Westerlo - juni 2017
Jaargang 7 - nummer 6
 
 
  Inhoud 
 
 
Lidgeld vanaf 1 juni 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vanaf donderdag 1 juni wordt er een jaarlijks lidgeld van 5 euro gevraagd aan elke individuele lener
vanaf 19 jaar en ouder.
 
Je eID-kaart blijft gewoon je lidkaart, je krijgt dus geen nieuwe kaart.

De periode van 12 maanden begint wanneer je effectief uitleent/betaalt.
Je hoeft op 1 juni dus niks te doen als je niets wilt uitlenen.
  
Tot en met 18 jaar betaal je geen lidgeld. Leerkrachtenkaarten ook niet.

Het uitlenen van alle materialen (boeken, tijdschriften, strips, cd's, dvd's) is gratis.
 
Als je te laat bent wordt er 0,10 euro aangerekend per dag en per materiaal.
(meervoudige cd's of dvd's = 0,20 euro)
 
Als je een schuld van meer dan 2 euro hebt, dien je die eerst af te rekenen.
Ondertussen kan je niets meer uitlenen, verlengen of reserveren (ook niet online).
  
P.S.: vanaf 1 juni kan je de materialen die je uitgeleend hebt nog wel via
"Mijn Bibliotheek" verlengen.
Pas wanneer je iets nieuws uitleent in de bib, moet je eerst lidgeld betalen
als je 19 jaar of ouder bent.
 
 
 
 
Boekenverkoop

 
Op woensdag 28 juni tussen 18 en 20 uur plannen we onze grote jaarlijkse Boekenverkoop. Naast boeken bieden we ook tijdschriften, cd's en dvd's aan.
 
Voor een zacht prijsje (1 euro per stuk of per tijdschriftjaargang) vind je daar misschien wel een pareltje terug.
 
Maar tot het zover is bieden we tussendoor op een apart rek permanent boeken te koop aan.
 
Kom dus gerust eens grasduinen!
 
 
 
 
 
Olense Kartoenale - Sport: van start tot finish

 
De internationale cartoonwedstrijd Olense Kartoenale ging in 2016 de sportieve toer op met het thema 'Sport: van start tot finish'.
 
In totaal namen 340 cartoonisten uit 55 landen deel, goed voor 1.089 ingezonden cartoons.
 
De tentoonstelling hierrond is tot en met 31 juli te bekijken tijdens de openingsuren in de bib én in het zwembad.
 
 
 
 
Digiklap

 
DIGIKLAP helpt je verder! 
 
Vanaf maart organiseren we maandelijks een "Digiklap" in de bib, dit telkens op de voorlaatste zaterdag van de maand.
 
Tijdens dit moment kan iedereen terecht met vragen over smartphones, tablets en pc's bij enkele vrijwilligers.
 
Men zegge het voort!
 
zaterdag 17 juni van 10 -12 uur
in de bib
 
i.s.m. Lokaal Dienstencentrum Terharte en Klik Zuiderkempen
 
 

 
 
Wink@Westerlo - Zoelse Zielen

 

Louis Van Calster (78), Don Steurs (76), Jos Vermeulen (76) en Louis Laeremans (76), vier zeventigers uit Zoerle-Parwijs, bundelden verhalen over hun kindertijd in Zoelse Zielen.
 
Het idee achter het boek komt van Louis Laeremans. Hij postte een tijd lang elke zondagvoormiddag een verhaal uit zijn jeugd op Facebook.
De positieve reacties bleven niet uit en gauw klopten drie jeugdkameraden bij hem aan.
Zij hadden immers ook straffe verhalen!
 
De sappige verhalen spelen zich voornamelijk af in Zoerle-Parwijs, maar ook voor een deel in Voortkapel.
Een mooie bundeling nostalgie!
 
En Louis? Die zet ondertussen nog trouw elke zondag een verhaaltje op zijn Facebookpagina.
 
 
 
 
Bibkids - Voorleeskwartiertjes

 
Tijdens onze Voorleeskwartiertjes zetten we onze deuren open voor onze kleinste lezertjes!
 
Deze keer halen we de verhalen van Suzie Ruzie boven! Dat wordt ongetwijfeld grappen en grollen van begin tot eind!
 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom op woensdag 28 juni om 14 uur.
 
gratis toegang - inschrijven niet nodig
 

 
Kelly's Tijdschriftentips
 
 
 
 
Wil je de wereld om je heen begrijpen?
Wetenschap in Beeld is een magazine, dat je op toegankelijke wijze meeneemt op reis door de fascinerende wereld van de wetenschap.
 
Je vindt er elke maand de nieuwste reportages op gebied van geschiedenis, cultuur, natuur, lichaam & geest, ruimtevaart en techniek.
De diversiteit aan onderwerpen is enorm en blijft gewoon boeien.
 
In combinatie met prachtige fotografie en gedetailleerde illustraties levert dit magazine brandstof voor je beide hersenhelften! ;-)
 
 
 
 
 
KIJK is een populair wetenschappelijk tijdschrift met spraakmakende reportages.
 
Het blad richt zich niet op een bepaalde leeftijdscategorie maar wil iedereen met een interesse in wetenschap, natuur en techniek aanspreken.
 
KIJK is het magazine over baanbrekende wetenschap en vernieuwende technologie. Het verlegt je horizon: of het nu om een spraakmakende drone gaat of om de nieuwste inzichten over ons DNA, je blijft je verbazen.
 
Wie KIJK leest, krijgt gewoonweg grip op de fascinerende wereld om zich heen!
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
   
 
Mark Vangheluwe besloot na jarenlang misbruik door zijn 'nonkel bisschop' het gevecht aan te gaan en het zwijgen te doorbreken.
In 2010 ontketende hij daarmee een van de grootste schandalen binnen de rooms-katholieke kerk, een mediastorm die wereldwijd de pers haalde.
 
Ondertussen leidde hij met zijn gezin een rustig bestaan in een uithoek van Vlaanderen, maar schaamte en angst bleven hem parten spelen. Tot het moment dat hij tot het inzicht kwam dat hij over zijn eigen leven kon beslissen, en daarvoor de vorm en woorden vond: een Brief aan de paus.
 
'Ik werd gedwongen tot zaken die niet in mijn aard liggen. Daardoor ben ik anders gegroeid, anders ontwikkeld, anders geworden.
Zo voel ik me. Misvormd.
Ik ben tot te veel gedwongen geweest. Veel te veel.'
 
 
 
Andere blikvangers:
 
29 november 2014. Uit alle radio's in Vlaanderen klinkt 'Mia' van de Vlaamse band Gorki.
Luc De Vos, frontman van de band en schrijver van het nummer - hun grootste hit en Vlaanderens officieuze volkslied - is plotseling overleden op 52-jarige leeftijd.
Het land is in rouw.
 
De Vos, geboren in Gent, maar opgegroeid in Wippelgem als jongste van zeven kinderen, was een van de meest geliefde zangers van België. Hij brak in 1992 door met Gorki en scoorde meerdere toptienhits. Daarnaast was hij columnist en schrijver - hij schreef acht boeken, waaronder romans en verhalenbundels - en groeide uit tot een ware televisiepersoonlijkheid. Hij werd bewonderd om zijn levenslust, humor en intelligentie, maar achter zijn gulle lach ging ook een verlegen, onzekere man schuil die worstelde met zijn bekendheid, zijn achtergrond en ambities.
 
In VOS reconstrueert Leon Verdonschot het leven van Luc De Vos aan de hand van talloze interviews met (jeugd)vrienden, familieleden, muzikanten en bewonderaars en creëert daarmee een intiem portret van een getroubleerde held.
 
 
 
 
nieuwsgierig?
 
 
 Rudi Vranckx over zijn boek
Twee jaar na de bestseller 'Oorlog om de Geesten' pakt Rudi Vranckx weer uit met een boek over een wereld van angst en woede, Harde tijden.
De VRT-reporter ziet hoe IS in Syrië en Irak ten onder gaat. Maar het is niet omdat het Kalifaat is platgebombardeerd, dat we straks wakker worden in een veiliger wereld.
 
