Voor zondag 9 juni 2024
Goedendag beste lezers,
 
De weersverwachting voor vandaag en de komende dagen: het blijft bijna droog, nog wel wat fris. Ons advies: ga er op uit en zoek de zon op. Als je mee wil zingen dan vind je hier de tekst.
 
Afgelopen week werden de winnaars bekend gemaakt van een wedstrijd om de leukste dierenfoto's. De foto rechts heeft gewonnen, maar hier zie je er nog meer grappige foto's langs komen.

 
 
Aan deze Oppepper werkten mee: Marijke, Agnes, Kitty, Frans, Willibrord, Helmi, Carol en Ineke.

De laatst verschenen Oppepper vind je hier (maar nog niet meteen op zondagmorgen om 6 uur).
                       
 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen
Tips om er vandaag op uit te gaan hebben we verzameld op deze speciale pagina. Het gaat om activiteiten van ándere organisaties dan Senver. Bijvoorbeeld een concert in het Pinetum, of loop even langs de Kei voor een biertje.
 
Een greep uit de activiteiten van Senver komende week:
  • Maandag 12.00 uur: Rondleiding langs drie tentoonstellingen in Museum Hilversum, een kaartje bestel je hier
  • Dinsdag 14.00 uur: de film Treasure is helaas niet te zien, maar wel 'Black Tea', speciaal voor Senver-leden in het Filmtheater.
    Een kaartje koop je hier
  • Woensdag 10.30 uur: Rondleiding galerie ART Hilversum, nieuw, naast de bibliotheek, zie foto rechtsboven. Door Henk Roos. Aanmelden via inschrijving@senver.nl of tel. 035-6854825
 
Even terug in de tijd  ..., door Willibrord
De trein komt ietsje later

Vertragingen en begrotingsoverschrijdingen bij grote bouwprojecten – dat is geen nieuws. Denk maar aan de renovatie van het Tweede Kamergebouw, de Hogesnelheidslijn, de Noord-Zuid-metro in Amsterdam.
 
Gisteren was het 150 jaar geleden dat de spoorlijn waaraan Hilversum ligt in gebruik werd genomen. In 1874 dus. En dat ging ‘dus’ ook niet zonder vertraging en ‘dus’ wel met een hogere rekening. Niks nieuws.
 
Een blik op de spoorbaan tussen Baarn en Hilversum –
niet uit het beginjaar 1874, maar van circa 1907

De Oosterspoorweg, zoals de lijn Amsterdam-Hilversum-Amersfoort heette, zou in het voorjaar van 1874 open moeten gaan. Maar in 1872 werd al geconstateerd dat dat lastig zou worden. Dat zat ‘m volgens de Gooi- en Eemlander “in de groote moeilijkheid om, bij de tegenwoordige crisis in de ijzerindustrie de noodige materialen te vinden, zelfs tegen ongekend hooge prijzen.” Maar nog erger was dat ze in Amsterdam niet opschoten met de werkzaamheden. Om de Oosterspoorweg te kunnen exploiteren moest er in Amsterdam eerst een tijdelijk hulpstation gebouwd worden en daarvoor moesten gronden onteigend worden.
 
De Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij, die de lijn zou bouwen en exploiteren, liep niet zo hard. De krant: “De maatschappij schijnt zich liever het renteverlies en de winstderving te getroosten, dan over te gaan tot de lastige en kostbare onteigeningen, welke tot het verkrijgen van terrein voor zoodanig station noodig zouden worden, en waarop niet is gerekend.” Het is te waarderen, zegt de krant, dat de trein in ieder geval IN HET JAAR 1874 gaat rijden.

Uiteindelijk viel het nog een beetje mee. De eerste officiële trein op de lijn Amsterdam-Hilversum-Amersfoort reed op 10 juni, nadat op 8 en 9 juni het publiek gratis op proef mee mocht. En in de maand september 1874 had de trein al 41.429 passagiers vervoerd.
 
Maar het verhaal gaat nog verder: klik hier.

Viering 150 jaar

Gister, 8 juni reed een speciale stroomtrein van Hilversum, via Baarn en Amersfoort naar station Maliebaan: de Oosterspoorweg. Aanleiding was de viering van 150 jaar van deze Oosterspoorlijn.
Carol maakte dit filmpje van de aankomst van de trein.
 
Met de trein mochten 'genodigden' mee, bijvoorbeeld mensen die op 8 juni jarig zijn. Zo komt het dat Claire Verlinden (zie foto rechts) mee mocht, met haar jarige vriendin.

 
OpZoekNaar - een voetbalmaatje?
Het EK staat voor de deur. Leuk om samen met anderen naar te kijken. Thuis op de bank, of in het café. Misschien heb je niemand, dan kan het 'OpZoekNaar-team' je helpen. Stuur een mailtje naar opzoeknaar@senver.nl - als je een voetbal-maatje zoekt. Vertel in het mailtje ook iets over jezelf.
 
Wanneer de wedstrijden ook al weer zijn?
  • Zondag 16 juni om 15.00 uur: Polen- Nederland
  • Vrijdag 21 juni om 21.00 uur: Nederland - Frankrijk
  • Dinsdag 25 juni om 18.00 uur: Nederland - Oostenrijk
 
Andere aanvragen kun je ook insturen hoor, misschien heb je wel een hekel aan voetbal, en wil je gezellig naar de film, of een stukje fietsen. Schrijven mag altijd: opzoeknaar@senver.nl
 
 
De mooiste filmpjes uit 'Beleef de Lente'
Het natte voorjaar is slecht geweest voor onze drie ooievaarskuikens.
 
Ook de zeearenden worden nat maar slaan zich er dapper doorheen. Leren vliegen is veel oefenen.

Je zult maar rustig op de eieren zitten en er komt een vreemde man langs. Mevrouw koolmees vindt het maar niks.
 
 
 
Maar gelukkig is er een nieuw nest om te volgen.
 
Na oehoekuuk 1 hebben ook kuuk 2 en kuuk 3 onvrijwillig het nest verlaten. Het valt niet mee in je eentje. Dan ga ik ook maar. Alle vier zijn goed beneden terechtgekomen.
 
Het kan zijn, lieve lezers, dat er een foutmelding komt bij het bekijken van de filmpjes. Vaak lukt het na een paar keer proberen weer wel. Cookies weggooien helpt ook. 
Hoe gaat het nu met ...
Violet Falkenburg en Marga Miltenburg
Frans Regtien maakt een serie interviews over wat oud- omroepmedewerkers tegenwoordig doen. Deze keer een dubbelportret van Marga Miltenburg en Violet Falkenburg.
 
Samen geven ze presentatietrainingen via het bureau ZIJSPREEKT dat Marga sinds 2009 runt. Ze willen meer vrouwelijke sprekers in de media en op bijeenkomsten. Marga was een collega van Frans in de jaren 80 bij de actualiteitenrubriek ECHO van de KRO-radio en Violet presenteerde samen met hem het ECHO MAGAZINE.
 
Marga (links) en Violet (rechts)

Violet Falkenburg werkt nu sinds 2018 als ghostwriter, ze schrijft dus boeken in opdracht. Verder geeft ze voor ZIJSPREEKT presentatietraining en communicatieadviezen. Marga Miltenburg was zesentwintig toen ze werd aangenomen en ze was de eerste vrouw op een actualiteitenredactie. Daar kreeg ze automatisch alle vrouwenonderwerpen toebedeeld. Dat groeide uit tot een apart radioprogramma van een uur: MV-Magazine. Lees hier verder.
Bekijk hier de website van ZIJSPREEKT.


 
Vegetarisch recept van Kitty Bentvelsen
 
Makkelijk, lekker en gezond: linzensalade en linzensoep
Kennen jullie nog de “Schijf van Vijf”? 
Het Voedingscentrum presenteert hierin de vijf categorieën producten waaruit je dagelijks zou moeten eten en drinken om gezond te blijven.
 
Deze vijf categorieën zijn (1) groenten en fruit; (2) smeer- en bereidingsvetten (zoals olie en margarine); (3) producten met veel eiwit zoals zuivel, noten, vis, peulvruchten, tofu, vlees en ei; (4) zetmeelproducten zoals brood, graanproducten en aardappel; en (5) dranken als water, thee en koffie.


 
Een hoofdadvies is: “eet meer plantaardig en niet teveel vlees”.  Vandaar dat we in de Oppepper nu ook regelmatig vegetarische gerechten presenteren.
 
Peulvruchten zijn een goede bron van eiwit. Ze verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Naast eiwit, bevatten peulvruchten veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen.  Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten.

Peulvruchten zijn zo belangrijk dat de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) 2016 uitriep tot 'Jaar van de Peulvruchten'. Daarna riep de Verenigde Naties 10 februari uit tot “Wereldpeulvruchtendag”.
Nu het zomer is wil je soms een lekkere, lichte en gezonde maaltijd zonder (lang) boven je warme fornuis te staan. Een linzensalade is dan een uitkomst. Ook makkelijk en gezond is linzensoep op basis van rode linzen, waar je ook restjes groenten in kwijt kunt.
 


 
Klik hier voor de recepten voor de salade en de soep.
 
Eet smakelijk
 
Goed Beziggg
Inspiratie opdoen, donderdagavond a.s.
Hilversumse initiatiefnemers voor duurzaamheid vertellen a.s. donderdag 13 juni hun verhaal in Pecha Kucha. (Pecha Kucha is Japans voor ‘geroezemoes’ en een vorm van presentatie. De spreker vertelt hierbij over een onderwerp, ondersteund door twintig plaatjes van ieder van twintig seconden. Levendig dus!)

Zo gaat Jolanda Kragten (onze yoga-juf, op de foto rechts) vertellen over rondreizende tassen van Ketting Kledingruil Hilversum. Zo komt mooie tweedehands kleding bij je thuis.
 
Het wordt gehouden in De Vorstin. Bestel hier een kaartje. Kom ook!

 
 
Twee studenten vragen om medewerking
Aanvragen van studenten die onderzoek doen, publiceren we meestal. We hebben immers allemaal een vak moeten leren, en onderzoek doen hoort daar in sommige opleidingen gewoon bij. We hebben twee verzoeken:
 
Jeanine Kruft, studente psychologie doet onderzoek over eenzaamheid.
Ze is daarvoor op zoek naar mannen en vrouwen boven de 65 jaar die een vragenlijst willen invullen. Het invullen kost ongeveer 30 minuten tijd. De vragenlijst vind je hier.
 
Tali'tha van de Luijtgaarden studeert Creative Business. Ze werkt aan een afstudeeropdracht waarbij ze een website maakt waar historische wandelingen door Hilversumse woonwijken staan. Ze gaat die website maken om op die manier oudere mensen met elkaar in contact te brengen. Wat ze ontworpen heeft, wil ze graag door 75-plussers laten testen, om te zien welk ontwerp het duidelijkste is. Je kunt haar mailen of bellen als je mee wilt werken:  tjvdluijtgaarden@gmail.com,
of 06-5788 1310.
 
 
Puzzelfoto
Nieuwe puzzelfoto
De redactie heeft de volgende vragen bij de foto links, aangeleverd door Cok:
 
Waar staat dit ensemble?
 
en
 
In welk jaar werd het gebouwd?
 
Antwoorden graag voor dinsdagavond inzenden naar oppepper@senver.nl
 
Puzzelfoto van vorige week

Het pand (of zeggen we het pandje?) is te vinden aan de Hoge Naarderweg 47, tegenover de publieksingang van ons Raadhuis.
 
Gerard P, Leny D, Hans de W, Willem N, Beatrijs H, Jetty C en Annemieke P wisten het te vinden. Soms na veel zoeken. Want dit huis heeft geen status als stadsmonument dus wordt het niet genoemd in de diverse naslagwerken.

 
Over het huis is bekend dat het vroeger een geheel vormde met villacomplex Hoge Naarderweg 47-49-51-53. Maar de rechterhelft is in latere tijden vervangen door nieuwbouw die er heel anders uitziet en die volgens velen het predicaat 'lelijk' verdient.
 
Bijzonder zijn de luiken die er twee jaar geleden nog niet waren. De rechterhelft had wel luiken. Een nieuwe eigenaar/bewoner vond het kennelijk de moeite waard om ook dit bovenraam van dezelfde luiken te voorzien als die al aanwezig waren bij de buren.
Het resultaat mag er zijn!

Lees verder over dit bijzondere huis.

 
Foto van de maand, van Senvers fotoworkshop
 
Bovenstaande foto is door de deelnemers aan de Senver fotoworkshop verkozen tot 'Foto van de maand'. Het thema is 'Bruggen'. De foto is gemaakt door Henk Roos. Hier lees je meer over de fotoworkshops.