IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd door Fonds 1818 in het kader van het programma Groene Schoolpleinen. Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of wilt u meer weten over het programma, neem dan contact met ons op.
 
070 364 11 41
of stuur een e-mail
 
Alle informatie over Groene Schoolpleinen vindt u op:
 
Informatie over Fonds 1818 vindt u op:
 
 
 
 
 
 
Groene Schoolpleinen op Facebook
 
Dit is de online plek om het laatste nieuws over groene schoolpleinen te lezen en met andere deelnemers in contact te komen. Hier kunt u vragen om tips, ervaringen delen en elkaar wijzen op interessante artikelen, nieuws etc.
 
 
 
Groene Schoolpleinen
Nieuwsbrief #2 maart 2012
 
Fonds 1818 maakt deze nieuwsbrief speciaal voor de deelnemers van het programma Groene Schoolpleinen. Ideeën of reacties kunt u mailen naar groeneschoolpleinen@fonds1818.nl.
 
Lang niet iedereen die met groene schoolpleinen bezig is staat in ons bestand. Kunt u deze nieuwsbrief doorsturen naar de leden van uw werkgroep?
 
 
 
Kennisdag Groene Schoolpleinen op woensdag 18 april in Den Haag
Op woensdag 18 april organiseert Fonds 1818 een kennisdag Groene schoolpleinen in de International School of The Hague. U bent van harte welkom!
 
Bij de uitwerking van plannen voor een groen schoolplein en de daadwerkelijke aanleg komt meer kijken dan een hoop enthousiasme. Om te helpen de ideeën tot concrete plannen te vormen, krijgt u tijdens de kennisdag allerhande informatie aangeboden. Er zijn diverse workshops over onder meer:
 
- Wat zijn de kenmerken van een goed ontwerp?
- Hoe leg je een groen schoolplein aan?
- Hoe onderhoud je een groen schoolplein?
- Aan welke criteria moeten speelgelegenheden voldoen?
 
Op het informatieplein presenteren zich diverse bedrijven die zich specialiseren in groen spelen en groene pleinen. U vindt hier ontwerpers, hoveniers en andere betrokkenen.
 
Natuurlijk is het ook hét moment om ervaringen uit te wisselen met andere scholen die bezig zijn met groen op het plein.
 
Alle scholen die meedoen aan het programma Groene Schoolpleinen van Fonds 1818 krijgen een uitnodiging voor de kennisdag via post en/of mail. Heeft u deze uitnodiging niet ontvangen maar wilt u toch aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar groeneschoolpleinen@fonds1818.nl.
     
De Green Space van de International School of The Hague is een plek om jaloers op te zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de ISH. Tijdens de kennisdag zijn er rondleidingen.
 
 
Veel scholen druk aan de slag Resulaten worden zichtbaar
Verschillende scholen houden via hun website of een apart blog iedereen op de hoogte over de vorderingen op het plein. Hier twee voorbeelden.
  • De Marelandschool in Leiden. De ouders in de commissie groen op deze school houden een eigen pagina bij met alle ontwikkelingen rond het schoolplein. Kijk op www.maregroen.nl.
  • De Regenboogschooltuin is de blog van de Regenboogschool in Noordwijkerhout met alles over activiteiten van de leerlingen op het plein.

  • Op de website van de Willem de Zwijgerschool in Leiderdorp staat een heel fotoverslag van de aanleg van schoolplein de 'Groene Willem'.
 
 
Waar snoeien al niet goed voor is
De gemeente Wassenaar heeft flink gesnoeid en gekapt. Een deel van de stammen ging naar het kleuterplein van de Jan Baptistschool. De kinderen in de onderbouw zijn dol gelukkig met de berg hout om op te klimmen en klauteren. De dikke stammen blijven liggen. De kleinere zijn onder meer bestemd als nieuwe rand om de zandbak.
 
 
 
Bordjes
 
Ieder schoolplein dat wordt opgeleverd krijgt van Fonds 1818 een speciaal bordje met daarop het logo van de Groene Schoolpleinen.
Hang het bordje op in de school, naast de ingang of op het plein. Zo kan iedereen u herkennen als groene school.
 
 
 
Tuinlessen en filmpjes van de
Leidse Schooltuinen
Vanuit de Leidse Schooltuinen zijn in de afgelopen jaren diverse tuinlessen ontwikkeld. Ook zijn er instructiefilmpjes gemaakt over zaaien, planten, verzorgen en oogsten. De lessen en de filmpjes zijn voor iedereen te gebruiken.
 
 
 
Inspiratie van buiten de regio
In Nijmegen werden twee pleinen gevolgd bij de verandering van stenen plein naar groene speelplek. Er werd een mooi filmpje van gemaakt.
 
 
 
Mooie brochure uit Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft in de afgelopen jaren een groot aantal scholen gesteund bij het groen maken van hun plein. Dit project is nu afgerond. Naar aanleiding daarvan is een mooie digitale brochure verschenen met voorbeelden en ervaringen die voor iedereen interessant zijn.
 
 
 
Uw school in onze nieuwsbrief?
Is uw plein opgeleverd? Heeft u leuke foto's of een filmpje online gezet? Stuur ons de link zodat we het via deze nieuwsbrief weer met alle geïnteresseerden kunnen delen.
 
Fonds 1818 | Postbus 895 | 2501 CW  Den Haag | 070 364 11 41