Nyhetsbrev #4 2021
 
Nu känns det som att värmen till slut har dragit sig tillbaka och lämnat plats för mer höstliga strömmar. Rätt skönt tycker i alla fall jag, som trivs i hösten.
 
Att samhället så smått börjat röra sig åt ett mer opandemiskt håll, det känns också. Själv har jag nyss sett levande scenkonst för första gången sedan våren 2020, och som synes i spalten till höger har redan ett batteri av premiärer börjat fyras av på våra scener.
 
Även BtA har förstås kickat igång verksamheten efter sommaren. Som jag kunde berätta i vårens sista nyhetsbrev har vi sökt och fått stöd för att genomföra två större projekt. De går av stapeln ungefär samtidigt, nu i höst:
 
BtA-podden. Ett forum för fördjupning och diskussion om frågor som rör scenkonst för den unga publiken. Podden ska arbetas fram under hösten. Efter utvecklingsfasen är podden tänkt att vara en del i vår löpande verksamhet.

Dramatiker 2022. Ett skrivprojekt för skrivande unga människor i Västra Götaland. Här är förarbetet redan inlett och fortsätter under hösten. Medan själva skrivprojektet sedan löper under stor del av 2022.
 
Utöver detta kommer vi i höst fortsätta samarbetet med Dansakademin, med siktet ställt på ett eller flera seminarier på temat dramaturgi. Fortsättning om detta följer lite längre fram!
 
Vid vår kickoff efter sommaren, fick vi säga hejdå till Anna Berg, efter många goda år i Barnteaterakademins styrgrupp. Tusen tack för allt, Anna! Och garanterat kommer vi ses igen i seminarier, samtal, paneler.
 
Samtidigt har vi glädjen att hälsa två nya ledamöter varmt välkomna i arbetet: Malin Aghed, chef på Skapa, Göteborgsoperan, och Manda Stenström, nytillträdd dramaturg på Regionteater Väst. Skrolla neråt för att se hela listan på styrguppsledamöter.

Här nedanför ligger också länkar och info både om vårens pinfärska grovmanus och de texter som togs fram 2019. God läsning och tittning!
 
God höst till er alla!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna. Samt information om subventionen som gäller för den teater som vill beställa färdig pjäs (om det sker senast 7 maj 2022).
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!

 
 
Tre texter för de yngsta

2019 års grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!

 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Malin Aghed - chef för Skapa, Göteborgsoperan
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
REGIONTEATER VÄST
har redan hunnit med tre urpremiärer, nämligen:
 
Fejkflickan
En föreställning om kön och identitet, om mellanrum och uppväxt, baserad på intervjuer med unga människor med transerfarenhet. Vad är kön? Hur många kön kan en vara eller ha? Kan en ha massor av kön, i kroppen och hjärnan? Hur känns det i hjärtat? Vad är på riktigt och vad är inte på riktigt?
För åk 6-7
 
På ren svenska
Tre syskon renoverar och utsmyckar sitt gamla föräldrahem med klassisk svensk snickarglädje. Men allt blir inte riktigt som de tänkt sig... På ren svenska är en föreställning som undersöker vad det är att vara svensk.
För åk 8-9
 
Mitt jag
En dansföreställning om skönheten i våra olikheter. Genom rörelse och textil skapas en upplyst skulturvärld där utgångspunkten är att alla kroppar är vackra och värdefulla.
För åk 3-5
 
 
BACKA TEATER
Sex roller söker författare
En vanlig dag på teatern. Skådespelarna repeterar. Teknikerna bygger scenografi. Regissören oroar sig för resultatet. Plötsligt kliver sex roller från en oskriven pjäs in i rummet och vill få sin historia spelad. Osäkerheten briserar på teatern.
Tvära och oförutsägbara kast mellan komedi, melodram, tragedi och filosofisk idédebatt uppstår, när Backa Teater sätter upp Luigi Pirandellos klassiker. Vad är verkligt? Vad är fiktion? Vem bestämmer vilken tolkning av verkligheten som ska gälla?
Från 15 år
Premiär 24 september
 
 
TEATER SESAM
Alma och Ayo på väg hem
En helt vanlig dag, Alma och Ayo är
på väg hem från förskolan. Sakta börjar molnen täcka himlen och medan regnet faller flödar fantasin. Med figurer från välkända sånger som sällskap följer vi med på en upptäcktsfärd i naturen med djuren runtomkring oss.
Från 2 år
Premiär 5 oktober
 
 
MASTHUGGSTEATERN
i samarbete med Regionteater Väst
Fårgudar
Det strilar upp röster och tankar från barnen nedanför taket. Där finns lek och kompisar och en ny dag som just börjat. Där finns besvärliga fel-känslor, ensamheter och längtan efter att höra till. Ja, lite som det brukar vara här i världen. Och där är fårgudarna som ser barnen. De är får och gud i ett. Deras superkraft är empati och de är ganska så lika oss människor. En dansteaterföreställning för alla som nån gång känt sig fel.
För förskoleklass - åk 4.
Premiär 6 oktober (i Vänersborg)
 
 
FRÖLUNDA KULTURHUS
Här kan du bland annat se gästspel med Riksteatern och Mittiprickteatern i oktober.
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: