Nieuwsbrief SLAK maart 2019 
Alfalaval
Per november heeft SLAK een voormalig fabrieksterrein in gebruik genomen in de Nijmeegse wijk Hazenkamp.
Het betreft een aantal hallen, een kantoorgebouw en een buitenterrein die voor een periode van minimaal twee jaar in gebruik genomen zijn.

Ondertussen hebben de eerste huurders hun intrek genomen in de gebouwen. In de kantoorgebouwen werkt een aantal kunstenaars, de hallen zijn in gebruik genomen door een aantal initiatiefnemers die zich hebben verenigd in stichting Hubert.
Stichting Hubert zal een groot gedeelte van de gebouwen en het buitenterrein gaan programmeren.

Binnenkort zal de stichting haar programma presenteren waarin zij zullen uitleggen welke activiteiten er op het terrein en in de gebouwen georganiseerd gaan worden.
De doelstelling is een interessante culturele programmering waarmee aansluiting wordt gezocht met de mensen in buurt en de leerlingen van de school die op hetzelfde terrein gevestigd is.

Hun eerste initiatief heeft intussen de krant al gehaald, de stichting is in een van de hallen bezig met het restaureren van de beroemde Arnhemse Herman Broodbus.

Foto: De Gelderlander, Fotograaf: Bert Beelen
 
Oproep aan kunstenaars en creatief ondernemers

Gemeente Arnhem doet onderzoek naar vraag en aanbod van passende huisvesting voor bedrijven in de culturele en creatieve sector. Een gunstig woon- en werkklimaat voor kunstenaars en creatief ondernemers is van belang; het geeft kleur en profiel aan de stad.
 
De beschikbaarheid van passende huisvesting staat echter onder druk. Er is minder aanbod van panden die tijdelijk gebruikt kunnen worden, de groei van permanent aanbod neemt af en de wachtlijst voor atelierruimtes neemt toe. Om een goed beeld te krijgen van een (mogelijke) mismatch tussen vraag en aanbod, is het van belang om te weten wat de huisvestingbehoeften van de ondernemers uit de sector zijn.
 
Help je ook mee met het onderzoek van de gemeente? Vul dan nu de enquête in via www.arnhem.nl/enqueteCCS. Het invullen duurt maximaal 5 minuten en is anoniem.
 

 
 
Meld je kunstwerk aan voor ZomerExpo 2019!

De tentoonstelling Europa ZomerExpo 2019 vindt plaats van 25 mei t/m 1 september 2019 in Museum de Fundatie in Zwolle, en in en om Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Jouw werk kan daar te zien zijn!

Open en anoniem
De ZomerExpo-tentoonstelling komt tot stand via open inschrijving en anonieme keuze. Uit de digitaal aangemelde werken kiezen regiojury’s in maart maximaal 1000 werken. Deze worden gepresenteerd tijdens de grote ZomerExpo-Opstelling in de Amsterdamse Van Genthallen, van 13 t/m 20 april. Hier kiezen een vakjury, juniorjury en publieksjury de werken voor de tentoonstelling. Voor buitenkunst is er op 7 april een opstelling bij Kasteel het Nijenhuis. Hoe alles precies in zijn werk gaat, lees je op 
zomerexpo
 
Europa
Welke associaties maakt het begrip Europa los? Brexit, de bewogen geschiedenis of de Mediterranée? In de vorm van een landschap, een politieke tekening, een installatie of een beeld in klassieke stijl? Alles kan, het museum is een vrije ruimte.

Meedoen? 
Meld je werk aan 
voor de digitale voorselectie van de tentoonstelling. Let op: je hebt nog maar tot en met 15 maart

 
 
 
Sterk stijgende energiekosten
Niet alleen huishoudens maar ook bedrijfsruimten - waaronder ateliers - krijgen dit jaar te maken met fors stijgende energieprijzen.

Hierbij gaat het om 2 verschillende zaken. Per 1 januari 2019 is de energiebelasting op gas fors gestegen, als gevolg daarvan heeft SLAK alle voorschotten per 1 maart 2019 met 6 % verhoogd.

Daarnaast zijn de energieprijzen zelf sterk gestegen. SLAK heeft nog een contract met haar huidige energieleverancier tot eind 2019. Binnenkort starten we met de inschrijving voor energieleveranciers voor de periode 2020-2022. De verwachting is dat het ons niet zal lukken om een aanbieding te krijgen tegen dezelfde (lage) prijzen. Dat betekent dat we per 1 januari 2020 opnieuw een algemene verhoging van de voorschotten zullen moeten doorvoeren.
 
Voor de panden die inclusief GWL of met een vast energiebedrag verhuurd worden zullen we halverwege 2019 met een aanpassing van het huurbedrag of de bruikleenvergoeding komen.
 
Intussen zijn we ook bezig om te onderzoeken hoe we de panden, met name onze eigendommen, kunnen verduurzamen. Het gaat daarbij om grote investeringen. Hierover winnen we extern advies in.
 
 
Diogenesbunker
Onlangs heeft SLAK de beroemde Diogenesbunker in beheer genomen. Deze bunker speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog.

Het depot van het openluchtmuseum en de gemeente Arnhem zijn al geruime tijd gevestigd in deze bunker. Daarnaast zal SLAK er ruimten beschikbaar stellen aan kunstenaars en creatief ondernemers die zich bezighouden met het verleden van dit complex.
 
Op incidentele basis zullen er rondleidingen worden georganiseerd en zal de bunker als startpunt fungeren voor historische wandelingen en fietstochten.


 
Facebook www.slak.nl 026-3515438 algemeen@slak.nl