Nieuwsbrief, Maart 2014

Snel naar:
14 maart, 18.00 uur: Andries Kwik bokaal (op uitnodiging), Leidse Schaatshal
21 maart, 19.30 uur:  Slotavond, Clubgebouw IJs- en Skeeler-vereniging Lisserbroek, Hillegommerdijk 53
 

 
Sponsors van de STS-KGM

 
Van de Voorzitter...
Beste STS-ers en KGM-ers,
 
Alweer 23 weken na de eerste meters op het ijs van seizoen 2013-2014, het is alweer afgelopen. Met mijn “eigen” groep, de zaterdagmorgen H05 hebben we afgelopen zaterdag in pyjama de laatste training volbracht om vervolgens bij de McDonald’s te “genieten” van een heus ontbijt. Echt een leuk seizoen geweest met deze groep. Geweldig om te zien hoe een groep individuen kan samensmelten tot een vriendengroep. Iedereen bedankt voor een jaar plezier, dit maakt het vroege opstaan (5 uur) ondergeschikt.
 
Nu het seizoen ten einde is kunnen we ook omkijken. We begonnen met wat tegenslag. Een probleem met ons trainers gilde, trainers die geblesseerd waren, zwanger of simpelweg vertrokken. Een uitdaging dus om iedereen toch met een trainer op het ijs te krijgen en dat is dus gelukt! Daar mogen we best een beetje trots op zijn, een vereniging waar op zo’n moment mensen opstaan en gewoon op maandagavond een groep wedstrijdrijders training gaan geven. Geweldig! Het lijkt allemaal maar gewoon dat er altijd een trainer staat, maar op de achtergrond valt dat niet altijd mee. Daarom zijn wij (en vooral de Technische Commissie) constant op zoek naar nieuwe trainers met nieuwe ideeën en inzichten. Dit jaar is het weer gelukt, dus op naar seizoen 2014-2015. Wat gaat dat ons brengen?
 
Enfin, het seizoen is teneinde en inmiddels zijn de slotfeesten in volle gang, ondanks dat er nog belangrijke wedstrijden gereden moeten worden als de finale van de IJskonijn cup, Andries Kwik, District Sassenheim kampioenschappen en recordwedstrijden in Thialf. Op vrijdag 21 maart is de slotavond van de club, dit jaar anders dan ander maar dat lees je verder in de nieuwsbrief. We gaan dit doen in het clubhuis van Lisserbroek omdat ons STS-KGM clubhuis simpelweg te klein is geworden. Zoals gezegd: verdere info staat een stukje verderop.
 
Tja, en dan staat de zomer weer voor de deur. Veel fietsen en skeeleren om weer goed voorbereid te zijn voor het nieuwe seizoen. Ik wil dan ook iedereen een fijne zomer toewensen en tot snel dan maar weer!
Met sportieve groet,

Jeff van Nobelen
Voorzitter STS-KGM

Kom naar de slotavond op 21 maart (let op: gewijzigde locatie!!!)
De STS Slotavond 2012-2013 wordt gehouden op Vrijdag 21 maart, aanvang 19:30 uur, echter niet in het Clubgebouw Kagerweide, Sassenheim, maar bij de IJs- en Skeelervereniging Lisserbroek, Hillegommerdijk 53 (open vanaf 19:00 uur).
 
Kom allemaal naar de gecombineerde slotavond van de STS-KGM en Lisserbroek! Uitreiking van de vaantjes, schaatsdiploma’s, schaatsvaardigheidspaspoorten, bekers, complimenten en bedankjes. Met de altijd enerverende, ontroerende en oergezellige BINGO als afsluiting.
 
Het programma is om ongeveer 21:00 afgelopen. 
 
Tot dan!
 
Aanmeldingen/opzegging/veranderen abonnement en lidmaatschap
Meld je je aan, zeg je je lidmaatschap op of verander je van abonnement (meer en of minder of een ander tijdstip), laat dit dan op tijd weten. Geef in ieder geval de verandering vóór 1 mei as. door aan het secretariaat (secretaris@sts-kgm.nl).
 
