28-01-2023
 
Nieuwsbrief Themazondagen Bronbeek
 
Beste vrienden,
 
We kunnen terugkijken op een goed geslaagde Themazondag ‘Familie, de persoonlijke insteek’. We hebben velen van u ontmoet en maakten kennis met nieuwe belangstellenden.
 
Mark Loderichs opende de Themazondag met een zeer toepasselijk citaat voor deze dag. Het is afkomstig uit het tweede postuum verschenen boek Donker van uiterlijk (1964) van de Nederlands-Indische schrijfster Maria Dermoût (1888-1962) dat gaat over de verhoudingen tussen westerse en Indische personen.
 
Een oud familieverhaal, bij welke generatie gaat men beginnen?
Altijd weer kinderen die opgroeien, kinderen van een man en een vrouw die op hun beurt weer kinderen waren van een man en een vrouw, van geslacht op geslacht.
Wie heeft hen gekend, wie weet nog van hen?
Soms zijn er paperassen: familiepapieren, een dagboek, de namen althans staan wel voor in een familiebijbel ingeschreven, in een kerkregister, een adellijk register, alleen in de Burgerlijke Stand, maar die was er toen nog zo lang niet.
Er blijven wel eens verhalen in omloop, overgebracht van de een op de ander, hardop of fluisterend, een tijdlang onthouden, dan niet meer… vergeten.
Toch moeten we ergens beginnen.
 
 
In de eerste twee lezingen stonden de archieven centraal waarin belangstellenden hun voorouders en familierelaties kunnen opzoeken. Mark Loderichs liet in zijn lezing de werkwijze van het Indisch Familie Archief (IFA) zien. Dit archief zal binnenkort naar Museum Bronbeek verhuizen. Maarten Fornerod bracht de Indische Genealogische Vereniging (IGV) onder de aandacht en attendeerde op de vele nieuwe ontwikkelingen en de vernieuwde website. Beide archieven zijn indertijd door liefhebbers opgestart en bieden huidige raadplegers veel informatie. Een mogelijke samenwerkingsverband door beide archieven was door ons publiek natuurlijk snel gelegd.
 
Na de lunchpauze was het tijd voor de persoonlijke verhalen.
Djodjie Rinsampessy vertelde zijn verhaal dat kan worden toegevoegd aan het recent verschenen boek Van top tot teen Molukker. Voor generaties in Assen dat hij met Guido Abuys samenstelde. Hij ging ook in op zijn dichterschap en hoe hij daarvoor wordt beïnvloed door het gedachtegoed van de politicus, jurist en actief lid van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging Mahatma Gandhi, de president van de Republiek der Zuid-Molukken (1950-1966) Chris Soumokil en de Indonesische dichter, schrijver, performer en theatermaker Rendra. Tenslotte toonde Philip Dröge volgens berekeningen aan hoe wij allen eigenlijk familie van elkaar zijn. Hij richtte de schijnwerper op zijn voorvader Philip (Lip) Burgemeestre naar wie hij vernoemd is en die ook in zijn boek Moederstad figureert.
 
 
Graag vragen wij uw aandacht voor de Themazondag op 19 februari 2023. Die dag bestaat Bronbeek 160 jaar.
 
Foto StoopmanVos – Bronbeek tentoonstelling 2013 ‘Wonen tussen trofeeën’
 
Op 19 februari 1863 schonk koning Willem III het landgoed Bronbeek aan de Nederlandse staat op voorwaarde dat het dienst zou doen als tehuis voor militairen van het Nederlands-Indisch leger. Het tehuis is nog altijd een bewoond museum. Maar er is veel veranderd. Zo biedt Bronbeek nu zorg aan álle veteranen van de Nederlandse krijgsmacht. Bovendien is de kijk op het koloniale verleden sinds de onafhankelijkheid van Indonesië in Nederland verruimd. Tegenwoordig beheert Museum Bronbeek een van de belangrijkste museale collecties over de Nederlandse koloniale militaire geschiedenis. En beschikt het over specialistische kennis. Het museum wordt momenteel grondig vernieuwd. Bronbeek geeft de ruimte voor een meervoudig perspectief op het koloniale erfgoed. Met tentoonstellingen, lezingen, symposia, educatieprogramma’s, discussies en onderzoek.
Tijdens de Themazondag op 19 februari 2023 gaan de volgende sprekers in op de historische achtergronden van Tehuis en Museum Bronbeek en kijken ze naar de toekomst.
 
 
Zoals altijd kunt u kaarten bestellen via de website van de Kumpulan, tab Themazondagen. De toegangsprijs voor een Themazondag bedraagt € 32,50 inclusief koffie met spekkoek bij ontvangst, het Indisch buffet en een consumptie. Een passe-partout krijgt u voor € 105,00.
 
De onderwerpen voor de volgende Themazondagen zijn:
Sprekers: onder andere Jacques Dane (hoofd onderzoek en conservator Nationaal Onderwijsmuseum Dordrecht), Mervin Bakker (NUFFIC) en Hans van den Akker
Meer informatie over deze Themazondagen in de volgende Nieuwsbrief.
 
 
  1. Tijdens zijn lezing vermeldde Maarten Fornerod abusievelijk 19 maart als datum voor de Algemene Ledenvergadering van IGV. Maar deze vergadering wordt op 12 maart gehouden. Meer informatie vindt u op de website van IGV.
  2. Enkelen van u hebben een e-mail ontvangen van info@indischerfgoed.nl met alleen een link; dus geen tekst. Deze e-mail is niet door de Stichting Indisch Erfgoed verstuurd!! Maar door een booswicht die erop hoopt dat u op de link klikt en daarmee pishing of spam binnenhaalt. Als de Stichting Indisch Erfgoed u een e-mail met een link stuurt dan is die in de begeleidende tekst aangekondigd, zoals in deze nieuwsbrief.
 
Wij hopen u op 19 februari 2023 weer te mogen begroeten.
 
 
Hartelijke groeten namens het organisatieteam van de Themazondagen,
 
Kees Bolderman, voorzitter Stichting Kumpulan Bronbeek
Adrienne Zuiderweg, secretaris Stichting Indisch Erfgoed
 
 
AVG
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u (ooit) heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de activiteiten van de Stichting Klein Bronbeek en de Stichting Indisch Erfgoed.
Wij bewaren uw e-mailadres uitsluitend om u via deze weg te informeren over onze activiteiten. Wij hebben geen andere gegevens van u in bezit en gebruiken uw e-mailgegevens voor geen enkel ander doel.
Mocht u geen prijs stellen op informatie over onze activiteiten, dan kunt u onderstaande link gebruiken of een e-mail sturen naar info@indischerfgoed.nl.