Digitale Nieuwsbrief
Voor leden, door leden

Nr. 1, Januari - 2016

IN DEZE NIEUWSBRIEF

Obesitasvereniging op TV
 
Dikker van snel afvallen?
 
Alliantie:'Stop kinderen te verleiden ongezond te eten

Maagverkleining heeft psychische voordelen
 
Fruit en groente helpen bij het afvallen
 
'Van sporten valt een mens niet af'
 
Uw hulp gevraagd
 
Lidmaatschapsvoorwaarden
VOLGENDE NIEUWSBRIEF...
Februari-2016. Heb je iets te melden voor de volgende nieuwsbrief? Stuur een e-mail naar:
Graag met vermelding: 'Nieuwsbrief' voor leden/door leden’.
De Obesitasvereniging op televisie
Kijk naar het programma 'Mijn leven, mijn gezondheid' op RTL 4.
Uitzendingen op:
zondag 31-01-2016 11.10 - 11.45 uur 
zaterdag 21-02-2016 12.45 - 13.45 uur
 
Word je dikker van snel afvallen?
Geen crashdieet volgen, hoor, dan kom je straks nog meer aan!’ We roepen het allemaal en toch is het jojo-effect waarschijnlijk niet wetenschappelijk te onderbouwen. Ténzij je de verkeerde vetcellen hebt, ontdekten onderzoekers van Maastricht University.
Allemaal hebben we wel eens een crashdieet gedaan en in een mum van tijd waren we tien kilo slanker waarna we twee maanden weer op ons oude gewicht zaten. Soms wegen we zelfs nog meer, tot onze grote frustratie. Volgens Kirsten Berk, diëtiste en onderzoekster aan het Erasmus MC, komt dat niet, zoals we vaak denken, doordat je lichaam compleet ontregeld raakt van een streng dieet. Uit haar eigen onderzoek blijkt juist dat een ‘crashdieet’ met maaltijdshakes heilzaam werkt bij mensen met overgewicht en diabetes. “Maar ook als je geen diabetes hebt, hoeft snel afvallen niet ongezond te zijn. Zolang je maar alle bouwstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.”
Je hoort weleens dat je stofwisseling verstoord raakt als je heel snel afvalt,” vervolgt de diëtiste. “Maar dat is een fabel. Doordat je vet- en spiermassa kwijtraakt, heb je wél minder energie nodig dan voorheen. Veel mensen houden daar geen rekening mee. Na een dieet gaan ze vaak weer net zo veel eten als daarvoor, waardoor ze geheid aankomen, soms zelfs meer dan ze zijn afgevallen.”
Toch kun je jojo’ers niet louter een gebrek aan discipline verwijten, denkt Edwin Mariman. Zijn team van wetenschappers ontdekte dat ook je vetcellen waarschijnlijk bepalen hoe goed je na een dieet op gewicht kunt blijven. Vetcellen vinden het namelijk geen pretje om hun vet te moeten afstaan, ze worden er letterlijk gestrest van. Dat doen ze door bijvoorbeeld minder leptine aan het lichaam af te geven, een hormoon dat het hongergevoel onderdrukt. En zie dan maar eens op gewicht te blijven… Hiermee kan het jojo-effect mogelijk worden verklaard, volgens Mariman. “Als jouw vetcellen ook zo heftig reageren, heb je daar mogelijk meer last van.”
Alliantie: ‘Stop kinderen te verleiden ongezond te eten’
Een brede coalitie van consumenten- en gezondheidsorganisaties, wetenschappers, diëtisten en kinderartsen doet via een openbare brief aan popgroep K3 de oproep om marketing voor ongezonde voeding die is gericht op kinderen te stoppen.
De nieuwe leden van K3 (Hanne, Klaasje en Marthe) ontvingen op 12 januari een bijzondere fanmail: een nieuwsjaarkaart van de 'Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding' met de oproep hun verantwoordelijkheid te nemen door zich niet te laten exploiteren om kinderen te verleiden tot het eten en drinken van ongezonde producten.
“1 op de 7 kinderen onder de 13 jaar in Nederland is te zwaar. Hanne, Klaasje en Marthe kunnen het tij helpen keren door als K3 geen reclame meer te maken voor producten zoals chips, koek, ijs en snoep”, schrijven de vertegenwoordigers van de Alliantie in hun persbericht.

K3
De alliantie heeft de populaire K3 uitgekozen omdat rond deze populaire groep grootschalige merchandising plaatsvindt: puzzels, paraplu’s, wekkers, verkleedkleren, poppen en nog veel meer. Op al deze producten wordt K3 afgebeeld. Daarnaast is K3 te vinden op diverse eet- en drinkproducten zoals chips (Croky K3 hartjes), hagelslag (K3 hagel met hartjes), koekjes (Jules Destrooper), ijsjes (K3 IJsboerke) en snoep (K3 Red Band). Allemaal producten met veel zout, suiker en/of vet, aldus de Alliantie.
Maagverkleining heeft psyschische voordelen
De onderzoekers deden een analyse aan de hand van 65.000 patiënten die een bariatrische operatie (maagverkleining) hadden ondergaan en 68 andere studies. Ten eerste merkten ze dat het aantal psyhische klachten voorafgaand aan de ingreep hoger lag dan bij de bevolking in het algemeen: 19 procent van de onderzochte patienten leed aan een depressie en 17 procent aan een eetstoornis.
Er zijn diverse verklaringen mogelijk voor de bevindingen van de onderzoekers. Gewichtsafname leidt waarschijnlijk tot een positiever zelfbeeld en betere relaties met andere mensen. Ook zou een verandering in eetpatroon biochemische processen in de hersenen kunnen beïnvloeden die effect hebben op het mentale welbevinden. Tot slot is het mogelijk dat patiënten die lijden aan een depressie zich eerder zullen laten opereren dan mensen met overgewicht die zich niet depressief voelen.
'Fruit en groente eten helpt bij gewicht verliezen'
Het eten van groente en fruit wordt door een recente studie gelinkt aan het verliezen van gewicht. In een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The BMJ hebben onderzoekers bewijs gevonden dat het eten van groente en fruit die veel flavonoïden bevatten, mede verantwoordelijk zijn voor gewichtsverlies. Flavonoïden zijn antioxidanten en komen voornamelijk voor in kruiden, aardbeien, bessen, zaden en dranken zoals thee en wijn.
 
Data
De onderzoekers hebben 24 jaar aan data gebruikt van ruim 124.000 mensen in de Verenigde Staten tussen de 27 en 65 jaar oud, die iedere twee jaar hun gewicht doorgaven en iedere vier jaar hun dieet. De resultaten toonden een verband aan tussen diëten waarin veel flavonoïden-rijk eten voorkwam en diëten met minder flavonoïden-rijk voedsel.
 
Niet veel
Onderzoeker Aedin Cassidy van de Universiteit van East Anglia stelt dat mensen in gewicht toenemen naarmate ze ouder worden. "Maar we vonden ook bewijs dat mensen die wekelijks een paar porties flavonoïden-rijke groente en fruit aten op gewicht bleven, en zelfs gewicht verloren."
De glycemische index, waarmee wordt aangegeven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen, verklaarde niet het gewichtsverlies.
De onderzoekers hopen dat de bevindingen uit de studie kunnen helpen om diëten te verbeteren.
Bron: (nu.nl 28-01-2016 - http://bit.ly/1JINNKm)
'Van sporten valt een mens niet af'
Heeft u zich ook aangemeld bij een sportschool om de winterkilo's eraf te zweten? Vergeet het maar. Het lichaam past zich aan de verhoogde activiteit aan, schrijven Amerikaanse biologen in het vakblad Current Biology. Wie sport, verbruikt niet meer calorieën. Minder eten, dat is het enige dat werkt.
Sport is gezond, haast Herman Ponzer zich te zeggen. "Er zijn bakken bewijs dat sporten lichaam en geest in goede conditie houdt. Daar doet ons onderzoek niets aan af. Maar als het om afvallen gaat, moeten we beter op ons dieet letten." 
Ponzer kreeg zijn inzicht toen hij met de Hadza werkte, een volk van jager-verzamelaars in het noorden van Tanzania. "Die mensen werkten hard, liepen iedere dag grote afstanden en toch gebruikten ze net zo veel energie als de moderne westerling met zijn zittende bestaan." 
Hij rekruteerde 300 vrijwilligers uit alle delen van de wereld en mat gedurende een week hun dagelijkse bewegingen en energiegebruik. Meer bewegen leek nauwelijks extra energie te vergen. Er was alleen een verschil tussen de bankzitters en de matig actieven: zo'n 200 calorieën. Maar de sportievelingen zaten niet nog hoger met hun energiegebruik.

Compensatie
Volgens Ponzer compenseert het lichaam de verhoogde inspanningen door andere activiteiten op een lager pitje te zetten. Dat zouden andere spierbewegingen kunnen zijn - misschien wiebelen sporters wel minder, speculeert hij. Maar hij vermoedt dat het in andere activiteiten van het lichaam zit. Het immuunsysteem bijvoorbeeld, of herstelmechanismes. Bij dieren is immers ook geconstateerd dat ze in periodes dat ze heel actief zijn, minder groeien of minder melk geven. 
 
Dat zou kunnen, reageert Klaas Westerterp, hoogleraar humane energetica aan de universiteit van Maastricht. "Topsporters zijn bijvoorbeeld veel bevattelijker voor ziektes. Maar het blijft speculatief. Ponzer heeft dit aspect niet gemeten." 
 
Zelf heeft hij een eenvoudigere verklaring. "Als mensen meer gaan bewegen, raken ze getraind en worden ze efficiënter in hun bewegingen. Oftewel, dezelfde activiteit kost allengs minder energie."
 
Logisch
Westerterp wierf ooit 32 vrijwilligers en liet hen veertig weken trainen voor de halve marathon. Na acht liep hun energiegebruik niet meer op, terwijl de trainingsarbeid werd opgevoerd van 25 naar 50 kilometer per week. "Een ongetraind persoon zet 20 tot 25 procent van zijn energie om in de loopbeweging. Daar is met training flink winst te boeken." Niet voor iedereen, voegt hij er aan toe. "Er vielen in ons onderzoek negen mensen af. Allemaal wat aan de dikke kant. Het valt ook niet mee om al die kilo's mee te zeulen." 
 
Maar hoe zit het nou met afvallen? Westerterp: "Zoals iedereen wel eens ervaren heeft; in het begin kom je van sporten juist aan. Er gaat minder vet af dan er aan spieren bij komt. Daarna zou het wel kunnen werken. Ondanks dat efficiëntere energiegebruik zouden onze vrijwilligers in die veertig weken 20 kilo zijn afgevallen. Maar dat zijn ze niet. Ze zijn meer gaan eten. Logisch, anders houdt geen mens die trainingen vol."
(Bron: Trouw 28-01-2016 - http://bit.ly/20b8o1j )
Vind jij het belangrijk dat er een obesitaspatiëntenvereniging is?
Wij ook!
Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken….. Help mee !!
Voor meer informatie:
Lidmaatschapsvoorwaarden NOV
Het lidmaatschap van de vereniging geldt voor een heel jaar van 1 januari tot/met 31 december. Opzeggen voor het volgende jaar kan tot één maand voor afloop van het lopende jaar. Tussentijds opzeggen ontslaat leden niet van de verplichting om contributie over het lopende jaar te betalen.

Volgende nieuwsbrief: februari 2016 
 


Aan- of afmelden voor de NOV - nieuwsbrieven - KLIK HIER
 
Nederlandse Obesitas Vereniging