Nieuwsbrief Varken juni 2019
 
In deze nieuwsbrief leest u over de volgende onderwerpen:
 
 
Vaccineren en hygiëne van vaccinatie spuiten
 
Vaccineren van zeugen vleesvarkens of biggen is een veel voorkomende activiteit. Echter ook een kostbare aangelegenheid en vraagt dus om zorgvuldige toepassing. Daarom hier enkele wetenswaardigheden en tips die er voor zorgen dat de kosten van een vaccinatie ook optimaal renderen.
  1. Bewaar alle vaccins koel dus in een koelkast tussen 2-8 °c.
  2. Bewaar spuiten schoongemaakt en doorgespoeld.
  3. Spuit vaccin nooit terug in het flesje.
Goed vaccineren
 
Onderstaand hebben we een aantal regels en tips om goed te vaccineren:
  • Zorg dat het vaccin op lichaamstemperatuur is als u het toedient. Haal tijdig uit koelkast en warm “dode” vaccins (dit zijn de meeste vaccins behalve PRRS Unistrain / Porcilis PRRS en Enterisol) en oplosmiddelen voor levende vaccins op tot 35-40°C, vuistregel: dit is een emmer warm water waarin je je hand nog kunt houden.
    Ook tijdens langere perioden van enten regelmatig controleren of water is niet is afgekoeld. Zo ja, dan extra warm water toevoegen tot 40°c weer bereikt wordt. Vaccin op de juiste temperatuur geeft minder ent reactie bij dieren, vooral biggen. Voor het gemak kun je ook een grote thermometer gebruiken.

  • Aanmaken (indien nodig) net voor toediening geldt voor levende vaccins als PRRS Unistrain en PRRS porcilis en enterisol. Aanprikken van het vaccin altijd met een schone nieuwe naald.
 
 
  • Schone naald op de spuit zetten en de juiste naaldlengte kiezen.
    Afbeelding: naaldlengtes per diercategorie.
  • Zoveel doses als nodig in de spuit doen. Dit is meestal 1-2 ml per dier, alleen sommige  autovaccins kunnen hiervan afwijken en hebben andere ent doses.
    Een voorbeeld hiervan is bij naaldloos vaccineren met IDAL of Hipradermic, daar is het dosering volume 0,2 ml en wordt het vaccin in de huid toegediend. Het apparaat zocht hier voor de goede dosering.
  • Zorgvuldig de plaats van inspuiten bepalen, de meeste vaccins moeten in de spier gespoten worden (IM).
    Zorg dat je in de spierlaag komt en niet in de spek- of vetlaag, die is slecht doorbloed en geeft dus slechte immuun respons reactie na vaccinatie en dus te weinig effect van vaccinatie.
 
 
 
 
  • Zorgen dat de naalden scherp zijn, geen braampje heeft en niet omgebogen is. Een niet scherpe naald of naald met braampje geeft spuitplekken door ontstekingen.

    Afbeelding rechts: links boven een nieuwe naald, overige 2-12 maal gebruikte naalden.

    Onderstaand: een kromme naald recht buigen geeft een gebroken naald.
 
 
 
  • Bewaar aangebroken flesjes liefst niet, dus maak ze op in een andere week of diergroep en noteer dit goed.

  • Meng vaccins alleen als dit volgens de bijsluiter is toegestaan.
 
Hygiëne spuiten
 
Als laatste handeling bij vaccineren is het weer klaar maken voor de volgende keer vaccineren van onze spuiten.   
Leg spuiten nooit weg met de naald erop, dit geeft beschadiging en verontreiniging van de naald. Uit onderzoek blijkt dat veel spuiten van binnen en van buiten verontreinigd zijn. Een schone spuit van buiten zegt niks over de binnenkant van de spuit en vice versa. 
 
Vaak treffen we de vaccinatiespuiten zo aan >>
 
 

Resultaten van onderzoeken laten schokkende cijfers zien:
 
 
  • 62% van de spuiten heeft een kiemgetal van > 10.000 kve/ ml.
  • 41% van de spuiten heeft zelfs een kiemgetal van > 150.000 kve/ ml.
 
Dus met vaccineren kan er meer mee gespoten worden dan je denkt. Er is wel een onderscheid tussen spuiten van het (Ingelject) frame systeem en de wegwerp spuiten (automatics). Het frame systeem is iets minder vaak verontreinigd.

Wat dan te doen om uw spuiten wel schoon te houden:
  1. Doorspoelen met heet water direct na gebruik, anders koekt entstof al vast in de spuit door indrogen. Doorspoelen met heet water is eenvoudig en goedkoop. Met het frame systeem is dit goed te doen door loskoppelen van het slangetje en dit in heet water leggen. Bij automatics wegwerpspuiten is dit wat lastiger. En dan schoon weg leggen. Voor het volgende gebruik nogmaals spoelen zodat oude vloeistof weg is.

  2. Doorspoelen met spoelvloeistof (zoals benzyl alcohol 4,5%).

  3. Regelmatig uw wegwerpspuiten inderdaad weg gooien, 1x per maand zeker. Fabrikant stelt ze niet voor niks beschikbaar. Dus vraag gerust om nieuwe spuiten die passen bij uw vaccins.
Cursus vaccineren
 
In 2018 heeft DAC ZuidOost een aantal vaccinatie cursussen verzorgt. Heeft u hier interesse in mail dit dan naar info@daczuidoost.nl of geef het door aan uw varkensarts. Bij voldoende aanmeldingen verzorgen wij graag nogmaals een cursus.


 
Napijnbestrijding bij castratie verplicht voor leveranciers QS
 

In Europa is afgesproken om te stoppen met het castreren van beerbiggen. Op dit moment geldt een overgangstermijn en mogen biggen nog wel worden gecastreerd, mits pijnbestrijding wordt toegepast. Duitsland stelt nu napijnbestrijding verplicht.

Waarom deze maatregel?
 
Duitsland heeft de beslissing over het wettelijk verplichten van verdoving tijdens het castreren van beerbiggen met twee jaar uitgesteld tot 1 januari 2021. Pijnstilling na het castreren is wettelijk echter wel verplicht en inmiddels ook opgenomen in de voorschriften van het Duitse kwaliteitssysteem QS. Deze verplichting gaat nu ook gelden voor naar Duitsland te exporteren varkens en vlees.
 
 
Wat verandert er?
 
Vanaf 1 juli 2019 moeten Nederlandse vermeerderaars die onder QS leveren bij het castreren van biggen napijnbestrijding toe passen. Deze pijnbehandeling komt bovenop de gasverdoving die in Nederland verplicht is wanneer er wordt gecastreerd.
Ook voor vlees van beren dat vanuit Nederland wordt geëxporteerd naar Duitsland geldt dat het dier pijnbestrijding moet hebben gehad tijdens het castreren.
Wat verandert er niet?
 
De napijnbestrijding staat los van de gasverdoving tijdens het castreren. De voorwaarden die daaraan worden gesteld, veranderen niet. De voorschriften hiervoor staan in de modules verdoofd castreren van IKB Varken en IKB Nederland Varkens.
 
Hoe te voldoen aan de nieuwe voorschriften?
 
In Nederland zijn voor zover bekend twee diergeneesmiddelen geregistreerd voor napijnbestrijding bij castratie. Dit zijn Novem 5 en Melovem 5. Beide middelen zijn injecteerbaar en worden gegeven voorafgaand aan het castreren. Naast pijnstilling werken beide middelen ook koorts- en ontstekingsremmend.
Per big is maar een kleine hoeveelheid middel nodig. Aangeraden wordt de bijsluiter te lezen en het advies van de dierenarts te volgen.
Zowel Novem 5 als Melovem 5 zijn in een hogere concentratie ook beschikbaar als pijnstiller voor vleesvarkens en zeugen, maar in een hogere concentratie. Deze zijn niet geregistreerd voor napijnbestrijding bij castreren.
De Producenten Organisatie Varkenshouderij adviseert haar achterban altijd het juiste middel met de lage concentratie te gebruiken en bij twijfel de dierenarts te raadplegen.
 
Hoe wordt hierop gecontroleerd?
 
De IKB-controleurs nemen bij QS-deelnemers de napijnbestrijding mee in de jaarlijkse IKB-controle. Via de logboekformulieren van de dierenarts wordt gecontroleerd of de voor napijn geregistreerde middelen in voldoende mate zijn afgenomen. Het verbruik moet overeenkomen met het aantal gecastreerde biggen.


 Contactgegevens:
 
DAC ZuidOost Varkens & Pluimvee B.V.
 
Telefoonnummer: +31 (0)493 352422
 
 
Privacybeleid

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw emailadres is opgenomen in onze database. Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen, klik op uitschrijven onderaan deze email. Per 25 mei 2018 is het privacybeleid gewijzigd. U vindt het gewijzigde privacybeleid op onze website.