Ben je te laat met het opzeggen van je abonnement en/of lidmaatschap dan zijn daar kosten aan verbonden, tot maximaal de kosten van het abonnement plus de administratieve kosten.
 
Sport- & Cultuurregeling Gemeente Teylingen
Vanaf 1 januari 2014 (vooralsnog voor een periode van 2 jaar) is het mogelijk om gebruik te maken van de Sport- en cultuurregeling Teylingen. De regeling is bedoeld om inwoners van de gemeente Teylingen die te maken hebben met structureel beperkte financiële mogelijkheden, in staat te stellen lid te zijn of te worden van een sport-, cultuur of jongerenvereniging in Teylingen.
 
Inwoners die voldoen aan de richtlijnen kunnen tot €70,- korting krijgen op hun contributie!
 
Verslag Kaag en Braassem Schaatsavond, 22 febuari
Na een paar maanden van voorbereiding was het weer zover: de Kaag & Braassem schaatsavond editie 2014. Deze avond is georganiseerd en wordt aangeboden door ijsclubs uit de gelijknamige gemeente, voor alle inwoners, leden, donateurs en belangstellenden. Door de intensieve samenwerking tussen IJsclub Kagermeer, STS & LSB waren alle leden van STS en LSB ook van harte welkom op de schaatsavond.
 
De opkomst was geweldig! Ik heb bijna 90 mensen gezien die op enige wijze met KGM, STS, LSB of het dorp verbonden zijn.Vooraf waren er ruim 20 aanmeldingen voor de 300 meter wedstrijd en  10 aanmeldingen voor de shorttrack clinic. Vooral deze clinics waren een succes, in plaats van de geplande 1.5 uur duurden de clinics ruim 3.5 uur. Een leuke manier op kennis te maken met deze schaatssport. Ik heb van diverse kanten leuke reacties ontvangen.
 
Brons op 1000 meter NK Sprint voor Floris Root
In Enschede heeft Floris Root een heel goed NK Sprint gereden met twee mooie PR’s. Op de eerste dag reed hij de 500 meter in een PR van 37.87 en de 1000 meter ging in een PR van 1.14.48. Zijn tijd op de 1000 meter was goed voor brons en dat leverde hem zijn eerste NK medaille op. Tevens bezette hij plaats 2 in het tussenklassement na de eerste dag.
 
Duidelijk gespannen startte hij de tweede dag en helaas waren de resultaten daardoor iets minder dan de eerste dag. Met 38.05 op de 500 meter en 1.15.00 op de 1000 meter moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de 4e plek in het eindklassement, wel als beste A1 en maar op 0,13 sec van het brons! Hij kan terugkijken op een mooi sprinttoernooi met een prachtig resultaat.

Vrijwilliger van de week: Aad Smeltink
Op de site Schaatsen.nl is een interview geplaatst met onze eigen Aad Smeltink. Zie hier een integraal verslag:
 
Aad Smeltink uit Sassenheim schaatst het liefst op natuurijs. "Dat vind ik gewoon heel erg gezellig. Dan stap ik in De Kaag op het ijs en dan schaats ik het liefst een tocht van 25 kilometer. Dat vind ik mooier dan elke week rondjes schaatsen op een ijsbaan."
Wanneer Aad wel op de ijsbaan te vinden is houdt hij zich bezig met de computer en de elektronische tijdwaarneming (ET). Hij maakt namelijk, namens Schaatstrainingsgroep Sassenheim, deel uit van jurygroep 3 op IJsbaan Haarlem.

De jeugd aan het woord... Donna Hulshof
Hallo, ik ben Donna Hulshof (op de foto in het midden) en ik ben 13 jaar, ik zit nu al ongeveer 4 jaar op schaatsen en ik vind het echt super leuk. Mijn trainers zijn Willem, Koen, Michel en Olaf.

Ik schaats op donderdagavond in Leiden. Het is altijd heel gezellig met Tess, Stefanie, Jamie, Noa, Afra , Nout, Dennis, Just en Julian en de rest.

Ik vind schaatsen vooral erg leuk omdat er een erg leuke sfeer hangt. Iedereen is altijd erg gezellig en ik heb een leuk groepje. Ik ben vooral goed in de sprint. De lange afstanden zijn natuurlijk ook leuk maar de sprint is toch net iets leuker. Ik vind recht op mijn schaatsen staan nog best wel moeilijk maar daar hebben mijn trainers altijd wel een trucje voor ;)

Ik heb een vader en een moeder en zus en een broertje. Mijn vader Michel en mijn zus Rebecca zitten ook op schaatsen. Ik heb een hond, een kat, 3 konijnen en ook nog vissen.

Ik ga op vakantie naar Frankrijk. We gaan daar meestal naartoe omdat dat een warm land is en het is daar erg mooi en leuk.
Mijn hobby’s zijn natuurlijk schaatsen en fietsen (naar school).

Dit was mijn verslag voor de nieuwe nieuwsbrief
 
Groetjes van Donna.
 
Nieuws van het STS-KGM Jeugdactiviteitenteam
Komende weekenden staan de seizoensafslutingen voor de jeugd van STS-KGM en Lisserbroek op het programma. De animo hiervoor is enorm: op zaterdag 8 maart komen er maar liefst een kleine 60 jeugdschaatsers en hun trainers bowlen en vervolgens patat eten in het clubhuis. De week erna gaan ca. 30 oudere jeugdschaatsers en wedstrijdrijders bowlen en daarna gourmetten in het clubhuis. Kortom: ook dat belooft een gezellige en drukke boel te worden. Wij hebben er zin in!
 
Verder is er goed nieuws te melden over het trainingsweekend. We hebben een mooie accommodatie gevonden in Doornspijk, midden in het bos en vlakbij een grote zandverstuiving. Kortom: een ideale locatie voor ons kamp. Er zijn maar liefst 31 enthousiaste schaatsers die meegaan, dus ook hier kijken we alweer naaruit! Alle schaatsers die zich aangemeld hebben voor het kamp hebben hier inmiddels een bevestiging van ontvangen, verdere details volgen in mei. 
 
Het ‘STS-KGM Jeugd-Activiteitenteam’
Chantal van Steijn & Margot van Winsen

Uit het marathonpeloton
Na een gestage opmars in het klassement en de toppositie in het vizier, moest Michel Hulshof wel iets gaan ondernemen in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, in de M3 marathon competitie. Linkeballen was er niet meer bij. Er moest worden aangevallen, op z’n minst moest de derde plaats worden veiliggesteld. Meespringen met vluchtpogingen (die één voor één strandden), gaatjes dichtrijden, alert zijn bij de tussensprint, en uiteindelijk toch worden ingeblikt door Noordwijk, Ter Aar en Kudelstaart, een teleurstellende 12e plaats in de eindspurt. De derde plaats was behouden, doch minder veilig, en de koppositie was verder weg geraakt. In de laatste wedstrijd was de taak om de 3e plaats te behouden, en dat lukte!
 
Volgend jaar mag Michel zijn kunsten vertonen in de M2, samen met Bas de Zwart, en wie weet nog twee kanjers. De laatste training werd bijgewoond door twee aspiranten, Corrin en Martijn, en hopelijk gaan zij ons volgend seizoen versterken, zodat een Sassems-Kaags-Lisses blok het kan opnemen tegen de rest.
 
De eindstand in de marathon-competitie:
1.       Michel Hulshof, 100,1
2.       Bas de Zwart, 22 pt
3.       Floris Root, 6 pt
4.       Rebecca Hulshof, 1 pt.
 
Open dag Skeelervereniging Lisserbroek
Op zaterdag 29 maart 2014 organiseert de IJs- en Skeelerclub Lisserbroek haar traditionele skeeler open dag als start van het skeelerseizoen. Het programma bestaat onder andere uit:
  • Vrij skeeleren op de skeelerbaan voor iedereen (het dragen van een helm is verplicht)
  • Skeelerhockey
  • Informatie over het skeeleren en de trainingen die gegeven worden
  • Inschrijven voor een van de trainingen
  • Informatie over het materiaal dat bij skeeleren gebruikt wordt. Jan van der  Hoorn heeft hiervoor een aparte kraam. Je kunt hier ook skeelers en ander materiaal kopen.
  • Inschrijven als lid van de ijs- en skeelerclub Lisserbroek afdeling skeeleren

Van de Technische Commissie
Wie heeft niet zijn ogen uitgekeken bij de prestaties van de Team NL in Sotsji? Wat staat het Nederlandse Langebaanschaatsen toch op een hoog niveau. Maar is dat wel zo? Even kijken, de 500 meter werd gewonnen door een skeeleraar (Michel Mulder) en de 10 kilometer door een marathonschaatser (Jorrit Bergsma.) Ireen Wust is fulltime in training voor Langebaanschaatsen, maar werd op de 1500m voorbij gestreefd door een shorttrackster (Jorien Ter Mors) en op de 5km bijna ingehaald door een studerende én werkende moeder (Carien Kleibeuker.) Tja.

Op de gezellige en geslaagde Kaag en Braasem avond in Haarlem hebben een aantal jeugd- en wedstrijdschaatsers meegedaan aan de shorttrack-clinics, en dat beviel ze prima! Maybritt reed direct daarna een nieuw PR op de 300m! (Terwijl Rebecca de bocht niet meer kon doorkomen.) Graag hadden we wat vaker een shorttrack-clinic gedaan. Vorig seizoen waren er diverse mogelijkheden in Leiden en Haarlem, maar die mogelijkheden waren er dit seizoen niet meer, jammer genoeg.

Het schaatsseizoen begon aarzelend. Er werd natuurlijk wel serieus getraind en geschaafd aan de techniek, doch flinke PR-verbeteringen bleven lang uit. Maar de laatste weken vlogen de persoonlijke en clubrecords ons om de oren. Jeugdschaatsers Pien (10 jaar) en Duco (8 jaar) schaatsten beide in hun categorie naar een knappe tweede plaats bij de Districtkampioenschappen in de Leidse Schaatshal, waarbij ze ook de clubrecords verder aanscherpten. Zij zijn de blikvangers bij de jeugd, die over de hele breedte goed presteert en iedere week enthousiast op de ijzers staat in Haarlem of Leiden.  Het diplomaschaatsen, dat we dit jaar in ons eigen jasje hebben gegoten, is goed gegaan (hoewel het wel wat stress bezorgde bij de begeleiders, pfff.) De jeugdschaatsers hebben boven verwachting gepresteerd.

Gelukkig is de ST3-cursus succesvol afgesloten. De beoordelaar bracht interessante trainingsmodellen ter sprake, maar die waren helemaal niet aan bod gekomen tijdens de cursus! Het doet je wel twijfelen over de goede afloop, maar gelukkig, het diploma is binnen. Nieuwste trend is “differentieel leren.” Niet langer wordt die ene perfecte beweging getraind, maar juist door te variëren, tot in het extreme, kan je sporters hun eigen bewegingen en inzichten laten ontdekken. Dus toen een paar junioren vroegen om Amerikaans of Canadees starten (met een hand aan het ijs), dan doen we dat! Een beetje onwennig was het wel, en bij de ene werkte het, en bij de andere totaal niet. Maar wel wat geleerd.
 
Nog een paar wedstrijdjes voor een aantal jeugd- en wedstrijdrijders en dan kunnen de schaatsen in het vet. Tijd om terug te kijken lijkt er amper te zijn, want zowel de jeugd- als de wedstrijdschaatsers kijken al enthousiast uit naar het zomerseizoen: “Wanneer gaan de zomertrainingen beginnen?” dat belooft een grote opkomst!

That’s the spirit.

Eat, Sleep, Skate, Repeat.
 

Schaats Trainingsgroep Sassenheim & Kagermeer
Email: info@sts-kgm.nl - www.sts-kgm.nl