16 februari 2018
 
 Blaarkop Babyboom en Fosfaatperikelen
Groninger Blaarkop Webshop Boerderij Blog

Wat een prachtmaand, deze februari: het ene na het andere Blaarkop kalfje wordt geboren, soms meerdere op een dag. En dan zijn we er nog láng niet, er zijn nog vele koeien drachtig. Koekalfjes, stierkalfjes, met beide zijn we blij. Eén keer is het fout gegaan: de geboorte van één van de stierkalfjes liep slecht af, het kalf heeft de geboorte niet overleefd. Dat is verdrietig en stemt ons somber, maar gelukkig komt het weinig voor, zeker bij de oerkoe de Groninger Blaarkop. Ook de moederkoe van dit kalf heeft het zwaar gehad: zij had moeite met in de benen komen naderhand. Gelukkig gaat dat nu al veel beter.
Het is de rauwe werkelijkheid van het leven op de boerderij, waar nieuw leven vooral gevierd wordt, wordt er ook getreurd om het verlies ervan.
Op 14 februari werd er ook een kalf geboren, een stiertje en we noemden hem (hoe kan het ook anders) Valentijn.
 
 
 
De Boerderij en De Streken van Wim
Een aantal weken geleden stonden wij in agrarisch vakblad De Boerderij, in de rubriek Man& Vrouw. Hierin vertelden wij over hoe het is om als stel samen te leven en te werken op/aan de boerderij.
 
Ook kun je op ons YouTube kanaal het fragment van het kookprogramma De Streken van Wim terugzien, deze aflevering was in oktober te zien op 24Kitchen.
 
 
Waar zijn wij verder druk mee? 
Wij zijn heel erg druk met de fosfaatperikelen. Afgelopen maandag organiseerden wij een strategiebijeenkomst voor de Nederlandse zoog- en weideveehouders. Doordat deze sector, onterecht en onbedoeld, in de fosfaatwetgeving is getrokken, staat deze waardevolle sector zwaar onder druk.
Het treft de koeien die we zien in de natuurgebieden, waar ze een groot deel van het jaar rondlopen, soms zelfs jaarrond. Het zijn de koeien waarvan de kalfjes bij de moeder zogen, totdat ze groot genoeg zijn om zonder melk van hun moeder verder te leven in de kudde. Het zijn de koeien waar Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Landschappen blij gebruik van maken als levende 'maaimachines': goed voor het bodemleven, goed voor de biodiversiteit. Het zijn de koeien die, na een goed en natuurlijk leven, zorgen voor een eerlijk stuk vlees van Nederlandse bodem. Het zijn de koeien die dreigen te verdwijnen. En dat mag niet gebeuren. En wij zouden wij niet zijn, als we dit wel zomaar zouden laten gebeuren. Vandaar onze inspanningen om het tij te keren. Wil je er meer over lezen? Lees dan dit artikel op Foodlog.nl
Wil je wat doen om te helpen? Dat kan via www.polderpanda.nl, een initiatief van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). De SZH zet zich namelijk, met ons, in voor deze sector, omdat 20% van de zoogkoeien zeldzame inheemse runderen betreft. Heel belangrijk om voor te strijden dus! 
En vergeet niet, door vlees te eten van deze zeldzame rassen, help je juist deze rassen in stand houden.
 
Stoofvlees en gehakt
Hele kip biologisch
 
€ 16,45
lamsschouder

Luxe biefpakket
 
€ 69,00

 
Groningerkoe.nl
Eytemaheert, volgens ons een mooie naam die duidelijk aangeeft dat wij een boerderij zijn en dat ook onze webwinkel een directe link heeft met de boerderij. Maar is de naam altijd even handig? Nee, dat beseffen wij ons best. Wil je aan vrienden/familie vertellen waar jij je lekkere en pure vlees koopt? Verwijs ze dan naar groningerkoe.nl. Want: die site linkt rechtstreeks door naar eytemaheert.nl. Wel zo makkelijk!

 
Social Media
Volg jij ons al? Volg onze belevenissen en nieuwe producten op de voet.
 
Heb je een lekker gerecht gemaakt van onze producten? Deel je foto's, gerechten en tips. Vinden we altijd leuk!
 
 
Langskomen?
Je bent van harte welkom, maar om er zeker van te zijn dat wij aanwezig zijn en tijd hebben om je goed te ontvangen is het maken van een afspraak wel gewenst: mail ons vooral info@eytemaheert.nl 
Wil je ter plekke iets bij ons kopen? Bestel bij voorkeur wel even via de website en kies dan voor afhalen. Zo voorkom je dat je voor een dichte deur staat, omdat wij geen fysieke winkel hebben. Afhalen gaat dus op afspraak.
Rechtstreeks van de boer                         Duurzaam kwaliteitsvlees    Korte levertijden