Beste ,

Onlangs kreeg ik het kompas van de lokale dienstencentra in handen. Het is een mooie uitdaging om de centra uit de vier windstreken verder langs kronkelwegen te leiden want die zijn immers zoveel boeiender dan van die saaie gladgestreken paden. De tocht wordt evenwel geen solowandeling. Een enthousiast team bindt de wandelschoenen aan.

Samen met jou maken we ons op voor een mooi eindejaarsverhaal. Net zoals de klapwiekende vriesganzen kiezen we voor de vlucht vooruit en zorgen we voor een veilige landing van 2017. Ook in 2018 laten we ons door jou inspireren en bieden we ruimte voor verwondering in de verschillende windrichtingen van ons kompas.

Geniet van de herfstkleuren en daarna van de kerstige ontmoetingen in één van onze centra.

Bart Lambrecht
Diensthoofd lokale dienstencentra
bart.lambrecht@ocmw-brugge.be

 

Als u deze nieuwsbrief liever niet wenst te ontvangen, schrijf u dan uit door op de link 'uitschrijven' te klikken (helemaal onderaan deze pagina).

 

Inspiratiedag vrijwilligers dienstencentra: "Met de neuzen in dezelfde richting"

 

 

 

Dirk Tieleman: De warrige doolhof van het Midden-Oosten
Ten Boomgaarde

Maandag 20 november om 14 u.


Journalist Dirk Tieleman koestert een grote nieuwsgierigheid naar wat er in de wereld van vandaag gebeurt. Hij heeft het ontstaan van het fundamentalisme vanop de eerste rij meegemaakt. Als geen ander kent hij zijn weg in het troebele labyrint van het Midden-Oosten. Hij maakt ons wegwijs in de prille revoluties in Egypte en Syrië waar de fundamentalisten nadrukkelijk op de voorgrond zijn getreden tot de huidige situatie. Een boeiende, actuele en niet te missen culturele voordracht.

€ 2
inschrijven t.e.m. 16 november

 

Info - De voedingsdriehoek op zijn kop
Dinsdag 5 december om 14.30 u.
't Werftje


De nieuwe voedingsdriehoek vermeldt geen porties, maar zegt wat we beter meer of minder eten. Je mag letterlijk vertrouwen op je buikgevoel: ben je verzadigd, eet dan niet meer dan nodig. Tussendoortjes blijven het best beperkt. Aan de nieuwe voedingsdriehoek werd meteen ook een bewegingsdriehoek gekoppeld. Samen is dit de actieve voedingsdriehoek.

Gratis
Inschrijven t.e.m. 5 december

Verborgen en verdwenen straatjes in Brugge - Van Volden
Donderdag 7 december om 14.30 u.

De Brugse binnenstad telt officieel ongeveer 370 straten, maar daarnaast zijn er nog tientallen ‘onofficiële’ straatjes die ofwel aan het oog zijn onttrokken of gewoonweg zijn verdwenen. Tijdens de voordracht gaan we met Chris Weymeis, auteur van de reeks Van Academiestraat tot Zwijnstraat op zoek naar die ‘verstekelingen’. De rijke geschiedenis van het Brugse straatbeeld wordt beetje bij beetje ontsluierd.

€ 2
Inschrijven t.e.m. 7 december

 

 

 

 

 

 

Tussendoortje en workshop voor kinderen met ouders of grootouders - De Garve (i.s.m. bib)
Woensdag 22 november om 14.30 u.

We starten de namiddag in de Bib met een tussendoortje met als thema 'smaakvol’ Aansluitend volgt een workshop in De Garve: ‘Pimp my lunch box’ waarbij we op zoek gaan naar de lekkerste, gezondste en meest duurzame ingrediënten voor de lunch box. Om de namiddag af te sluiten kan iedereen die deelneemt aan de workshop genieten en proeven van een aanbod van lekkernijen uit andere landen.
Elke deelnemer kan proeven van de gemaakte desserts en krijgt een gevulde lunch box mee naar huis. Inschrijven kan tot drie dagen op voorhand en is wenselijk.


Voor verdere inlichtingen kan je terecht op het nummer van De Garve: 050 32 60 60 en
de Bib 050 33 32 95.
De aangeraden leeftijd voor het tussendoortje en de workshop is 5 tot en met 8 jaar
.

Gratis
Inschrijven is verplicht

 

Hoe ga je om met (klein)kinderen in een gezin die geconfronteerd worden met kanker? - Ter Leyen
Donderdag 23 november om 14 u.

Wat als je als vader, moeder, oma of opa te horen krijgt dat je kanker hebt? Hoe vertel je dit aan de (klein)kinderen? Hoe gaat je om met hun emoties?
Ann Verhaert, psychologe uit AZ Sint-Jan Brugge, helpt je mee de weg te vinden naar een goeie aanpak in deze situatie.

Gratis
Inschrijven t.e.m. 20 november

 

 

Het nieuwe erfrecht - Levensvreugde
Woensdag 13 december om 14.30 u.

De hervorming van het erfrecht is op donderdag 20 juli definitief goedgekeurd door het parlement. Met deze fundamentele hervorming wordt ons erfrecht aangepast aan de huidige samenleving en aan de gezinnen van vandaag. Mensen zullen meer vrijheid krijgen om te beslissen wat ze met hun erfenis willen doen.

Wens je ook op de hoogte te blijven van de nieuwigheden, kom dan langs naar deze professionele uiteenzetting.

Gratis
Inschrijven t.e.m. 12 december


Comedy d’Oude Stoasie
Willy Lustenhouwer
d'Oude Stoasie

Donderdag 7 december om 14 u.

“Zie je van Brugge, zet je vanachter”… Iedereen kent het liedje met zijn aanstekelijke deuntje. Ook de Brugse volksfiguren Malviene en Ziromtje zitten voor altijd in ons geheugen. Bereid je voor op een middag vol humor. Op en top Brugs! Kop koffie inbegrepen.

€ 1
inschrijven t.e.m. 1 december

Budgetcafé - Bankieren - 't Reitje
Donderdag 7 december om 14 u.

Geld-en bankzaken zijn gevoelige onderwerpen om over te praten. Tijdens het budgetpraatcafé bespreken we het bankieren. We vergelijken de dienstverlening van de verschillende bankinstellingen. Ook wordt op deze sessie een demonstratie gegeven over het veilig online bankieren.

Gratis
Inschrijven t.e.m. 6 december

Kerstuitstap Keulen
Meulewech en ‘t Werftje
Vrijdag 8 december om 7 u.

Een traditie in de dienstencentra: de kerstuitstap. Over de grenzen heen bezoeken we de mooiste, grootste en gezelligste kerstmarkten. Maastricht, Rijsel, Valkenburg, Luik, … allemaal stonden ze reeds gepland. Dit jaar terug een klepper: Köln of Keulen. Hoor je het reeds donderen?
Kerstmarkt in Keulen, dat zijn 6 verschillende sfeervolle pleinen met kerstkraampjes. Heb je dan nog niet genoeg? Je kan er ook heerlijk shoppen. Gezellige kerstsfeer, lekker hapjes en drankjes en volop vertier. Het ideale uitje.
We vertrekken om 7 u. met de autocar vanuit Tempelhof Sint-Pieters. Op de bus voorzien we een klein maar stevig ontbijtje. Na het kerstshoppen en opsnuiven van de sfeer in het gezellige Keulen keren we terug richting Brugge omstreeks 18.30 u.

Schrijf snel in, want de plaatsen zijn beperkt.
€ 30

"Zie ginds komt de stoomboot..."
De Sint en z'n Pieten zorgen voor allerlei lekkers en katapulteren je terug naar je kindertijd...

D’Oude Stoasie - Sinterklaasfeest met muzikaal optreden - vrijdag 1 december om 14 u.

’t Werftje - Klaaskoekenontbijt - donderdag 7 december om 9 u.

Sint op de koffie in De Garve - De Balsemboom - Meulewech - Ter Leyen & Ten Boomgaarde - woensdag 6 december in de namiddag

 

 

 

 

Blind of slechtziend, een
getuigenis - De Balsemboom

Donderdag 7 december om 14.30 u.

Het is niet altijd even gemakkelijk om te weten hoe je een blind of slechtziend persoon nu best aanspreekt. Of hoe je iemand best helpt.
Marina brengt een moedige getuigenis over haar slechtziendheid en helpt ondertussen ook wat mythes uit de wereld zoals “alle blinden kunnen goed horen”. Ze geeft praktische tips mee hoe je nu best omgaat met een blind persoon. Ze beantwoordt al je vragen over dit onderwerp maar laat je ook zelf ondervinden hoe het voelt om door iemand geleid te worden.

Gratis
inschrijven t.e.m. 7 december

 

 

In de eindjaarsmaand bulkt het van de kerstige ontmoetingen in de dienstencentra