Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 839, 8 februari 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz

Taxi Enkhuizen FKH accu's

Den Boer Sails

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten


havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij MolenaarVentis
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop

Shiptron

Sailtrip

de Gier
Zeilpunt
Bureau Scheepvaart CertificeringVoor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina
BBZ nieuws:

— Overleg BBZ en Keuringsbureaus

Overig nieuws:

— ALV dwarstuig is op zondag 19 februari
— Schippers 'bruine vloot' voelen zich niet welkom in
    Amsterdam


— Nieuwe regels voor witte vloot in Hoorn

— Banken willen geen gaswinning Waddenzee financieren
— Winterlezing: Brug(gen) over het IJ

— Marker Wadden rond voor eerste vijf eilanden

— Minister: geen zorg om keuring skûtsjes
— IFKS gebelgd over Haagse ’stammenstrijd’

— Geen Enkhuizer Havenfestival en Identity in 2017

— RollDock brengt ’kreupel’ cruiseschip terug van Zuidpool
— ‘Bodemdaling’ Wad blijkt meetfoutje

— Somber over vaargeul Ameland

— Proef hoger waterpeil Lauwersmeer pas in 2018
— Kogel door de kerk: Westgat wordt gebaggerd


Deze onderwerpen in de Scheepspost van deze weekBBZ nieuws

— Overleg BBZ en KeuringsbureausDe BBZ heeft met de PI's (keuringsbureaus binnenvaart) gesproken over de uitvoering van de binnenvaartkeuringen. Die gesprekken zullen nu met een grotere regelmaat plaatsvinden. De veiligheidsvoorschriften voor charterschepen bieden ruimte voor interpretatieverschillen en dat leidt onzekerheid voor de scheepseigenaar. Meer duidelijkheid over de uitleg van de regels bij eigenaren en PI’s kan bovendien de BBZ helpen bij de periodieke overleggen met handhavende instanties en ILT. Loop je zelf ook aan tegen problemen met de uitleg van de regels, geef dat dat aan ons door en mail Freek.  


— ALV dwarstuig is op zondag 19 februariDwarstuig, de oud-leerlingenvereniging van de Enkhuizer Zeevaartschool, organiseert op zondag 19 februari haar jaarlijkse ledendag. En niet op 15 februari, zoals eerder in de Zeepost vermeld stond.

De bijeenkomst is uitsluitend voor leden en je kunt je tot 15 februari 2017 aanmelden bij secretariaat@dwarstuig.nl

— Schippers 'bruine vloot' voelen zich niet welkom in Amsterdam
 


In Enkhuizen, Monnickendam en Harlingen liggen de historische zeilschepen van de 'bruine vloot' prominent in de haven, maar in Amsterdam zijn schippers van de oude tjalken, klippers en schoeners steeds minder welkom. 'Alleen tijdens Sail ­mogen we ons laten zien.'

Als het aan schipper Joost Martijn had gelegen, lag zijn schip deze winter op een mooie plek in de stad. "Lichtjes in de mast, bord met informatie over de schepen aan de kant. Een gratis reclameplaatje voor de stad, wat wil je nog meer?"

Onder de noemer 'bruine vloot' zijn er nog zo'n tweehonderd schepen die hetzelfde doen. Twintig daarvan vinden tijdens het winterreces hun thuis­haven in Amsterdam. Maar welkom voelen ze zich daar niet meer. Het Havenbedrijf vroeg de eigenaren van de historische schepen in 2015 te vertrekken van hun vaste stek in de Oude Houthaven in West. Ze moesten plaatsmaken voor woonboten omdat het gebied werd verbouwd.

Veel schepen weken uit naar de ­Sumatra- en Suriname­kade in het Oostelijk Havengebied. Maar eind 2016 sommeerden de Haven en de gemeente hen ook daar te vertrekken.

Behalve het gebrek aan ligplaatsen, is er een probleem met de verhuur van de schepen als groepsaccommodatie in de winter. Dat is volgens de gemeente Amsterdam namelijk verboden. De schippers zijn het daar niet mee eens. Een woordvoerder van het Amsterdams Havenbedrijf laat weten dat verhuur van schepen een probleem is omdat er werd ­geklaagd over geluidsoverlast door de omwonenden op de Surinamekade.

Ook hebben ze de Amsterdamse ­kades nodig als ligplaats voor de ­actieve handelsvaart en riviercruises. "Het komt erop neer dat we de bruine vloot op dit moment in ­Amsterdam niet kunnen facili­teren."

De gemeente Amsterdam zegt de bruine vloot te waarderen, maar de ruimte voor de schepen vooral te zoeken aan de randen van de stad, ­bijvoorbeeld op IJburg of in Haarlem, of in de havens van Hoorn, Enkhuizen, Medemblik of Muiden. Er komen volgens de gemeente in de toekomst wel twaalf ligplaatsen voor schepen in de Oude Houthaven.

Joost Martijn vindt het pijnlijk dat de schepen geen permanente plek in de stad hebben. "Deze schepen ­horen bij het erfgoed van de stad. Waarom worden we in Amsterdam dan niet op waarde geschat en met open ­armen ontvangen? Alleen tijdens Sail mogen we ons laten zien."
Lees het gehele artikel op de bron: parool
— Nieuwe regels voor witte vloot in HoornHet college van B en W werkt maatregelen uit om de overlast van riviercruiseschepen in de Hoornse haven in te perken. Dit om tot een betere balans te komen tussen de toeristisch-economische belangen en het belang van leefbaarheid voor omwonenden en andere gebruikers van de haven.

De nieuwe regels gaan in per 1 maart 2017 in, maar de gemeente ziet 2017 wel als overgangsjaar. Dit betekent dat er dit jaar al zoveel als mogelijk gewerkt wordt volgens de nieuwe regels. Maar het zal wel voorkomen dat van de regels wordt afgeweken, omdat de reserveringen voor dit jaar al geboekt waren. Vanaf 2018 zijn uitzonderingen niet langer toegestaan, tenzij de veiligheid in het geding is.

Dit zijn de nieuwe regels:

 - Er mogen geen schepen meer aanmeren bij het Houten Hoofd.
 - Op het Oostereiland komen vier aansluitingen voor walstroom. Het afnemen van walstroom wordt verplicht. Dit betekent dat er in de toekomst nog maar 4 schepen mogen aanmeren bij het Oostereiland
 - Er geldt een vaarverbod tussen 23:00 en 06:00 uur. Zo wordt rekening gehouden met de nachtrust van bewoners van het OostereilandDaarnaast trekt de gemeente € 90.000,- uit om het busprobleem van de witte vloot in Hoorn op te lossen. De opvarenden van deze schepen nemen vaak deel aan excursies naar andere plaatsen in Noord-Holland. Hierdoor stonden soms meer dan twintig bussen te wachten in een woonwijk. Met elektrische busjes zullen de gasten nu naar andere parkeerplaatsen gebracht worden. Hiervoor is in 2017 90.000 euro nodig, in latere jaren zullen de rederijen of opvarenden dit zelf moeten opbrengen.
— Banken willen geen gaswinning Waddenzee financieren


Foto: HollandSail

De Rabobank gaat gaswinning onder de Waddenzee niet financieren. Die belofte doet de bank vrijdag in een persverklaring. Vorig jaar vroegen vier mijnbouwbedrijven bij het ministerie van Economische Zaken vergunningen aan om naar gas te zoeken onder de Waddenzee, waarop de Waddenvereniging investeerders opriep hier niet aan mee te werken. Een jaar later komt de Rabobank met het besluit de winning van aardgas onder de Waddenzee niet direct te financieren.

Als reden noemt Rabobank dat de Waddenzee sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en de bank alleen geld wil uitlenen aan activiteiten in kwetsbare natuurgebieden als bewezen is dat dit geen gevaar oplevert. Boringen kunnen bodemdaling veroorzaken, terwijl ook al sprake is van zeespiegelstijging door klimaatverandering, aldus de bank.

De Rabobank heeft recentelijk zijn klimaatbeleid aangescherpt en financiert voortaan ook geen kolenwinning, kolentransport en kolencentrales meer. Overigens ligt er bij de Rabobank geen vraag om zoiets te financieren.

Ook andere banken weigeren leningen te verstrekken voor gaswinning op de Waddenzee. 'Wij hebben al tien jaar het beleid om geen olie- of gasexploratie te financieren in Unesco- werelderfgoedgebieden', laat een woordvoer van ING weten. Ook ABN Amro zegt dat dit 'al jaren' beleid is.
Lees het gehele artikel op de bron: VK  

— Winterlezing: Brug(gen) over het IJDeze winter organiseert het Architectuur Centrum Amsterdam een serie Winterlezingen over de stad en haar infrastructuur. De serie lezingen wordt afgesloten door Maurits de Hoog. Als projectleider ‘Sprong over het IJ’ geeft hij een lezing over de bruggen over het IJ. Een van de eerste ontwerpen voor een brug stamt al uit ca. 1851 – 1880, van de hand van Jan Galman. Ruim 150 jaar later is de roep om bruggen over het IJ nog steeds actueel. Zowel de ontwerpen en plannen uit verleden en heden komen in de lezing aan bod. Maurits de Hoog zet zijn lezing vervolgens voort tijdens een rondvaart naar de eventuele ligplaats van de toekomstige bruggen.

De lezingen vinden plaats op verschillende locaties kris kras door Amsterdam en worden gecombineerd met een interessant extra activiteiten, zoals een boottocht of een rondleiding.

Datum: 12 februari 2017
Tijd: inloop 13:30 uur; start lezing 14:00 uur; De boot vertrekt om ca. 15:30 uur en zal 60 min duren
Locatie: Prins Hendrikkade 600
Prijs: € 12,50 (inclusief bijbehorende activiteit)
Lees het gehele artikel op de bron: Arcam
— Marker Wadden rond voor eerste vijf eilandenNatuurmonumenten ontvangt bijna 7 miljoen euro van de Postcode Loterij voor verdere aanleg van de Marker Wadden. IN 2012 kreeg Natuur monumenten al 15 miljoen van deze loterij voor dit project.

Natuurmonumenten is erg blij met deze bijdrage, ze heeft nu voldoende fondsen om alle 5 eilanden in één keer aan te leggen. In totaal was daar 75 miljoen voor nodig. Dat meldt projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten in de Stentor. In eerste instantie had boswachter André Donker bij RTL Late Night aangegeven dat er nog 7 miljoen tekort was om alle eilanden aan te leggen.

De Marker Wadden is een natuurherstelproject voor het Markermeer, een archipel van vijf eilanden. Het eerste eiland is nagenoeg klaar. In maart begint de aanleg van het tweede eiland, kondigt Posthoorn aan. ,,Voor het tweede, derde en vierde eiland zijn afspraken gemaakt tussen Rijk, provincies en private partijen. Met de bijdrage van de Postcode Loterij, die Natuurmonumenten donderdag verraste met een cheque van 6,9 miljoen euro, kan het vijfde eiland worden aangelegd, aldus Posthoorn. Natuurmonumenten kijkt zelfs al verder, zegt hij, naar een tweede archipel. ,,Die zal waarschijnlijk meer richting Enkhuizen komen.''
Lees ook het artikel in de Stentor  Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz
— Minister: geen zorg om keuring skûtsjes
 


De skûtsjewereld hoeft zich geen zorgen te maken over vernieuwde keuringen van de zeilschepen. Uitwassen zijn niet bekend. Minister Mélanie Schultz-Van Haegen zei dat donderdagmiddag tijdens een scheepvaartoverleg in de Tweede Kamer. De vereniging IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) had een brief van vier kantjes gestuurd over de nieuwe regelgeving.

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stelde er vragen over. De keuring van zeilvarende schepen is overgegaan in andere handen en menig schipper vreest hogere kosten en strengere regels. Jacobi sprak de vrees uit dat zij ,,van het kastje naar de muur’’ worden gestuurd. ,,De schippers weten niet waar zij aan toe zijn.’’

De minister heeft niet die indruk. De keuringskosten zijn met de overgang naar een ander certiferingsbureau niet buitensporig hoog geworden, zei ze. Al zijn ze - een keuring kost grofweg 1000 euro - wel iets hoger dan voorheen.

Schultz verwacht dat de authentieke schepen ,,grotendeels voldoen’’ aan de certificeringseisen én tegelijk aan het wedstrijdreglement. Zijn er geschillen, dan worden die per geval afzonderlijk beoordeeld. De keuringsinstantie kijkt daarbij nadrukkelijk naar de veiligheid.
Lees het gehele artikel op de bron: LC+  
— IFKS gebelgd over Haagse ’stammenstrijd’Skutsjevereniging IFKS acht zich in een kwestie over keuring van skûtsjes de dupe van een ‘stammenstrijd’op het ministerie van Infrastructuur, en wel tussen de afdeling maritieme zaken en de Inspectie Leefomgeving en Transport.
 
Vorige maand leidde dat ertoe dar de IFKS plotseling voor een nieuwe situatie werd geplaatst. Gedoe tussen beide afdelingen is volgens voorzitter Sicko Heldoorn de oorzaak van maanden vertraging. Ook vindt hij dat een afspraak niet is nagekomen. Door Europese richtlijnen gelden nieuwe regels voor skûtsjes langer dan 20 meter. Voor eigenaren van IFKS-wedstrijskûtsjes leidde dit tot onduidelijkheid.

“De communicatie is erg stroperig verlopen”, zegt Nynke van der Zee van het ministerie.Volgens haar verwacht de inspectie geen problemen voor de platbodems. Als er afwijkingen zijn van de normen, wordt per geval bekeken of dat een prob leem vormt.

De IFKS gaat er nu van uit dat de zaak geregeld is als wedstrijdskûtsjes boven de genoemde lengt zich laten certificeren vóór 2019. “Het alternatief is dar wedstrijdskûtsjes zich in verband met de onduidelijkheid van de regelgevend niet laten certificeren”, klinkt het dreigend richting het ministerie.
Lees het artikel in de LC van 6 februari

— Geen Enkhuizer Havenfestival en Identity in 2017Het Enkhuizer Havenfestival keert na vier drukbezochte edities deze zomer niet meer terug. De organisatie ziet geen mogelijkheid om het gratis toegankelijke evenement op het Dirck Chinaplein nog langer voort te zetten.

De organisatie van het Enkhuizer Havenfestival was in handen van Marvin Zwolle, Berry van der Wouden, Guido Meester en Jelle Ooteman. Zij betreuren het te moeten stoppen, maar kunnen niet anders.

De inkomsten uit sponsoring en de muntverkoop voor eten en drinken zijn ontoereikend. ,,We hebben er wel over nagedacht om toch entree te gaan vragen, maar we vinden dat het Havenfestival een gratis toegankelijk festival moet zijn en blijven.’’ Ook ’afslanken’ ziet de organisatie niet als oplossing. ,,Het Havenfestival is uitgegroeid tot iets moois en als we dat doorzetten, dan doen we het goed en willen we niet snijden in de kwaliteit.’’

Ook het dancefestijn Identity, dat aansluitend in hetzelfde weekend als het Havenfestival werd gehouden, komt hiermee ten einde. ,,Identity trok bij de laatste editie al bijna geen publiek meer’’, motiveert Ooteman die keuze.

— RollDock brengt ’kreupel’ cruiseschip terug van ZuidpoolDe ´RollDock Star´ van de Rotterdamse Roll Group is momenteel met een cruiseschip in haar ruim onderweg vanuit Ushuaia, de zuidelijkste stad van de wereld, naar Europa. De lading betreft de 'National Geographic Orion' van rederij Lindblad Maritime (New York) die eind december een zware motorschade opliep tijdens een cruise in Antarctisch gebied. Het schip slaagde er nog in om langzaam varend de haven van het op Vuurland gelegen Ushuaia te bereiken. Daar werd vastgesteld dat een werf in Europa het kleine cruiseschip moet repareren.

De National Geographic Orion meet een kleine 4000 ton, is 103 meter lang en 14,3 meter breed. Daarmee past het prima in het grote ruim van de RollDock Star dat 119,4 lang en 19,4 meter breed is. De Roll Group kreeg drie weken geleden de opdracht om het schip te komen ophalen. De National Geographic Orion zal in Denemarken worden gerepareerd.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nederland 

— ‘Bodemdaling’ Wad blijkt meetfoutjeDEN HAAG De vermeende snelle bodemdaling van de Waddenzee bij het Pinkegat bij Ameland blijkt een meetfoutje. De meting is uitgevoerd met een lasersysteem vanuit een vliegtuig. Dat zorgde voor een grote onnauwkeurigheid, meldt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

De Waddenvereniging en andere belangenorganisaties stonden eind vorig jaar op de achterste benen toen de gegevens bekend werden. De wadplaten bij het Pinkegat waren ineens 5 centimeter gedaald. De organisaties eisten dat de gaswinning direct zou worden gestaakt. Politici stelden vragen.

Kamp stelt dat andere metingen van de NAM over 2015, met gps-meetpalen die 6 meter onder de waddenbodem zitten juist een lagere bodemdalingssnelheid laten zien dan in 2014. Vanuit de lucht worden de wadplaathoogten slechts oppervlakkig gemeten.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN  
— Somber over vaargeul AmelandNog dit jaar gaat een denktank broeden op de verbinding van Ameland met de vaste wal in de verdere toekomst. Door het wegbaggeren van een drempel kan eind volgend jaar weliswaar een bochtafsnijding worden gedaan, die de vaarroute Holwerd-Nes met bijna een kilometer (vier minuten varen) verkort, maar de begaanbaarheid zal een strijd tegen de elementen blijven.

Er zou nagedacht moeten worden over onorthodoxe stappen, aldus Rijkswaterstaat. Dat meldde deze rijksdienst gisteren op een informatieavond in Nes. Dat kunnen andere verkeersmiddelen zijn, lichtere schepen of zelfs een ander vertrekpunt aan de Friese kust.

Sinds 2011 moet er ten behoeve van de schepen van Wagenborg elk jaar meer worden gebaggerd, nu al tegen de 2 miljoen kuub per jaar. Kustmorfoloog Ernst Lofvers (Rijkswaterstaat) legde gisteren in Nes uit dat er geen afdoende oplossing in beeld is.

Extra complicerend is het uitdiepen van het Dantziggat, dat dwars op de vaargeul ligt en sediment afzet op de kruising.
Amelanders opperen dat de zandsuppleties voor het eiland bijdragen aan het vollopen van de geul. Volgens Lofvers is dit verband niet duidelijk te leggen.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,09) 
— Proef hoger waterpeil Lauwersmeer pas in 2018
 


De proef om het waterpeil in het Lauwersmeer tijdelijk te verhogen schuift door naar 2018 en 2019.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond maakte bezwaar. Boeren vrezen wateroverlast en verzilting.

De provincie Groningen en het waterschap Noorderzijlvest gebruiken het uitstel om de monitoring te versterken, vispassages aan te leggen en peilbuizen te plaatsen voor de nulmeting.

De peilverhoging zal kwaliteit en kwantiteit van het riet doen toenemen, slikgebieden verbeteren en ‘verbossing’ stoppen, is de verwachting.
— Superjacht Legend profiteert van opleving luxecharters


Foto: Gijs en Inge van Hesteren

Nu de economie aantrekt en de rijkste 1% van de wereldbevolking de beurs weer durft te trekken, heeft ondernemer Jan Verkerk van Verkerk Charters een tweede superjacht op de chartermarkt gebracht. Schepen als deze worden gehuurd door diegenen die het beste van het beste verwachten en niet op geld hoeven te letten.

Door de kredietcrisis had de markt voor luxe superjachten een flinke klap opgelopen. De doelgroep bestaat uit mensen en bedrijven die niet opkijken van een aankoopbedrag van 80 miljoen euro of een huursom van een 400.000 tot 500.000 euro per week. Zelfs zij hielden sinds 2008 de hand op de knip. Maar de economische malaise behoort zo langzamerhand tot het verleden en daarmee komt er weer groei in chartervaart met megajachten.

Verkerk van Verkerk Charters realiseerde zich dat als geen ander. In 2014 bracht hij een eerste megacharter in de vaart: het voormalige opleidingsschip Prinses Margriet. Het volgende project was de Legend, een voormalige ijsbreker.
Lees het uitgebreide artikel van Gijs en Inge van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Kogel door de kerk: Westgat wordt gebaggerdNa ruim vier jaar bakkeleien is er eindelijk duidelijkheid: de ondiepe vaargeul naar Lauwersoog wordt in het voorjaar van 2018 uitgebaggerd. Minister Schultz (VVD) neemt de vergunningen én het monitoren van de zeebodem van het dichtslibbende Westgat voor haar rekening.

Dat zei Schultz (infrastructuur) vrijdag in een algemeen overleg. Rijkswaterstaat gaat de zeebodem in de gaten houden om te zien welke gevolgen de baggerwerkzaamheden hebben. Lauwersoog betaalt de baggerkosten uit eigen zak. Omdat het Rijk niet voor het baggeren wilde betalen besloten ondernemers uit Lauwersoog de 315.000 euro voor eigen rekening te nemen.

,,We zijn ongelooflijk blij dat dit het resultaat is’’, zegt Henk Staghouwer van Gedeputeerde Staten. ,,Het is het resultaat van heel hard werken. Soms tien stappen vooruit en elf stappen terug.’’ Staghouwer: ,,Dat er gebaggerd wordt betekent veel voor de haven van Lauwersoog. De Urker Vissers komen terug, er komt meer werkgelegenheid, meer energie.’’

Hij verwacht dat het Westgat in het voorjaar van 2018 op diepte wordt gebracht. De vergunningen worden nu in orde gemaakt. Staghouwer weet dat baggeren voor de zomer niet gaat lukken. Ook in het najaar wordt niet gebaggerd. ,,Dan is er door stormen veel zandverplaatsing. Er moet worden voorkomen dat het Westgat door een flinke storm binnen de kortste keren weer vol ligt met zand. We willen dat het effect zo groot mogelijk is.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NVHN 
Deze onderwerpen in de Scheepspost van deze week:

— Dordrecht dreigt z'n mooiste evenementen te verliezen
— Duitsland zet Nederland een hak met Inland Ecdis-plicht
— Zeilen met J-klasser Endeavour

— Boot Holland van 10 tot 15 februari

— Botterstichting Elburg organiseert Open Dag
— 2.500 euro voor UK114 ‘Jonge Jacob’

— Muntenschat gevonden in historisch schip

— Platform Erfgoed Heerhugowaard houdt lezing “Varend
    Verleden”


— Streep door Sail Apeldoorns Kanaal

— Wedstrijdklompbootjes in Centrum Varend Erfgoed
— Jaarprogramma 2017 van Kustzeilers online

— Gouda Waterstad stopt, Havendagen gaan door

— Eerbetoon aan de palingbrengers
— De buikdenning van de Tholen 49 ligt weer

— De Hef in oude glorie hersteld

— Lezing: een West-Fries oorlogsschip in Finse waterenZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC
bbz