Beste 

Onze Brugse lokale dienstencentra bestaan 45 jaar (een saffieren jubileum)! Ons jubileumjaar staat bol van nieuwtjes. Vooreerst kreeg het vertrouwd Balsemboomblad een nieuwe naam. Dit bleek nodig omwille van verschillende redenen: De Balsemboom is niet langer onze hoofdzetel maar voortaan op de site in de Barrièrestraat en Mintus is onze nieuwe overkoepelende oganisatie. Voor de naamkeuze deden we beroep op de inspiratie van onze bezoekers. Er waren zeer veel inzendingen. Het sappig Brugsch was nooit veraf: In hus, Wel thuus, Joentusvanhus, Mienthuus, Oezentus, Komutjenus, ... "Content" (een inzending van vrijwilliger Luc Timmerman) werd door het team gekozen. Het woord staat voor 'tevredenheid' en 'inhoud'.

We hopen dat de contente golf ingekapseld geraakt in onze dienstencentra. In het nieuw magazine laten we 2018 glanzen met nieuwe uitdagingen.

Ik hoop met u alvast de dans te mogen inzetten op de "Danserie", ons nieuw initiatief: een week lang gratis danslessen!

Bart Lambrecht
Diensthoofd lokale dienstencentra
bart.lambrecht@mintus.be

Informatie i.v.m. de GPDR-wetgeving (General Data Protection Regulation of de Algemene Verordering Gegevensbescherming)

Als bezoeker bewaren we uw gegevens in ons inschrijvingssysteem. Dit gaat om uw naam, voornaam, adres, telefoonnummer, rijksregisternummer, huisarts, contactpersonen en e-mailadres. Uw gegevens worden op geen enkel moment en om geen enkele reden gebruikt voor externe doeleinden. Ze blijven exclusief binnen de lokale dienstencentra.

We kunnen u via gerichte mailing of nieuwsbrief op de hoogte houden van onze diensten en activiteiten.

Indien u echter geen gerichte mailing meer wenst te ontvangen kunt u dit steeds melden via bart.lambrecht@mintus.be of door op de link uitschrijven te klikken (helemaal onderaan deze pagina).

 

’t Werftje
Donderdag 24 mei om 14 u.

Padel is een racketsport met herkenbare ingrediënten uit o.a. tennis en squash. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Dit zorgt voor langere rally's en levert zo meer spelplezier op. Padel wordt gespeeld met een racket van kunststof en een bal die sterk lijkt op een tennisbal. We spreken af om 13.45 u. aan het Padelveld bij Decathlon (Blauwe Toren).

Gratis
Inschrijven is gewenst.

 

VisionFit, yoga voor de ogen
Ter Leyen
Vrijdag 25 mei om 10 u.


Herken je dit? Vermoeide ogen, prikkende en tranende ogen, spanningshoofdpijn …
VisionFit is een methode om je ogen te ontspannen en ze terug op een natuurlijke manier te gebruiken. Het is vooral door herhaling dat goede “kijkgewoontes” geïntegreerd worden in je leven. Met VisionFit krijg je een boost om bewust voor je ogen te zorgen.
Gratis proefles op 25 mei , aansluitend een reeks van 6 lessen.

€ 30 voor 6 lessen
Inschrijven tot en met 23 mei

Bezoek VogelOpvangCentrum Bulskampveld
Ten Boomgaarde
Vrijdag 25 mei om 14 u.


Velen onder jullie kennen het VOC onder de naam: het vogelasiel van Beernem, een naam die de lading slechts gedeeltelijk dekt. Want naast de vele vogels die ze jaarlijks opvangen, proberen ze er ook alle andere wilde dieren te helpen. We brengen een bezoek met een gids aan dit opvangcentrum om hun werking beter te leren kennen. Het centrum bevindt zich in een toren en is dus niet toegankelijk voor minder mobiele personen.
We spreken ter plaatste af om 14u, Bulskampveld 8, Beernem.


€ 3
Inschrijven tot en met 23 mei

 

Dagworkshop aquarel
Levensvreugde
Maandag 18 juni om 9.30 u.


Een aquarel, via het Franse aquarelle vanuit het Italiaanse acquarello of acquarella, "gewassen tekening", is een met waterverf gemaakt schilderij. Aquarelleren is verrassend, onvoorspelbaar en daarom zo fascinerend. Het wisselende spel van water, verf en papier, is telkens weer een uitdaging.
Op deze workshop “Dieren” leren we aquarellen met Paul Van Cleven. Deze dag richt zich zowel naar gevorderden als beginners. Is dit iets voor jou? Neem dan een stage van 9.30 tot 17 u.
Je kan ook eten bestellen voor die dag in het dienstencentrum.

€ 40 euro per persoon (eten afzonderlijk te bestellen)
Inschrijven tot en met 8 juni

 

Repair Cafés

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar je defecte apparatuur kan (laten) herstellen. In het Repair Café herstellen deskundigen kleding, elektrische apparaten en huishoudtoestellen, fietsen, computers, smartphones, … De inkom is gratis en iedereen is welkom.
We stellen ook onze cafetaria open en voorzien allerlei lekkernijen.

De Garve
Zaterdag 26 mei van 14 u. tot 17 u.

Ten Boomgaarde
Zaterdag 16 juni van 14 tot 17 u. (ook met kledingruilbeus)

 

Ouder worden en intimiteit
d’ Oude Stoasie
Donderdag 28 juni om 14 u.


Elke generatie heeft behoefte aan liefde en genegenheid in al haar facetten. De beleving en inkleuring ervan verschilt naarmate we ouder worden. Dit hangt af van psychologische, lichamelijke, sociale en emotionele factoren. Toch blijft de plaats van intimiteit in de partnerrelatie zeer belangrijk. Een gerontologe komt toelichting geven.

Gratis
Inschrijven tot en met 21 juni

 

Mantelzorg in de kijker en premies
Van Volden
Maandag 18 juni om 14 u.


Als mantelzorger neem je af en toe de zorg op voor een familielid, vriend of buur die wat extra hulp nodig heeft. Of je nu boodschappen doet voor je buurman of de zorg opneemt voor je ouders, het is belangrijk dat je op tijd erkent dat ook jij een mantelzorger bent en de zorg voor jezelf niet uit het oog verliest. Vanuit de dienstencentra willen we jou als mantelzorger eens extra in de kijker plaatsen en ook de nodige ondersteuning bieden. Tijdens de infonamiddag komen heel wat boeiende thema’s aan bod, krijg je praktische tips mee naar huis en is er de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere mantelzorgers.

Gratis
Inschrijven t.e.m.18 juniOntspannend Tibetaans ligconcert
't Reitje
Woensdag 20 juni om 19.15 u.


Andy dompelt ons terug onder in de wondere wereld van de geluiden van meer dan 50 Tibetaanse klankschalen. De trillingen van deze schalen brengen ons lichaam terug in harmonie. Breng gerust een kussen en een deken mee. Wij zorgen voor de ligmatjes. Er kunnen maximum 15 deelnemers inschrijven.

15 euro
Inschrijven t.e.m. 15 juni

Open familiedag
De Garve
Zaterdag 9 juni van 13 tot 18.30 u.


Ook dit jaar houdt De Garve een open familiedag waarbij het dienstencentrum wordt opgesteld en families welkom zijn. De Garve gaat opnieuw voor een samenwerking met de Bib, zij trakteren de bezoekers op de familievoorstelling "De zoektocht van Boris", verder volgt in De Garve een namiddag vol verassingen en amusement voor groot en klein.

 

 

Diefstalpreventie
Meulewech
Vrijdag 8 juni om 14.30 u.


De zomer staat voor de deur en dat is voor velen de ideale gelegenheid om op reis te vertrekken. Maar toch maken veel mensen zich zorgen over de beveiliging van hun huis en spullen. Tijdens deze korte info worden een aantal praktische tips gegeven waardoor je met een gerust hart kan genieten van de zon en welverdiende rust.

Gratis
Inschrijven t.e.m. de dag zelf.

Afternoon Tea en optreden van Cumnor House School Choir

De Balsemboom
Dinsdag 12 juni om 14.30 u.


Afternoon Tea: thee (of koffie) met Engels gebak. Verse scones, shortbread, sticky buns, gingerbread… Daarna is het de beurt aan de Cumnor House School Choir. Een koor van ongeveer 35 jongens met een engelenstem die het beste van zichzelf geven. Ze brengen een mix van traditionele liederen en moderne klassiekers.

€ 5
Inschrijven t.e.m. donderdag 7 juni

Optreden van Royal Regiment of Fusiliers Band

De Balsemboom
Donderdag 31 mei om 14 u.


De Royal Regiment of Fusiliers Band is een Engelse muziekband bestaande uit militairen en ex-militairen. Ze komen uit Lancashire, aan de westkust van Engeland. Ze brengen uiteraard meerdere marsnummers, maar kunnen ook andere muziekjes uit hun instrumenten toveren. Ze komen met bijna dertig trommelaars en blazers; ons podium zal druk bezet zijn. Niet te missen voor iedereen die houdt van muziek en mooie uniformen.

€ 2
Inschrijven t.e.m. 29 mei


 

Algemene info
 

Ontmoetingscentrum Sconevelde te Sint-Kruis zoekt lesgevers/vrijwilligers om cursussen of lessenreeksen te begeleiden. Interesse? Neem contact op met met Didier Bracke op het nummer 0485 12 70 57 of
via mail didier.bracke@mintus.be

www.mintus.be

www.dienstencentra-brugge.be