NostalZine februari 2016
5de jaargang, nr. 1
Inleiding
Beste nieuwsbriefabonnee,
 
Het nieuwe jaar is inmiddels alweer 2 maanden ver. Van een winterstop was er bij NostalBus echter geen sprake. Eind december hadden we nog onze succesvolle Winterrit in het Brusselse en in januari kende onze nieuwjaarsactiviteit voor leden ook de nodige belangstelling. We vierden het afscheid aan de A300 en AG300 34xx van de stelplaats Gentbrugge en sloten zoals gewoonlijk af met receptie, presentatie en uitgebreid diner. De resultaten van de toen gehouden ledenenquête staan verderop.
 
Ook op technisch vlak zaten de leden niet stil: in Eeklo werd er ijverig gewerkt aan de O.405 968140 (waarover meer verder in dit NostalZine) en ook in Berendrecht zijn de eerste twee werkdagen van het jaar al achter de rug. De komende maanden staan er nog heel wat werkdagen op het programma, de data vind je in de agenda hiernaast. Vergeet je niet in te schrijven!
 
Wat brengt 2016 dan nog verder? We plannen in het voorjaar alvast niet minder dan 4 rondritten. Op 20 maart maken we een rit per O.405 door Limburg, op 23 april trekken we naar West-Vlaanderen voor een eerste rondrit met de pas gerestaureerde 968140 (alias WBC 551075) in combinatie met de heropstanding van onze 270139 (vermomd als 371162). Meer info en de praktische details over deze 2 ritten vind je verderop. Je kan voor deze ritten reeds inschrijven.
 
Wat later staan twee andere ritten op de agenda: op 22 mei trekken we naar het zuiden van het Waasland en de regio Rumst-Mechelen voor een afscheid aan de 2 gelede Jonckheere-reeksen 36xx (Premier Geleed) en 40xx (Transit 2000 Geleed). We sluiten het voorjaar af op 25 juni aan de andere kant van de taalgrens met een rit met een Jonckheere Transit van Georges en onze als Roman vermomde TransCity. Meer informatie over deze activiteiten verneem je in het volgende NostalZine.
 
Tot slot vermelden we nog graag dat op vrijdag 4 maart alweer een editie van Dia Nostalgia plaats vindt, dit maal in het thema van de STIL en de MIVG. Meer info verderop.
 
Graag tot binnenkort op één van onze activiteiten!
INHOUD

AGENDA voorjaar 2016
  
vrijdag 4 maart
Evenement | Dia Nostalgia
 
zondag 20 maart
Rondrit | Afscheid O.405 te Limburg
 
zaterdag 23 april
Rondrit | NostalWBC
 
zondag 22 mei
Rondrit | Jonckh. T2000G-PremierG
 
zaterdag 25 juni
Rondrit | Roman-Georges Trans(C)it(y)
 
Werkdagen
Eeklo: 28/02 - 05/03 - 12/03 - 13/03
Berendrecht: 19/03 - 02/04 - 30/04
 
** NostalBus is niet gebonden aan de vermelde data en de invulling ervan. De data en invulling van de activiteit worden pas definitief bij opstart van de inschrijvingen. Voor het meest recente overzicht kan je terecht op nostalbus.be **
 
Onze Winterrit (op 20 december) vond plaats in Brussel. Bovenstaande museumvoertuigen waren die dag van dienst.
 
Resultaten NostalEnquête januari 2016
Zoals iedereen weet blijft het ledenaantal van NostalBus stijgen, jaar na jaar. Dat is uiteraard alleen maar positief te noemen, maar een gevolg is dat het bestuur wat minder zicht heeft op wat er leeft tussen de leden, wat goed is en wat beter kan, en waar we volgens de leden naar toe moeten. Ook de werkgroep voor het Arrangement, wat ontstaan is als een activiteit in eerste instantie voor de eigen leden, had nood aan een input van deze leden.
 
Op de nieuwjaarsreceptie 2016, waar uiteraard veel leden aanwezig waren, mocht iedereen, anoniem of niet, de allereerste NostalEnquête invullen. Er waren op het eind van de avond 50 ingevulde enquêtes, een goeie steekproef dus. Zoals beloofd krijgen jullie hierbij de resultaten van de belangrijkste meerkeuzevragen. Wie graag een volledig overzicht van de resultaten krijgt, mag ons dat zeker en vast vragen (daan.cools@nostalbus.be)!
 
