MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 29
 
November. Sinterklaas komt weer aan in ons land, maar er zijn nog veel meer leuke links te vinden in deze nieuwsbrief. Lees maar snel verder. Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar mij!!!
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
Homeworksuperstar is een online spelletje dat je kunt spelen om hun rekenvaardigheden te automatiseren.
 
 
 Op TV is het Sinterklaasjournaal nog niet begonnen, maar toch is er al nieuws! Sinterklaas wil jou spreken. Klik HIER om meteen contact op te nemen met Sinterklaas. 
Het is herfst. Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? Klik dan HIER.
 
 
Sint Maarten
11 november is het weer zo ver. Ga jij ook langs de deuren?
Hier vind je leuke ideeen.
 
 
 
Hier staan allerlei taal oefeningen die geschikt zijn voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 
 
 
Hier staan allerlei reken oefeningen die geschikt zijn voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 
 
Dit is een gloednieuw online taalspel voor groep 4 t/m 8. Met Professor Knetters, Dokter Doek, de Letter Beesten en heel veel letters. Het spel kent een aantal verschillende levels: steeds weer een beetje uitdagender. De website houdt alle scores bij. Haalt uw klas of school de hoogste score?
 
 
 
 

Geschiedenisplein: helpt je op weg

Op de site Geschiedenisplein.nl vind je informatie over de Tien Tijdvakken, de Geschiedeniscanon en nog veel meer! De website is gratis toegankelijk voor leerlingen en docenten. 
 
 
Op zoek naar extra materiaal voor taalbeschouwing. Taal in beeld extra biedt daarvoor nu extra taken. De taken zijn bedoeld als bouwstenen die leerkrachten kunnen inzetten om hun onderwijs aan te vullen en te verrijken. 
 Probeer ook Spelling in beeld extra voor gratis online taken spelling!
Oefen ook met:
 
Hier vind je heel veel creatieve herfstopdrachten   
    
 
 Het Masterplan Dyslexie heeft als doel een systematische
en geïntegreerde aanpak van dyslexie in het onderwijs te realiseren. 
Op deze website vindt u o.a.:
-          praktische informatie en antwoorden op
      veelvoorkomende vragen
-          actuele ontwikkelingen rond dyslexie in Nederland;
 
Het Scholtenhuis is een herenhuis dat in de tweede wereldoorlog door de SD is gebruikt als hoofdkwartier. Onder leiding van onder andere de gevreesde SD'er Robert Lehnhoff werden er honderden verzetsstrijders gevangengenomen, verhoord, beestachtig behandeld en gemarteld. Deze interactieve website geeft een goed beeld van de situatie tijdens de tweede wereld oorlog.
 
 
U hebt vast al eens van Skype gehoord. Een softwareprogramma waarmee u ‘gratis’ kunt bellen naar uw contactpersonen. Met Skype Education richt Skype zich op alle leerkrachten wereldwijd.
 
Deze website is een gids voor internetters. U vindt hier geen technische details, maar praktische oplossingen, nuchter advies en links naar mooie websites.
 
 
Er zijn van die boeken waaruit de plaatjes omhoog komen of bewegen als u de bladzijde omslaat. Met behulp van Zooburst.com maakt u zelf zo'n boek in digitale vorm. leuk om met de kinderen te maken, waarbij ze ook een eigen verhaal schrijven.
 
 
Maak zelf een leuk stripverhaal. Wel in het engels. 
Op meesterMichael staan weer nieuwe toetsen om in ParnasSys in te voeren. O.a.
De nieuwe pluspunt groep 7 en 8 voor de 1 ster kinderen.  
 
Beste meesters en juffen,
Binnenkort vaar ik weer met de stoomboot naar Nederland. Op 12 november hoop ik dan in Dordrecht voet aan wal te zetten. Dit jaar wil ik een heel bijzonder cadeautje naar uw klas sturen: mijn eerste eigen officiële Sinterklaasvlag.
Wilt u ook zo'n echte Sinterklaasvlag voor uw school?
Bestel dan nu het lespakket bij het Sinterklaasjournaal. Naast de vlag bevat het pakket nog veel meer materialen om elke dag actief mee te doen met het Sinterklaasjournaal, dat vanaf 9 november weer te zien is bij de NTR op Z@pp en Z@ppelin.
Het wordt vast weer een fijne Sinterklaastijd met veel gezelligheid in de klas. Ik vind het nu al leuk! Zeker met al die vrolijke vlaggen straks in de school. Hangt u hem alstublieft op, want ik wil natuurlijk niet stilletjes uw klasje voorbij rijden.
Tot 9 november,
SINTERKLAAS
Het Sinterklaas-journaal is HIER te bekijken. Hij zoekt al contact. dus kijk maar snel.
 
Meer Sinterklaas
HIER vind je leuke links op MeesterMichael.nl
Suggesties intocht Sinterklaas op school. Klik HIER
 
 
11 november is de dag, dat mijn lichtje.... Zie hierboven bij de leerlingen. En mooie voorbeelden voor een prachtige pompoen of lampion vind je HIER!   
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Allemaal GRATIS.
Dus bijv. 'Wijzer door de tijd', groep 6, hoofdstuk 5, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
‘Hoe moet dat dan’ is een Nederlandstalige website met instructiefilmpjes. Bezoekers kunnen leren van elkaar. De onderwerpen op de website zijn erg divers. Leuk voor op het digibord.
 Kijk ook eens bij handvaardigheid
 
 
English Attack is een moderne online methode om de vaardigheid in het begrijpen van de Engelse taal te ‘boosten’. De website gebruikt hiervoor zogenaamde Video Boosters. U kijkt een Engelstalig filmpje dat past bij uw interesse. Daarna stelt de website vragen over het filmpje, en krijgt u een gatentekst te zien waarbij u de goede Engelse woorden in moet vullen. Erg leuk.
 
 
Steffie legt op een eenvoudige manier uit hoe dingen werken. Bijvoorbeeld internet of e-mailen en nog meer. Nieuw op Steffie.nl is Veilig online. Hier kunnen jouw leerlingen hun internetkennis testen middels een quiz. Ook staat er een uitleg op wat een sociaal netwerk is. Jouw leerlingen volgen Joep, die een feest organiseert . Ze ontdekken wie zijn vrienden en kennissen zijn en wat ze voor hem betekenen.
Een leuke site om eens door je leerlingen te laten bekijken en uiteraard kunnen ze hun internetkennis testen door de quiz te doen. Een mooi manier om iets aan mediawijsheid te doen.
 
  
In de afgelopen jaren is in het (basis)onderwijs veel energie gestoken in adaptief onderwijs, waarbij zo goed mogelijk rekening wordt gehouden met de verschillen tussen leerlingen. Met de komst van digitale schoolborden dreigen de verworvenheden van adaptief onderwijs deels verloren te gaan.   Door de frontale opstelling van het digitaal bord zijn alle leerlingen sterk betrokken bij de presentatie op het bord. Daardoor wordt het onderwijs weer erg frontaal, en daarmee klassikaal. Een bijzonder mooi product op het gebied van adaptief onderwijs is daarom de Sweezz. Voor combinatieklassen biedt het veel voordelen, omdat met de Sweezz het digibord of de touchscreen naar een afzonderlijk deel van de groep kan worden gedraaid. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een prima hoogteverstelling. De Sweezz is ontstaan vanuit de behoefte om ook met digiborden, adaptief onderwijs goed gestalte te kunnen blijven geven. Zo wordt bijv. bij uitleg aan een instructiegroep de rest van de klas niet onnodig afgeleid (het filmpje op www.sweezz.com laat dat goed zien).
  
  
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
  
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Tips 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
Sponsor
 
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl