N I E U W S B R I E F
September 2017

Tentoonstelling 'Declaring reason: studenten Grafisch Ontwerpen KABK ontcijferen politieke boeken'
 
Van 3 juni t/m 24 september 2017  
 

 
23 spannende installaties van jonge studenten nodigen de bezoeker uit om na te denken over de betekenis van democratie!
 
45 derdejaars studenten Grafisch Ontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK), hebben het afgelopen semester onderzoek gedaan naar zes ‘politieke’ boeken uit de collectie van
Museum Meermanno | Huis van het boek. Het resultaat daarvan is de spannende tentoonstelling ‘Declaring Reason’ met 23 installaties die urgente, hedendaagse politieke scenario’s aan de orde stellen. Ze nodigen de bezoeker uit na te denken over onze democratische waarden en hoe die in deze tijd van nepnieuws en social media hypes op het spel staan.
 
 
 

Open scriptorium- iedere zaterdagmiddag
    
  
Schrijven als een monnik
Iedere zaterdag van 12.00-16.30 uur
 
Onze 'monniken' zijn weer terug van vakantie! Vanaf 2 september bent u weer iedere zaterdagmidag welkom in het middeleeuwse scriptorum. 
 
Met een ganzenveer leren kalligraferen in een echte monnikspij? Voor de uitvinding van de boekdrukkunst, in de vroege middeleeuwen schreven monniken in kloosters boeken over met een ganzenveer.
 
 

Open drukkerij- iedere zondagmiddag
Vanaf 3 september verwelkomen ook de drukkers u weer in de drukkerij. 
 
Altijd al een keer aan de drukpers willen staan? Iedere zondag zijn ervaren drukkers aan het werk. Een unieke kans om de verschillende persen in actie te zien en om meer te weten te komen over het ambacht van de boekdrukkunst.
 
Iedere zondag van 12.00-16.30 uur
 
 

Uitfestival 3 september - Lange Voorhout Den Haag
 
 
 
Op zondag 3 september is het Lange Voorhout traditiegetrouw het hart van het UIT Festival met de cultuurmarkt, vier buitenpodia en straattheater. Culturele instellingen geven een preview van hun programma's voor het komende culturele seizoen. Natuurlijk is ook Museum Meermanno van de partij!
 
Kom bij onze stand langs voor een miniworkshop 'Schrijven met een ganzenveer'.  
Nog nooit met een ganzenveer geschreven? Dan is dit uw kans!
 
 

Tentoonstelling 'Xtra small. Miniatuurboekjes in Meermanno'
Van 3 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 
 
Van 3 oktober 2017 t/m 7 januari 2017 kun je meer dan driehonderd prachtige miniatuurboekjes bewonderen. Centraal staan 155 nieuwe boekjes, dat zijn de inzendingen voor de internationale wedstrijd die de Stichting Handboekbinden uitschreef. Daarnaast nog vele andere boekjes, sommige uit de vijftiende en de zestiende eeuw. 
 
 
Foto: Jos Uljee, Beeldstudio Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Maand van de Geschiedenis - oktober 2017
  
 
Geluk zit in een klein boekje
 
Altijd al een miniatuurbibliotheek van binnen willen zien?
 
In de kleine, maar fijne tentoonstelling 'Xtra small. Miniatuurboekjes in Museum Meermanno' laten we meer dan 300 miniatuurboekjes zien. Daarnaast is er ook een echte miniatuurbibliotheek.
 
Iedere woensdagmiddag in oktober opent de conservator speciaal voor u de miniatuurbibliotheek van Museum Meermanno. In die bibliotheek staan 1.515 miniatuurboekjes. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis laat hij deze woensdagmiddagen de meest bijzondere boekjes zien, waaronder enkele uit een geheime kast... 
 
 

Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf
Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren? Kies een van de topstukken of adopteer een boek naar eigen keuze. Mailt u voor meer informatie of het overzicht van de topstukken naar 
Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-3462700 of boekzoekt@meermanno.nl.

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl