Producentbyrån Nyhetsbrev 17 oktober 2019

”Dansakademin är en branschstärkande plattform för utveckling av danskonst för barn och unga som ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för dansfältet i Västra Götalandsregionen. Projektet drivs av en engagerad branschdriven styrgrupp med olika kompetenser och perspektiv och ett gediget samarbete är nu officiellt igång, där huvudmannaskap ligger på Regionteater Väst.”

Att vi brinner för dans för barn och unga bör väl inte komma som en överraskning vid det här laget. Sedan vi startade har vi arbetat med en mängd aktörer och projekt som riktar sig mer eller mindre uteslutande mot den yngre målgruppen, och där just dans är den konstnärliga kärnan.
 
Att därför har fått vara med att både forma och nu arbeta med satsningen Dansakademin känns både otroligt roligt och värdefullt för oss. I Dansakademin ingår aktörer från både det fria kulturlivet, från staden och från regionala institutioner. Utövande danskonstnärer, producenter och dansutvecklare. En mängd olika perspektiv som möts och en kunskapsbank vars samlade kompetens skulle kunna ersätta Ringhals.
 
Kärnan i Dansakademin ska vara danskonstärligt utforskande, att i praktiken fördjupa, undersöka och utveckla danskonsten i enlighet med dansarnas och koreografernas behov av kompetens och stimulans. Det kan också innebära kunskapshöjning, metodutveckling och nya koreografiska idéer för barn och unga.”
 
Vi ser fram emot att vara en del i att driva det här utvecklingsarbetet framåt under det kommande pilotåret och vi hoppas att det kommer att kunna både stärka och lyfta dans för barn och unga i hela regionen!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
En workshop men den norska danskonstnären Marie Bergby Handeland blev startskottet för projektet Att skriva dansen och dansa skriften. Projektet handlar om textens koreografi med utgångspunkt i dans och det skrivna ordet och har ett övergripande HBTQI-tema med fokus på relationer mellan människor i alla åldrar, olika könstillhörigheter och med och utan funktionsvariationer. Att skriva dansen och dansa skriften, som drivs av Författarcentrum Väst, pågår fram till maj 2020 då det avslutas med pop-up-föreställningar i Västra Götaland och Oslo. Utöver Spinns dansare Izabell Makiela, Felicia Sparrström och Annika Vestel medverkar författare från Västra Götaland, Norge, Island och Storbritannien. I samarbete med Organ Academy och Benjamin Kjell gavs en experimentell lunchkonsert på Hagakyrkan den 14 oktober. Läs mer om projektet här.
 
Föreställningen Miramos av Torgunn Wolds och Paulo Serantes turnerar och gläder publik på många orter och scener under hösten. Föreställningen gästade precis Skolscen Sydost i Ronneby och fortsätter sedan vidare med skolföreställningar på Vara Konserthus den 22 okt. Den prisbelönta föreställningen Skirtpower av Carl Olof Berg fortsätter att beröra publiken. Höstens sista chans att uppleva Skirtpower är på festivalen Busig 2019 på Gottsunda Dans & Teater i Uppsala den 17 oktober kl 19:00!
 
foto: Sanna Larén


mold - love walks
Scenkonstkollektivet molds nya föreställning love walks är en promenad utomhus i staden. Publiken guidas genom inre rum och rum för möte med andra. I specifika situationer kring kärlek undersöks tillsammans med publiken vad kärlek kan vara och hur det kan uppstå kärlek. Publiken ges utrymme att reflektera kring vad kärlek är och handlingar för att utöva kärlek prövas.
 
Föreställningen är skapad av Johan Rödström, Soledad Howe, Fredrika Byman Moberg, Tomas Björkdal, Johanna Larsson, Livia Hiselius, Paolo Zuccotti, Kristian Hallberg och Bonthrop. love walks produceras av mold i samarbete med Producentbyrån och Folkteatern. Med residensstöd från Riksteatern, Västra Götalandsregionen och Kultur i Väst. Med stöd från Statens Kulturråd, Kulturnämnden Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen.
 
love walks har premiär utomhus den 8:e november 2019 i närheten av Folkteatern. 
Biljetter till föreställningen släpps nu på fredag den 18:e oktober och köps på www.folkteatern.se

www.m-o-l-d.com
 
foto: Trinidad Carrillo


PROJEKT
Step
Äntligen är den här! Nu har vi till slut lanserat hemsidan för Step. Hoppas ni gillar den lika mycket som vi gör! Vi kommer att fortsätta fylla på med material och information under de kommande veckorna och månaderna. Men redan nu kan ni läsa lite mer om våra tre curators Adjjima Na Patalung, Gerhard Verfaille och Peter Sunesson samt om Hanna Uddenberg och Malin Enberg som gjort urvalet till årets festival.

Det känns också fantastiskt kul att kunna meddela att festivalen presenterar ett branschprogram i Göteborg torsdag till lördag den 19-21 mars 2020! Dagarna i Göteborg handlar om frågor som urval – vad vi presenterar och varför – och om forskning inom fältet kultur för barn och unga. Med inbjudna svenska och internationella gäster verksamma inom fältet vill Step belysa goda exempel, ta del av både åsikter och fakta, och vrida och vända på perspektiven. Programmet riktar sig till alla som på något sätt arbetar med dans, scenkonst eller kultur för barn och unga i stort. Missa inte det här tillfället att möta branschen och låt dig inspireras av tre fullmatade dansdagar. Mer information om branschprogrammet kommer inom kort, men tills dess – spara datumen i almanackan!

www.stepfestival.se
 
foto: Lina Ikse
 
 
Göteborg Art Sounds 2020
Om mindre än ett år är det dags för Göteborg Art Sounds 2020! Nästa upplaga av festivalen, som äger rum under första halvan av oktober 2020, handlar om att utforska platsens betydelse för lyssnandet och för den konstnärliga upplevelsen. Men även om att undersöka platsens betydelse i relation till dess sociala geografi och frågor som rör inkludering och utanförskap.

GAS-festivalen startades redan 1999. Det är idag en av Sveriges äldsta festivaler för nutida musik. Under de tidigare upplagorna har festivalen presenterat artister som Laurie Anderson, Pharoah Sanders, London Sinfonietta, William Basinski och Sidsel Endresen för att nämna några. Konstnärlig ledare för festivalen är sedan 2009 kompositören och ljudkonstnären Staffan Mossenmark. Mer information om festivalen 2020 kommer under hösten

www.gas-festival.com
 
foto: Polina Ulianova


JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration. Från och med oktober sitter Dag Rosenqvist med i referensgruppen för Kedja-Stretch som ska äga rum i Göteborg i augusti 2020. Malin Enberg sitter med i styrgruppen för nystartade regionala satsningen Dansakademin som ska arbeta med att stärka produktionen av dans för barn och unga i Västra Götaland. Vi jobbar också med processledning för en utredning vad gäller det lokala musiklivet som Borås stad genomför.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se