Nieuwsbrief Senia
November 2020

 
 
Beste lezer,
 
Terwijl de meeste lees- en luisterclubs nog maar net begonnen zijn met de boeken of muziek van het nieuwe seizoen, zijn de werkgroepen van Senia alweer drukdoende om een mooie keuzelijst samen te stellen voor het vólgende seizoen. Benieuwd naar hoe het eraan toegaat in zo'n werkgroep? Wil de Graaf ging in gesprek met de werkgroep Engels. Zo krijgt u een kijkje in de keuken.
 
Bij Senia is er onlangs het een en ander veranderd. Deze maand hebben Senia en directeur Nicole Hoven afscheid van elkaar genomen. De plek van Nicole wordt de komende tijd op interim-basis ingenomen door oud-directeur Ineke van de Rotte.
 
We wensen u veel lees- en luisterplezier deze maand!
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter


Senia in beeld
 
Seniaclubs 'coronaproof'


 
Hebt u het al eens geprobeerd met uw lees- of luisterclub, een online bijeenkomst houden? Het is een goede manier om contact met elkaar te onderhouden nu elkaar 'live' ontmoeten lastig kan zijn.
 
Via onze website, op de pagina Seniaclubs tijdens corona, geven we tips en u kunt er ervaringen van Senialeden lezen.

 
 
In gesprek met
de werkgroep Engels

Ruim tien jaar geleden was Senia veel kleiner dan nu en waren er nog voornamelijk leesclubs Nederlandse en vertaalde literatuur. Het leek toen een goed idee om een Engelse tak op te richten. Zo geschiedde. Het balletje ging rollen en inmiddels zijn er zo’n zestig leesclubs Engelse literatuur, die samen ongeveer driehonderd leden tellen. Wil de Graaf neemt een kijkje bij de werkgroep Engels. 
 
 
 
 

 
Tips voor Senialeden
 
Nederland Leest
Het zwijgen van Maria Zachea


 
In de maand november leest heel Nederland één boek dat lezers cadeau krijgen van de bibliotheek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. Senia haakt aan en organiseert op diverse plekken open leesclubs. Schuif zelf aan, of tip iemand waarvan u weet dat die nieuwsgierig is naar een leesclub.
 
Waar en wanneer?
 
Amersfoort, zondag 22 november om 14.00 uur in bibliotheek Het Eemhuis

Baarn, woensdag 25 november om 14.00 uur in de bibliotheek
Breda, donderdag 26 november om 13.30 uur in bibliotheek De Nieuwe Veste (centrum). Deze bijeenkomst is digitaal, na aanmelding ontvangt u een deelnamelink. Klik hier voor meer informatie.
 
Graag aanmelden door een mailtje (met naam en telefoonnummer) te sturen naar liesbeth.ram@senia.nl. Kijk op www.nederlandleest.nl voor meer informatie over Nederland Leest in de maand november.
 
 
NS Publieksprijs
 
Er kan weer gestemd worden voor de NS Publiekprijs, de prijs voor het beste boek van 2020 gekozen door het publiek. Leuk voor Senialezers is dat 't Hooge Nest van Roxanne van Iperen bij de zes genomineerden hoort. Dit boek staat op nummer 1 van de keuzelijst Biografieën. Maar naast de 'shortlist' van zes is het ook mogelijk een zelfgekozen boek voor te dragen. Stemmen kan tot 18 november!
 
 
 
 
Ontdek het literaire laboratorium van Harry Mulisch

Op 30 oktober was het 10 jaar geleden dat Harry Mulisch overleed. Samen met W.F. Hermans en Gerard Reve vormde hij 'de grote drie van de Nederlandse literatuur'. Hij leeft voort in zijn uitzonderlijke oeuvre dat voor het grootste gedeelte tot stand kwam in zijn werkkamer, een ware schatkamer waarin niets aan het toeval is overgelaten. Alle boeken, prenten, beelden envoorwerpen hebben iets te maken met zijn werk en sommige objecten komen er zelfs herkenbaar in voor. 
 
Mulisch was een opvallende persoonlijkheid die niet alleen zijn werkkamer, maar ook zijn imago zorgvuldig cureerde en daardoor ongrijpbaar leek. Wie een kijkje neemt in zijn werkkamer leert hem tóch beter kennen, als mens en als schrijver. Het Literatuurmuseum in Den Haag, dat de literaire nalatenschap van Mulisch in zijn collectie
heeft, presenteert met de online tentoonstelling De oneindige Mulisch op literatuurmuseum.nl een avontuurlijke reis door zijn universum.
 
 
advertentie

Boekenpost november/december 

De echte boekenliefhebber kan zich met de nieuwste Boekenpost weer heerlijk op de bank nestelen. Zo valt er te lezen over auteur Bernard Wesseling die zijn boek inzet voor Lesbos, over het debuut Moeder af van Fen Verstappen en is er een uitgebreide boekanalyse over Jaag je ploeg over de botten van de doden van nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk. Ook is er weer een overzicht van pas verschenen literatuur en een interessante leesclubtip. Dat en nog veel meer! Bestel de nieuwste Boekenpost voor slechts €7,75 via deze link.
 
Cadeau-abonnement – stopt automatisch!
Verras je buurvrouw, beste vriend of jezelf met een Boekenpost cadeau-abonnement! Voor slechts €31,95 ontvangt iemand (of jij) een jaar lang het Boekenpost magazine (6 nummers). Meer informatie
 
 
 
 
Recensie A Room Made of Leaves


 
Wist u dat er voor elk Senia-programma de mogelijkheid bestaat een eigen pagina binnen de website te maken en beheren? Elise Prins-Kleuskens, lid van de werkgroep Engels, plaatst maandelijks een recensie van een pasgelezen boek op de groepspagina Engels. Deze maand: A Room Made of Leaves van Kate Grenville.
 
"Normally I'd start my review by summarising the plot of the novel. However, A Room Made of Leaves is no ordinary novel and therefore asks for a different approach. I found this book captivating from the beginning right up until the ending. Then, I happened upon the Author's note. "Wait, what?" was my thought. Author Kate Grenville starts the book by stating these are the memoirs written by Elizabeth Macarthur at the end of the 18th century and recently found concealed on Elizabeth Farm. The only thing Grenville did was transcribe and edit. Well, alright, bring it on."
 

Uit de organisatie
 
Vacature werkgroep Moderne literatuur

 De Seniawerkgroep die verantwoordelijk is voor het opstellen van de keuzelijst voor de ruim 800 leesgroepen Moderne literatuur, met een kleine 5400 deelnemers, is op zoek naar aanvulling.

De werkgroep stelt elke herfst een groslijst samen van -voor leesgroepen- aantrekkelijke titels. Daaruit wordt een toplijst van ca. twintig literair interessante boeken gekozen, waarbij ook gelet wordt op leesplezier, discussiemogelijkheden en variatie in thema’s en taalgebied. In een latere fase spelen de leden van de werkgroep een rol bij de introductie van de nieuwe literatuurlijst en voorzien zij de concept-leeswijzers van feedback.  
 
Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur dan voor 1 december 2020 een bericht naar Karin Mous, voorzitter van de werkgroep, via literatuurwerkgroep@senia.nl en beschrijf waarom je graag mee wilt doen en wat je achtergrond is. Er vindt daarna een gesprek plaats met enkele leden van de werkgroep. Waar en wanneer dit gesprek zal plaatsvinden is afhankelijk van de situatie rond corona.
 
 
 
Oprichtingsbijeenkomst speciaal voor slechthorenden


 
Op vrijdag 13 november vindt er in Zutphen een oprichtingsbijeenkomst Moderne literatuur plaats, speciaal bedoeld voor mensen met een auditieve beperking. Bij deze bijeenkomst zal ook een schrijftolk aanwezig zijn.

Zutphen, vrijdag 13 november om 10.00 uur in het Leescafé van de bibliotheek.

Interesse? Graag aanmelden door een mailtje te sturen naar info@senia.nl

 
 
Nieuwe lees- en luisterclubs

Het oprichten van nieuwe lees- en luisterclubs proberen we doorgang te laten vinden, maar de ervaring is dat veel oprichtingsbijeenkomsten momenteel moeten worden afgelast. Kijk op de website onder Zoek een lees- of luisterclub voor actuele informatie. Hier kunt u ook bekijken of er een plaats vrij is in een club van uw keuze, in uw buurt. 
 
Mocht u deel willen gaan uitmaken van een Seniaclub maar zijn er nu geen oprichtingsbijeenkomsten en ook geen plaatsen vrij in een bestaande club, dan wijzen we u graag op dit formulier. We houden uw aanvraag in portefeuille, en zullen u direct informeren als er in uw omgeving een nieuwe club gevormd kan worden of een oprichtingsbijeenkomst gepland wordt. 
 


 
 
Vrienden van Senia

Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom.

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
 
 
 

 
 
 
 
Tot slot: een mooi staaltje straatmuziek!