IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd door Fonds 1818 in het kader van het programma Groene Schoolpleinen. Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of wilt u meer weten over het programma, neem dan contact met ons op.
 
070 364 11 41
of stuur een e-mail
 
Alle informatie over Groene Schoolpleinen vindt u op:
 
Informatie over Fonds 1818 vindt u op:
 
 
 
 
 
 
Groene Schoolpleinen op Facebook
 
Dit is de online plek om het laatste nieuws over groene schoolpleinen te lezen en met andere deelnemers in contact te komen. Hier kunt u vragen om tips, ervaringen delen en elkaar wijzen op interessante artikelen, nieuws etc.
 
 
 
Groene Schoolpleinen
Nieuwsbrief #1 januari 2012
 
Fonds 1818 maakt deze nieuwsbrief speciaal voor de deelnemers van het programma Groene Schoolpleinen. Ideeën of reacties kunt u mailen naar groeneschoolpleinen@fonds1818.nl.
 
Lang niet iedereen die met groene schoolpleinen bezig is staat in ons bestand. Kunt u deze nieuwsbrief doorsturen naar de leden van uw werkgroep?
 
 
 
Veel aanmeldingen regio Den Haag
Scholen in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar hadden tot en met 31 december 2011 de tijd om zich aan te melden voor het programma Groene Schoolpleinen.
 
Zo'n 60 scholen meldden zich aan. Twee daarvan krijgen uitstel voor het indienen van hun plannen omdat ze samenwerken aan een nieuwe brede buurtschool. Het plein is onderdeel van die plannen.
 
Het grootste deel van de scholen zit in Den Haag. Twee scholen uit Leidschendam-Voorburg doen mee, vier uit Voorschoten en drie uit Wassenaar. Uit Rijswijk zijn geen aanmeldingen ontvangen.
 
 
Bijna alle scholen Leiden en Duin- en Bollenstreek dienen deel 2 in
Ook de deelnemende scholen uit Leiden en de Duin- en Bollenstreek hadden tot einde 2011 de tijd hun uitgewerkte plannen in te dienen. Vrijwel alle scholen deden dat.
 
In verband met verbouwingen en het vormen van een brede buurtschool vroegen vier scholen uitstel. Slechts één school liet weten niet verder te gaan met het ontwikkelen van het plein.
 
Deze scholen hebben tot eind 2012 de tijd om met de aanleg te beginnen. Eind 2013 moeten ze allemaal klaar zijn.
 
 
Eerste schoolpleinen geopend
De eerste groene schoolpleinen die met een donatie van Fonds 1818 zijn aangelegd, zijn opgeleverd.
 
PI De Brug uit Leiden (opening 30-9-2011) www.pidebrug.nl
Woutertje Pieterse uit Leiden (opening 13-10-2011) www.woutertjepieterse.nl
 
Is uw plein ook geopend of gaat dat binnenkort gebeuren? Laat het ons weten! e-mail
Een ouder van de Woutertje Pieterseschool maakte een luchtfoto van het nieuwe Terraplein.
Bron: website Woutertje Pieterseschool.
 
 
Nieuwsgierig?
Nieuwsgierig naar de ideeën van andere deelnemers? In elke nieuwsbrief laten wij de voortgang van een aantal scholen zien. Deze keer presenteren wij het ontwerp van de Willem van Veenschool uit Katwijk en hun verslag van een geweldige pleindag. Een kort fotoverslag laat zien hoe het er op PI De Brug uit Leiden aan toe gaat. Ook bieden we een leuk filmpje over De Schakel uit Leiden aan.
 
 
 
 
 
 
Leren op het plein
Op het groene schoolplein van PI De Brug trainen kinderen hun vaardigheden zoals samenwerken en het samen bouwen aan één ding.
Bron: website PI de Brug
 
 
 
Kennisdagen
Op 26 oktober 2011 organiseerde Fonds 1818 een succesvolle Kennisdag Groene Schoolpleinen. Vele scholen uit Leiden, Den Haag en omstreken waren aanwezig om kennis te vergaren en ervaringen te delen.
 
Op de informatiemarkt presenteerde tal van relevante bedrijven en bureaus zich aan elkaar en de aanwezigen. Er werden workshops gegeven over onderwerpen als ontwerp, aanleg, onderhoud en veiligheid van groene schoolpleinen. Alle informatie en de presentaties zijn terug te vinden op de website van Groene Schoolpleinen.
 
In het voorjaar organiseert Fonds 1818 opnieuw een Kennisdag. Dit keer in de International School of The Hague in Den Haag. Deze school legde in 2010 een Green Court aan. 
 
Wilt u op de uitnodigingenlijst, stuur dan nu alvast een e-mail.
 
 
Inspiratie opdoen
Binnen de wereld van de groene speelplekken is Springzaad een actief en inspirerend netwerk van mensen die zich bezighouden met groen spelen. Springzaad organiseert excursies, workshops en studiedagen voor iedereen die geïnteresseerd is en meer wil weten over de mogelijkheden van groen spelen. Ook hebben zij een prachtige ideeënkoffer ontwikkeld die een grote inspiratiebron kan vormen.
 
Fonds 1818 onderhoudt goede contacten met de oprichters van Springzaad, Marianne van Lier en Willy Leufgen. Springzaad informeert iedereen over ontwikkelingen binnen het netwerk, speelplekken in uitvoering, achtergrondinformatie en natuurlijk de activiteiten die worden georganiseerd.
 
Dit alles staat in een handige maandelijkse gratis nieuwsbrief. Meldt u simpel aan op www.springzaad.nl
 
 
Uw school in onze nieuwsbrief?
Is uw plein opgeleverd? Heeft u leuke foto's of een filmpje online gezet? Stuur ons de link zodat we het via deze nieuwsbrief weer met alle geïnteresseerden kunnen delen.
Fonds 1818 | Postbus 895 | 2501 CW  Den Haag | 070 364 11 41