Nieuwsbrief SLAK december 2019 
SLAK koopt de Coehoorn
Stichting Coehoorn Centraal, gemeente Arnhem en SLAK ateliers ondertekenden afgelopen donderdag verschillende overeenkomsten voor de verkoop en ontwikkeling van enkele panden in het Coehoorn gebied. Er komt permanent ruimte voor de creatieve industrie, 20 tot 25 sociale huurwoningen en drie panden worden aan de stichting Coehoorn Centraal verkocht. Het grootste pand in Coehoorn, de voormalige Volksuniversiteit De Coehoorn, is door stichting Coehoorn direct doorverkocht aan SLAK. In het nog te realiseren pand aan de Korte Coehoornstraat kan de stichting Coehoorn circa 1100 m2 ontwikkelen voor haar doelgroep: creatieve startups en bedrijfjes.
 
De locaties De Coehoorn (de voormalige Volksuniversiteit), het pand waar Stella by Starlight gevestigd is en de voormalige kleuterschool aan de Bergstraat 33 zijn verkocht aan Coehoorn Centraal. De Coehoorn is direct doorverkocht aan SLAK. De panden worden gerenoveerd en verduurzaamd voor de bedrijven die er nu ook al gebruik van maken.
 
SLAK ateliers en stichting Coehoorn Centraal hebben toenadering tot elkaar gezocht omdat beide partijen een meerwaarde zagen in het samen optrekken in de nieuwe fase van het Coehoornproject. Voor stichting Coehoorn Centraal is dat het beheer veilig stellen van de panden door een organisatie met een verwante/overlappende doelgroep en doordoor het project toekomstbestendig te maken. Voor SLAK is het een uitbreiding van het permanente aanbod, deels beoogde verbreding van de doelgroep en aansluiting bij de ambitie om de gebouwen meer programmatisch in te vullen.
 
Het merendeel van de huidige huurders van De Coehoorn zal ook onder SLAK als nieuwe eigenaar blijven ondernemen in het gebouw. Daarnaast krijgt de locatie extra functies, met ook publieke toegankelijkheid zoals een debatcentrum en andere culturele programmering. SLAK gaat De Coehoorn verduurzamen en verder geschikt maken als broedplaats voor met name ontwerpers. De Coehoorn is het zevende pand dat SLAK heeft aangekocht in Arnhem en omgeving.
 
Tamar Oosterlaar, directeur-bestuurder SLAK: “SLAK is er trots op met deze aankoop een creatieve broedplaats in Arnhem te kunnen behouden voor de stad en daarmee de verdere gebiedsontwikkeling van Coehoorn Centraal tot creatieve wijk veilig te stellen en verder te kunnen laten groeien”.
 
 
Vacature communicatiemedewerker

SLAK ateliers zoekt een communicatiemedewerker
Per 1 februari 2020 voor 16 uur per week
Reageren voor 1 februari 2020
  
Over de organisatie:
SLAK ateliers is een non-profit organisatie met als doelstelling professionele kunstenaars, creatief ondernemers, kunstinstellingen en culturele organisaties door middel van huisvesting ruimte te bieden om te kunnen ondernemen in de provincie Gelderland. SLAK is met name actief in Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn en Ede.
 
Door panden te verhuren, door het transformeren van bestaande panden en door deel te nemen aan nieuwe gebiedsontwikkelingen zorgen we ervoor dat kunstenaars en creatieven passende en betaalbare werkruimtes kunnen huren. Inmiddels verhuurt SLAK ruimtes aan circa 1.000 makers in de provincie.
 
We vertalen de ruimtebehoefte van de creatieve sector naar de taal van vastgoedpartijen en beleidsmakers/overheden. We zoeken innovatieve oplossingen om binnen de beperkte financiële kaders ruimte te creëren voor de creatieve meerwaarde die de cultuursector levert. Daarnaast adviseren we ook andere partijen over creatieve huisvesting.
 
De organisatie bestaat uit een Raad van Toezicht en een bevlogen team onder leiding van een directeur-bestuurder. Inclusief directeur-bestuurder bestaat het team uit 10 collega’s.
 
Jouw werkzaamheden:
•  Je geeft vorm aan het strategische communicatiebeleid van de organisatie;
•  Je geeft vorm aan, beheert en maakt content voor de social media kanalen, persberichten en de (nieuw te maken) website;
•  Je levert vanuit communicatie een bijdrage aan de projecten die bijdragen aan de zichtbaarheid van kunstenaars;
•  Je geeft mede vorm aan en bent betrokken bij de ontwikkeling van het jaarverslag,     het werkplan en andere stukken.
 
Jouw profiel:
•      Je hebt ervaring in het opzetten van strategisch communicatiebeleid en communicatiewerkzaamheden;
•      Je bent bedreven in het gebruik van social media, het schrijven van persberichten en het bijhouden van de website;
•      Je bent sociaal, zelfstandig en assertief zodat je direct kunt acteren op wat er speelt;
•      Je bent communicatief zeer vaardig en kunt anderen enthousiasmeren voor een project of event;
•      Je bent uitvoerend ijzersterk en houdt goed overzicht;
•      Je hebt een vlotte pen die past bij de doelgroep met een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal;
•      Je bent een liefhebber of bezoeker van kunst & cultuur;
•      Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau;
•      Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring;
•      Jouw ervaring met beeldredactie en/of ontwerpsoftware (is een pré);
•      Je bent woonachtig in Gelderland (is een pré).
 
Wat wij bieden:
We bieden je een veelzijdige, dynamische functie bij een non-profit organisatie te midden van de culturele sector en vastgoedsector. In ons team vind je een informele sfeer. Je hebt veel ruimte voor initiatief en eigen inbreng. We bieden je een (freelance) opdracht voor 2 dagen. 
 
Interesse?
Heb je interesse en lijkt het je leuk om ons team te komen versterken? Neem dan contact op met Pim Coenen of stuur je motivatie en CV voor 1 februari 2020 naar p.coenen@slak.nl. Meer informatie over de organisatie: www.slak.nl.
 
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
 

 
 
Schuim & Ontij, de Zeepfabriek geeft licht

De Zeepfabriek in Bottendaal verlicht van 13 december t/m 10 januari de donkerste avonden van het jaar. De etalages op de benedenverdieping tonen elke avond zinnenprikkelende taferelen rondom het thema ‘Schuim en Ontij’. Duister, magisch, vreemd, verdoemd…elke etalage vertelt een eigen verhaal. Wat ze gemeen hebben? Allemaal kunnen ze het daglicht niet verdragen!
De etalages van ‘Schuim & Ontij’ tonen beslist geen standaard kerstverlichting of zoetsappige sprookjes maar fantasieprikkelende taferelen. Ramen gevuld met poëzie, illustraties, animaties, badschuim en een donker bos. Dit alles spaarzaam verlicht door het schijnsel van de volle maan.

Na deze avond zijn de etalages dagelijks tot en met 10 januari te bewonderen van 17:00 tot 23:00 uur. Bezoekadres: De Zeepfabriek, Graafsedwarsstraat 14, 6512 ES Nijmegen.

Over de Zeepfabriek Nijmegen
In 10 ateliers aan de Graafsedwarsstraat 14 Nijmegen, wordt door ca. 25 professionals (samen)gewerkt op het snijvlak van kunst en commercie. Website: Zeepfabriek Nijmegen. Volg de Zeepfabriek ook via: Facebook en Instagram.  

 
 
 
Vlindertuin blijft in beheer bij SLAK
Op 27 november jongstleden ging de gemeenteraad van Arnhem akkoord met het behoud van de Vlindertuin als broedplaats voor sociaal en cultureel ondernemerschap. De geplande verkoop van de voormalige katholieke basisschool in de wijk de Geitenkamp werd daarmee stopgezet, een mijlpaal!
 
De gemeente gaat investeren in het pand, zodat er nog meer vierkante meters vrij komen voor sociale en culturele ondernemers met een hart voor de wijk. Daarnaast houdt SLAK het pand voor minimaal 10 jaar in beheer en wordt de samenwerking met Team Leefomgeving en het Wijkplatform voortgezet. Een mooi voorbeeld van hoe de verschillende belangen van SLAK, kunstenaars, ondernemers, wijkbewoners en de gemeente elkaar kunnen versterken.
 
SLAK ontving van de huurders van de Vlindertuin als dank een prachtig 3D-print boompje, ontworpen door Seger van Wijk. Vele handen maken licht werk!
 
 
 
O-68 Award 2020
 
Art Gallery O-68 reikt in 2020 voor de derde keer de O-68 Award uit. Het is een stimuleringsprijs van €10.000,-. Deze Award staat open voor beeldend kunstenaars die geboren zijn, gestudeerd hebben, werken of wonen in de Nederlandse grensprovincies Noordrijn-Westfalen in Duitsland of Vlaanderen in België, en die tussen de 7 en 14 jaar (2006-2013) geleden afstudeerden aan een kunstinstelling. De prijs beoogt kunstenaars te stimuleren in de periode waarin voor velen een kantelpunt in hun carrière plaatsvindt.

De vakjury voor deze prijs bestaat uit: Isabelle Bisseling, kunsthistoricus, curator, Nederland; Gerd Borkelmann, beeldend kunstenaar, curator, Duitsland; Marcel Doorduin, beeldend kunstenaar, docent, Nederland; Karen Vermeren, beeldend kunstenaar, docent, België.

Selectiecriteria zijn kwaliteit van werk en een plan voor de aanwending van de prijs t.b.v. de ontwikkeling van de eigen carrière. Indienen kan van 1 maart tot 1 juli 2020, 12 uur.

Tijdens de feestelijke opening van een expositie van de werken van de 3 finalisten op zondag 29 november 2020 zal de prijs uitgereikt worden. De 2 finalisten die de prijs niet gewonnen hebben ontvangen elk €1000,-.  Contemporary Art Platform WARP, St. Niklaas, België, biedt de finalisten een expositie aan.

Het aanmeldingsformulier is te downloaden op: https://www.gallery-o-68.com/o-68-award/

 
Bereikbaarheid SLAK tijdens de kerstvakantie
 
Tot 6 januari is ons kantoor niet telefonisch bereikbaar.
Voor noodgevallen zoals gesprongen waterleidingen, zware daklekkages of ernstige cv-problemen kunt u contact opnemen via ons noodnummer 026-3705233

Fijne feestdagen en een voorspoedig en inspirerend 2020!
 
 

 
Facebook www.slak.nl 026-3515438 algemeen@slak.nl