Activiteiten: Ben je tevreden over de inhoud en het aantal activiteiten die NostalBus vzw organiseert?
Absoluut: 94 %
Matig: 2 %
Helemaal niet tevreden: 2 %
Geen antwoord: 2 %
 
Arrangement: Was je al bekend met het zomerarrangement dat NostalBus vzw reeds 3 jaar organiseert?
Ja: 70 %
Al van gehoord: 16 %
Nooit van gehoord: 8 %
Geen antwoord: 6 %
 
Arrangement: Welke taak zou je zien zitten om uit te voeren op het zomerarrangement?
Buschauffeur: 18 stemmen
Toeristische info vertellen: 15 stemmen
Ticketverkoop: 23 stemmen
Ander: 6 stemmen
Geen antwoord: 11 stemmen
 
Communicatie: Houdt NostalBus vzw jou voldoende op de hoogte van nieuwigheden in de vereniging?
Zeker weten: 66 %
Voldoende: 22 %
Ik weet steeds van niets: 2%
Geen antwoord: 10 %
 
Communicatie: Zijn de huidige communicatiemiddelen (Facebook en ledenmail) voldoende?
Ja: 92 %
Nee: 2 %
Geen antwoord: 6 %
 
Rally: Moet NostalBus vzw volgens jou nog een NostalRally organiseren in de toekomst?
Niet nodig: 2 %
Ja, liefst zo vlug mogelijk: 20 %
Ja, in 2020: 70 %
Geen antwoord: 8 %
 
Collectie: Welk voertuigtype of specifiek voertuig zou NostalBus in jouw natste droom nog moeten bewaren?
De antwoorden hiervan kon je reeds bewonderen in een bericht op onze Facebook-pagina (aan de hand van foto's). Hieronder, qua type, nog eens de drie populairste antwoorden.
 
1.
2.
3.
 
Evenement | Dia Nostalgia (vrijdag 4 maart)
Naar goede gewoonte halen wij ook in 2016 weer enkele interessante dia’s vanonder het stof. Ons concept ‘Dia Nostalgia’ is bij de meesten reeds gekend; het opwakkeren van lang vervlogen herinneringen aan de hand van een reeks prachtige foto’s met een gezellige babbel achteraf. Tijdens de vorige edities bekeken we het verloop van onze voormalige Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen. Al haar bussen, van het prille begin tot ver na het abrupte einde, kwamen hierbij aan bod. We behandelden ook al de bussen van de MIVA en een deel van deze van de STIL. Tijd dus om de reeks van stedelijke bedrijven een beetje verder aan te vullen.

We keren meer dan een halve eeuw terug in de tijd; begin jaren ’50. De nationale economie heeft net een hoogtepunt achter de rug maar dreigde vrij snel terug op de keerzijde van zijn medaille te belanden. Steeds meer mensen verkozen de stad boven hun vertrouwde platte land. De wonden die Wereldoorlog II er had nagelaten waren stilaan geheeld en de lokale werkzekerheid was er vele male beter. Door onder meer het stijgende bevolkingspercentage was er net in die steden steeds meer vraag naar beter geregeld vervoer. Om zo’n overzichtelijker en efficiënter stadsvervoer te organiseren, werden tussen 1954 en 1964 tal van verschillende concessies gegroepeerd tot uniforme stedelijke bedrijven. De NMVB bleef op haar beurt instaan voor het streekvervoer van zowel tram- als buslijnen.
In totaal werden 7 nieuwe bedrijven opgericht voor Antwerpen MIVA, Brussel MIVB, Charleroi STIC, Gent MIVG, Luik STILS & STIAL (nadien vereenvoudigd tot STIL) en Verviers STIV. Ontdek samen met ons de pareltjes die instonden voor het stadsvervoer van weleer.

We gaan verder met deel 2 van de STIL (gezien de volledige reeks niet getoond kon worden tijdens de vorige editie) en vullen dit aan met de bussen van de MIVG uit Gent.

De diavoorstelling zal doorgaan op vrijdag 4 maart 2016 vanaf 19:30 te Gent-Zeehaven. De voorstelling duurt tot 22:00 uur waarna er nog gezellig kan worden nagepraat voor zij die dit wensen. De toegang is gratis voor onze leden, niet-leden betalen 5 euro voor deze activiteit. NostalBus voorziet eveneens een pendelbus van en naar het station Gent-Sint-Pieters en de P+R te Gentbrugge met een passage langs Gent-Dampoort. Drankjes en kleine versnaperingen worden ter plaatse aangeboden aan democratische prijzen.

Dienstregeling pendelbus:
Gentbrugge P+R [18:45] - Gent-St-Pieters [19:00] - Gent-Dampoort [19:15] - Gent-Zeehaven [19:20]
Gent-Zeehaven [22:00] - Gent-Dampoort [22:08] - Gent-St-Pieters [22:20] - Gentbrugge P+R [22:30]
Gent-Zeehaven [23:15] - Gent-Dampoort [23:23] - Gent-St-Pieters [23:35] - Gentbrugge P+R [23:45]

Nog vers in het geheugen of een totaal onbekende periode? Deze activiteit is zeker een aanrader voor elke liefhebber.

Daar het aantal beschikbare plaatsen beperkt is vragen wij u om tijdig in te schrijven. Dit kan via de vertrouwde kanalen op info@nostalbus.be of telefonisch op 0497/02 94 10. NostalBus behoudt zich het recht voor om inschrijvingen te weigeren als de maximum capaciteit bereikt is. Indien u per trein komt vragen wij u tevens ook om dit te vermelden bij de inschrijving (traject + aankomst/vertrekuur) zodoende wij de aansluiting kunnen verzekeren. Sinds augustus 2015 is het terrein van Gent-Zeehaven niet meer vrij toegankelijk. Om deze reden vragen wij onze deelnemers gebruik te maken van de pendelbus en zich niet meer met hun persoonlijk voertuig aan te melden in Gent-Zeehaven, bedankt.
  
 
Rondrit | Afscheid van de O.405 in Limburg (zondag 20 maart)
Jarenlang was de Mercedes O.405 niet weg te denken bij de Limburgse exploitanten, en toch ziet het er naar uit dat dit tijdperk in 2016 een einde kent. Ze sterven uiteraard geen stille dood: op zondag 20 maart gaan we met twee survivors op pad in het noorden van Limburg.

De twee bussen zijn de 441832 van de firma VBM uit Lommel en de 440413 (met karakteristieke O.407-neus) van DB Traffic.

Afspraak om 10u00 op het busstation van Genk, we wachten op de IC03 uit Brugge, Gent, Brussel en Hasselt. De rondrit eindigt omstreeks 17u10 te Hasselt.

Voor de echte die-hards rijdt de bus nog verder naar Genk, maar van daaruit garanderen we geen aansluiting meer op de trein.

Inschrijven vooraf is VERPLICHT via info@nostalbus.be of telefonisch op 0497 02 94 10. De deelnameprijs bedraagt 13 euro voor NostalBus-leden, 15 euro voor niet-leden. Het verschuldigde bedrag dient op voorhand overgemaakt te worden op het rekeningnummer IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB) met mededeling "rondrit 20 maart".
 
 
Rondrit | NostalWBC (zaterdag 23 april)
Zaterdag 23 april 2016 organiseert vzw NostalBus een rondrit met twee eigen bussen in het thema van de voormalige Oostendse firma West Belgium Coach Cy.

Start van de rondrit te Brugge Busstation om 10u15. Middagpauze zal plaatsvinden in het stadscentrum van Oostende. We zijn terug in Brugge rond 17u.

We rijden enerzijds met de Mercedes O.405 551075, die later onze collectie vervoegt als Van Mullem 968140 en momenteel nog volop in restauratie is. Meteen ook de allerlaatste mogelijkheid om deze bus in De Lijn-livrei als 551075 te zien, voor er een projectlivrei op wordt geplakt, en ze nadien de livrei '1988' aangemeten zal krijgen.

Anderzijds is onze 270139 van de partij, voor de gelegenheid vernummerd als de identieke WBC 371162. Deze bus versc
hijnt die dag na meer dan een jaar opnieuw op de baan, na een omvangrijke herstelling.

Twee primeurs op één dag dus, maar zoals je leest hangt alles nog af van enkele belangrijke werken aan beide bussen. De rondrit is dan ook nog deels onder voorbehoud, via
Facebook blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Inschrijven kan wel reeds en is VERPLICHT via info@nostalbus.be of telefonisch op 0497 02 94 10. De deelnameprijs bedraagt 13 euro voor NostalBus-leden, 15 euro voor niet-leden. Het verschuldigde bedrag dient op voorhand overgemaakt te worden op het rekeningnummer IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB) met mededeling "rondrit 23 april". Schrijf zeker tijdig in, want gezien de grote interesse bestaat de kans dat de inschrijvingen vroegtijdig worden stopgezet!
 
 
Voortgang restauratie O.405 968140
Ruim een jaar geleden begonnen we vol goede moed aan de restauratie van onze kersverse O.405. Al gauw bleek dat er meer werk moest worden verricht dan aanvankelijk gedacht. Na de opwaardering van de achterkant onderwierpen we de overige raamkozijnen aan een grondige inspectie. Tot ieders verbazing bleken deze eveneens last te hebben van hardnekkige roest. Hierdoor was de beplating onderaan op bepaalde punten reeds lichtjes vervormd. Tevens bestond het gevaar dat sommige ramen zouden loskomen omdat ook de ruitenkit door de jaren heen verstorven was. Onze equipe in Eeklo besloot hierop alle zijramen te verwijderen, de frames volledig te behandelen en het slechte plaatwerk op te lassen alvorens de ramen terug te monteren.
 
 
Begin dit jaar raakte ook bekend dat onze O405 zal worden ingezet als projectbus voor de 'Landelijke Gilden’. Deze vereniging brengt mensen met een hart voor het platteland dichter bij elkaar. Gedurende zes maanden zal onze Mercedes-Benz doorheen Vlaanderen toeren waar ze te gast gaat zijn in tal van typische dorpjes. Dit goede nieuws bracht echter ook een deadline voor de restauratie met zich mee. Uiterlijk eind april moet deze bus terug rijvaardig zijn. Daar we nog een aantal cruciale onderdelen nodig hadden om het geheel terug om te toveren tot volwaardige bus, werd besloten een tweede O.405 aan te kopen als onderdelenbank. Ons slachtoffer werd de geaccidenteerde 1371 van De Polder. Tijdens de werkdag van 20 februari werd deze bus te Berendrecht ontmanteld door onze vrijwilligers. Onder meer ramen, zijpanelen, sierstroken en delen van het interieur werden gerecupereerd.
 
Alvorens onze 968140 zijn projectjasje krijgt aangemeten, organiseren we op zaterdag 23 april voor een laatste maal een rondrit in De Lijn-livrei (als 551075). Deze rit neemt ons terug mee naar de regio waar hij enkele jaren geleden zijn carrière beëindigde. Samen met onze 270139, die eveneens een comeback maakt en voor één dag vermomd zal worden als 371162, geven we alle eer aan exploitant West Belgium Coach. Speciaal voor deze rondrit waarderen we het koetswerk van de O.405 momenteel terug op. Zijn gele streep zal heel eventjes terug schitteren als nooit tevoren.
 
 
Varia
Een bus, een tram, een boot, het strand
 
Onze collega's van Groupe Bus Wallonie organiseren op zaterdag 2 april een publieke activiteit. NostalBus-leden genieten van het kortingstarief. Alle verdere info is terug te vinden op hun Facebook-evenement.

Deze rit neemt je per museumbus mee van Namen naar de Belgische kust. Er zijn haltes voorzien in Charleroi en Bergen.
Aan de kust nemen we, na wat vrije tijd en het middagmaal te Middelkerke, de Kusttram met bestemming Zeebrugge. Ter plaatse wacht een boot ons op voor een rondvaart in de haven.
Vervolgens keren we terug naar shopstad Oostende vooraleer we terugkeren.

Dienstregeling:
Namen busstation, 7u40
Charleroi-Sud perron 18: 8u20
Bergen station NMBS: 9u10
 
Opening stelplaats Tielt-Winge
 
Op zaterdag 20 februari 2016 werd de compleet vernieuwde stelplaats van Tielt-Winge (in Vlaams-Brabant) officieel geopend. Wie daar was, kon er niet naast kijken: voor de poorten van het splinternieuwe onderhoudscentrum stond bus 5640, een oudgediende van deze stelplaats. Uiteraard was dit de 5840 van META, voor de gelegenheid hernummerd.  De aanwezigheid van deze bus daar was de volledige verdienste van de enthousiaste vrijwilligers van NostalBus. Onze vzw poetst ook deze bus, zorgt voor haar technisch onderhoud, voert ze naar keuringen, ...
 
 
Ook enkele hoogwaardigheidsbekleders waren aanwezig, zoals ook minister van mobiliteit Weyts. Met hem werd even gepraat over NostalBus vzw en over het (nog steeds ontbrekende) statuut, een bevoegdheid die sinds kort bij zijn kabinet ligt. Wordt dus zeker en vast vervolgd!
 
De groepsfoto van onze nieuwjaarsrit 2016 (voor leden), Van Hool AG300 3415 en A300 3381 (Oostakker Dorp).
 
Al gehoord van fund raising?
Sinds december 2011 is NostalBus lid van Herita (voorheen "Forum voor Erfgoedverenigingen"). Ons lidmaatschap bij Herita maakt het mogelijk om fiscaal aftrekbare giften te ontvangen die kunnen worden aangewend voor onze werking.
 
Via de zogenaamde projectrekening kunnen schenkers een bijdrage leveren om de toekomst van ons roerend erfgoed veilig te stellen. Zo worden de geschonken gelden in eerste instantie gebruikt voor de restauratie van onze voertuigen, en in een later stadium ook om te zorgen voor een onderdak.
 
Wat het voor de schenker interessant maakt is het feit dat giften vanaf 40 euro op jaarbasis fiscaal aftrekbaar zijn. Het jaar volgend op uw schenking(en), stuurt Herita u een attest op dat bij de aangifte van de personenbelasting moet worden gevoegd. Op die manier krijgt u ongeveer de helft van het bedrag van de schenking(en) terug via de personenbelasting!
 
Voor de restauratie en herstelling van de 270139 en 355131 werden reeds enkele niet geringe sommen van onze projectrekening gebruikt. Wij danken dan ook alle gulle schenkers tot nog toe!
 
Momenteel zijn er financiële middelen nodig voor de verdere restauratie van de Van Hool-Cummins en Mercedes O.405. We denken ook nog steeds aan een vast onderdak voor onze bussen. Schenkingen zijn dan ook meer dan ooit welkom!
 
Giften zijn welkom met medeling "NostalBus + uw rijksregisternummer" op:
rekening IBAN BE37 7450 4520 7628 (BIC KREDBEBB)
Herita, NostalBus
Oude Beurs 27
2000 Antwerpen
 
Meer informatie is beschikbaar op onze website of kan bevraagd worden via mail naar maikel.kegels@nostalbus.be.
 
Wij hopen alvast op uw steun!
 
Lid worden van NostalBus?
Onze vereniging interesseert u? U wil ons financieel of materieel steunen of gewoon af en toe een handje meehelpen? Dan heten wij u graag welkom als lid van onze vzw!
 
Lid worden kan snel en gemakkelijk via onze website, waar ook alle informatie terug te vinden is. Hierbij geven we u nog een kort overzicht.
 
Het lidgeld bedraagt 20 euro, over te maken op rekening IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB). Wat krijgt u daarvoor terug?
- u wordt op de hoogte gehouden van onze externe én interne activiteiten
- u kan een handje toesteken op werkdagen of bij onze administratie
- u krijgt korting op tal van activiteiten (rondritten, ledenactiviteiten, ...)
- indien uw rijbewijs het toelaat, kan u zich af en toe uitleven met een van onze historische bussen, wij zijn steeds op zoek naar vrijwillige chauffeurs
- ...
  
Voor meer informatie kan u ons steeds contacteren op info@nostalbus.be!
 
NostalBus is aangesloten bij Herita.
 
Via onze projectrekening bij Herita kunnen er fiscaal aftrekbare giften worden geschonken om de werking van NostalBus te ondersteunen.
 
 
 
© 2016 NostalBus vzw | Westeindestraat 25, 9990 Maldegem | www.nostalbus.be | facebook.com/NostalBus
Redactie D.C. - M.K. - B.V.