Westerlo - februari 2015
Jaargang 5 - nummer 2
 
  Inhoud
 
 
Liesbet Slegers

Leerkrachten en andere geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de lezing van Liesbet Slegers. 
Aan de hand van foto’s, schetsen, illustraties en vele boeken vertelt deze jeugdauteur over haar werk.
 
Hoe kan een boekje bijdragen tot de ontwikkeling van een peuter?
Hoe is Karel ontstaan?
Hoe maakt Liesbet de tekeningen?
Hoe ziet een Japans boekje van Karel eruit?
 
Je komt het allemaal te weten op dinsdag 24 februari om 20.15 uur.
 
toegang gratis - reserveren gewenst 
 
 
 
 
Hedendaagse Mystiek - Lode Van den Heuvel

Westelaar Lode Van den Heuvel houdt zijn meditatietekst Hedendaagse Mystiek tegen het licht.
 
Een lezing over hoe de hedendaagse spiraal van angst, geweld en hebzucht doorbroken kan worden.
 
donderdag 12 februari om 20.15 uur
 
toegang: 4 euro
 
reserveren gewenst 
 
 
 
 
 
Poëzie in beweging

 
Tijdens de poëzieweek, van 29 januari tot 4 februari, wordt de bib het podium voor de voorstelling "Poëzie in Beweging". Julius Schellens en Anne Van Moere zullen ons op 3 februari onderdompelen in poëzie en mijmeringen. Het geheel wordt opgeluisterd met een vleugje muziek.
 
Beide dichters zijn niet aan hun proefstuk toe. Ze zijn lid van het literair genootschap "Trapken Op" en Julius' werk kreeg meerdere nominaties en prijzen.
 
Ben je nieuwsgierig naar wat zij te bieden heben? Kom gerust langs in de bib op  dinsdag 3 februari van 14 tot 16 uur. Met een tasje koffie of thee kan je genieten van een hartverwarmende voorstelling. 
 
Iedereen van harte welkom. Het wordt ongetwijfeld een mooie namiddag.

 
 
 
Week van het Romantische Boek

Na de spannende boeken zijn de romantische en de familie- en streekromans het meest gegeerd door onze lezers.  
 
Tijdens de zomer van het spannende boek installeren we gewoontegetrouw "de kast" in de bib. Onderhand al een begrip bij de Westelse lezers.
 
Gedurende de " "Week van het Romantische Boek" (7-14 februari)kunnen de liefhebbers terecht op de ruim gestoffeerde thematafel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wink @ Westerlo: Ego Sum

 
 
Julius Schellens, geboren in Voortkapel, schreef eerder Ego Sum, een bundeling van gedichten, mijmeringen en cursiefjes.
 
De gedichten werden thematisch gegroepeerd in zeven afzonderlijke cycli.
Zo komen aan bod : liefde, weemoed en verlangen, afscheid en gemis, onafhankelijk geluk, tijd, reisindrukken en tenslotte een variatie aan thema's.
 
Als interludium tussen de hoofdstukken voegde hij enkele cursiefjes toe. Het geheel is een mengeling van ernst en luim met een grote dosis relativering.
 
In mei verschijnt een nieuwe bundel van zijn hand. 
 
 
 
 
 
Bibkids: Karel & Kaatje zijn jarig!
 
De kleurrijke tentoonstelling over Karel, Kaatje en andere bekende boekjes van Liesbet Slegers staat de hele maand februari in de bib!
 
Kleuterjuffen en -meesters konden hun klasje inschrijven voor een bezoek aan de tentoonstelling met een leuk spel- en knutselmoment. De tentoonstelling is in de eerste plaats voor kleuters van het 2de en 3de kleuterklasje, maar ook de jongste kleuters zijn welkom. 
 
Tijdens de openingsuren kunnen al onze kleinste lezertjes samen met hun ouders hun hart ophalen aan deze mooie expo!
 
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes
 
Onze voorleesvrijwilligers staan ook in 2015 klaar om voor te lezen voor alle kleinste bibfans! Elke laatste woensdag van de maand verwennen ze je met de mooiste verhalen, soms met een kleine act, wat muziek, héél veel inlevingsvermogen en zin om plezier te maken!
 
Op woensdag 25 februari duiken ze in de wereld van Karel, Kaatje en hun vriendjes en vieren ze carnaval. Jij komt toch ook? Om 14 uur zijn kindjes uit het eerste en tweede kleuterklasje welkom en om 16 uur kleuters uit de derde kleuterklas en kindjes uit het eerste leerjaar.
Toegang is gratis en inschrijven is niet nodig.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
een voorproefje
 
"Religies en hun volgelingen zijn altijd gewelddadig." Zo luidt een populaire atheïstische claim. Karen Armstrong, prominent geleerde op het gebied van wereldreligies, laat in het boek In naam van God echter zien dat de ware redenen voor oorlog en geweld meestal weinig met religie van doen hadden, maar veelal sociaal, economisch of politiek van aard waren. 

In een reis van de prehistorie tot het heden maakt Armstrong duidelijk dat naast de kruisvaarder die in de middeleeuwen dood en verderf zaaide en de hedendaagse jihadist, er in religies ook altijd een Jezus of een Boeddha is geweest, pleitend voor een rechtvaardige en vredige samenleving.
Daarmee corrigeert ze het wijdverbreide beeld dat religies schuldig zijn aan het grote bloedvergieten in de geschiedenis.
 
Aan de hand van gedegen onderzoek en in de vorm van een bevlogen betoog maakt de auteur zich sterk voor religieuze ideeën en bewegingen die oorlog en agressie afwijzen en zich inzetten voor gelijkheid, vrede en verzoening.
Andere blikvangers:
 
Veel geluk. 7770 personen werkten een maand lang aan het verhogen van hun geluk. Voor de eerste keer onderzocht de KULeuven de impact van positieve interventies op zo’n grote schaal. Dankbaarheid uiten, iemand vergeven, een doel stellen... allemaal adviezen die onder de noemer "gelukstip" vallen. Maar werken die tips ook effectief? Bij wie wel en bij wie niet? De tips zijn gebaseerd op het werk van Leo Bormans, auteur van de bestseller Geluk: The World Book of Happiness. 
 
In Hun scheiding, mijn leven vertellen twintig volwassenen op openhartige wijze hoe zij de scheiding van hun ouders hebben ervaren en over de invloed die het op hun verdere leven heeft gehad. Soms vond die scheiding plaats in hun kinderjaren, soms waren ze al ouder: de impact was altijd groot. Verhalen over de verscheurdheid, verdriet, angst, maar ook de kracht die de scheiding van hun ouders in hun leven heeft gebracht. Een ontroerend, verrassend en herkenbaar boek voor kinderen van gescheiden ouders, maar ook een onmisbaar boek voor ouders die zelf gaan scheiden en die meer willen weten over de impact van een scheiding op het leven hun kinderen. 
 
 
 
 
 
de officiële website van Leo Bormans
  
 
 
 meer info over de gelijknamige roadshow
 
Altijd al gedroomd van het opstarten van je eigen zaak? Dit boek geeft je vleugels… en het antwoord op de 50 belangrijkste vragen van startende ondernemers.  Praktisch advies voor wanneer je concreet opstart of in je eerste startersjaren zit. Ik word mijn eigen baas.
 
De renovatiebijbel: vernieuwen van A tot Z in een handig overzichtswerk.
Een mooi geïllustreerd en praktisch boek voor wie overweegt te verbouwen of te renoveren. Een compleet boek dat alle facetten van het proces behandelt. Voor wie goed voorbereid aan de slag wil. Boordevol inspiratie en tips. 
 
Twintig smakelijke verhalen én twintig verrassende recepten uit Groot-Antwerpen. Deze vind je in het nieuwe boek Stad aan de stoof waarin het allemaal draait om streekproducten. Je leest hoe het De Koninck-bier, Wycam’s borstbollen, filet d’Anvers en nog veel meer bekende Antwerpse producten tot stand kwamen én je kunt meteen aan de slag met al dat lekkers. 
Napoleon fascineert. Hij is een van de meest invloedrijke figuren uit de geschiedenis. Maar Napoleon roept ook enorm veel vragen op. Hoe kwam het dat een onbekende Corsicaan erin slaagde om de Franse bevolking ervan te overtuigen dat hij de man was op wie iedereen zat te wachten? Wie was de keizer die vechtend door Europa trok, miljoenen slachtoffers maakte en strandde in een drassige weide nabij Waterloo? Bart Van Loo gaat op zoek naar de mens achter de mythe. Napoleon: de schaduw van de revolutie.
 
De opwarming van de aarde is een van de grootste uitdagingen waar we voor staan. In 40 graden in de schaduw geeft weervrouw Jill Peeters via 21 heldere vragen over de klimaatverandering aan waarom dat zo is. Het boek schetst op een laagdrempelige manier de uitdagingen, mechanismen en mogelijke uitwegen. Kortom, de ideale introductie tot deze complexe problematiek.
 
de auteur te gast bij DWDD

 
de Facebook-pagina van de auteur
 
Jonas heeft altijd een grenzeloos leven geleid tot hij na vele omzwervingen in een zone des doods op de Mount Everest belandt en zijn leven de revue laat passeren. Samen met zijn tweelingbroer Mike groeide hij op bij zijn beste vriend Werner. Onder de hoede van diens opa Picco lag de wereld aan hun voeten. Maar op een dag werd die kinderlijke idylle wreed verstoord. Jonas reisde de wereld rond op zoek naar iets wat hij niet kon benoemen. Tot die magische ontmoeting met Marie, die zijn hele leven veranderde... Het grotere wonder van Thomas Glavinic.
 
Na tien jaar Amsterdam trekt Lan terug naar haar geboorteplaats Shanghai. Alles van de stad herinnert haar aan haar jeugd, maar één vraag komt steeds terug: waar liggen haar roots? Lan is liefdevol opgevoed door een oom en tante, maar vraagt zich nog altijd af wie haar echte ouders zijn. Nachtelijk Shanghai slokt haar op en leidt haar naar het werkelijke verhaal over haar ouders, dat wreder en hartverscheurender blijkt te zijn dan ze zich ooit had kunnen voorstellen. Schemering boven Shanghai van Yue Tao.
In mei 1943 stort een Amerikaanse bommenwerper neer in de Stille Oceaan en zinkt. Boven het oceaanoppervlak verschijnt het hoofd van een jonge marinier, die verwoede pogingen doet om op een stuk drijvend hout te klimmen. Zo begint een van de meest indrukwekkende oorlogsverhalen uit de geschiedenis. Unbroken: de zeven levens van Louis Zamperini, bestseller, verfilmd door Angelina Jolie (regie) en The Coen Brothers (screenplay). 
 
Twintigers Mathilde en Yann wonen in Parijs. Zij heeft haar studie niet afgemaakt en werkt voor haar zwager; hij werkt ondanks zijn diploma's in een elektronicazaak. Zij wacht met smart op de liefde van haar leven; hij zit vast in een relatie zonder enige passie. Hoewel ze elkaar niet kennen, hebben ze één ding gemeen: ze zijn teleurgesteld in het leven. Pas na een bijzondere ontmoeting nemen ze allebei het heft in handen en gooien het roer compleet om. Het leven maar dan beter van Anna Gavalda.

 
de eerste pagina's

 Saskia De Coster leest een passage voor uit
"Luister naar de wind"
 
 
"Perfect proza bestaat niet. Net zomin als perfecte wanhoop." Zo luiden de allereerste zinnen die Haruki Murakami op papier zette. In 1979 debuteerde hij, toen 30 jaar oud, met de roman Luister naar de wind. Naar eigen zeggen kreeg hij het idee ervoor tijdens een baseballwedstrijd. Een jaar later verscheen Flipperen in 1973. Deze twee romans verschijnen nu voor het eerst in het Nederlands.
 
"De vrouwelijke Murakami" wordt ze genoemd, de Duitse Milena Michiko Flasar. Sociaal isolement in Japan staat in Een bijna volmaakte vriendschap centraal. Jongeren die maanden-, soms jarenlang, opgesloten blijven in hun woning. uit angst voor de buitenwereld. De ik-persoon is zo iemand. Na twee jaar isolement waagt Taguchi Hiro zich echter weer naar buiten, terug de samenleving in. 
Alex Jespers, auteur van een weergaloze succesroman maar inmiddels op zijn retour, beseft bij aanvang van deze vertelling dat het niet zal meevallen om uit te leggen hoe hij meer dan twintig jaar geleden verzeild raakte in een driehoeksverhouding met Jasper en Kristien Fielinckx - een broer en een zus die als tieners hun ouders bij een auto-ongeluk hebben verloren. Als die geschiedenis over liefde ging, waarover gaat de liefde dan? Nog moeilijker zal het zijn om te achterhalen wat de betrekkingen tussen hen drieën daarna zo grondig deed ontsporen. Met onuitwisbare gevolgen. Liefde bij wijze van spreken van Yves Petry.
 
 
 
de website van de auteur
 
de trailer 
 
Scarlett Johansson, amper 30 jaar oud, is toch al een "ancien" in het vak.
Haar eerste hoofdrol speelde ze in the Horse Whisperer (1998). In 2003 kwam de échte doorbraak : ze schitterde naast Bill Murray in Lost in Translation en vertolkte de hoofdrol in Girl with a pearl earring, de biografische film over Johannes Vermeer.
Het uitgangspunt in haar recentste prent is dat de mens maar 10% van zijn hersencapaciteit gebruikt. Wanneer het hoofdpersonage in de film de drugs binnenkrijgt die ze zelf smokkelt ontwikkelt ze bovennatuurlijke mentale krachten.... 
Lucy van Luc Besson.
 
Eindelijk nog eens een sterke westernreeks.
Na Bonanza, Rawhide en Deadwood kunnen de liefhebbers van het genre nu hun hartje ophalen aan Longmire.
Hoofdpersoon is Walt Longmire, sheriff in Wyoming, die na de dood van zijn vrouw met tegenzin terug aan de slag gaat.
Gebaseerd op de boeken van Craig Johnson en met een sublieme Robert Taylor in de hoodrol.
Yihaaa!
 
 
 
Labyrinthus van Douglas Boswell is een ambitieuze Vlaamse film over gamen op leven en dood.
Een groot deel van de film speelt zich af in een virtuele omgeving, niet evident voor een Vlaams debuut. (de postproductie nam 10 maanden in beslag!)
De film vertelt het verhaal van de veertienjarige Frikke die bij toeval een computerspel ontdekt waarin enkele van zijn vrienden terechtgekomen zijn. Enkel hij kan ze hieruit bevrijden.
In een wedloop tegen de tijd gaat Frikke op zoek naar het brein achter het spel en hoopt hij zo zijn vrienden te redden.
 
Clara Cleymans kruipt opnieuw in de huid van Helena De Ridder, de gedreven openbaar aanklager van het parket van Gent: De Ridder seizoen 2
 
  
 
 een voorsmaakje
 
Na een carrière van 30 jaar en meer dan 10 miljoen verkochte albums en singles zet Dani Klein definitief een punt achter Vaya Con Dios.
Thank you all is de registratie (cd én dvd) van het afscheidsconcert in Vorst Nationaal op 25 oktober 2014.
Alle hits vind je hier teug : What's a woman, Just a friend of mine, Time Flies, Nah neh nah... : tijdloos.
 
Nóg Vlaams : de mannen van dEUS zijn nog lang niet aan het eind van hun carrière maar ze vonden het kennelijk toch tijd om een tussentijdse balans op te maken van de laatste 20 jaar. : Selected songs 1994-2014.
 
Muziekzender Klara profileert zich steeds meer een onuitputtelijke bron van uitstekende verzamel-cd's : Klara 4 kids, Klara best of jazz, Klara presents The Original soundtrack, .... en last but not least, Klara serveert.
In Klara serveert 2  kan je weer genieten van de perfecte muziek bij elke maaltijd : ontbijt, lunch, apéro, diner en pousse-café.
Dit alles in een kleurrijke mix van klassiek, wereldmuziek en jazz.
Smakelijk!
 
 
 
 
 
 
Nah neh nah 
 
 
 
 
 
  

 
 
 
 
Kristiens Krakers
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Kristien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eén mens is genoeg - Els Beerten
 
In een muzikaal gezin in Limburg gaat het na de plotse dood van de vader helemaal mis. Het jonge meisje Juliette en haar broer Louis proberen tegen de verdoken tirannie van hun moeder op te boksen. Als alles ontspoort, besluiten ze elders een nieuw leven te beginnen. De hoofdrolspelers hebben bitter weinig vat op hun eigen leven. Omstandigheden maken of kraken hun dromen. Maar vriendschap vermag veel.
 
De eerste pagina's is het wat wennen: het "gij" en "ge", maar het duurt niet lang of je blijft plakken aan deze wondermooie roman. Net zoals in "Allemaal willen we de hemel" weet ze mij te raken met een heel pakkend verhaal. Halverwege verliest het wat kracht door de vele wissels van vertelperspectief, maar toch vind ik het één van de beste boeken die ik de laatste maanden gelezen heb.
 
 
Kieuw - Saskia Maaskant
 
"Als je vrienden wilt zijn, vertel je je geheim," zei ik moedig. Kay plukte bedenkelijk aan zijn sjaaltje. "Vrienden hebben geen geheimen voor elkaar," voegde ik eraan toe. Filia is opgegroeid bij oma. In het dorp kwamen ze niet, en buiten de boodschappenbezorger Waldemar kwam er nooit bezoek over de vloer. Wanneer oma sterft, lijkt het huis nog donkerder te zijn dan anders. De eenzaamheid spoelt in golven over Filia heen. Haar enige afleiding is het dagboek dat oma haar naliet, vol bizarre herinneringen aan een buitengewone jongen met een ongelooflijk geheim. Is hij de reden dat oma zich afsloot van de buitenwereld? Maar dan trekt Kers plots ongevraagd bij haar in. Kers is een opgewekte flapuit die licht en vrolijkheid in huis brengt. Ze woedt als een storm door Filia's leven en dwingt haar naar buiten, de echte wereld in. Filia bloeit op, durft zelfs contact te maken met Waldemar, maar net dan houdt Kers iets voor haar achter...
 
Een mooi vormgegeven en intrigerend verhaal!
 
 
Wild - Cheryl Strayed
 
Na de dood van haar moeder besluit Chery Strayed om de Pacific Crest Trail, een 1700 km lange hike door de wildernis van Californië en Oregon, te wandelen. Ze heeft al een bewogen leven achter de rug en is compleet onvoorbereid, maar toch begint ze aan deze extreme tocht.
 
Op één of andere manier sprak het verhaal me aan. Ik kan zelfs niet echt zeggen waarom, en ik bleef 380 pagina's geboeid doorlezen hoe Cheryl samen met haar rugzak Monster en haar vele herinneringen blijft doorstappen...
 
 
 
Amoras - Marc Legendre - strip
 
Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n stripfanaat. Vroeger las ik nochtans veel Suske en Wiske's... Misschien daarom dat ik wel te vinden was voor de moderne Sus en Wis. Ze zijn wat brutaler en gewelddadiger, Lambik drinkt zich te pletter en bij Sidonia slaan de stoppen nu écht door, maar je herkent ze allemaal! Geen te ingewikkelde plot, leesbare zinnen en best wel grappig...
de Koevoet - tijdschrift
 
Tijdschriften vind ik zalig om in te bladeren, wat te neuzen en vluchtig te lezen...
 
Maar voor de Koevoet, een ecologisch driemaandelijks tijdschrift, maak ik wel eens een uitzondering. De vele tips, voorbeelden en theorieën over duurzaam bouwen, ecologisch tuinieren, sharing, alternatieve energie en ander duurzaam nieuws maken het de moeite waard om écht te lezen.
 
Je vindt het in de bib bij de boeken over natuur en milieu.
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... we voor onze gebruikers die niet zo vlot lezen een collectie "makkelijk lezen"-boeken hebben?
 
De boeken voor de jongeren en volwassenen staan apart bij de grootletterboeken en worden regelmatig aangevuld.
Vooraan bij de algemene tijdschriften vind je de wekelijkse krant "Wablieft". Hierin wordt het belangrijkste nieuws van de afgelopen week in eenvoudige taal hernomen, met korte artikels, interviews en spelletjes.
 
De laatste nieuwe aanwinsten:
 
 
De handen van Fatma - Fikry El Azzouzi
De smaak van sneeuw - Chika Unigwe
Liefste kinderen - Bart Vercauteren
Zusjes - Saskia De Coster
Sterke vrouwen - Goedele Liekens
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: