudige en haalbare manier je doel kan bereiken, terwijl je kan blijven genieten van lekker eten!
 
Deze keer geen hip 'jojo-dieet', maar slimme aanpassingen in je levensstijl, die je snel energieker doen voelen.
 
Opgelet! Deze lezing start reeds om 19 uur.
toegang: 5 euro
Deze lezing is helaas volzet. (De boekenserie 'Nooit meer diëten' vind je uiteraard in onze collectie.)
 

 
 
Blind Date met een boek

Naar aanloop van Wereldboekendag verwennen we onze lezers van 9 tot 23 april met een 'Boeken Blind Date'. Laat je verrassen en duik in het onbekende met onze speciaal uitgezochte boeken.
 
Dit jaar zorgen we ook weer voor een speciale editie op kindermaat!
 
 
 
 

 
 
 

 
 
Bibkids: Voorlezen is een kunst

Ria Dorssemont, ooit Vlaanderens eerste leesjuf, praktijkdocente leesbevordering bij de lerarenopleiding en recensente van jeugdboeken, neemt ons mee in een ware ontdekkingstocht doorheen de wereld van het kinderboek.
 
We nodigen (groot)ouders samen met hun (klein)kinderen uit om dit mee te beleven. Een boeiende lezing voor groot en klein.
 
(Voor)lezen was nog nooit zo leuk!
 
zaterdag 14 april van 11-13 uur
in samenwerking met vtbKultuur Regio Kempen
0478 92 25 45
toegang gratis
 
 
 
 
Bibkids: WiWeTeR-academie

 
Tijdens de WiWeTeR-academie gaan we zelf proeven doen en wetenschap ontdekken! Dit kan in 4 boeiende workshops voor nieuwsgierige kids van 10 tot 12 jaar.
 
De sessies gaan telkens door in het bibzaaltje op zaterdag (7/4, 21/4, 5/5, 19/5) van 10.30 tot 12.30 uur.
 
De deelname (inclusief materiaalkosten) bedraagt 32 euro. Na afloop van de reeks krijg je een fiscaal attest.
 
Let op: je kan enkel inschrijven voor de 4 sessies tegelijk! De plaatsen zijn beperkt. Snel zijn is dus de boodschap!
Wetenschap was nog nooit zo leuk!
 
 
 
 
 
Bibkids: Beestige LeesWeek

 
Tante Tania en Annie de Pannie vertellen er alles over in dit filmpje!
 
 
Ben jij tussen 8 en 12 jaar en verzot op boeken?
Zin om deze zomer een écht LeesBeest te worden en te schitteren in je eigen VoorLeesVerhaal?
 
Dan moet je beslist intekenen op de Beestige ZomerLeesWeek (van 20 tot en met 24/8)!
 
Alles start met een ontdekkingstocht in de bib waarbij je lievelingsverhaal met Verrukkelijke VoorleesFilmpjes tot leven wordt gewekt en eindigt in een heuse LeesBeestenVoorLeesVoorstelling in het GemeenteKasteel (waarop je iedereen kan uitnodigen!).
 
Opgelet! De plaatsen zijn beperkt! Dus wees er als de (lees)kippen bij! Ook al lijkt de zomer nog zó ver weg! ;-)
 
Alle praktische info (én inschrijvingsformulier) vind je hier.
 
Annie de Pannie staat alvast met haar koffer aan onze deur te wachten! ;-)
 
 
 
 
 
Bibkids: Wereldfilm Blanka
 
 
Blanka is een bijdehand meisje dat overleeft in de straten van Manila. Ze is een goedgeoefende, vingervlugge zakkenrolster en leidster van een kleine bende straatschoffies. Achter haar stoere uiterlijk gaat echter een dromerig meisje schuil dat hunkert naar een eigen familie. In haar kleine slaapplaats, die ze zo huiselijk mogelijk heeft ingericht, verstopt ze een blik waarin ze geld bewaart. Hiermee hoopt ze zichzelf ooit een moeder te kunnen kopen.
 
Op een dag ontmoet Blanka de oude, blinde straatmuzikant Peter en tussen de twee groeit langzaam een warme vriendschap. Maar in de straten van Manila ligt het gevaar altijd op de loer...
 
Een levendig kleurrijk verhaal (voor kinderen vanaf 10 jaar) vol hoop, levendigheid en veerkracht over de zoektocht van een jong, pittig meisje naar een moeder, vrienden en een warme thuis.
 
 
woensdag 4 april om 14 uur (75 min.)
organisatie: Wereldraad Westerlo
toegang gratis
 
 
 
 
 
 
alvast een proevertje
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes


Deze maand staan onze Voorleeskwartiertjes in het teken van vriendschap. Dus trommel die vriendjes en vriendinnetjes maar allemaal op en kom samen luisteren naar de mooiste verhalen.
 
 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom!
 
woensdag 25 april om 14 uur
 
toegang gratis
vooraf inschrijven is niet nodig
 
 
 
Digiklap

 
Digiklap?!? Digiwat??
Digiklap helpt je verder met al je vragen over smartphones, tablets en pc's!
 
 
Vragen over je smartphone of tablet? Kom eens langs op onze Digiklap. De vrijwilligers van Klik Zuiderkempen beantwoorden met veel plezier jouw vragen.

Deel je zelf graag jouw digitale kennis? Dan ben je natuurlijk ook altijd welkom op onze maandelijkse Digiklap!
 
zaterdag 21 april van 10 tot 12 uur
 
 
 
 
Kelly STRIPt!
 
Kelly zet elke maand een graphic novel en een stripreeks in de kijker.
Deze keer komen enkele sterke vrouwen aan het front aan bod.
 
Elsie & Mairi: Engelen van Flanders Fields - Ivan Petrus Adriaenssens (graphic novel)
 
Elsie Knocker, verpleegster en vroedvrouw, en Mairi Chisholm, chauffeur, sluiten zich tijdens WOI aan bij een Brits ambulancekorps in Veurne. Op eigen initiatief richten ze een verbandpost op vlakbij de frontlinie om zo sneller hulp te kunnen bieden aan de gewonden.
 
Veel lichtgewonden overleefden de lange reis van het front naar de verder gelegen ziekenhuizen nl. niet. De twee 'engelen' van Flanders Fields, zoals ze ook wel genoemd werden, trokken hun eigen plan. Ze zetten zich vier jaar in als vrijwilliger aan het IJzerfront om gewonde soldaten op te vangen. Hoewel ze de post omwille van bombardementen driemaal moesten verhuizen, redden ze talrijke levens.
Koning Albert I honoreerde hun inzet en kende ze de Orde van Koning Leopold II toe.
 
Een levensechte graphic novel, gebaseerd op het dagboek van Mairi, over passie en moed, maar ook twijfel en heimwee aan het IJzerfront.
 
 
 
Het luchtmeisje (reeks: Lady Spitfire) - Sébastien
 
Zomer 1940. Frankrijk is gevallen, het Verenigd Koninkrijk staat er alleen voor. De piloten van de Royal Air Force zijn de laatste hoop om het oprukkende nazisme terug te dringen.
Het verhaal start spectaculair, midden in the Battle of Britain (1940), de luchtoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Royal Air Force.
De Franse Laure Chevalier, dochter van een held uit de Eerste Wereldoorlog, heeft het vliegen in het bloed. Ze is nog een puber als ze voor het eerst vliegt. Ze vlucht naar het Verenigd Koninkrijk met maar één idee in het achterhoofd: hoe kan ze daar een bijdrage leven aan de strijd?
 
Haar ontmoeting met een excentrieke squadronleider geeft haar leven een nieuwe wending, waardoor ze in het diepste geheim de eerste Française wordt achter de stuurknuppel van de spitfire, een jachtvliegtuig van de Royal Air Force.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
   
 
de boektrailer
Laat me niet vallen vertelt het verhaal van Horace Hopper, een gevoelige jongen die op de Little Reese Ranch woont, kilometers van de bewoonde wereld. Als tiener werd hij in huis genomen door Mr. en Mrs. Reese, die nu in de zeventig zijn.
De gezondheid van Mr. Reese gaat steeds verder achteruit en zijn wens is dat Horace de ranch overneemt. Maar deze verlangt ernaar professioneel bokser te worden en weet dat hij de ranch moet verlaten om zijn droom waar te maken.
 
We volgen Horace op een avontuurlijke reis door de ruige bergen van Nevada tot in de brute wereld van het Mexicaanse bokscircuit. Daar doet zijn naïviteit hem in moeilijkheden belanden. Hij trekt louche figuren aan die gretig misbruik maken van zijn verlangens. Gaandeweg moet Horace leren zijn gevechten met moed en kracht te doorstaan - en niet alleen in de boksring.
 
"Willy Vlautin probeert niet, Willy Vlautin glorieert. In eenvoudige taal, maar ook met meanderende zinnen, beschrijft Vlautin kleine momenten van ietsje meer menselijkheid." Vrij Nederland

"Vlautin slaagt erin, als een moderne John Steinbeck, om de hoop die de mensen koesteren onder woorden te brengen." VPRO Boeken

"We waren er allemaal stil van. Iedereen moet dit lezen." DWDD-boekenpanel, boek van de maand
Andere blikvangers:
 
De twee zussen Astrid en Åsa erven beiden een zomerhuis op het Noorse eiland Hvaler. Ze hebben jarenlang voor hun ouders gezorgd en de twee huizen onderhouden. Maar er zijn nóg twee kinderen, die zich jaren geleden hebben afgekeerd van hun ouders. Tijdens de ontluisterende gesprekken die volgen uit het hernieuwde contact, komt een verhaal naar boven dat heftige emoties losmaakt bij alle vier. Verborgen geheimen komen aan het licht en de onderlinge verhoudingen worden op scherp gezet.
 
Zomerhuis van Vigdis Hjorth is een aangrijpende roman over schuld en vergeving, die in Noorwegen voor veel controverse zorgde. Er ontstond een fel literair debat, net zoals bij Knausgård, over de vraag wat waarheid is en wat fictie in een roman. Wat doet het met diegenen die zichzelf herkennen in de personages? Tot hoever mag je gaan?
 
Vigdis Hjorth heeft al een indrukwekkende literaire carrière opgebouwd en is een van de bekendste Noorse schrijvers.
Zomerhuis is haar eerste roman die vertaald is in het Nederlands.
 
 
 
een leesfragment
 
een proevertje
 

Eerder dit jaar zou de 70ste verjaardag van grootmeester Henning Mankell geweest zijn.
De baanbreker is Mankells prachtig gecomponeerde, poëtische debuutroman, waarin hij zijn vermogen om de lezer het verhaal in te trekken en mensen van vlees en bloed neer te zetten al duidelijk etaleert.
 
De jonge Oskar Johansson heeft een gevaarlijke baan als springmeester: hij blaast rotsen op voor spoorwegtunnels. Nadat hij een zwaar ongeluk ternauwerdood heeft overleefd, weet hij toch nog een hoge leeftijd te bereiken.
 
Via Oskars levensverhaal neemt Henning Mankell de lezer mee door het Zweden van de vroege twintigste eeuw: de opkomst van de arbeidersbeweging, de crisisjaren, de Tweede Wereldoorlog en daarna de opbouw van de verzorgingsstaat.
 

De bijna veertigjarige Eva lijkt alles te hebben: een mooi gezin, een succesvol bedrijf, en binnenkort het huis van haar dromen. Dan sterft haar moeder en beginnen de nachtmerries. Eva wordt steeds angstiger en raakt ervan overtuigd dat er gevaar dreigt voor haar en haar kinderen - langzaam maar zeker verliest ze haar grip op de werkelijkheid.
 
Ze gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten in haar vroege jeugd en ontdekt hiaten in haar geheugen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een uitputtende en beangstigende ontdekkingstoch naar het verleden.
 
Mijn vader is een vliegtuig is een psychologische roman over onverwerkte trauma's, de scheidslijn tussen fictie en realiteit en de al te reële angst om je verstand te verliezen.
 
 
 de eerste pagina's
 
 
nieuwsgierig?
 
Miljonair Philip Hadi verruilt na 9/11 Manhattan voor Howland, Massachusetts. Een opsteker voor het ingeslapen dorp, dat zich nu verheugt in een nieuw elan. Voor lokale aannemer Mark betekent Hadi's komst werk, en hij raakt geïntrigreerd door zijn succes.
Al snel werpt de miljonair zich op als nieuwe burgemeester van Howland. Hij schaft belastingen af en betaalt zelf wat het dorp nodig heeft. Maar deze ogenschijnlijke luxe heeft ook een schaduwzijde.
 
Zo verliest Marks zus Candace haar baan omdat de bibliotheek gesloten wordt. Marks broer Gerry houdt een anonieme blog bij waarin hij zich verzet tegen de alleenheerschappij van Hadi. Uiteindelijk komt het tot een pijnlijke botsing tussen de middenstand en de rijken.
 
