Nieuwsbrief, Februari 2014

Snel naar:
22 februari:  Kaag en Braassem Schaatsavond, IJsbaan Haarlem
1 maart, 6.45 uur:  Districtskampioenschappen mini en benjamin, Leidse Schaatshal
21 maart, 19.00 uur:  Slotavond, Clubgebouw Kagerweide

 

 
Sponsors van de STS-KGM

 
Van de Voorzitter...
Beste STS-ers en KGM-ers,

30 januari, er wordt geschaatst op natuurijs in Friesland… zou het dan toch nog goed komen met de winter van 2013/2014? Kijkend naar de lange termijn verwachtingen ben ik bang dat we niet meer op de Kagerweide gaan schaatsen deze winter. Jammer, maar na 6 jaar achter elkaar mogen we niet mopperen, toch?
 
Het seizoen loopt voorzichtig alweer richting haar einde en dat betekend dat de clubkampioenschappen achter ons liggen. Een kampioenschap over 3 dagen verspreid met mooie resultaten, diverse PR’s en spannende onderlinge competities die eindigden in duizendste punten verschil. De beste heeft gewonnen! Over PR’s gesproken: inmiddels zijn we over de 100 stuks heen!
 
Ook weer een seizoen waarin clubrecords sneuvelden. Zelfs records die al uit de vorige eeuw stamden gingen eraan dankzij Dennis. Over clubrecords gesproken: een stukje verder in de nieuwsbrief staat een uitleg over de clubrecords “nieuwe stijl”. En dan hebben we het over clubrecords enzo, dan kom je vanzelf op onze toptalenten. We mogen best trots zijn op het feit dat Floris Root (Junioren A) en Britt Huurman (Junioren C) de STS-KGM zullen gaan vertegenwoordigen op de diverse NK’s (Sprint-afstanden-allround). Dit zijn toernooien waar alleen de allerbesten van Nederland mogen rijden. En als je bij de top van Nederland hoort, hoor je ook tot de wereld top! Toch mooi voor zo’n kleine vereniging als de STS-KGM, toch?
 
Binnen de vereniging rijden de meesten met clubkleding. Op de site staan de prijzen en mogelijkheden, maar ik wil er toch even op wijzen. Als je nog iets wilt hebben kun je dit altijd even vragen bij mij via de mail (voorzitter@sts-kgm.nl) of gewoon me even aanspreken op de baan. We hebben veel op voorraad en met name richting de zomer: er is ook fietskleding beschikbaar!
 
Op 21 maart hebben we de jaarlijkse slotavond, zet deze alvast in je agenda. Een leuke avond waar de diploma’s en prijzen worden uitgereikt en die we traditiegetrouw afsluiten met een spectaculaire BINGO!!

Met sportieve groet,

Jeff van Nobelen
Voorzitter STS-KGM
 
Kaag en Braassem Schaatsavond, 22 febuari
Op zaterdagavond 22 februari as. zal voor de tweede keer de Kaag en Braassem schaatsavond worden georganiseerd. Dit spektakel zal plaats vinden op de Haarlemse ijsbaan Kennemerland.
Deze avond staat in het teken staan van de schaatssport in de breedste zin van het woord. Naast de wedstrijdsport zal ook het recreatieve karakter van de schaatssport aandacht op deze avond krijgen: “de avond moet een promotie voor de schaatssport zijn”.
 
De ijsbaan in Haarlem gaat voor alle belangstellenden om 19.30 uur open. Toegang is gratis!
Bij het eerste gedeelte van de avond zal de jongste jeugd de gelegenheid krijgen om hun kunsten te vertonen. We beginnen met vrij schaatsen voor jong en oud: ouders/verzorgers, broers/zussen, opa's en oma's, iedereen is welkom op het ijs!
Hierna, rond 20:15 uur, zijn de 100 meter wedstrijden voor de jongste jeugd. Zij kunnen dan proberen om op de 100 meter hun tijd te verbeteren. Alle kinderen krijgen ruimschoots de gelegenheid om meerdere keren te starten.
 
Britt en Floris geplaatst voor NK's voor junioren
Junioren Britt Huurman (DC2) en Floris Root (HA1) hebben zich voor meerdere Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren weten te plaatsen.
Britt heeft zich geplaatst voor 2 NK's voor C-junioren, namelijk voor het supersprint- en het allround-toernooi. Britt is een rassprinter, dus de plaatsing voor de supersprint (2x100, 2x300) werd eigenlijk wel een beetje verwacht. De plaatsing voor het NK-allround is heel knap door Britt afgedwongen via de landelijke selectiewedstrijden in Dronten, zaterdag 25 januari jl. Met 43,58 op de 500m en 2,18,46 op de 1500m (net geen PR) haalde ze heel gedecideerd haar plaatsing binnen. Ze is precies op tijd in goede vorm gekomen.
 
Floris Root gaat een Full House rijden, hij plaatste zich voor 4 NK’s! In het weekend van 25-26 januari voegde Floris nog het NK-Allround toe aan zijn agenda. Naast het NK Allround heeft hij zich ook geplaatst voor het NK Afstanden op de 500, 1000 en 1500 meter. Op 4 januari plaatste hij zich ook al voor het NK Pure Sprint (100, 300 en 500 meter). Tenslotte mag Floris deelnemen aan het NK Sprint (2x500 en 2x1000), hiervoor plaatste hij zich in het weekend van 11 januari.
We wensen Britt en Floris heel veel succes toe. We zijn apetrots!

Verslag vanaf de Weissensee door Aad Onderwater
Op dinsdag 28 januari werd op de Weissensee de derde alternatieve elfstedentoertocht gereden. Inderdaad een toertocht en geen wedstrijd, maar veel snelle rijders pogen toch een bepaalde tijd neer te zetten. De oud(Buiten)kagers Mien Onderwater-Loogman, woonachtig in Degagnac(FR) – tweelingzus Annie de Vogel-Loogman moest wegens een slijmbeursontsteking vooral toekijken – en Henriëtte van Gerven gingen respectievelijk voor 100 en 200 km. Beiden zetten op die afstand mooie tijden neer: Henriëtte 10.10.06 (uren.min.sec) en Mien 04.38.43.

De jeugd aan het woord... Mijke Zwetsloot
Hallo, ik ben Milou Butter
 
Ik ben 11 jaar en ik woon samen met mijn vader, moeder en zus Iris (13 jaar) in De Zilk. Mijn hobby’s zijn: Dansen, tennissen, fietsen, hardlopen, tekenen, knutselen en natuurlijk schaatsen. Ik heb een cavia en die heet Phoebe. Ze is erg grappig en druk. Ze heeft ruig lang haar en mijn vader noemt haar altijd een afgebrand konijn. Ook heb ik een goudvis die heet Wanda. Soms drijft ze op haar rug en heb ik het idee dat ze het niet meer doet… Dan kriebel ik even op haar buik en dan doet ze het weer.

Ik schaats al 3 jaar bij de STS en ik vind het héél erg leuk! Daarvoor heb ik een paar lessen bij Krassport gehad maar daar leerde ik alleen hoe ik als theepot en prinses moest schaatsen! Dus als je eens wilt leren hoe dat moet dan moet je het aan mij vragen!! Nu schaats ik met mijn zus Iris op zaterdag ochtend om 7 uur in Haarlem. Jeff geeft ons groepje training en het is altijd wel erg gezellig en leerzaam. Ook schaats ik wedstrijden dat vind ik erg leuk, en natuurlijk vooral als ik een PR rij.

Later wil ik ook graag topschaatsster worden. Het lijkt me erg gaaf om net zo hard te kunnen schaatsen als Ireen Wüst maar dan moet ik wel nog wat harder gaan trainen! Maar wie weet horen jullie later nog wel van mij!

Groetjes,

Milou
 
Clubrecords
In 2011 is een zo compleet mogelijk overzicht gemaakt van de snelste tijden gereden door STS-ers sinds het ontstaan van de trainingsgroep in 1978. Het opstellen van de STS clubrecords bleek voor verschillende STS-ers een extra motivatie een snelle tijd te rijden. Er zijn de afgelopen seizoenen dan ook de nodige clubrecords gesneuveld, erg leuk!
 
Sinds het seizoen 2013-2014 zijn er 2 zaken veranderd. Ten eerste zijn sinds het seizoen 2013-2014 de schaatstrainingsgroepen van de STS en Kagermeer gefuseerd. Dit betekent uiteraard dat vanaf dat moment ook de rijders die oorspronkelijk bij trainingsgroep Kagermeer schaatsten een poging kunnen doen een clubrecord te verbreken en zo opgenomen te kunnen worden in het overzicht van STS-KGM clubrecords.
 
Verder is er naast het overzicht ‘Clubrecords STS-KGM’ een extra overzicht opgesteld, genaamd ‘Clubrecords STS-KGM Top’. In het overzicht ‘Clubrecords STS-KGM’ zijn de snelste tijden van alle rijders van STS-KGM opgenomen, met 1 uitzondering: tijden gereden in seizoenen dat STS-KGM rijders niet meer bij STS-KGM train(d)en, maar alleen bij  C, baan, gewestelijke, landelijke selecties of commerciële teams, worden/werden NIET opgenomen in het overzicht ‘STS-KGM clubrecords’. Dit om alle schaatsers een eerlijke kans te geven een clubrecord te rijden; opname in een selectie betekent namelijk vaak meer trainingen, toegang tot betere trainingsfaciliteiten en mogelijkheden om mee te doen aan wedstrijden op snelle ijsbanen. Tot nu werden de mooie tijden gereden door de toppers van de club dus buiten de clubrecords gelaten, maar dit is natuurlijk zonde. Vandaar het opstellen van het extra overzicht ‘Clubrecords STS-KGM Top’. Hierin zijn de tijden opgenomen van de STS-KGM rijders in de seizoenen dat zij bij C, baan, gewestelijke, landelijke selecties of commerciële teams reden.
 
Kom naar de slotavond op 21 maart
De STS Slotavond 2012-2013 wordt gehouden op Vrijdag 21 maart, aanvang 19:30 uur, Clubgebouw Kagerweide, Sassenheim (open vanaf 19:00 uur).
 
Kom allemaal naar de traditionele slotavond van de STS! Uitreiking van de vaantjes, schaatsdiploma’s, schaatsvaardigheidspaspoorten, bekers, complimenten en bedankjes. Met de altijd enerverende, ontroerende en oergezellige BINGO als afsluiting.
 
Het programma is om ongeveer 21:00 afgelopen. 
 
Tot dan!
 
Nieuws van het STS-KGM Jeugdactiviteitenteam
Ook dit seizoen worden er weer verschillende jeugdactiviteiten georganiseerd voor de jeugd van STS-KGM. In december hebben de schaatsers Sinterklaas en Kerst in één gevierd tijdens het Winterfeest, een verslag hiervan was te lezen in de vorige nieuwsbrief.
 
In maart staat de volgende activiteit gepland: de ‘Seizoensafsluiting’, waar het seizoen feestelijk wordt afgesloten met een leuk uitje (o.a. bowlen). Vanwege de grootte van de groep schaatsers wordt de Seizoensafsluting twee keer georganiseerd: op zaterdag 8 maart zijn de schaatsers & trainers van de dinsdagavond in Leiden en de zaterdagochtend in Haarlem (groep 09.25 uur) aan de beurt. Op zaterdag 15 maart zijn de schaatsers & trainers van de donderdagavond in Leiden, de maandagavond in Haarlem en de zaterdagochtend in Haarlem (groep 7.00 uur) welkom. De uitnodigingen hiervoor worden de komende weken verspreid.
 
Vanwege het samenvoegen van de trainingsgroepen van STS en Kagermeer is het aantal jeugdleden gestegen. Daarnaast zullen ook de schaatsers van Lisserbroek worden uitgenodigd voor de Seizoensafsluiting, waardoor er in totaal iets meer dan 110 schaatsers en jeugdtrainers uitgenodigd worden. Dat vergt uiteraard een flinke organisatie, maar gelukkig worden wij tijdens de activiteiten zelf geholpen door Maybritt van Nobelen en Roderik ter Linde; hier zijn wij erg blij mee!
 
Verder zijn wij momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor een jeugd-schaatskamp voor komende zomer. Een weekend lang zal de jeugd van STS-KGM en Lisserbroek (vanaf 9 jaar) op kamp gaan naar een leuke locatie in Nederland. Zoals gezegd zijn de voorbereidingen hiervoor in volle gang, zodra alles rond is zal de jeugd van STS-KGM en Lisserbroek een uitnodiging ontvangen.
 
Het ‘STS-KGM Jeugd-Activiteitenteam’
Chantal van Steijn & Margot van Winsen

Uit het marathonpeloton
In de Masters 3 competitie kan Michel Hulshof misschien voor een verassing gaan zorgen. Met nog twee wedstrijden te gaan staat hij 3e in het klassement, met de eerste plaats in het vizier. Hij wist de 7e wedstrijd te winnen in een chaotische eindsprint. Hij werd 2e in de 8e wedstrijd, en dat was op z’n tandvlees. Hij was namelijk een ronde eerder ook al als 2e over de finish gekomen, als eerste van het peloton, maar kwam er toen achter dat hij nog een rondje moest. In de strijd tegen het “wespenvolk” (de mannen uit Noordwijk in hun zwart-gele pakken) wordt Michel geholpen door Joost Neuvel en debutant Clément Torre. Zij hebben nog geen punten gepakt. Binnenkort zijn er rookworsten te winnen, mannen, voor de fijnproevers!

Van de Technische Commissie
Dit wordt een beetje een persoonlijk verhaal, want de TC bestaat momenteel (tijdelijk) uit één persoon. Gelukkig word ik ondersteund door een goed samenwerkend team van ervaren trainers en begeleiders. Elke week en elke les staan begeleiders en schaatsers enthousiast op het ijs, als iemand een keertje niet kan is er ook weer een vervanger. Groot compliment wil ik geven aan het team op de dinsdagavond in Leiden, want in de eerste seizoenshelft was het hard werken vanwege de grote groepen. Door de komst van Martijn van der Laan en de ontwikkeling van Richard Jansen gaat het nu beter.
 
Op vrijdagavond de 17e kreeg ik een telefoontje van de vriendin van de moeder van Daan en Teun, dat Daan de volgende ochtend helaas niet mee kan doen aan de pupillenwedstrijd in Leiden … omdat zijn vader was overleden. Compleet perplex ben je dan. Daan en Teun schaatsen beide in mijn groep op dinsdagavond, en wat zeg je dan tegen de andere kinderen? De steun van de andere begeleiders was heel goed, bedankt! Condoleances aan Daan, Teun en hun moeder. Ik hoop dat ik jullie snel weer zie op het ijs, jongens! Sterkte in deze droevige tijd.

Naast zo’n trieste gebeurtenis zijn er ook een aantal mooie dingen te vermelden. Zo hebben Floris Root en Britt Huurman zich voor meerdere NK’s geplaatst. Nu is het schaatswereldje maar klein, maar om op een NK te komen, moet je toch heel wat trainingsarbeid verrichten. Het niveau in Nederland is verschrikkelijk hoog. Zo staat door Britt het 500m clubrecord van de meisjes-C nu scherper dan van de Jongens-C (van Martin Hersman, toen wel op vaste schaatsen, en buiten?) En wat dacht je van de ouders? Regelmatig spreek ik met hun, en zij zijn meer dan halve werkweken op pad, elke week, respect! Ik zeg altijd maar zo, de ware opoffering zit bij de ouders. Dus, Britt en Floris, veel succes, rijd zo hard als je kan, en maak je ouders trots!

De clubkampioenschappen zijn achter de rug. Er ontspon zich een spannende strijd bij de masters, tussen Jeff en Michiel. Gelukkig heb ik er geen weddenschap op afgesloten, want mijn muts opeten … liever niet. Helaas hadden we slechte omstandigheden, vooral de laatste avond voor de pupillen en junioren C (11 februari) was het bar en boos, wind en regen. De pupillen werden bijna van de baan geblazen! De Jongens-C lieten zien dat de progressie er wel degelijk is, en verbeterden allemaal hun PR op de 1500m. Heel knap, want die afstand moet je leren rijden, om beter te worden (eigenlijk alle afstanden, maar vooral de 1500). Helaas kunnen die jongens niet zoveel wedstrijden rijden vanwege de ronduit waardeloze wedstrijdkalender voor Junioren C, dit seizoen. Zo hebben ze tot nu toe nog maar 2x een 1500 gereden, dat is veel te weinig!

En het is alweer februari. Deze winter kan de prullenbak in, en mijn startkaart voor de 11-steden ook. De oceaan heeft alle hoop op natuurijs weg geföhnd. Echt teleurstellend. En dan zal je net zien, willen we straks gaan fietsen in April, komt er een stabiel koufront, 3 weken lang 3 graden boven 0.
Nu nog de ST3 cursus afronden. Alle opdrachten zijn ingeleverd en goedgekeurd. Alleen nog een praktijkbeoordeling en een eindgesprek. Dan zit die klus erop! Leerzaam, maar wel heel tijdrovend. Wat rest is nog een paar wedstrijden in Haarlem en Leiden. Met een schuin oog naar de Winterspelen kijkend, gaan we ons alvast weer voorbereiden op de zomertrainingen.

Tot op het ijs.

Groet, Michel.
 

Schaats Trainingsgroep Sassenheim & Kagermeer
Email: info@sts-kgm.nl - www.sts-kgm.nl