Want hoe moet het nu verder met al die extreem-religieuze strijders? Betekent een nederlaag ginder meer terreur hier? Hoe rem je 'lone wolves' af?
 
Vranckx stelt vast dat de wereld van 2017 er een is van grote boosheid en van angst voor terreur en voor een 'te grote wereld' en 'de uitheemse vijand' (zie ook Trump, Brexit,...).
 
Er wachten ons harde tijden. Is dit het einde van de soft power? En van de wereld as we know it? Krijgen we een tijdperk waarin de macht berust bij een sheriff, een sultan, een tsaar en een kalief?
 
 
Rosanne Hertzberger schreef met Ode aan de e-nummers een spraakmakend boek en geldt als een van de opvallendste tegenstemmen van de hedendaagse gezonde voedselindustrie.

Als je de kookgoeroes moet geloven, is er niets erger dan een magnetronlasagne, geen grotere zonde dan voorgesneden aardappeltjes, groenten uit blik, of kunstmatige kleurstoffen. Van Michael Pollan tot Rens Kroes: allen bepleiten een terugkeer naar grootmoeders keuken waar vers, simpel en onbespoten eten ambachtelijk werd klaargemaakt.

Maar is dat echt beter voor je? En voor onze planeet? Rosanne Hertzberger laat zien dat kunstmatige kleurstoffen niet per se ongezonder zijn dan natuurlijke, dat uitvindingen als kunstmest en megastallen de mensheid een enorme dienst bewijzen. Ze beschrijft de enorme impact die chemie in onze voedselproductie heeft op het verbeteren van onze gezondheid, op welvaart, milieu en op de vrouwenemancipatie.
 
"Smartfood is de toekomst. Dat betekent: eten in elkaar gebokst door ingenieurs, op grote schaal, met gentechnologie, en uiteraard met voedseladditieven. De industrie zal ons eten bereiden, en koken wordt zoals vissen of breien: activiteiten die niet langer nodig zijn, hobby’s die we beoefenen voor de gezelligheid." (De Standaard, 12/04/2017)
 
Een ruime portie denkvoer over ons dagelijks eten...
 
BioForum reageert op het boek
 
 
 een inkijkje
Op 23 juni 2016 kozen de Britten ervoor om uit de Europese Unie te stappen. Dat veroorzaakte een politieke aardbeving waarvan de naschokken nog lange tijd voelbaar zullen zijn. De eerste naschok was het ontslag van eerste minister David Cameron, daarna volgde de beslissing van zijn gedoodverfde opvolger Boris Johnson om de kelk van het premierschap aan zich voorbij te laten gaan.
Voor de eerste keer sinds Margaret Thatcher kregen de Britten weer een vrouwelijke eerste minister, in de persoon van Theresa May. Wat de toekomst de UK en de EU zal brengen, is nog onduidelijk.
 
Ivan Ollevier volgde het brexitreferendum vanaf de eerste rij. Vanuit Londen bracht hij wekenlang verslag uit voor het televisiejournaal van de VRT. Hij sprak er met politici, en vooral ook met gewone Britten. Het gekroonde eiland is het verhaal van het tragische huwelijk tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk.
Wat dreef de partners uiteen? Of was het huwelijk misschien a priori gedoemd te mislukken? Hoe regelen we de scheiding?
 
Op die vragen zoekt de auteur een antwoord in de recente geschiedenis, vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gekroonde eiland, een mix van grote geschiedenis en kleine verhalen.
 
 
De Vlaamse stad aan de Schelde is belangrijk voor de ruige Mocro maffia in Nederland. Deze gebruikt de haven van Antwerpen immers om haar partijen drugs uit Zuid-Amerika en Afrika binnen te trekken.
En voor die Belgische activiteiten heeft ze in Borgerhout zelfs een heus filiaal opgericht, bemand door lokale Marokkaanse families: vaders en zonen, ooms en neven, zelfs moeders en dochters. Die begonnen allemaal in dienst van, als 'uithalers' die op verzoek van de Nederlandse drugsbazen, meestal voor een habbekrats, de ladingen drugs uit de containers pikken.
 
Ondertussen rijden de drugscriminelen in Borgerhout steeds vaker voor zichzelf en is het vroegere Borgerokko nu Coke City geworden, een internationaal gangsterhol, een draaischijf van waaruit drugs over Europa worden verspreid en misdaadgeld naar Marokkaanse steden als Tanger en Nador stroomt.
 
In Borgerokko maffia geeft Raf Sauviller een spannend overzicht van 20 jaar drugsmisdaad in Antwerpen.
 
de eerste hoofdstukken
 
 
 
alle info over de expo
 
Fotograaf en schrijver Michiel Hendryckx werd in Adinkerke geboren, op amper een kilometer van de Franse grens. Rond zijn achtste levensjaar verhuisde het gezin naar De Panne, aan de rand van de duinen.
Op woensdag en in het weekend doolde Michiel vaak alleen of met vrienden door het natuurreservaat, de grens over naar het Franse Bray-Dunes. Als kind logeerde hij vaak bij zijn moeders oudste broer, die landbouwer was in het verre Normandië.
Frankrijk was hem van jongs af bijzonder nabij. Vanaf zijn achttiende trok hij jaarlijks door het land. Eerst al liftend, later met de auto, de brommer, te voet en zelfs per boot.
 
Het verlangen naar Frankrijk is de bezegeling van die jarenlange intieme band, een schaamteloze liefdesverklaring aan 'het mooiste land ter wereld'. Michiel Hendryckx duikt in de geschiedenis en neemt ons mee naar zijn lievelingsplekken.
 
De gelijknamige tentoonstelling loopt nog tot 11 juni in de Gentse Sint-Baafsabdij.
 
Academici Jonas Roelens, Elwin Hofman en Wannes Dupont begonnen zonder het te weten ongeveer gelijktijdig aan een geschiedenis van homoseksualiteit in de Zuidelijke Nederlanden. Het thema zou hen binden.
Met de medewerking van Paul Borghs en Bart Eeckhout schreven ze Verzwegen verlangen.
 
Ze reconstrueren de leefwereld van 'potten' en 'janetten' in België, van de middeleeuwen tot vandaag, en bespreken de veranderende mentaliteit rond een thema dat slechts met mondjesmaat publiekelijk bespreekbaar werd.

"Een langverwacht en onmisbaar naslagwerk dat zich laat lezen als een spannende verhalenbundel." Tom Lanoye

"Eindelijk in de kast: het langverwachte standaardwerk over queerness in België. Rijk gestoffeerd, razend boeiend." Saskia De Coster
 
 
 
Jonas Roelens over het boek
 
 
Tom Says Thanks
 
Meer dan tien jaar was Tornado Tom de beste klassieke wielrenner van de wereld.
 
Hij won veel (4x Parijs-Roubaix, 3x Ronde van Vlaanderen, 2x Belgisch kampioen, 5x E3 Harelbeke, wereldkampioen, wereldkampioen tijdrijden voor teams, groene trui Tour,...) en hij won vaak met bravoure.
 
De Bom van Balen bereikte al die jaren in Vlaanderen en in de internationale wielerwereld een populariteit die alleen voor de allergrootsten is weggelegd.
 
Tom Boonen praatte voor dit Officiële huldeboek urenlang zonder blad voor de mond.
Net zoals hij reed: rechtdoor en met zwier.
 
 
 
 
22 mei 1967, een druilerige maandag. Anderlecht is pas kampioen geworden, Eddy Merckx rijdt zijn eerste grote wielerronde, Elvis Presley is net getrouwd en de oorlog in Vietnam escaleert.
In de Brusselse Nieuwstraat lopen keurig geklede mannen en vrouwen rond. Voor hun inkopen hebben ze de grootwarenhuizen voor het uitkiezen.
 
13.20 uur. Een verkoopster ziet op de eerste verdieping van de majestueuze Innovation, een bouwwerk van architect Victor Horta, rook opkringelen uit de opslagplaats van de afdeling kinderkleding.
 
Niemand kan op dat ogenblik vermoeden dat een van de grootste rampen uit de Belgische geschiedenis zich begint te voltrekken. Het vuur zal pas 323 slachtoffers later gedoofd worden.
 
Vijftig jaar na de feiten reconstrueren Geert De Vriese en Frank Van Laeken de brand in de Innovation aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met overlevenden, nabestaanden en hulpverleners.
Was het een ongeval? Brandstichting? Een aanslag? Het lijkt wel het scenario van een rampenfilm, maar het is echt gebeurd! Inferno.
 
een fragment
 
 
de officiële website van de auteur
Mazzel Tov biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk.
Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig.
 
Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping.
 
Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.
 
 
 
 
De 17-jarige Liborio is een tengere en schuchtere jongen die de armoede van zijn Mexicaanse familie ontvlucht. Zonder papieren komt hij terecht in een Amerikaans stadje net aan de andere kant van de grens met Mexico.
 
Hij krijgt een baantje in een boekhandel en leest vrijwel alle boeken in de winkel om zijn taalgebruik te cultiveren en zijn kennis te vergroten. Hij wil namelijk indruk maken op het 19-jarige meisje dat hij heeft gered toen ze op straat werd lastiggevallen.
 
Bij die vechtpartij is hij een bokstrainer opgevallen die hem onder zijn hoede neemt en een professioneel bokser van hem wil maken.
Nu zal hij eindelijk iets van zijn leven kunnen maken, verwacht Liborio, maar zo gemakkelijk gaat dat niet.
 
"De Cowboykampioen is een mooie, krachtige, rijke, gulle roman, in één woord: uitzonderlijk!" Le Canard Enchainé.

"Een formidabele viering van de bevrijdende kracht van taal." Le Monde

 
interview met de auteur
 

 
nieuwsgierig?
De vader van de vijftienjarige Cat heeft haar en haar moeder van de ene op de andere dag verlaten voor een veel jongere vrouw en zijn familie verslagen achtergelaten.
Cat is er in haar radeloosheid van overtuigd geraakt dat haar leven tot nu toe één grote leugen was.
 
Maar dan ontmoet ze Marlena: wild, prachtig en verleidelijk. Zij trekt Cat mee in haar opwindende wereld vol foute beslissingen.
Hun vriendschap wordt het nieuwe middelpunt van Cats bestaan. Samen stevenen ze af op complete zelfvernietiging, in de jeugdige overtuiging dat ze nog een eindeloze, ongetwijfeld prachtige toekomst voor zich hebben.
Schokkend genoeg blijkt dit voor Marlena niet weggelegd: binnen een jaar zal ze overlijden.
 
Somber, boos, sexy, scherp, diepzinnig, nostalgisch: Julie Buntin beeldt al deze gevoelens in haar debuutroman Marlena met een filmische helderheid uit.
 
Nog nooit werd een vriendschap tussen twee tieners in hun overgang naar volwassenheid zo scherp en schrijnend verwoord.
 
 
David Schijndels, een jongen van zes jaar, is geobsedeerd door dinosauriërs. Samen met zijn flamboyante vader bezoekt hij het natuurwetenschappelijk museum van Brussel. Fascinerende reisjes die geheim moeten blijven voor zijn labiele moeder.
 
Op een dag laat Davids vader hem achter bij de aantrekkelijke Sarah. En terwijl zijn vader een dubbelleven leidt, zwerft David door het museum, in een wonderlijke wereld waarin hij almaar meer verdwijnt, op een wijze die hij zelf nooit had durven hopen.
 
In het museum is het verhaal van de liefde tussen vader en zoon, van de fantasie van een jongen en het verraad van volwassenen, van het verborgen leven in dode fossielen.
 
"Met dit hartverscheurende debuutverhaal toont neerlandicus Joost van Driel zich een groot stilist." - Boekenweekbijlage

"Een bijzonder, teder en geheimzinnig boek over twee ongelukkige volwassenen en een eenzaam kind dat een schuilplaats zoekt in zijn fantasie." - Mijn Boekenkast
 
een interview met de auteur
 
 
de website van de auteur
Wat er in het leven werkelijk toe doet, is Eric lang vergeten.
Elke woensdag bezoekt hij zijn autistische zoontje in de kinderkliniek om samen karpers te observeren.
De blik van de kleine Isaac staat altijd op oneindig. Hij heeft een zacht gezicht maar binnenin lijkt het leeg. Hij praat niet, behalve als hij schreeuwt. Eric slaagt er maar niet in om tot hem door te dringen.
 
Tot hij de groene eend van zijn oom erft. Als Isaac de auto ziet, lijkt hij voor het eerst te reageren. Eric ziet het als een teken en besluit tegen de wil van zijn ex Isaac mee te nemen. Achternagezeten door de politie ondernemen vader en zoon een fabelachtige tocht door Frankrijk die hun leven voorgoed verandert.
 
De groene eend is een verrassend, aandoenlijk en hartverwarmende verhaal over de kunst om het leven een nieuwe draai te geven.
 
Michel Foley is een echte duizendpoot : zo is hij scheikundige, informaticus, dichter, romanschrijver én filosoof.
 
Zijn twee vorige boeken Lang leve het gewone en Absurde overvloed (het favoriete boek van Tom Barman) waren echte bestsellers.
 
Nu ligt zijn derde boek in de rekken : Leuk hè? De filosofie van plezier maken.
 
Hierin tracht de auteur te begrijpen waarom mensen zich in grote groepen verzamelen, maar ook waarom anderen dat net vervelend vinden.
Waaruit bestaat de kunst van het plezier maken? Waarom vindt hij zo weinig leuk?
 
Hij vraagt zich kortom af waarom de ene zich afvraagt : hoe kom ik hier weg?
En op dat moment is er altijd wel iemand die zegt : "Leuk hè?"
 
 
 
De Star Wars reeks zit 'raar' in mekaar.
 
De eerste film, Episode IV: A New Hope dateert van 1977.
Daarna volgden deel V en VI in resp.1980 en 1983.
Van 1999 tot 2005 werden delen I tem III ingeblikt.
The Force Awakens, deel VII scoorde vorig jaar en nu is er dus Rogue One: a Star Wars story.
De film is eigenlijk een prequel voor de ganse reeks want hij speelt zich af vóór deel IV.
 
Maar het dient gezegd, Rogue One geeft geslaagd  de aftrap met een nostalgietrip naar het allereerste uur van de ruimtesage, het getouwtrek om de wapenplannen.
 
De afloop is bekend maar dat mag de pret niet drukken.
 
 
 
een voorsmaakje
 
 
De Amerikaan Tom Ford is vooral bekend van zijn carrière in het modewereldje.
Hij werkte een tijd vrij succesvol als creative director voor Gucci tot hij in 2007 voor eigen rekening aan de slag ging.
 
Naast zijn activiteiten in de modewereld is hij ook een gevierd regisseur.
A Single Man (2010) met een schitterende Colin Firth in de hoofdrol was zijn debuut en nu is er Nocturnal Animals.
 
De prent vertelt het verhaal van Susan, de eigenares van een kunstgalerij in Los Angeles.
De relatie met haar man loopt op zijn eind en op een dag ontvangt ze een boek geschreven door haar ex-man, getiteld Nocturnal Animals.
De start van een nachtmerrie....
 
 
 
 
 
 
 de trailer
 
de trailer
 
 
Van de makers van Borgen en The Killing. Dat zit dus wel snor, maar dat wisten we al na de eerste twee seizoenen natuurlijk. Deens topentertainment.
 
In dit derde en laatste seizoen hebben de vier Gronnegaard-erfgenamen kennelijk vrede gesloten met elkaar.
 
Het leven kabbelt schijnbaar rustig verder, maar niet voor lang...  
De erfenis van de wereldberoemde moeder/kunstenares blijft voor spanningen zorgen binnen de familie: The Legacy seizoen 3.
 
 
 
 
 
 
 
 
de trailer
 
 
Asghar Farhadi (1972) is een Iraanse filmmaker die debuteerde in 2003.
 
De echte doorbraak kwam er met het ronduit schitterende A Separation (2011). Daarmee won hij zowat alles wat er te winnen viel: Gouden Beer in Berlijn, César, Golden Globe én Oscar voor beste 'buitenlandse' film.
 
Daarna volgde het onderschatte Le Passé (2013) en zijn laatste prent The Salesman (2016) blijkt ook een echte "prijzenpakker".
 
De film vertelt het verhaal Emad en Rana. Ze verhuizen naar een appartement in het centrum van Teheran.
Maar door een incident waarbij de vorige huurder betrokken was verandert het leven van het jonge koppel dramatisch.
 
 
 
 
 
de trailer voor het album
 
 
 
Tachtig jaar verschil maar ook een stem uit de duizend. De twintigjarige Tamino werd bij het grote publiek bekend via de radio 1-sessie van het Zesde Metaal, vorig jaar in november.
 
Ondertussen won hij de 'Nieuwe Lichting' van Studio Brussel en scoorde hij al een monsterhit in Vlaanderen met Habibi.
 
Tamino heeft nu zijn eerste titelloze cd uit. In het oog te houden!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 de website
 
"We'll meet again, don't know where, don't know when, but I know we'll meet again some sunny day."
 
Onvergetelijke lyrics van de al even onvergetelijke Vera Lynn.
Op 20 maart 2017 werd ze 100 en bracht ze nog een nieuwe cd uit. Du jamais vu!
 
Vanaf haar zevende staat ze al op het podium en haar laatste optreden dateert van 1995. Meer dan 70 jaar op de planken...
 
Nu is er de verzamelcd Vera Lynn 100 met daarop zowel klasiekers als nooit eerder uitgebracht materiaal.
 
 
 
Habibi op de radio 1-sessies
 
 
 
Naast alle andere acties van Kom op tegen Kanker is er nu voor het eerst ook een cd uitgebracht.
 
Geen droefheid troef op deze dubbelaar maar wel een verzameling verfrissende workout muziek zoals ze het zelf noemen.
 
Een kleine greep uit de tracklist: 
Mambo no 5 / Lou Bega, Happy / Pharell Williams, Relight my fire / Dan Hartman,...
 
Maar eigenlijk moet je die niet lenen in de bib.
Kopen is veel beter. De opbrengst van de cd wordt namelijk integraal doorgestort naar Kom op tegen Kanker.
 
 
De Lieveling van een Lezer
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van een enthousiaste lezer.
 
 
 
 
 
 
 
 

Tijdens onze blinddate actie in april nam een van onze lezers nieuwsgierig een blinde omslag mee naar huis. Haar relaas:
 
"Dit was mijn eerste blinddate. Toen ik de enveloppe opendeed en de titel las (heel bewust niet de korte inhoud), had ik direct een klik. Dít zou mijn boek worden.

Het is lang geleden dat ik nog zo'n mooi, spannend boek gelezen heb. Eentje om in één ruk uit te lezen en waarmee je tot op het laatste woord op het puntje van je stoel zit.

Ik had van Jojo Moyes nog niets gelezen, maar nu weet ik gewoon dat ik nog meer van haar boeken zal lezen."
 
 
Frankrijk 1916. Terwijl om haar heen WOI woedt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie.
 
Wanneer de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, valt de Kommandant voor Sophie en voor het schilderij dat Édouard van haar maakte vóór de oorlog.
Sophie besluit dat het schilderij de enige kans zal zijn om Édouard terug te zien, waarmee ze haar reputatie en haar leven op het spel zet.
 
Bijna een eeuw later krijgt Liv dit schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want het is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan hoort ze over de donkere en door passie verscheurde kant van het schilderij...
 
 
 
 
 
Voor je agenda!
 
woensdag 11 oktober
wereldfilm 'Lion'
 
voor kinderen:
dinsdag 31 oktober
wereldfilm 'Tesoros'
 
 
 
                                
 
 
Sluitingsdagen
 
 
     
Opgelet!
 
De bib is gesloten op
maandag 5 juni
(Tweede Pinksterdag).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 ... alle studenten in de maand juni welkom zijn in ons zaaltje om te studeren?
 
Tot en met zaterdag 24 juni kan je in het zaaltje terecht tijdens de openingsuren van de bib.
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: