Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesgroepen en muziek-luistergroepen
mei 2018
INHOUD

 
 
 

 
 


De regiobijeenkomsten van Senia zijn in volle gang, de uitnodiging om de boekenkeuze op te geven is naar de contactpersonen, er staat een hele serie nieuwe excursies klaar, de website is erg veranderd, er wordt hard gewerkt aan nieuwe leeswijzers: je kunt haast wel zeggen:
Senia bruist.
Tijd voor een rustige foto.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Enkele boeken gaan van de lijst
De contactpersonen hebben een mailtje ontvangen om de keuze van boeken/muziek voor het komend seizoen door te geven. Ze merken dat enkele titels niet beschikbaar zijn:
 • N18-08, Marys de Kerangal - De levenden herstellen. Boek is uitverkocht
En 3 titels filosofie, omdat de leeswijzers daarvoor niet op tijd gereed zijn. Die titels trekken we daarom terug, het betreft:
 • Fi 18-03: Hannah Arendt, Oordelen, Het leven van de geest
 • Fi 18-06: Albert Camus, De mythe van Sisyphus. Een essay van het absurde.
 • Fi 18-31: Paul Teule, Vrijheid voor gevorderden.

 
Tarieven Senia-abonnementen 2018-2019
De abonnementstarieven voor deelname aan leesgroepen van Senia ondergaan een kleine wijziging.
 • Een normaal abonnement (max. 7 leeswijzers) kost het komende seizoen € 35,00.
 • Doet u aan meerdere leesclubs of muziekluistergroepen mee, dan kost de 2e en verder € 27,50 per persoon.
 • Een klein abonnement kost het komend seizoen € 27,00.
 • De eenmalige inschrijfkosten bedragen € 6,00 p.p.
Alle abonnementen en voorwaarden vindt u hier op de Senia-website verder toegelicht.

Opzeggen?
Wilt u uw abonnement opzeggen? We ontvangen uw opzegging graag voor 1 juli, dat kan via e-mail aan info@senia.nl
 
 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder de nieuwe excursies die gepland staan voor de maand juni. Hier ziet u ze allemaal op een rijtje.
- - - - - - - - - - -
ROTTERDAM
Poetry International neemt ons mee 'on tour'

Op woensdagmiddag 30 mei neemt Poetry International in Rotterdam ons mee langs galeries waar dichters klaar staan om met gedichten aan te sluiten op de beeldende kunst in de galerie. Poetry zorgt voor fietsen en voor een interessante tour onder leiding van een gids.
Het is al weer voor de 7e keer dat Poetry + Art bezoekers van het Poetry International festival mee naar toonaangevende Rotterdamse galeries voor verrassende exposities op het snijvlak van taal een beeldende kunst. Op zoek naar talige installaties, schilderijen, illustraties, kunstenaarsboeken en taalexperimenten van gerenommeerde kunstenaars en aanstormend talent.
- - - - - - - - - -
LEEUWARDEN
Bezoek aan Escher in het Fries Museum
Op woensdag 6 juni kunt u mee naar Leeuwarden voor een bezoek door de tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum. Escher komt uit Leeuwarden, jarenlang deed hij via brieven en dagboeken verslag van zijn avonturen onderweg. In de audiotour komt de meester zelf aan het woord, vertolkt door topacteur Pierre Bokma.

Onder een gezamenlijke lunch maken we kennis, voorafgaand aan het bezoek aan het museum.
- - - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Rondleiding Oostelijk Havengebied
Op vrijdag 15 juni zal gids Max Put, breed georiënteerd kunsthistoricus, ons langs een aantal bijzondere Art Nouveau gebouwen in Amsterdam leiden.
Jugendstil of Art Nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was.
Ook in Amsterdam werden tal van nieuwe gebouwen in deze toen moderne stijl gebouwd met de natuur als inspiratiebron. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de details van elk huis.
Lees verder en meld u aan
.
 
- - - - - - - - - -
ZUTPHEN
Literaire wandeling door Zutphen
Op dinsdag 19 juni maken we een  literaire wandeling door Zutphen. Zutphen is een stad met een rijke historie, die veel schrijvers en dichters inspireerde. Deze literaire wandeling voert u langs de bibliotheek, poëzie op de muur en veel plekken van literaire betekenis. Tijdens de literaire wandeltocht loopt u met een groep van maximaal 15 personen zo’n 1,5 uur door Zutphen langs plekken waar zich fragmenten uit romans of gedichten afspeelden.
    Ook Ida Gerhardt woonde in Zutphen:

... En ademloos het blad omslaan...
- - - - - - - - - -
ROTTERDAM
Bezoek aan (en lunch in) de Van Nelle Fabriek
Op dinsdag 26 juni brengen we een bezoek aan de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Deze geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland.
De fabriek van firma Van Nelle is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het complex is niet vrij toegankelijk voor toeristische bezoekers, maar Senia kan met een gids het pand bezichtigen. Voorafgaand aan de rondleiding gebruiken we een lunch in de voormalige Branderij van Van Nelle, die nu in gebruik is als bedrijfskantine voor de diverse bedrijven die gevestigd zijn in het gebouw.
 
Interview van de maand

Gesprek met Vonne van der Meer (1952); auteur van 21 boeken, waaronder Eilandgasten, Het smalle pad van de liefde, De vrouw met de sleutel en Winter in Gloster Huis. “Als je alleen kunt zijn met jezelf, is het ouder worden misschien iets makkelijker te hanteren”, vertelt ze.
­­ 
Vonne van der Meer
 
Vonne van der Meer ontvangt mij allerhartelijkst in haar werkkamer in een appartement aan het water. We gaan voor het raam zitten; ik mag genieten van het prachtige uitzicht.
 

We zitten meteen in haar meest gelezen boek in de leesgroepen van Senia: Winter in Gloster Huis over het vrijwillig levenseinde en de voltooid-leven-discussie.
Lees het hele interview met Ria Hullegie.

 
 Veel respons Zomer-leesclubs
 
De reacties op de Zomer-leesclubs komen op gang. In die plaatsen waar Senia-leden zich aanmelden gaan we ook op zoek naar andere geinteresseerden via een artikeltje in lokale kranten. En dat werkt.Ook veel bibliotheken werken mee. Sommigen melden enthousiast dat ze de boeken alvast extra zullen aanschaffen. Om welke boeken gaat het ook al weer?
 
Je ziet mij nooit meer terug

Interesse
?
Meld je aan op Senia's zomer-pagina.

 
Advertentie

Leestip uitgeverij Cossee

 
 Klik op de afbeelding voor meer informatie.

 
Leesclubboek van de maand

Dat kan mijn kleine zusje ook -
Will Gompertz
Op de website van leesclub-community Hebban vindt u het Senia-Boek van de maand. Type in de zoek-balk het woord Senia in, en u komt bij de rubriek Senia Boek van de Maand. Als u een account aanmaakt op Hebban kunt u een waardering geven aan het boek, uitgedrukt in 1 tot 5 sterren. U kunt er ook uw mening over het boek kwijt.

In mei is boek van de maand:
Dat kan mijn kleine zusje ook. Waarom moderne kunst kunst is, van Will Gompertz.
Waar gaat het boek over?
 
Miljoenen mensen brengen een bezoek aan een museum, maar begrijpen vaak niet dat iets wat hun kleine zusje ook kan maken, als een meesterwerk beschouwd wordt. Mensen schromen om dat te zeggen of beschouwen het als een vorm van zwendel. Gompertz is die mening niet toegedaan.


YouTube
Will Gompertz vertelt over zijn boek, rondwandelend door Tate Modern in Londen.
 
 
Advertentie: Leestip uitgeverij Querido

Joke van Leeuwen – Hier
Sprankelend en vol originele beelden is deze nieuwe roman van de winnares van de AKO Literatuurprijs. In Hier schetst Joke van Leeuwen een dorpsgemeenschap aan de rand van een grens.

Stamvader is grensbewaker, en voert alles volgens de regels uit. Vreemdelingen zijn niet welkom, smokkelen is verboden, wantrouwen is zijn werk. Wanneer hij hulpbehoevend wordt, volgt zijn zoon Bardo hem op. Licht en warmte komen van Kleine, zijn dochtertje, dat de barrières leert kennen, maar speels en onbevooroordeeld tussen iedereen door vlindert. Waarom trekken mensen grenzen? Wie meent bij welke kant te horen?
Lees meer over Hier
 
UIT DE SENIA-ORGANISATIE

Werkgroep Excursies zoekt aanvulling
Elke maand ziet u in deze nieuwsbrief weer nieuwe excursies aangekondigd staan. Het is de werkgroep Excursies die ze organiseert. Jaarlijks zo’n 50 excursies: rondleidingen door tentoonstellingen/musea,  stadswandelingen, bezoek aan bijzondere gebouwen of huizen. Deze werkgroep zoekt nieuwe vrijwilligers. Een leuke klus, want je maakt altijd mensen blij, en zelf ga je als gastheer/gastvrouw vaker naar interessante musea, gebouwen e.d. Daar moet wel het nodige aan voorbereid worden natuurlijk.
Lees verder over wat het inhoudt, en wat er verwacht wordt.
- - - - - - - - - -
Website Senia weer bij de tijd
Veel mensen bekijken de website van Senia op de iPad of op hun telefoon. Daarvoor is www.senia.nl nu aangepast.
Bovendien moest het zoeken naar een leuke leesclub of muziek-luistergroep makkelijker worden. En dat is het nu ook.
Via 'zoek een leesclub' komen geinteresseerden nu eenvoudiger de Senia-groepen in hun woonplaats op het spoor.
 
Zoekt u nieuwe leden?
Als uw groep aanvulling zoekt, is het aardig als u de groepspagina (die iedere groep van Senia automatisch heeft) zelf vult met relevante informatie. Contactpersonen van de groepen komen bij het inloggen de knop 'bewerken' tegen, waarmee ze op de groepspagina kunnen komen. Weet u niet goed hoe het werkt? Stuur een mailtje aan website@senia.nl
 
Nog niet zelf uw gegevens wijzigen
Het zou nog mooier zijn als deelnemers zelf hun gegevens zouden kunnen aanpassen op de website. Dat is echter zo'n ingrijpende en kostbare aanpassing, dat we daar nog een poosje voor moeten sparen.
 
 
ACTIVITEITEN VAN ANDEREN

Website: Op weg naar de kunst
Wij, Micky Piller en Kristoffel Lieten, maken sinds ruim een jaar de website Op weg naar de Kunst.nl. Daarin bespreken we de vaste collecties van Nederlandse musea en zo nu en dan een buitenlandse instelling. We doen dit belangeloos na onze pensionering. Kristoffel is met emeritaat en ik ben geen conservator meer van het Haagse Escher in het Paleis Museum. Over onze achtergronden vindt u meer op de website onder het kopje WIE.
Vorig jaar kwamen er al weer meer bezoekers dan ooit in de Nederlandse musea. Het is bij  belangrijke tijdelijke tentoonstellingen dan ook erg druk, maar elders? Elders, bij de vaste collecties, is het rustig, bijzonder rustig zelfs.In die zalen tonen de musea hun eigen bezit, ons Openbaar Kunstbezit.

Bij ons kunt u kiezen wat u leuk vindt, van Utrechtse Caravaggisten in het Centraal Museum tot een ongelofelijk groot en ook mooi kerkinterieur van de Grote kerk in Alkmaar door Saenredam, aldaar in Stedelijk Museum, vlak bij die geschilderde.Bovendien maken we het u makkelijk door achter iedere bespreking met foto’s, filmpjes en veel tekst, een bolletjeslijst in te vullen: de rubriek Voorzieningen.
Tot ziens bij www.opwegnaardekunst.nl en veel plezier in de musea, Micky Piller & Kristoffel Lieten
 
Oprichting nieuwe groepen in mei
 • Almelo, literaire leesclub op 8 mei 14.00 uur in de bibliotheek
 • Breda, luistergrioep op maandag 7 mei 14.00 uur in De Nieuwe Veste - Breda Noord
 • Culemborg, literaire leesclub op maandag 14 mei 14.00 uur in de bibliotheek
 • Deventer, Zomer-leesclub op woensdag 2 mei 14.00 uur in de bibliotheek
 • Doesburg, literaire leesclub, op vrijdag 11 mei 10.30 uur in de bibliotheek
 • Doetinchem, geschiedenis donderdag 3 mei 10.30 uur in de bibliotheek
 • Eersel, literaire leesclub op zaterdag 5 mei 10.30 uur in de bibliotheek
 • Egmond aan Zee, literaire leesclub op donderdag 17 mei 14.30 uur in de bibliotheek
 • Eibergen, filosofie woensdag 30 uur mei 11.00 uur in de bibliotheek
 • Leerdam, literaire leesclub op woensdag 9 mei 10.30 uur in de bibliotheek
 • Leeuwarden, Duits dinsdag 1 mei 11.00 uur in de bibliotheek
 • Leiden, literaire leesclub op woensdag 9 mei 10.30 uur in BplusC, bibliotheeklocatie Nieuwstraat
 • Nijmegen, muziek-luistergroep maandag 28 mei 14.30 uur in de bibliotheek
 • Waalwijk, muziek-luistergroep donderdag 17 mei 16.00 uur in de bibliotheek
 • Wolvega, literaire leesclub op donderdag 24 mei 15.00 uur in de bibliotheek
 • Zutphen, Duits vrijdag 4 mei 13.30 uur in de bibliotheek
 
Filmpje
Christina Branco (ze is op 2 mei in Utrecht) Boatos.
 


 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia