Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
Juni  2013
 
In deze nieuwsbrief veel aandacht voor het onderwijs. Chartlotte Crum en Marieke Vosveld, beiden werkzaam als ergotherapeut bij ZMLK-school 'de Kom' in Druten, zijn jarenlang bezig geweest om sensomotorische integratie spelletjes te verzamelen die toepasbaar zijn in het (speciaal) onderwijs. Deze informatie is nu toegevoegd aan de al langer bestaande methode 'De Klas Beweegt'. Ter kennismaking met deze methode is er een beweeg-idee-van-de-dag beschikbaar. Vanaf 17 juni (dat is dus vandaag) tot 6 juli is er ook iedere schooldag een oplossing voor een gedragsprobleem in het (passend)onderwijs. Deze oplossing wordt verspreid door een speciale nieuwsbrief van de firma Senso-Care. Ook de zesdaagse cursussen sensomotorische integratie of sensorische informatieverwerking van Facet traingen zijn heel geschikt voor professionals in het onderwijs.  
Verder aandacht voor een pictogram voor sensomotorische integratie en de nieuwe kindermaten van het Squease drukvest.
En natuurlijk de data van de tiendaagse en zesdaagse cursussen sensomotorische integratie of sensorische informatieverwerking die in september 2013 beginnen. Deze cursussen geven inzicht in het proces van sensorische informatieverwerking waardoor paramedici en andere professionals de principes van de sensorische informatieverwerking in hun behandeling en in hun dagelijkse praktijk kunnen toepassen. Tot slot de aankondiging van een studiedag over de Motorische Observatie Test in september. 
 
Veel leesplezier. 
 
   Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
  
 
De klas beweegt!.
 
'De Klas Beweegt' bestaat in totaal uit meer dan 300 kaarten met activiteiten, die op verschillende niveaus (groep 1 /2  tot groep 8) op speelse wijze een beroep doen op alle zintuigen. De activiteiten zijn gericht op lichaamsbewustwording, aandacht, ademhaling, afstemming, communicatie en motorische vaardigheden. Het zijn ideetjes voor tussendoortjes van oorsprong gericht op het regulier onderwijs, maar nu ook toegankelijk  gemaakt voor het speciaal onderwijs en de verstandelijk gehandicaptenzorg en/ of therapeuten. De activiteitenkaarten zijn zowel in digitale vorm (vindbaar op trefwoorden,) als in kaartensets verkrijgbaar. 
Voor meer productinformatie: www.beweeg.nl
 
Op ZMLK-school 'de Kom' in Druten is de afgelopen twee jaar intensief in de klassen gewerkt met de kaarten. De leerkrachten zijn er erg enthousiast over. Een rode set is een overstijgende set en is mede ontwikkeld door Charlotte Crum en Marieke Vosveld, twee ergotherapeuten werkzaam op deze school. Deze set is meer gericht op creatieve activiteiten en fijne motoriek.
 
 
Rode set
 
 
Heeft u interesse in een training op maat in relatie tot de kaarten en prikkelverwerking neem dan contact op met Charlotte Crum of Marieke Vosveld (charlotte@beweeg.nl of marieke@beweeg.nl)
 
Op facebook kunt u iedere week een nieuw beweegidee van de dag aangereikt krijgen, als u daar 'De Klas Beweegt' opzoekt. Ook op de website van 'De Klas Beweegt' vindt u  het beweegidee van de dag. Beweegidee van de dag
 
 
  
Speelgoed of materiaaltip: 
 
Squease drukvesten in kindermaten.
 
 
De Squease drukvesten zijn nu ook verkrijgbaar in kindermaten:
 • Maat XXS voor kinderen tussen de 5 en 7 jaar
 • Maat XS voor kinderen tussen de 8 en 10 jaar
Het model voor kinderen is ook enigszins aangepast. De voorkant is van stof en de achterkant is opblaasbaar. Het 'druk' effect is hetzelfde, maar de meer flexibele stof aan de voorkant zorgt ervoor dat de kinderen vrijuit kunnen spelen en bewegen.
Tot 1 juli zijn deze kindermaten met korting te bestellen. kindermaten
 
Deze informatie is afkomstig uit de Squease nieuwsbrief .  
 
 
 
Oplossingen voor gedragsproblemen in het onderwijs 
 
Van het boek Behavior Solutions for the Inclusive Classroom wordt door de firma Senso-Care een Nederlandse editie uitgegeven: Gedrag? Oplossingen! Praktische oplossingen voor gedragsproblemen in het passend onderwijs. Een recensie van het Engels-talige boek is te vinden op de pagina: boeken voor leerkrachten.
Het boek zal waarschijnlijk in het najaar verschijnen.
 
Ter kennismaking verstuurt Senso-Care vanaf 17 juni tot 6 juli alvast iedere schooldag een nieuwsbrief met daarin een voorbeeld van een gedragsprobleem met  praktische oplossingen. U kunt zich bij Senso-Care inschrijven voor deze speciale nieuwsbrief. U krijgt van hen dan een email om uw mailadres te bevestigen. Zonder bevestiging kunnen ze deze nieuwsbrief niet versturen. Inschrijven speciale nieuwsbrief Senso-care.
 
Deze informatie is afkomstig uit de Senso-Care nieuwsbrief .  
 
 
 
Een picto voor sensomotorische integratie.
 
Een reactie op de oproep voor een gebaar voor sensomotorische integratie, sensorische integratie of sensorische informatieverwerking.
 
Maartje van den Nouweland, logopediste bij Fatima Zorg, meldt dat het pictogram afkomstig van Ineke Meerhoff, vakleerkracht gym/fysiotherapeut bij Meerklank te Zeist, aangepast is aan de huisstijl van Fatima Zorg. Ze hebben er een lijntekening van gemaakt. Hun ervaring is dat lijntekeningen vaak beter begrepen worden. Dit pictogram van Fatima Zorg is ook als bijlage bij deze nieuwsbrief toegevoegd.
 
 
Maartje geeft verder aan: "Wij hebben geen gebaar voor SMI behandelingen maar verwijzen soms wel naar iets concreets wat we die keer gaan doen. In die zin zou je het algemene gebaar van 'spelen' kunnen gebruiken. Het is natuurlijk afhankelijk van de persoon. Als een persoon het gebaar voor 'spelen' al in een andere context gebruikt, kan het niet meer."

Eventuele reactie's naar Ineke Meerhof bgmeerhoff@ziggo.nl, Maartje van den Nouweland mvdnouweland@fatimazorg.nl of info@sensomotorische-integratie.nl.
  
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden onder de naam sensorische informatieverwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursus is verder niets veranderd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden.

Cursussen sensomotorische integratie die in september 2013 beginnen:
  
Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
 
 • 19 en 20 september, 31 oktober en 1 november, 21 en 22 november, 19 en 20 december, 23 en 24 januari 2014.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.  
 • 12 en 13 september, 10 en 11 oktober, 14 en 15 november, 12 en 13 december, 16 en 17 januari 2014.
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie voor andere professionals:
 
 
Zesdaagse cursus voor leerkrachten, remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden onder de naam sensorische informatie verwerking door Facet trainingen georganiseerd. Aan de inhoud en de opzet van de cursus is verder niets veranderd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden
 
Data van de cursussen sensomotorische integratie voor andere professionals die in september 2013 beginnen:

Voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen:

 • 26, 27 september,7 en 8 november 2013, 9 en 10 januari 2013
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
 
 
Voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
 • 23, 24 september, 4 en 5 november 2013, 13 en 14 januari 2014.
 
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 
Motorische Observatie Test
 
Aankondiging van een eendaagse cursus op zaterdag 21 september 2013 te Bloemendaal.
 
De MOTORISCHE OBSERVATIES TEST is een gestandaardiseerde diagnostische test, die gebruikt kan worden als een pre- en een post test om de effectiviteit van uw therapie aan te tonen - dus evidenced based. Ontwikkeld voor alle paramedici.
 
Ga naar www.motorobservations.com om een groot deel van de test en scoring te zien, voordat u deze aanschaft. Standaard Deviatie (S.D.) statistieken worden geproduceerd via de software met gekleurde grafieken die speciaal zijn ontwikkeld om de sterke en zwakke gebieden tonen. Leeftijd: 5 jaar - 0 maanden t/m 11 jaar – 11 maanden.
 
 
Voor meer informatie over de cursusdag op 21 september 2013: e-mail naar: lynnsi.horowitz@gmail.com. U krijgt dan uitgebreidere informatie en een inschrijfformulier.
 
DOCENTEN:
 • Lynn J. Horowitz, Master Health Science, Occupational Therapist.
 • Dr. W.R.A. Duurkoop, medisch socioloog.
 • Bernadette van Schaik, kinderfysiotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
 • Marjolein van Egmond- Hoeve, kinderergotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
 • Marjon Witteman, kinderfysiotherapeut en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
WAAR:
Hartenlustschool te Bloemendaal. Gemakkelijk te bereiken per trein, 5 minuten lopen vanaf het station. Er is een ruime parkeergelegenheid bij de school.
 
DOEL:
In de ochtend zal de nadruk liggen op het leren of opnieuw leren van de items en in de middag op de scoring en interpretatie. Er zal een korte inleiding zijn over de statistische onderbouwing van de Motorische Observaties. 6 contact uren.
 
PRIJS:
€ 195,- voor de cursusdag of € 380,- – voor de combinatie van de cursusdag plus de aanschaf van de Motorische Observatie Test per website. U bespaart in dat geval € 35,-. Deelnemers, die kunnen aantonen dat ze de cursus Sensomotorische Integratie, TRO of AKK hebben gevolgd, kunnen ook alleen het middagdeel volgen. De kosten hiervoor zijn € 125,-. (Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt.) De cursus is inclusief koffie en lunch.
 
TIJD:
Van 8.45 tot 16.45 uur. Van 8.45 -9.15 uur registratie. De accreditatie voor ergotherapeuten en logopedisten is 6 uur (voor de hele cursusdag). 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart