Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - April 2021
Beste belangstellende,
 
De eerder aangekondigde maart nieuwsbrief hebben we helaas door omstandigheden, die onze aandacht vroegen, niet kunnen maken. Niet erg, want alles in de samenleving staat toch in de wachtstand, klaar om weer in beweging te komen.
 
Voor iedereen zijn het onzekere tijden. Ver vooruitkijken kunnen we niet, waar het gaat om beperkende of juist verruimende reis- en/of andere maatregelen. De vaccinatiestrategieën van de Europese overheden bieden hopelijk die ruimte die we allemaal nodig hebben. Als je als gast of tijdelijke participant wilt komen, lees dan goed de uitleg op onze website, of neem contact op met de receptie. Onze regels zijn heel overzichtelijk en werken de laatste maanden prima in het intensieve verkeer tussen Nederland en hier, dat wij nu al hebben. Naar gelang de situatie daarom vraagt, passen wij die regels steeds aan.
 
Zoals gebruikelijk wordt er hard gewerkt op Ecolonie in alle projecten. Een andere samenleving creëren, en daarin een voorbeeld willen zijn, gaat niet vanzelf, zeker als je dat doet zonder subsidies. Het geld komt niet uit de lucht vallen. Momenteel bestaat onze gemeenschap uit ongeveer 35 bewoners en participanten. Zoals we een jaar geleden al voorspeld hebben zijn er steeds meer mensen die door de huidige covidcrisis en de klimaatmutatie, zich gaan afvragen of hun huidige levenswijze wel toekomstbestendig is. Voor hen hebben we in mei een Kennis- en Inspiratieweek georganiseerd, met als uitgangspunt de vraag: ‘Waar wil je landen?’
 
De klusweek in maart was zeer geslaagd. Heel geconcentreerd hebben we veel werkzaamheden kunnen doen. Mocht je dit inspireren en ben je handig en wil je er een weekje uit: de volgende klusweek is van 8 t/m 15 mei a.s. Verder kunnen we vertellen dat de kaasmakerij is uitgebreid en dat we een nieuwe kaastobbe in gebruik hebben genomen. Er zijn positieve contacten met diverse koks op scholen in de omgeving om panir te leveren voor de schoolmaaltijden. Na de brand op Forge Neuve wordt er alweer hard gewerkt aan het herstel. Ondanks de extreme voorjaarskou, die ten koste gaat van de bloesems van de fruitbomen, worden de spinazie- en slaplantjes alweer gepoot. Ook de aardappelen gaan de grond in. In deze nieuwsbrief verder aandacht voor:
 
• Activteiten op Ecolonie – uitgelicht: 5 bijzondere weken.
• Oproepen
• Oikos
• Filosofische beschouwingen over Bruno Latour - deel twee
 
Tenslotte ons covidadvies: reserveer juist nu zonder financiële risico's voor een duurzame veilige vakantie niet ver van huis! Afgelopen zomer is gebleken dat wij met deze situatie heel verantwoordelijk omgaan. We wensen iedereen veel leesplezier en hopelijk tot ziens.
 
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Activiteiten op Ecolonie

Wij onderscheiden van mei t/m oktober, en met name tijdens het hoogseizoen, twee vormen van activiteiten: de workshops, waarvoor je je ter plekke inschrijft voor een dag of dagdeel en de cursussen. Deze duren een aantal dagdelen en het verschil met de workshops is, dat je er van tevoren voor inschrijft. De cursussen veronderstellen een bepaalde diepgang en gaan ook in dit seizoen over heel uiteenlopende onderwerpen. Naast de bekende cursussen van onze vaste docenten, zijn er dit jaar ook nieuwe cursussen gepland, zoals: Shinrin Yoku natuurretraite, Ayurvedische Massagecursus, Reis door het innerlijk Landschap. Je vindt alle cursussen terug op onze website.
 
In mei en juni zijn de volgende cursussen nog gepland: bijvoorbeeld de Combireis naar Ecolonie en Val Sinestra (Zwitserland) en de Bloemen- en kruiden Praktijkweek.
Voor bovenstaande en de talrijke workshops zie de Agenda voor meer informatie en aanmelden.
 

Uitgelicht

Speciale aandacht vragen we voor 4 weken met ieder hun eigen karakter en inhoud:
 
Het 27ste Eigentijds Festival - 26 juni t/m 2 juli 2021 
 
Over de inhoud van dit bekende festival schrijven we op de website ervan: Ingebed in een ontspannen festivalsfeer gaan we praktisch aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, duurzaamheid en mystiek. Je kunt naar hartelust workshops, lezingen en activiteiten volgen die je bewustzijn stimuleren en je aanzetten tot verandering. Tientallen ervaren workshopleiders zullen je ruimschoots voorzien van inspirerende voeding voor je geest en je ziel. Zet de zaak eens flink op zijn kop en verruim je blik. Je bewustzijn van de samenhang der dingen groeit. Opgeladen met nieuwe inzichten en handvatten om zelf te creëren ga je terug de wereld in. Je zult ontdekken dat een leefbare toekomst dichterbij ligt dan je voor mogelijk had gehouden. Kom ….. en vier het leven!
 
 
EcoZeNweek - 4 tot 10 juli 2021
 
Werken aan jezelf en de aarde voor een betere toekomst
- Wat het Westen van het Oosten kan leren -
 
Deze unieke, veelzijdige week met een divers aanbod aan werkvormen, gebaseerd op visies uit de oude Oosterse Levenskunst, zal ons helpen ons voor te bereiden op een toekomst met veel onzekerheden. Door ons deze inzichten eigen te maken, zullen we er zowel geestelijk als lichamelijk beweeglijker door worden. Een basishouding die we nodig hebben om een bijdrage te leveren aan het herscheppen van een leefbare wereld. Als jij ook jouw oefeningen die voortkomen uit de Oosterse Levenskunst wilt plaatsen in een breder perspectief dan biedt deze week je de unieke mogelijkheid. Workshops worden gegeven in o.a.: recitatie, klankoefening, zen-meditatie, zelfmassage meridianen, 5 elementen, pad van Patanjali, ayurveda, chakrafilosofie, gemberpakking, schilderen met i tjing, koanstudie, yoga, tao, etc.
 
Wil je meer weten over de visie die ten grondslag ligt aan deze week en het programma zelf, kijk dan hier
 
 
Aardbewoners ontmoeten aardbewoners - 31 juli tot 7 aug.
 
Gathering 2021 op Forge Neuve - Hernieuwd contact – Verweven leven
 
“Er bestaat niets in de wereld, dat niet spreekt. Ieder ding, ieder wezen roept voortdurend haar aard, zijn karakter, haar geheimenis. Hoe meer het innerlijk zintuig open is, te meer het in staat is de stem van alles te horen.“
Hazrat Inyat Khan
 
Hernieuwd contact
Vorig jaar zomer hebben we gehoor gegeven aan de oproep van natuurwezens - in die weken massaal aanwezig in de Groene Kathedraal op Forge Neuve - om gezien en gehoord te willen worden. Hun belangrijkste boodschap was dat we rekening met hen moeten houden in ons dagelijks leven. Wij zijn in ons moderne leven de verbinding verloren met de aarde en al onze mede aardbewoners, die ons voorzien van alles wat we nodig hebben.
 
Voor een omslag in ons doen en laten is inzicht en bewustwording nodig, dat wij niet alles naar onze hand kunnen zetten, dat we deel zijn van een veel omvattend kosmisch web. We moeten loskomen van een paradigma, een denkconstructie en opvattingen over het leven, die ons niet helpen om een leefbare wereld op te bouwen. Helaas laten we ons zelf maar moeilijk overtuigen van deze noodzaak tot verandering. Blijkbaar willen we de werkelijkheid niet zien. De werkelijkheid die staat boven de illusie van de zichtbare realiteit. We dienen radicaal anders te gaan denken en dienstbaar te worden aan het grotere geheel.
 
Verweven leven
In de kern is ons probleem dat we het contact met de natuur in ons zelf en om ons heen steeds meer kwijt raken. In deze week willen we weer leren ‘luisteren’ naar de boodschappen van de wezens in de natuur. We zullen oefenen met een grondhouding die uitgaat van een bezield verband tussen de verschillende bestaansvormen, inclusief de mens. Je zou ook kunnen zeggen; aardbewoners ontmoeten aardbewoners.
 
Tijdens deze tweede Gathering willen we de beloftes van vorig jaar verder verkennen, ons contact met het bezielde leven om ons heen verder onderzoeken en verdiepen.
 
Op onze website gaan we uitgebreid in op de inhoud van deze week, het programma en de docenten. Lees verder
 
 
Eigentijds Kinderfestival - 15 t/m 19 augustus 2021
 
Het Eigentijds Kinderfestival zal voor de zevende keer plaatsvinden op Ecolonie. De opening van het festival is op zondag en de festivaldagen zijn van maandag t/m donderdag. Het Eigentijds Kinderfestival is een tijd waarin de kinderen onvergetelijke ervaringen opdoen, veel plezier beleven en waar ze ook nog iets leren. Denk aan koken op vuur en pizzabakken in handgemaakte leemovens, kinderyoga, theater, acrobatiek, muzikale activiteiten en voorstellingen, sieraden maken en vele andere creatieve activiteiten.
Meer informatie vind je op: www.eigentijdskinderfestival.nl

Oproepen

 
Voor de volgende taken zoeken we nog geïnteresseerden die er naar snakken om er weer op uit te gaan, en hun energie willen steken in het ondersteunen van onze boeiende gemeenschap.
 
Tentenbouwers voor het Eigentijds Festival, van 26 juni t/m 2 juli
Je helpt mee de week vooraf aan het festival, om alle workshoptenten op te bouwen, vloeren te leggen en de tafels en de stoelen in de tenten te zetten. We verwachten dat je over een goede conditie beschikt, omdat het fysiek werk is.
 
Tentenbouwers voor het Kinderfestival, van 15 tot en met 19 augustus
We zoeken nog tentenbouwers voor vóór en na het festival, maar ook voor tijdens het kinderfestival groepsleiders, assistent groepsleiders en twee crècheleid(st)ers.
Informatie over dit mooie Kinderfestival vind je hier Als je belangstelling hebt voor een of meer van bovengenoemde taken mail dan naar: festival-vrijwilligers@ecolonie.eu
 
Coördinator Huishouding
Je geeft leiding aan 2 à 3 mensen die samen met jou zorgen voor de dagelijkse schoonmaak van gastenkamers, sanitair en de algemene ruimtes. Deze taak kan uitstekend gecombineerd worden met bijv. het werken in de tuin, kruidenpluk, etc.
Wil je meer informatie hierover, mail dan naar ettjen@ecolonie.eu
 
Medewerkers op de receptie
Voor de receptie zoeken we voor juli en augustus mensen die willen meehelpen bij de ontvangst van gasten. Je werkt minimaal met 2 personen tegelijk in het team. Het is een dynamische taak, die je goed kunt combineren met bijvoorbeeld werken in de kruidentuin. Hou je van werken met mensen, afwisseling, binnen en buiten zijn? Heb je ervaring met computerwerk? Laat het ons dan snel weten. Mail naar: info@ecolonie.eu

Stralende Gele Geuren

Pasen, lente, zonlicht en warmte, ziehier de positieve symboliek van de gele chakra kleur. De Gele Geuren uit het kleurrijk assortiment etherische oliën van Oikos, onze Eigentijdse Winkel, werken op het derde chakra, onze zonnevlecht, waar ons zelfvertrouwen huist. Kies voor de energieke Bergamot, de opwekkende werking van Koriander, de zuiverende werking van Citroen olie of balanceer je gevoelsschommelingen met Gemberwortel. Ook Citronella, Anijs en Basilicum verdrijven negativiteit, verschaffen je troost en helderheid van geest.

Bij het gebruik van Mandarijn olie past deze geurmeditatie:
 
Ik ben vrolijk en blij en verbind me met de onschuld van het kind in mij.
 
Vermeld GEEL bij je bestelling en je krijgt 20% korting op alle geuren voor de solar plexus!
Bezoek de eigentijdse winkel en lees daar ook meer over de heilzame werking van bovengenoemde oliën.

Filosofische beschouwingen deel 2 
Henkjan de Blaauw

In de nieuwsbrief van februari liet ik weten in de nieuwsbrief van maart een impressie te geven van het boek van Brunio Latour, ‘Oog in oog met Gaia – acht lezingen over het Nieuwe Klimaatregime.’ Die maart nieuwsbrief is niet uitgekomen omdat familieomstandigheden mijn focus verplaatste. Onderstaande impressie is een vervolg op de impressie uit de nieuwsbrief van februari, die met name het boek van Latour ‘Waar wil je landen?’ als uitgangspunt had. Ik adviseer dan ook die tekst te betrekken bij onderstaande, ten einde een samenhangend beeld te krijgen. Achterop het boek ‘Oog in oog met Gaia’ staat het volgende te lezen over de inhoud: ‘Dat de natuur niet langer de stabiele achtergrond vormt van ons doen en laten. We zijn toegetreden tot het drama van de geogeschiedenis, het tijdvak van het antropoceen. In dat tijdvak dringen de ecologische gevolgen van het menselijk handelen zich hardhandig op de voorgrond. We meenden dat er vrede heerste, maar we zijn in oorlog. De ecologische mutatie die zich voltrekt, betitelt Latour als het Nieuwe Klimaatregime. De oude natuur wijkt voor een wezen in beweging, waarin de menselijke activiteit en natuurlijke wereld talloze onverwachte verbindingen aangaan: Gaia. Latour neemt de controversiële Gaia-hypothese van James Lovelock als uitgangspunt, en zet daarnaast rechtsfilosofie en kunst in om politieke, religieuze en wetenschappelijke dimensies van het verouderde natuurbegrip te ontwarren. Op die wijze legt hij de basis voor een hoogst noodzakelijke politisering van de ecologie – voor onze terugkeer op Aarde.’ Deze tekst beschrijft duidelijk zijn bedoelingen, waar het gaat om de inhoud van zijn analyses c.q. van zijn filosofische beschouwingen. In het kader van deze beschouwende impressie licht ik er een paar onderwerpen uit. Te beginnen met het begrip Gaia. Ik doe dat door te werken met talrijke citaten uit zijn boek, waarvan de inhoud direct en indirect door middel van de lussen, zoals Latour dat noemt, het begrip Gaia toe lichten. In de volgende nieuwsbrief neem ik een ander thema onder de loep.
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook