Innehåll
 
- Det ger ändå effekt
- Filmer på G
- Föreläsning Stockholm
- Bli en snabbare löpare
- God och nyttig bönsallad
 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp
 

Lite tips när vårkänslorna börjar komma till dig som är man och singel.
    

 
Hoppas din påsk var bättre än den Peter upplevde för några år sedan.
 
Citat 
 

We buy things we
don't
need with money we don't have to impress people we don't like.
 
Dave Ramsey
 
 
Jag blir varken lättare eller starkare
 
Det händer att jag träffar personer som misströstar när deras träning inte ger det resultat som de vill. Vanligt är att man vill bli starkare och/eller gå ner i vikt, men det märks inte på vågen eller att man orkar lyfta så mycket mer. Oavsett vad de tror så ger träningen resultat eftersom de inte blir svagare eller börjar väga mer, deras hälsoinsats gör att de behåller den status de har nu. Det blir inte bättre, men det blir inte heller sämre vilket det hade blivit om de hade slutat kämpa.
 
Variation är oftast svaret på vad du ska göra när du får dåliga resultat av det som du försöker uppnå, dessutom bör du se över hur ofta du tränar. Träning 1-2 ggr/vecka gör att du bibehåller vad du har, fler gånger med bra kvalité och du kommer att utvecklas.

Filmer på gångI samband med den helt nya föreläsningen om stress i Göteborg 120412, spelades filmer in som senare kommer att läggas på hemsidan och youtube. Det kommer att bli smakprov ur mina föreläsningar.
 
Det blev inte ett av Sveriges bästa seminarie om stress,
Det blev två av Sveriges mest användbara stressföreläsningar

 
Jag hade målet att inom ett år kunna ge Sveriges bästa stressföreläsning med inriktning på hur företag ska hantera och lösa dagens stora stressproblematik. Efter en pilotföreläsning i Göteborg 120412, med mycket positiv feedback kände jag att det var ännu bättre att istället för att göra en av Sveriges bästa stressföreläsningar, skapa två av Sveriges mest användbara föreläsningar inom stress.

Den ena föreläsningen fokuserar på hur man bör arbeta med stress strategiskt för att stärka både företag och medarbetare. Målgruppen för är personal/HR avdelningar och chefer som ser win - win med en frisk personal som är effektiv, innovativ och känner välbefinnande.

Den andra föreläsningen har fokus på vad som händer i kroppen vid stress och hur detta hänger ihop med att du kan tappa förmågan till att ta enkla beslut, få ont i kroppen eller ha svårt att komma ihåg vardagliga saker som lösenord, var bilen parkerades och mycket mer. Framförallt kommer det ge värdefulla tips vad deltagarna kan göra för att ta sig ur den skadliga stressen och istället känna välbefinnande och prestera bättre. Målgruppen för denna föreläsning är medarbetare och alla personer som känner sig otillräckliga med alla dagens krav.
 
För att testa att jag är på rätt väg så ger jag båda dessa föreläsningar kostnadsfritt i Stockholm den 21 maj. Tid och plats är Rausingrummet i IVAs konferenscenter Grev Turegatan 16, måndag 21 maj kl. 13.00-14.30 (fokus ledare/HR) och 15.00-16.30 (fokus medarbetare). Anmälan sker genom att skicka ett mail till (erbjudande@personbasta.se) med texten "Stockholm - Sveriges bästa" i subjectfältet och ditt namn, telefonnummer samt om du bara vill gå på den ena eller båda föreläsningarna i själva meddelandet. Det är okej att ta med ytterligare en person, skriv i så fall med personens namn. OBS dessa föreläsningar ersätter den tidigare planerad föreläsningen 9 maj.  
 
Bli en snabbare löpare
  
Jag hade glädjen att få vara med i en test där elitlöpare jämfördes med amatörer (jag tillhörde den senare gruppen :-). Testen gjordes i ett lab där reflektorer placerades på 20 olika ställen på kroppen och sedan tog höghastighetskamror bilder på dessa reflektorer. Det gjorde att man kunde analysera hur foten sattes i marken, hur högt man lyfte på benen, hur bäckenet rörde sig och mycket mer. Den största synliga skillnaden mellan elit och amatörer var hur vi rörde armarna. Titta på bilderna nedan och fundera på hur du tror eliten rör armarna, som den övre eller den undre.
 

 
Så gott som alla amatörer hade armarna för långt ner. Eliten springer mer som i den undre bilden med armarna. De har en större vinkel i armbågen och handen är inte så långt från axelleden. Fördelarna med att springa på detta sätt är att det är mer rörelseekonomiskt och att den rotation som sker i kroppen när ex höger ben och vänster arm rör sig framåt sker högre upp i ryggraden. Detta ger att mer kraft från kroppen kommer rakt ner i benet som ska skjuta dig framåt.Ytterligare två saker att tänka på när du testar detta är att se till så att du inte lyfter upp axlarna samtidigt som du drar upp händerna mot axelleden och att armarna ska vara nära kroppen. Underarmarna ska alltså inte som många av oss amatörer gjorde vara parallella med löpriktningen utan underarmarna ska nästan vidröra kroppen hela tiden.
 
Testa gärna själv och se hur mycket lättare det känns att springa på detta sätt. Kanske blir det snart ett nytt personbästa.
 
  
God, nyttig och superenkel bönsallad
 
 
Nu när picknicktiderna börjar kommer här ett alternativ till pastasalladen. Börja med att lägga ett lager med spenat, ovanpå detta häller du kidneybönor (det blir godare om du tar dig tid att blötlägga dessa och sedan koka dem, än om du köper dem i burk). Strimla lite soltorkade tomater, skär haloumiost i lagom skivor och toppa med lite oliver. En skvätt olja på detta och sedan är det bara att njuta.
 
Skapa en bra dag,
 
Jan Tern
 
Vi hörs om en månad i nästa månads nyhetsbrev.
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande: Tel:0768-147080  eller
 
Personbästa Förlag & Event AB  www.personbasta.se