Nieuwsbrief nr. 153
Juli-Augustus 2023
|
Beste ,
Het zomernummer van Op een Blaadje is uit! Een dubbeldik nummer omdat je pas in september weer van me hoort. Even een radiostilte, een break, even weg van internet. Lekker naar buiten! En in september deel ik je mijn zomeravonturen.
Alle workshops die je kunt doen bij Op een Blaadje passeren nog één keer de revue, ik hoop niet dat ik je ermee verveel.
Jou wens ik ook een hele mooi zomer. Geniet van het aanbod in groente en fruit uit eigen land of daarbuiten en blijf gezond.
Lees even door naar beneden voor een heerlijk Frans recept waar veel schrijfwerk in zit ;-) |
Geen macro zonder microleven
Tuinreis in eigen tuin
Je tuin bekeken door andere ogen. Ik neem je mee in de schoonheid van de samenhang, hoe klein ook. In jouw tuin gaan we op zoek naar de wereld die daar schuilgaat. We gaan als een detective op zoek naar aanwijzingen, een spoor, een aangeknaagd blad, een hoopje zand. Ze verwijzen allemaal naar leven. Leven in jouw tuin, door de planten die er staan of juist het ontbreken er van. Een paar vierkante meter is al genoeg.
Lijkt dat je leuk? Dan hoor ik graag of ik een keer bij je langs mag komen. Met mijn macrolens natuurlijk, zodat we het gelijk kunnen vastleggen. Daarna kijk je met andere ogen naar je tuin. Ik vraag ik er niets voor, hooguit een kopje koffie.
Om mij te mailen klik je hier.
Snorzweefvliegje
|
Wanneer begint de herfst?
Door Ilse Meelberghs
Heb je je al eens afgevraagd wanneer de herfst eigenlijk begint? Ooit wist ik het zeker: 21 september. Tot ik ging imkeren en mijn mentoren - lees diegenen waar ik in paniek heen ging als ik weer eens iets niet begreep van mijn bijenvolk - vertelden dat vanaf 21 juni de natuur begint aan de afbouw.
Foto: Marianne Janssen-Willems
Rond diezelfde tijd kwam het boek “Leven & werken in het ritme van de seizoenen” op mijn pad. Dat plaatst het begin van de herfst op 6 augustus. Het zaad van de twijfel over de start van seizoenen was gezaaid. De nieuwsgierigheid naar hoe je kan surfen op het ritme van de natuur geboren. Vanuit die verwondering en ook vanuit mijn vrouwzijn kwam ik uit bij de 13 Manen en hun specifieke energie. Nu plaatsen die dit jaar de start van de herfst op 17 juli. Dat voelt raar. “Wat maak je je druk Ilse, ergens rond die tijd dus” denk je nu wellicht.
Dat drukmaken komt omdat we met drie Ecotuners (beoefenaars van toegepaste ecopsychologie) een seizoenstraject hebben ontwikkeld gebaseerd op die 13 manen. Op het ritme van de maan versturen we de wekelijkse mails. In die mail delen we vanuit een gelijkwaardige relatie kennis over een natuurwezen, eigen foto’s die gemaakt zijn vanuit een geraaktheid, af en toe een poëtische tekst en ook nog doe-suggesties om de relatie te versterken. Dat willen we graag delen met zoveel mogelijk mensen. Maar dat valt niet mee als je, nog vóór de meeste mensen vinden dat het zomer is, al wil beginnen aan de herfst. En tegelijkertijd is dat mooi. Het roept wel de vraag op wanneer nou de herfst begint en op welke energie je nu eigenlijk kan meesurfen.
Het traject vind je hier. Je kunt ook een voorproefje aanvragen. |
Koken als je voorvaderen
Koken op een groot houtvuur is een totaalbeleving van buiten koken, de geur van vuur, de gietijzeren pannen, een drankje bij het vallen van de avond.
Je scharrelt je eten bij elkaar en we bereiden het op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. Daarna eet je met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Doe dit met je familie of vrienden.
De kosten zijn 45 euro all in. Kinderen tot 12 jaar halve prijs. Bij groepsgrootte meer dan 6 mensen is er een korting van 10%. Voor informatie Klik hier
|
Provençaalse Tian
Een geweldig recept, zomers, zinderend, smaakvol tot op de bodem. De Tian is een oud recept, eenvoudig maar vraagt wel een kookwekker.
In Nice en omstreken is de tian een grote schaal van aardewerk waaraan de ovengerechten die erin worden gemaakt hun naam ontlenen. Aan deze tian komt een ruime hoeveelheid heerlijke olijfolie te pas waar een verstandig mens niet benauwd van wordt. De groenten worden op zeer lage temperatuur urenlang in de oven gesmoord tot ze smeltend zacht zijn. Haal de Provence in huis en waag je aan dit eenvoudige doch oog- en tongstrelende recept.
Maak een grote hoeveelheid, dan heb je het werk maar 1 keer. Het komt zeker weten op!
Benodigdheden:
800 gram trostomaten
300 gram ui gepeld
500 gram aubergine in schijfjes
700 gram courgette in schijfjes
4 laurierblaadjes
8 tenen knoflook gepeld en in de lengte gehalveerd
2 dl olijfolie extra vierge
zout en peper
3 theelepels tijm (met bloemen als je vers oogst)
Bereiding:
Snijd de uien vanaf de top naar de wortel toe in zeer dunne schijfjes. Snijd de tomaten op dezelfde manier. Neem een ovenschaal en leg daarin de schijfjes aubergine, courgette, ui en tomaten dakpansgewijs in strakke rijtjes naast elkaar over de korte kant van de schaal. Steek knoflook en laurier tussen de rijtjes groenten. Sprenkel 1 dl water over de groenten en vervolgens de olijfolie, en kruiden. Zet de schaal in het midden van een voorverwarmde oven (150 graden) gedurende 1 uur. Neem de schaal eruit, bedruip de groenten met het mengsel van olie en groentevocht dat onderin zit, dek de schaal af met aluminiumfolie en druk de rijtjes groenten met de vlakke hand iets aan in de schaal. Verlaag de oventemperatuur tot 100 graden en zet de met folie afgedekte schaal nog 3 uur terug in de oven. Bedruip de groenten elk uur met het vocht waaruit het vocht mettertijd steeds meer verdampt. Na de aangegeven tijd is al het vocht verdampt en zijn de groenten botergaar. Een stadium dat de Fransen aanduiden met fondant. Zet de groenten nog 5 minuten onder de grill voor een kleurtje. Serveer lauw.

|
Natuurwandeling
Op afspraak ga je met mij (natuurgids) op stap voor een natuurwandeling. We lopen in Roerdalen. Daarbij vertel ik je over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro. Om mij te mailen Klik hier
|
Wecken, fermenteren, roken of drogen
De Kruidige Keuken komt weer bij elkaar op donderdag 7 september om 15.00 uur.
We gaan weer wortels roken. Zo maak je een 'look-a-like' zalm. De workshop gaat door bij 4 deelnemers. Kosten 27,50 euro inclusief een zakje overheerlijke gerookte zalmwortelfilet. Voor meer info Klik hier
|
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
Bij
Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen
opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het
ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
|
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
|
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen. |
|
|
|