De kiezers is een messcherpe roman over groeiende ongelijkheid in de hoogtijdagen van het populisme.
 
De ooit succesvolle journaliste Marie ziet sinds enkele maanden alleen maar de tijd verglijden. Ze zit in haar appartement. Niets beweegt, haar gloriejaren zijn voorbij. Dan komt een telefoontje van haar oude baas.
 
De man die haar carrière heeft gebroken, geeft haar een nieuwe kans. Of ze iemand wil interviewen in de gevangenis. Haar zus. Het heeft te maken met een grote criminele zaak. Maar wat Marie in de bezoekersruimte van de penitentiaire instelling ontdekt, gooit haar hele leven overhoop.
 
Zeven dagen lang probeert ze de kwelgeesten in zichzelf te bezweren, familiegeheimen komen aan de oppervlakte en lang verloren gegane relaties worden moeizaam weer opgepakt. De biecht.
 
een fragment

 
 de eerste pagina's
Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als een van de zeven kinderen van twee islamitische immigranten uit Jemen. Op zijn vierentwintigste werkt hij als portier in een appartementencomplex en raakt na een samenloop van omstandigheden geïntrigeerd door de rijke en fascinerende geschiedenis van koffie en de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde.
 
Vastbesloten om de oude glorie van Jemenitische koffie in ere te herstellen, besluit hij in de ruige berggebieden van het land op zoek te gaan naar de eeuwenoude plantages, om te leren over de teelt.
 
Wanneer het hem lukt om de lokale boeren voor zich te winnen en de beste koffiesoorten te verzamelen, lijkt het succes binnen handbereik, todat een burgeroorlog uitbreekt die het land in chaos stort.  Mokhtar moet op eigen kracht het land zien te ontvluchten met alleen een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.
 
De monnik van Mokka is het waargebeurde verhaal over een jonge man die zijn eigen Amerikaanse droom najaagt, over de wonderlijke geschiedenis van koffie en over de worstelilngen van Jemenitische burgers die zich staande proberen te houden in de oorlog.
 
  
Brené Brown heeft wereldwijd een gesprek op gang gebracht over de onderwerpen die zin geven aan ons leven: moed, kwetsbaarheid, liefde, verbondenheid, schaamte en empathie.
 
In haar nieuwe boek Verlangen naar verbinding geeft ze een nieuwe definitie van wat het betekent om er echt bij te horen in een tijd van toenemende polarisatie.
Want er écht bij horen is niet iets waarover we onderhandelen of wat we samen met anderen bereiken: het vereist dat we volledig in onszelf geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is.
 
Met haar kenmerkende mix van onderzoek, verhalen en eerlijkheid duikt de auteur in dit belangrijke onderwerp en geeft ze ons de moed die we nodig hebben om de weg naar onszelf en elkaar terug te vinden.
 
de auteur aan het woord

 
een fragment
Hoe komt het dat we ons laten verleiden door reclame of moeilijk kunnen stoppen met roken? John Bargh, een van 's werelds meest vermaarde hersenwetenschappers, onthult hoe het onbewuste op slinkse wijze elk aspect van ons gedrag beïnvloedt.
 
Hij neemt de lezer mee op een verhelderende toer langs invloedrijke psychologische krachten die aan het werk zijn tijdens alle aspecten van ons dagelijkse leven.
 
Vol verrassende en vermakelijke onthullingen over de onbekende maar allesbepalende invloed van het onbewuste helpt Het verborgen brein om betere keuzes te maken, slimmer te werken, beter te slapen en ons geheugen te trainen.
 
Een baanbrekend boek dat ons een totaal nieuw begrip geeft van de mentale processen die heimelijk ons gedrag bepalen.
 
 
 
 
"Slachtoffers van seksueel geweld krijgen een diagnose en belanden in de psychiatrie."
"Daders worden veroordeeld en belanden in de gevangenis."
"Als ik me netjes kleed, zal er me niets overkomen."
 
Liesbeth Kennes beschrijft in Alleen ja telt hoe ons gedrag in niet geringe mate wordt gestuurd door hardnekkige mythen en stereotypes. Seksueel geweld speelt zich niet alleen af tussen slachtoffer en dader, maar heeft ook te maken met de manier waarop we seksuele intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag vanzelfsprekend vinden.
 
De auteur maakt heel concreet hoe we ons hiertegen kunnen wapenen. Ze brengt verhalen van slachtoffers, daders, therapeuten en onderzoekers samen. De brede aanpak die ze huldigt, maakt van 'Alleen ja telt' een onthullend en confronterend boek.
 
 
 
 neem alvast een kijkje
 
 
de inleiding
Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging.
De Belastingdienst zag hoe je er kwam.
Apple hield bij hoe lang je er bleef.
Samsung hoorde wat je er zei.
En Google wist al dat je het van plan was.
 
In Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft.
 
Hun journalistieke zoektocht voor De Correspondent werd de afgelopen jaren bekroond met diverse prijzen, waaronder De Loep voor de beste online onderzoeksjournalistiek.
 
"Ik heb dit fabelachtige boek met open mond gelezen. Nog nooit werd de discussie rondom privacy zo toegankelijk uitgelegd. Het is van absolute wereldklasse." Alexander Klöpping
Leve de zoologie! is het boek bij de gelijknamige één-reeks van reportagemaker Arnout Hauben over de zoo van Antwerpen.
 
Precies 175 jaar na de opening duikt Hauben deze 'schatkist vol verhalen' in, om bij een handvol huidige en vroegere medewerkers de mooiste anekdotes bijeen te sprokkelen. Over de chimpansee die champagne dronk, de directeur die de beste taxidermist van Europa was, de Witte Brigade die tijdens WOII echte en vermeende collaborateurs in de kooien opsloot.
 
Die verhalen leren ons iets over vroeger, over ons land, en uiteindelijk ook over onszelf. Zoals altijd laat hij verleden en heden meesterlijk in elkaar vloeien.
 
Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto's uit de tv-serie en het archief van ZOO Antwerpen.
 
 
 
het gelijknamige tv-programma
 
 
de website van Tony's
 
Als drie journalisten iets willen doen aan kindslavernij op Afrikaanse cacaoplantages, komen ze er al snel achter dat een aanklacht tegen de grote chocoladeproducenten weinig zin heeft. Ze proberen van alles, maar uiteindelijk zit er maar één ding op: ze ontwikkelen zelf een chocoladereep. Terwijl de chocoladerebellen naarstig proberen de reep honderd procent slaafvrij te krijgen, koopt een ondernemer het merk en maakt er een internationaal verkoopsucces van.
 
En zo groeit het journalistieke project uit tot een voor velen inspirerende, sociale onderneming die zich ten doel stelt consumenten bewust te maken van wat ze eten. Zo klein als ze zijn, proberen de Tony's de complete keten te veranderen, van boon tot reep, in de hoop dat op een goede dag ook de grote producenten hun voorbeeld gaan volgen.
 
Het wereldschokkende en onweerstaanbare lekkere verhaal van Tony's Chocolonely is het relaas van een avontuurlijke onderneming: over het vasthouden aan idealen, ook al is de werkelijkheid nog zo weerbarstig. Een waargebeurd verhaal dat smelt op de tong en leest als een spannend jongensboek.
Zin om eropuit te trekken naar een onbekende en misschien vreemde wereld, om een lang vervlogen tijd of een prachtig stukje natuur te ontdekken? Je hebt er geen teletijdmachine voor nodig en je hoeft er niet ver voor te reizen. Vaak heb je genoeg aan je fiets of een paar wandelschoenen, want... om de hoek ligt een kasteel!
 
Vlaanderen bezit een ongelofelijke rijkdom aan kastelen en kasteeldomeinen. Ze staan te wachten om ontdekt te worden. De verwondering, de spanning, het plezier, de natuurbeleving,... krijg je er zomaar bij.
 
De mooiste kastelen van Vlaanderen opent het verleden en het heden van de Vlaamse kastelen en hun domeinen. Je krijgt een pak praktische informatie om een leuke uitstap, een geslaagde dagtrip of een prinsheerlijk weekend te plannen.
 
Laat de lente maar komen!
 


 
kijk het boek in
 de trailer
 
 
 
Blade Runner, de Amerikaanse sciencefictionfilm van Ridley Scott uit 1982 met Harrison Ford en Rutger Hauer in de hoofdrollen, is een echte klassieker. (Hij speelt zich af in Los Angeles anno 2019. De tijd vliegt nietwaar...)
 
Nu 35 jaar later is er het vervolg, Blade Runner 2049, en weer kruipt Harrison Ford in de huid van blade runner Rick Deckard.
Denis Villeneuve nam de regie op zich, Ridley Scott is nu uitvoerend producent.
 
Blade Runner K (Ryan Gosling) ontdekt tijdens een routinemissie een geheim dat de hele gevestigde orde kan omverwerpen. Deze ontdekking leidt tot een zoektocht naar Rick Deckard, een voormalige Blade Runner die al meer dan 30 jaar vermist is.
 
 
 
 
 
 
een interview met de regisseur 
De Zweedse regisseur Robert Östlund
(°1974) is hot in cinemaland.
 
Zijn vorige prent Turist, over een familiereis die na een sneeuwlawine kompleet ontaardt, (elektrisch tandenpoetsen zal nooit meer hetzelfde zijn) scoorde in de zalen en bij de fimcritici maar met The Square is hij pas echt doorgebroken.
 
Gouden Palm in Cannes en 6 Europese filmprijzen waren terecht zijn deel.
 
In The Square, gebaseerd op een kunstinstallatie die de regisseur zelf maakte, richt Östlund zijn blik op de elitaire kunstwereld.
In een prestigieus museum voor hedendaagse kunst wordt het nieuwste werk van een beroemd Amerikaans kunstenaar voorbereid, een installatie om altruïsme te bevorderen.
Er wordt een PR-firma ingeschakeld om de nodige buzz te creëren maar dit loopt geheel uit de hand...
 
 
 
 
 de trailer
 
Happy End (hoewel...) is onderhand al de twaalfde langspeelfilm van het Oostenrijkse enfant terrible Michael Haneke.
Van zijn twee vorige films, Das weisse Band (2009) en Amour (2012) werd je niet echt vrolijk maar het is wel echte topcinema!
 
Happy End vertelt het verhaal van de welgestelde familie Laurent. Drie generaties leven samen onder één dak.
De suïcidale, dementerende opa (Jean-Louis Trintignant), zijn kinderen (Isabelle Huppert en Matthieu Kassovitz) en hun kroost.
De film wordt grotendeels verteld door de ogen van de twaalfjarige kleindochter Eve (een rol van de Belgische Fantine Harduine).
 
De Oostenrijker heeft zijn camera opnieuw laten marineren in een bad van onverdund vitriool (De Morgen)
 
Editors en Vlaanderen : een geslaagde combinatie.
Onlangs speelden ze voor een uitverkocht Sportpaleis en op 14 juli zijn ze headliner op Werchter Classic (heel sterke line-up trouwens dit jaar, maar dit geheel terzijde).
 
Violence is de zesde cd van de Britse indierockband, vintage Editors.
Je vindt hier ook een studioversie van No sound but the wind terug (maar die verbleekt bij de live-opname van Rock Werchter).
 
 
 
 
everybody's coming to my house
 
   
In deze tijden van #metoo en #timesup, kon de Belgische muziekwereld niet achterblijven.
 
De radio 1 Vrouwen-sessie op 4 maart in de Roma stond bol van de 'vrouwensongs', gecoverd door o.a. Isolde Lasoen, Angèle, Stefanie Callebaut (SX), Marie Daulne en Lady Linn. 
 
De originele nummers zijn verzameld op de radio 1 dubbelcd: All the singing ladies.
Een kleine greep uit het aanbod : Denis/Blondie, I say a little prayer/Aretha Franklin, You're so vain/Carly Simon, At seventeen/Janis Ian.....
 
 
 
editors live op werchter - no sound but the wind

Lang verwacht en toch gekomen : nieuw solowerk van David Byrne (°1952) : American Utopia.
 
Jarenlang was hij de frontman van de legendarische New Yorkse band Talking Heads.
Tussen 1977 en 1988 bracht de groep  8 studioplaten uit die nog altijd staan als een huis.
Wie kent er niet Psycho Killer, Slippery People, Take me to the river of het sublieme Once in a lifetime!
 
Een nieuwe samenwerking met Brian Eno : een kwaliteitslabel!
 
 
Girls just want to have fun 
 
  


 
Erfgoeddag

In 2018 vindt Erfgoeddag plaats op zondag 22 april met als thema 'Kiezen'. In het jaar van de lokale verkiezingen roept Erfgoeddag op om te kiezen voor erfgoed.
 
Wij duiken dan ook graag de ruime collectie in ons magazijn in voor een flinke portie sporen uit het verleden.
 
° Dansen uit Westerlo (Vlaams Dansarchief Schoten, 1977), met muziek en uitbeelding van de Kadril van Westerlo en de unieke trawanteldans.
° Maria's Tongerloo, een oude uitgave (in kopievorm en uiteraard in oude spelling) van 1912, voorzien van illustraties over de Abdij van Tongerlo.
° Emmanuel van Gansen gedenkboek (Feestcomité Westerlo, 1966), ter gelegendheid van de herdenking van het 200ste geboortejaar van de boerenkrijgleider van Gansen.

 
 
 
 
 
alle info over Erfgoeddag
 
° Auland-omnibus (1937-1958).
Tijdens zijn priestercarrière in Balen, schreef de
Zoelenaar Frans Draulans heel wat jeugdverhalen, die nu gedateerd klinken, maar toch de geest van de tijd uitstralen.
Westerlo. Je straatnaam moet je meer dan eens
opschrijven of aanklikken. Maar heb je er al eens bij stilgestaan waarom je straat heet zoals ze heet?
Je vindt de verklaring met uitleg in één van de zeven boekjes die destijds door de Heemkring uitgegeven
werden, gebaseerd op het opzoekingswerk van Frans
Verbiest.
 
 
 
Stevens Schoonsten
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van Steven.
 
 
 
 
 
 
 
 
Bibliotheken kunnen ook in zeer moeilijke omstandigheden hun belang aangeven. Getuige daarvan deze roman. Dita Dorachova (Praag, 1929) kwam in 1944 in het concentratiekamp Auschwitz terecht. In haar barak richtte Fredy Hirsch een schooltje op. Boeken waren verboden door de nazi's, er mocht alleen gespeeld worden. De acht boeken waaruit de bibliotheek van het schooltje bestond waren dus levensgevaarlijk. Dita Dorachova bewaarde ze onder haar jurk.
 
De Spaanse schrijver Antonio Iturbe kwam dit verhaal op het spoor in een boek van Alberto Manguel. Hij raakte gefascineerd, zocht Dorachova op en schreef deze gemakkelijk toegankelijke roman.
 
Het is een ontroerend waargebeurd verhaal over de moed van een jong meisje en de kracht van boeken in verschrikkelijkste omstandigheden.
 
 
Tijdens een langdurig gedwongen verblijf thuis heb ik fel genoten van de serie Curb your Enthusiasm. In deze reeks speelt Larry David (samen met Jerry Seinfeld de bedenker van de succesvolle serie Seinfeld) een uitvergrote versie van zichzelf, een soort vijftiger, type Woody Allen.
Hij is getrouwd met een liefhebbende, jongere vrouw en belandt vaak in bizarre situaties, meestal als gevolg van zijn eigen grote mond. Veel bekende acteurs spelen een gastrol als zichzelf, waarbij ze binnen een kader improviseren. De stijl doet denken aan een realityshow.
 
 
 
Te gast: Ierland - vtbKultuur & Davidsfonds
 
In de prehistorie overspoelden vreemde volkeren het groene Ierland. Ook Kelten en Vikings drukten hun stempel op de cultuur.
 
De invasie van Anglo-Normandiërs was het begin van eeuwen onderdrukking. Een lange en bloedige vrijheidsstrijd leidde tot de onafhankelijkheid in 1922.
 
Het prachtige Ierse landschap werd geplooid tot bergketens die daarna werden bewerkt door ijs, wind, de zee en regenwater. De regen en de warmte van de golfstroom geven Ierland zijn groene kleur.
 
Ieren houden sterk aan tradities. Het is een landbouwland waar traditionele jaarmarkten nog veel volk op de been brengen. De volksmuziek en de landelijke vertellers van mysterieuze verhalen waren een rijke inspiratiebron voor grote figuren uit de wereldliteratuur.

 
 
een lezing door Jean-Pierre en Mieke Demarsin
 
donderdag 5 april om 20.15 uur
6€ - 5€ (leden vtbKultuur, VAB, Davidsfonds en bib)
 
info: herman@deketelaere.com -014 54 50 13 -
0478 92 25 45
 
 
 
Voor je agenda!
 
16 mei van 14-16 uur
Spelnamiddag
in het kader van de Week van de Opvoeding
 
 
 
           
 
 
Sluitingsdagen
 

 
De bib is gesloten op Paasmaandag 2 april.
 
De rest van de paasvakantie staan onze deuren wagenwijd open voor onze lezers!
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
.... je niet meer via "Mijn bibliotheek" kan verlengen of reserveren als je openstaande schuld meer dan 2 euro bedraagt?
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: