Bekijk deze nieuwsbrief online Nieuwsbrief - 05/10/2023
Minkema Invites: FC Utrecht!

Inhoud nieuwsbrief
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
NIEUWS VOOR IEDEREEN
 
Een woord vooraf door Annemieke Kalshoven-Tol, directeur onderwijs
Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s),
 
De herfstvakantie komt er alweer aan! We merken dat de dagen minder lang licht zijn en dat de winter nadert. Echter de warme temperaturen geven nog niet dit signaal af.
 
Mijn eerste jaar als directeur onderwijs zit erop! Inmiddels in vaste dienst ben ik onderdeel geworden van de twee mooie locaties en betrokken bij hetgeen onze school allemaal te bieden heeft.
 
Het doel is dat jij naast het behalen van jouw diploma met veel ervaringen binnen en buiten de school jouw toekomst kunt gaan vormgeven. De school bruist daarin volop! Zo hebben de meeste leerjaren leuke buitenschoolse activiteiten achter de rug. We richten onze blik naar buiten en halen de buitenwereld naar binnen.
 
Met ‘Minkema invites’ komen er verschillende gastsprekers op school en ook de minister van onderwijs komt onze school bezoeken om te praten over mentale gezondheid. Minkema is in beweging. Minkema moves!
 
Het nieuwe mobielbeleid start na de herfstvakantie en we zijn hard aan het werk met de verbetering van onze modules en het zoeken naar de meest ideale lesduur voor het Minkema. Ook worden bij de leerlingen hun eerste (toets)resultaten zichtbaar. We kunnen terugkijken op een goed begin van dit schooljaar.
 
Op 25 oktober hebben de leerlingen vrij. De medewerkers van onze school werken deze dag aan professionalisering waarbij we belangrijke thema's uit de maatschappij meenemen in ons programma.
 
SPECIAAL VOOR DE ONDERBOUW
Brugklasfeest op 10 november
Waar is dat feestje?! Op Minkema is dat feestje!
 
Voor alle brugklassers van de locatie Minkemalaan is er op 10 november een brugklasfeest. Dit wordt een spetterende NEON-party met als DJ's oud-leerlingen van het Minkema!
 
 
 
Het feest duurt van 20:00 tot 23:00. Om 20:30 sluiten de deuren en vanaf 22:30 mag je (zelfstandig) naar huis. Als je eerder naar huis wil, kan dat alleen wanneer je aan de deur wordt opgehaald door je ouder(s).
 
In de week van 23 tot 27 oktober kunnen jouw ouders voor jou een kaartje regelen via WISCollect. Je ouders krijgen hiervoor een e-mail waarmee zij digitaal een kaartje kunnen regelen. De vrijwillige bijdrage voor het kaartje is €5,- met 1 muntje inbegrepen.
 
Entree met leerlingpas
Het schoolfeestkaartje is gelinkt aan jouw leerlingnummer. Door jouw leerlingpas (deze ontvang je binnenkort) te laten scannen bij binnenkomst, weten wij of jij inderdaad een kaartje hebt gereserveerd.
 
Alle consumpties op het schoolfeest kosten €1,- en worden betaald met munten. Je kunt munten zowel met contant als met pin kopen gedurende het feest. Het is niet mogelijk om bij jouw kluisje te komen die avond; de jassen en tassen worden afgegeven bij een garderobe met toezicht.
 
Schoolfeestregels
Om de sfeer op het feest gemoedelijk en vooral veilig te houden zijn op alle schoolfeesten van het Minkema, dus ook het brugklasfeest, de schoolfeestregels van toepassing.
 • De feesten zijn vanzelfsprekend alcohol-, rook- en drugsvrij. 
 • Tijdens het feest blijf je op de aangewezen locatie en bij wangedrag worden je ouders op de hoogte gesteld en word je naar huis gestuurd.
Wil je meer weten over onze schoolfeestregels? Kijk dan op bladzijde 35 van de schoolgids: www.minkema.nl/ouders/schoolgids.
 
We hopen alle brugklassers te mogen verwelkomen op 10 november voor een knallende start van het eerste jaar. En we hebben natuurlijk de MMA's uitgenodigd, want die kunnen ook wel een dansje!
 
Gezocht: lunchhelden!
 
In de kantine van de Steinhagenseweg is het vaak druk bij de balie. Daarom zoekt onze cateraar Van Hall leerlingen die willen helpen in de kantine.
 
Je helpt dan tijdens de pauzes en verdient daarmee een gratis broodje en ook 4-6 € per uur, afhankelijk van je leeftijd. Je moet wel minimaal 13 jaar zijn.
 
 
 
Heb jij les op de Steinhagenseweg en lijkt je dit wat, stuur dan z.s.m. een mailtje waarin je aangeeft lunchheld te willen worden aan de heer Michael Cammans (m.cammans@minkema.nl) met je e-mail en je telefoonnummer.
 
Afhankelijk van het aantal reacties zullen we je dan voordragen aan de cateraar.
 
Minkema Discovery van start
Na de activiteitenweek, op 13 november, gaan in de onderbouw de Discovery-modules van start. De leerlingen hebben hun keuze in september gemaakt. Het roosterprogramma is zo ingesteld dat de meeste leerlingen bij hun modules van eerste keuze zijn ingedeeld, maar als te volle groepen dreigden te ontstaan, moesten zij een andere keuze maken.
 
Nieuw dit jaar is dat we in klas 2 en 3 ook ondersteuningsmodules Nederlands en wiskunde aanbieden. Dit kun je het beste zien als een extra uur van deze vakken waarin je meer uitleg en oefeningen krijgt, bovenop de gewone lessen.
 
Vind je Nederlands of wiskunde lastig? Geef het aan bij je mentor! Ook later in het jaar kun je deze ondersteuning nog krijgen. Dit geldt ook voor studievaardigheden: deze module is nieuw voor tweedeklassers.
 
In je Magisteragenda zie je de modules vanzelf verschijnen. Voor klas 1 is dat op dinsdag 1 en vrijdag 5; klas 2 volgt modules op woensdag 1 en donderdag 1 en klas 3 op maandag 1 en vrijdag 1.
 
We wensen jullie en de moduledocenten veel inspiratie en creatie toe! Zie het totale aanbod van Minkema Discovery op onze website.
 
Talentactiviteiten onderbouw
 
 
 
Campusdagen
Voor de onderbouw worden interessante en verdiepende modules aangeboden. Deze modules worden georganiseerd door de Universiteit van Utrecht.
 
Je gaat vanuit verschillende invalshoeken de onderwerpen bestuderen. Daarnaast doe je onderzoek en leer je hoe je deze gegevens kunt analyseren.
 
Er zijn in deze periode drie campusdagen:
 • Campusdag Plastic Soep, klas 2. Datum: 13 november 
 • Campusdag Toekomstatelier, klas 3. Datum: 13 november 
 • Campusdag School of slaap, klas 3. Datum: 21 november
In de modules voer je een voorbereidende opdracht uit. Ook ga je een dag naar de campus van de Universiteit van Utrecht waar je een interactief programma volgt om het onderwerp verder te bestuderen.
 
Let op, er zijn maar een beperkt aantal plekken! Bij te veel aanmeldingen zal geloot worden. Dus heb je interesse, wees er snel bij!

De deadline voor de inschrijvingen ligt op 5 oktober (vandaag dus!). Meer informatie
 
SPECIAAL VOOR DE BOVENBOUW
Toetsweek bovenbouw
5 spannende dagen staan op het punt om aan te breken: klas 4 t/m 6 heeft komende week de eerste toetsweek van dit schooljaar. Voor de examenjaren bestaan de toetsen louter uit schoolexamens die meetellen voor het diploma, wat het natuurlijk extra spannend maakt.
 
Zit je in de bovenbouw, dan wensen we je heel veel succes. Laat zien wat je waard bent! Daarna kunnen jullie bijkomen in de herfstvakantie.
 
Talentactiviteiten bovenbouw
Op het Minkema College willen we je aanmoedigen om grenzen te verleggen en talenten te ontwikkelen. We willen in de behoefte voorzien om deel te nemen aan activiteiten die anders zijn dan de reguliere lessen. Je volgt talentonderwijs als je belangstelling hebt in een bepaald onderwerp of als je behoefte hebt aan meer uitdaging. Er zijn heel veel opties!
 
U-Talent Masterclasses
Het schooljaar is weer begonnen en dat betekent dat ook blok 1 van U-Talent van start gaat! Als leerling hoef je niet per se uit te blinken in een vak om deel te nemen aan een U-Talentactiviteit, als je maar gemotiveerd en nieuwsgierig bent om ergens meer over te leren. Na deelname aan een activiteit ontvang je een certificaat.
 
De deadline voor de inschrijvingen ligt op 5 oktober (vandaag dus!). Meer informatie
 
Leiden Universiteit Pre-University Classes
Ook de Universiteit van Leiden biedt 18 verschillende verdiepende en uitdagende modules aan. Het programma vindt je hier. Je kunt je aanmelden via de website. Daar vind je een digitaal aanmeldformulier om in te vullen. Bij de aanmelding word je gevraagd een motivatiebrief en cijferlijst te uploaden. De deadline voor aanmelden is maandag 13 november 2023 voor 10.00 uur ‘s ochtends.
 
 

TU Delft Pre-University Programme 5 vwo
Voor leerlingen uit 5 vwo organiseert de TU Delft het uitdagende TU Delft Pre-University Programme. Dit programma is bedoeld voor leerlingen met een NG- en/of NT-profiel, die doorzettingsvermogen hebben en geïnteresseerd zijn in maatschappelijke vraagstukken. Het maakt niet uit wat je schoolcijfers zijn.
 
Na afronding van fase 1 (een dag op de universiteit) en fase 2 (je volgt online colleges en maakt opdrachten) kun je deelnemen aan de selectie voor fase 3: vier hele vrijdagen les op de TU Delft over een onderwerp naar keuze.
 
Wil je deelnemen aan het TU Delft Pre-University Programme, dan kun je je opgeven via de website. Aanmelden kan tot en met zondag 15 oktober 2023.
Een middag als student bij het UMC Utrecht
Ben jij geïnteresseerd in de opleidingen Biomedische Wetenschappen en/of Geneeskunde? Het UMC Utrecht nodigt U-Talentscholieren uit voor een collegemiddag. Je krijgt vier inhoudelijke lezingen.
 
Daarnaast kun je studenten van beide opleidingen alles vragen over hoe het is om deze studies te volgen, maar ook over zaken buiten de studie om. Van de studieboeken tot het zoeken van een kamer, van coschappen tot laboratoriumwerk of het studentenleven: je kan ze écht alles vragen.

 
 
Kosten
De kosten voor deelname aan de bovenstaande programma’s worden vergoed door school. De reiskosten naar de verschillende locaties zijn voor eigen rekening.
 
Mijneindexamen.nl: app voor examenleerlingen
Op mijneindexamen.nl vind je alle officiële informatie over de centrale examens voor leerlingen. Mijneindexamen.nl is bedoeld om eindexamenleerlingen te ondersteunen in hun voorbereiding op de centrale examens.
 
Mijneindexamen.nl is een mobiele webapp voor alle leerlingen vmbo, havo en vwo. Deze site is ontwikkeld voor smartphone en tablet, maar is ook via de computer (goed) toegankelijk. Bij het eerste bezoek aan mijneindexamen.nl wordt gevraagd een vakkenpakket te kiezen.
 
Op de app kun je jouw persoonlijke examenrooster samenstellen door een niveau en vakkenpakket te selecteren. Ook is er praktische informatie te vinden ter voorbereiding in de vorm van oefenexamens, syllabi, algemene regels, tips en de slaag-zakregeling.
 

 

 
 
NIEUWS VOOR IEDEREEN
Gro-up in de school
We starten in oktober met een pilot waarbij Gro-up (jongerenwerk) op donderdag tijdens de grote pauze op school aanwezig is voor een pauzeronde.
 
Tijdens deze pauzerondes maken de jongerenwerkers Jeroen, Rowan en/of Jasmin contact met de leerlingen en hebben ze laagdrempelige gesprekken.
 
Gro-up organiseert in Woerden en omgeving verschillende activiteiten voor jongeren (denk aan een voetbaltoernooi, schaken, samen pizza bakken/eten, een vaste meidenavond).
 
Meer informatie wordt door Gro-up via Instagram gedeeld. Ook leerlingen die niet in Woerden wonen zijn welkom bij deze activiteiten. Kijk gerust ook zelf een keer op Instagram.
 
 
 
 
Minkema Fonds: extra bijdrage voor leuk project
Het Minkema College beheert een privaat fonds waaruit specifieke activiteiten kunnen worden ge(co)financierd. Wij noemen dit het Minkema Fonds. Iedereen op het Minkema College kan een aanvraag indienen: van ouders en leerlingen tot docenten en schoolleiders. Maar ook organen binnen de school zoals leerlingenraad, ouderraad en MR.
 
Het gaat om activiteiten of materialen voor groepen - dus niet voor individuele leerlingen - die niet of niet volledig via de gebruikelijke kanalen bekostigd kunnen worden. Denk aan vakgebonden projecten maar ook aan buitenschoolse activiteiten zoals talentonderwijs. Het Fonds sponsort bijvoorbeeld Minkema Boulevard op het vmbo, het Kunstproject op de havo/vwo maar ook het nieuwe buitenmeubilair van de Minkemalaan is deels bekostigd door het Minkema Fonds.
 
Dus: heb jij een goed idee en denk je dat het Minkema Fonds hier een financiële bijdrage aan kan leveren? Dien dan een aanvraag in via de website.
 
 
Lesvrije dagen: 25 okt. en 23 nov.
Gedurende een schooljaar hebben de leerlingen recht op vijf lesvrije dagen. Voor de docenten zijn dit studiedagen met een gezamenlijk programma dan wel momenten om aan de vak- of eigen professionele ontwikkeling te werken. 21 augustus was zo’n dag en ook 25 oktober (Woerdense Koeiemart) en 23 november zijn lesvrij.
 
Activiteitenweek 6 t/m 10 november
De week met het brugklaskamp en de examenreizen in september was de eerste van vier activiteitenweken. De tweede is geprogrammeerd voor 6 t/m 10 november. Een greep uit het programma:
 • het dansproject
 • Soldaat van Oranje
 • het formatieproject
 • de Hooge Woerd
 • Naturalis
 • filmproject
 • taal- en literatuurdag 
 • en nog veel meer
Dit alles brengt nogal wat roosterwijzigingen met zich mee en uitval van reguliere lessen (ook door de inzet van docenten bij deze activiteiten). Daar staat een waardevolle andere invulling van de onderwijstijd tegenover!
 
Presentaties ouderavonden online
Met vanavond de ouderavond van 5 vwo sluiten we de reeks ouderavonden bij de start van het schooljaar voor alle leerlagen af. Mochten je ouders deze gemist hebben of terug willen lezen wat er zoal verteld is, dan verwijzen wij graag naar de presentaties op onze website.
 
 
Peildatum en klas-/leerlingbesprekingen
Op 6 november vindt de eerste (interne) peiling plaats: hoe zijn de leerlingen gestart? Wat valt er op? Hoe zijn de eerste toetsresultaten?
 
De docenten vullen Magister in met de laatste bevindingen en cijfers. Vervolgens bespreken de mentoren die gegevens met de leerlingcoördinator en in de week van 16 t/m 22 november vinden er klas- en leerlingbesprekingen plaats.
 
 
 
   
Formatieve meetmomenten
Voor een rapport komt deze eerste peiling te vroeg. De laatste jaren hebben we in de onderbouw het aantal toetsen teruggedrongen; daarvoor in de plaats bouwen de docenten meer zogenaamde ‘formatieve meetmomentjes’ in tijdens de les. Een cijferrapport zou op dit moment nog maar op weinig harde gegevens gebaseerd zijn.
 
Net als de bovenbouwleerlingen krijgen de onderbouwers twee rapporten per jaar: één halverwege februari en één vlak voor de zomervakantie. Overigens is de stand van zaken natuurlijk het hele jaar in Magister te volgen.
 
Driehoeksgesprekken 27 & 30 nov.
Op 27 & 30 november vinden de eerste driehoeksgesprekken van dit jaar plaats. Voor wie al vertrouwd is met de Minkemalaan, zal het misschien even wennen zijn: de tienminutengesprekken heten voortaan ‘driehoeksgesprekken’.
 
We nodigen de leerlingen al langer uit om mee te komen naar deze gesprekken. Graag maken we daar vanaf dit schooljaar een vanzelfsprekendheid van. We vinden het belangrijk om mèt jou te praten in plaats van óver jou. Let op: de aanvangstijd is vervroegd t.o.v. voorgaande jaren!
 
Houd er s.v.p. rekening mee dat je samen met je ouder(s) op (een van) deze dagen misschien al om 16.30u welkom bent. In een mail aan jou en je ouders op 6 november leggen we uit hoe jullie je kunnen aanmelden voor deze driehoeksgesprekken. Lees de mail straks zorgvuldig, want er is een intekenlimiet.
 
In een driehoeksgesprek tussen docent, leerling en ouder(s) sta je als leerling natuurlijk centraal. Je hebt (een) gerichte vra(a)g(en) voorbereid waarover je docent/mentor en ouder(s) meedenken. Misschien weet je zelf al heel duidelijk wat je aan wil kaarten, maar je kunt dat ook van tevoren met je ouders of mentor bespreken.
 
Join the club!
Op het Minkema College kun je aansluiten bij allerlei leerlingclubs, zoals de schaakclub, de schoolband en nog veel meer. Wellicht zit er ook iets voor jou bij!
 
Schaakclub
Vorig jaar heeft het Minkema na lange tijd een schaaktoernooi georganiseerd. Dit was een groot succes met meer dan 40 deelnemers! Daarom organiseren we dit schooljaar voorafgaand aan het schaaktoernooi 4 themamiddagen waarop we met elkaar diverse stellingen doornemen en schaaktheorie bespreken. En we spelen natuurlijk ook een wedstrijdje.
 
Les van grootmeester en/of jeugdkampioen
Een grootmeester en/of de voormalig jeugd-kampioen meisjes van Nederland verzorgt deze middagen.
 
Kom je ook langs? Met een paar tips en trucs ga je aanzienlijk beter schaken. Iedereen is welkom. Beginners, gevorderden, voor iedereen die het leuk vindt om beter te worden in schaken. “..., d6”!
 
GSA (Gender and Sexuality Alliance)
De GSA (Gender and Sexuality Alliance) is een groep leerlingen die tijd en energie steken in de tolerantie, acceptatie en kennis over de LHBT+-gemeenschap. Zij organiseren hiervoor leuke activiteiten, zoals Paarse Vrijdag: een dag waarop je paarse kleding kan dragen om je steun te tonen aan de LHBT+. Verder regelen zee ook andere serieuze zaken, zoals een paar jaar terug, toen ze genderneutrale toiletten mochten openen op de tweede verdieping van onze school.
 
Met een organisatie zoals de GSA hopen wij de school zo gezellig mogelijk te maken. Iedereen moet vrij zijn op deze school, en wij zien graag dat leerlingen zichzelf mogen uiten en ontwikkelen. Zeker in de periode van de middelbare school kan het soms lastig zijn; veel leerlingen worstelen met hun identiteit. De GSA helpt deze leerlingen graag.
 
Als je, als leerling, zelf inspraak wil hebben op de inclusiviteit van onze school, als je persoonlijke vragen hebt waar de GSA mee kan helpen, of als je zelf graag een specifieke zaak ziet veranderen op het Minkema: iedereen kan zich aanmelden!
 
Als je geïnteresseerd bent, kun je altijd een e-mail sturen naar de voorzitters van dit jaar: Catharina Brouwer of Drew van der Baan via gsa.minkemacollege@gmail.com
 
Iedereen is hier welkom, het maakt niet uit wie of wat je bent. Zien we binnenkort nieuwe leerlingen die enthousiast zijn voor de gelijkheid op onze school?
Schoolband
Speel jij een instrument of zing je? En vind je dit leuk om samen met anderen te doen? Sluit je aan bij de schoolband!
 • Voor wie: Iedereen
 • Wanneer: Elke maandag het 6e uur
 • Waar: Lokaal 023 (muzieklokaal)
Maandag 25 september is er een open repetitie geweest. Heb je deze gemist en wil je toch graag meedoen?
 
Loop langs in het muzieklokaal of laat het weten aan meneer  Dieleman (J.dieleman@minkema.nl) of mevrouw Kamphuis (P.kamphuis@minkema.nl).
 
Er is nog meer!
Verder hebben we ook nog: een Licht-en-Geluid-team, een feestcommissie en een debatteam op school. Lees hier meer over op de website.
 

 
NPO-ondersteuning
Twee weken geleden is het NPO-plan voor dit schooljaar goedgekeurd door de MR. Tijdens de ouderavonden hebben jouw ouders van de mentor informatie ontvangen over de ondersteuningen van dit jaar. Deze informatie is ook terug te vinden op de NPO-pagina op de schoolwebsite. Mocht u nog vragen, ideeën of toevoegingen hebben, dan kunt u een mail sturen naar: taskforcenpo@minkema.nl.
 
 
Taalcoaches voor leerlingen met dyslexie
Leerlingen met dyslexie lezen vaak langzamer en ook het `stampend’ leren gaat niet zo goed. Best lastig, dus …!
 
Maar nu het goede nieuws: leerlingen met dyslexie krijgen op het Minkema College extra aandacht. Mevrouw Yvonne Roling (docent Frans) en mevrouw Esther Wijnands (docent Nederlands) zijn dit schooljaar jullie taalcoaches!
 
Zij gaan jullie (en jullie docenten) helpen met het aanvragen en gebruiken van moderne hulp-middelen (voorleesprogramma’s en laptop met correctiesoftware). 
 
 
 
En als het gaat om toetsen, dan zijn er tal van mogelijkheden om niet jouw dyslexie te toetsen maar alleen de geleerde stof! Daarnaast zijn er nog veel meer zaken die de taalcoach voor jou kan regelen. Wel eens gehoord van trechterlezen of mindmapping? Voor alle brugklassers met dyslexie organiseren we in periode 2 de module dyslexiesleutels.
 
Kortom, het is onnodig om dyslexie de verstoorder van jouw Minkema-schooltijd te laten zijn! Dus heb je een dyslexieverklaring of een toetspas? Zoek ons dan op of mail ons via taalcoach@minkema.nl!
 
 
Reminder: leerling gezocht voor MR
Wij zoeken een enthousiaste leerling die in de MR (Medezeggenschapsraad) zijn/haar/hun bijdrage wil(len) leveren aan de school. Elke leerling van de locatie Minkemalaan mag zich kandidaat stellen voor deze vacature. Wanneer meerdere kandidaten zich hebben aangemeld, volgen verkiezingen.
 
Je kunt je tot en met uiterlijk 6 oktober kandidaatstellen door een e-mail te sturen naar Freek Verheijden (f.verheijden@minkema.nl), secretaris van de MR. 
 
 
Terug van weggeweest:
Minkema Live!
 
 
In 2020 heeft Minkema Live! voor het laatst de school op zijn kop gezet. Het is de hoogste tijd om de creatieve energie die nu nog onder de oppervlakte sluimert, smeult en borrelt weer samen te brengen en tot uitbarsting te laten komen!
 
Toneel - Zang - Spoken Word - Dans - (Ultra-)korte verhalen - Band - Acrobatiek - Muziektheater - Action Painting; er is een plek voor de kunstvorm die jij kiest om je te presenteren aan de wereld. 
 
Voor en door leerlingen
Minkema Live! wordt gemaakt voor én door leerlingen. Als je je creativiteit wil inzetten buiten het volle podiumlicht en wil meedenken, organiseren en vormgeven, dan ben je welkom bij het Minkema Live!-productieteam.
 
Via mail zul je verdere informatie ontvangen over hoe je je kunt opgeven en muziekdocenten mevrouw Helene Kalisvaart en de heer Frank van Gaal ontmoeten je graag als je wil sparren over de ideeën die je hebt.
 
Werkzaamheden Westeinde en Oosteinde te Waarder
Van 2 oktober 2023 t/m 22 december 2023 zijn er werkzaamheden aan het asfalt op het Westeinde en Oosteinde te Waarder. Het Oost- en Westeinde is die periode ook voor doorgaand fietsverkeer niet toegankelijk.
 
Terugblik Minkema invites....
 
Gisteren was de aula van de Minkemalaan omgebouwd tot een voetbalarena waarin financieel directeur Edo Keuning van FC Utrecht onze leerlingen een inkijkje gaf in de (financiële) wereld van betaald voetbal. Maar ook de jeugdopleiding, de historie van de club en het merk FC Utrecht (shirt en logo) kwamen voorbij.
 
Leerlingen van onze beide locaties zaten in de zaal om vragen te stelllen en natuurlijk op de foto te gaan met topspelers Liza van der Most en Nick Viergever. Als klapper werden er ook nog 4 kaartjes verloot onder de leerlingen die waren uitgedost met een FC Utrecht-item!
 
Gastspreker Edo Keuning was de eerste spreker in een drieluik genaamd 'Minkema Invites'. 
De gastsprekers van ‘Minkema Invites’ hebben allemaal een bijzondere carrière en kunnen onze leerlingen inspireren en meer vertellen over werkvelden waar zij misschien nog niet zoveel van weten. De leerlingen kunnen volop vragen stellen, maar ook discussies voeren en zo hopelijk enthousiast raken over de wereld van deze bijzondere personen.
 
Met korting naar een wedstrijd van FC Utrecht!
Onze leerlingen kunnen voor de wedstrijd FC Utrecht – FC Twente wedstrijdkaarten aanschaffen voor een gereduceerd tarief. Voor de leeftijd t/m 15 jaar is het €10,- per ticket en voor 16+ is de prijs €15,-.
 
Kaarten kunnen worden besteld via een speciale bestelwebsite.
 
Bericht van de ouderraad
De ouderraad van het Minkema College vertelt je graag over de besteding van de vrijwillige bijdrage aan de ouderraad. Voor de duidelijkheid: van de gehele vrijwillige bijdrage aan het Minkema College gaat EUR 7,-- per jaar per leerling naar de ouderraad. De inkomsten van schooljaar 2022-2023 zijn als volgt besteed:
Namens de ouderraad hartelijk bedankt voor de bijdrage! Ook dit schooljaar zetten we ons weer in als klankbord voor school namens alle ouders en organiseren we weer leuke activiteiten voor ouders en leerlingen.
 
Waar is de ouderraad voor?
Met de komst van enkele nieuwe leden is de ouderraad weer op volle kracht. Zowel de ouders van de Steinhagenseweg als van de Minkemalaan zijn vertegenwoordigd. De ouderraad is er niet alleen om activiteiten op school te organiseren, maar is ook de stem van ouders richting school.
 
Enkele keren per jaar komen wij samen om actuele onderwerpen die op school spelen te bespreken. Hierbij sluiten ook afdelingsleiders van beide locaties aan. We hebben ook jullie input als ouders hiervoor nodig.
 
Mochten jouw ouders dus tegen iets aanlopen, of positieve dingen willen delen, deel dit met ons (via ouderraad@minkema.nl), zodat wij de stem van alle ouders kunnen vertegenwoordigen!
 
Christine, Sabina, Minke, Elise, Marije, Monique, Carolien en Femke
 
Kennismakingsactiviteiten groep 8
Terwijl de nieuwe bruggers pas net gestart zijn op onze school, zijn we alweer in voorbereiding voor de kennismakingsactiviteiten voor groep 8.
 
Nieuwe aanmeldprocedure
Dit schooljaar verandert er veel in de aanmeldprocedure voor leerlingen van groep 8. In heel Nederland krijgen zij hun advies al in januari, maken begin februari de eindtoets en melden zich eind maart aan in de landelijke aanmeldweek.
 
Het Minkema College heeft, in overleg met de andere VO-scholen in de regio Woerden, de kennismakingsmomenten hierop aangepast.
 
Basisschoolleerlingen van groep 8 en hun ouders kunnen op de volgende momenten kennismaken met het Minkema College:
 

 Chatten met Bruggers  maandag 9 tot en met vrijdag 23 oktober 2023
 Ouderinfomatieavond vmbo  maandag 22 januari 2024
 Ouderinformatieavond havo/vwo  dinsdag 23 januari 2024
 Open Avond beide locaties  vrijdag 26 januari 2024
 Open Ochtend beide locaties  zaterdag 27 januari 2024
 Open Lesmiddag havo/vwo  donderdag 8 februari 2024 
 Open Lesmiddag vmbo  maandag 12 februari 2024
 Open Technasiummiddag  donderdag 15 februari 2024
 
Op www.minkema.nl/komkijken kondigen we deze activiteiten steeds ruim van tevoren aan.
 
Gezondheidsmonitor GGD voor leerjaar 2 & 4
Hoe gaat het met de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren? Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze weleens alcohol en doen ze aan sport? En is dit veranderd in de loop der tijd?
 
Dit zijn enkele onderwerpen die worden onderzocht door de GGD en het RIVM met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023.
 
Klassikaal onderzoek voor klassen 2 en 4
Het onderzoek vindt plaats in de periode half september tot eind november 2023. Tijdens een lesuur op school vullen leerlingen uit leerjaar 2 en 4 een online vragenlijst in. Een docent begeleidt de afname van het onderzoek. Deelname is vrijwillig en de antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. De resultaten geven vervolgens een landelijk, regionaal en gemeentelijk beeld. Daarnaast krijgt elke deelnemende school een eigen rapport.
 
Jouw ouders hebben over het onderzoek een uitgebreide brief ontvangen en uiteraard lichten we alles ook nog even toe in de les.
 
Contactgegevens GGD
De Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht is er voor kinderen, jongeren en hun ouders om hen te adviseren en te ondersteunen bij gezond opgroeien. Aan elke school in het voortgezet onderwijs is een jeugdgezondheidszorgteam van de GGD regio Utrecht verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts en een jeugdverpleegkundige. Leerlingen uit alle klassen, ouders en docenten kunnen bij hen terecht met vragen of zorgen over het welzijn en de gezondheid van jongeren.
 
Voor het Minkema College zijn dit jeugdarts Amina Makran en jeugdverpleegkundigen Jette Fröberg en Rosemarie Roefs. De Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht is op verschillende manieren voor jongeren en hun ouders/verzorgers bereikbaar:
 • Service Center JGZ 033 - 460 00 46: voor vragen over ontwikkeling en gezondheid of contact met de jeugdarts of verpleegkundige van de school; dit mag ook rechtstreeks via onderstaande mailadressen of telefoonnummers.
 • JouwGGD.nl: website met alles over gezondheid voor jongeren, o.a. met chat-mogelijkheid.
Amina Makran
Jeugdarts KNMG
T 030-6086086
M 06-28528463                
Jette Fröberg
Jeugdverpleegkundige
T 030-6086086
M 06-18681355                    
Rosemarie Roefs
Jeugdverpleegkundige
T 030-6086086
M 06-12729156
 
Agenda
 
05/10: Ouderinformatieavond mobielbeleid
05/10: Ouderavond 5 vwo
09/10: Start toetsweek bovenbouw
 
Nieuwsbrief, oktober 2023 © Het Minkema College. Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je leerling bent op het Minkema College of staat geregistreerd als ouder/voogd van één van onze leerlingen. 

Wij maken je ouders erop attent dat zij inloggegevens nodig hebben om in Magister de gegevens en resultaten van jou (en broers/zussen) te volgen. Ook het intekenen voor oudergesprekken gebeurt in deze digitale omgeving. Zonder gebruikersnaam en code kan er niet worden ingelogd in Magister. Mocht je ouder de inloggegevens kwijt zijn, vraag dan z.s.m. nieuwe aan via magister@minkema.nl. Ouders ontvangen de inloggegevens éénmaal. Hiermee kunnen zij ook het dossier inzien van een eventueel volgend kind.

Contact adres: Minkemalaan 1, 3446 GL Woerden.
Vragen? Neem contact met ons op.