Fotoproject In the Picture van start!
Keurmerk voor Stem in de Stad
NLdoet 2017
Opening Jaar van de Ontmoeting
De Groene Academie nieuwe partner Vrijwilligersacademie
Regeling Gratis VOG verlengd
Hulp nodig bij uw activiteit of korte klus?
Financiële bijdrage NLdoet
 
           
    Fotoproject In the Picture van start! trans
           
  Vrijwilligers in beeld

Op 16 januari organiseerde de Vrijwilligerscentrale de kick-off van het fotoproject In the Picture. Acht enthousiaste amateurfotografen waren present om zich over dit initiatief te laten informeren. In the Picture heeft als doel om de Haarlemse vrijwilliger in 2017 optimaal in beeld te brengen.

Hiervoor gaan de deelnemende fotografen diverse fotoreportages bij vrijwilligersorganisaties maken. Zo krijgen zij de kans om hun kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. De organisaties profiteren hier op hun beurt weer van doordat ze gratis een uitgebreide fotoreportage van de activiteiten van hun vrijwilligers ontvangen.

De fotografen bekwamen zich gedurende een jaar via workshops en intervisie. Samenwerkend leren staat hierbij centraal. Begin volgend jaar wordt het project afgerond met een mooie expositie in het centrum van Haarlem.Bent u als organisatie geïnteresseerd om uw vrijwilligers in de loop van dit jaar goed ‘in the picture’ te zetten?

Stuur dan een mail met korte motivatie naar info@vwc-haarlem.nl t.a.v. Michèl Kettner. Wij bekijken of uw organisatie in aanmerking komt voor een gratis fotoreportage. Vervolgens neemt de betreffende fotograaf contact op voor een verkennend gesprek.
 
         
    Terug naar inhoud
     
     
   Keurmerk voor Stem in de Stad trans
           
De Vrijwilligerscentrale feliciteert Stem in de Stad met het behalen van het keurmerk Vrijwillige Inzet: Goed geregeld! Het keurmerk wordt verstrekt door Vereniging NOV.

Stem in de Stad ontving het landelijke keurmerk “Goed geregeld’ uit handen van wethouder Jur Botter tijdens de nieuwjaarsreceptie op woensdag 11 januari. Met het behalen van het keurmerk heeft Stem in de Stad laten zien dat zij het vrijwilligerswerk succesvol en aantrekkelijk heeft georganiseerd. Vrijwilligers kunnen rekenen op voldoende mogelijkheden om zich met succes in te zetten. Voor financiers, samenwerkingspartners en klanten is het zinvol te weten dat de organisatie haar vrijwillige inzet goed heeft geregeld!


Wethouder Jur Botter(r) overhandigt directeur Ranfar Kouwijzer het keurmerk / Foto: Toussaint Kluiters, United Photo’s

Heeft uw organisatie ook belangstelling om het keurmerk te behalen? Of wilt u advies over verbetering van uw vrijwilligersbeleid?
Neem dan contact op met José Cornelissen, j.cornelissen@vwc-haarlem.nl of Sylvia Wesselius, s.wesselius@vwc-haarlem.nl.
         
    Terug naar inhoud

     
   NLdoet 2017 trans
           
trans Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart 2017, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.

Kloppend hart
Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.Klus aanmelden of zoeken
Zoekt u een leuke klus of heeft uw organisatie een leuke klus? Moet het buurtcentrum nodig opgeknapt worden, moet het gaas van de dierenopvang vervangen worden, wilt u een verwendagje voor alle ouderen of heeft u een andere leuke klus? Klik dan HIER
trans
         
  pij;  Terug naar inhoud

     
   Opening Jaar van de Ontmoeting in de Grote Eenzaamheid show trans
           
Op dinsdag 17 januari heeft wethouder Jur Botter het Jaar van de Ontmoeting officieel geopend. Dit gebeurde tijdens de eerste aflevering van De Grote Eenzaamheid Show in het Patronaat café.

Het jaar 2017 is door de Haarlemse gemeenteraad uitgeroepen tot het Jaar van de Ontmoeting. De aanleiding hiervoor is dat ook in Haarlem het aantal mensen dat zich eenzaam voelt, toeneemt. Tijdens het Jaar van de Ontmoeting is er structureel aandacht voor dit vraagstuk en zal ook de stad opgeroepen worden om met ideeën te komen om eenzaamheid te voorkomen dan wel te bestrijden.

De Grote Eenzaamheidshow is een talkshow die elke derde dinsdag van de maand in het Patronaat café zal worden gehouden. In iedere aflevering wordt op een toegankelijke wijze een ander aspect van eenzaamheid belicht. Dit gebeurt met interessante gasten, artiesten (cabaretiers, muzikanten) die hun licht laten schijnen op eenzaamheid en een grote mate van publieksparticipatie. Ideeën en initiatieven worden belicht en er wordt verslag gedaan van hoe projecten in de praktijk juist wel of niet werken. Verrassend en inspirerend op het vlak van wat je als Haarlemmer zelf kan doen om eenzaamheid te bestrijden. De show wordt gepresenteerd door Lodewijk de Ruiter en Ziggy Klazes.Website haarlemontmoet.nl

Op de website www.haarlemontmoet.nl kunnen inwoners, (maatschappelijke) organisaties en verenigingen initiatieven starten die ontmoeten als doel hebben. Iedereen kan reageren, een idee ten uitvoer brengen en zijn of haar inzet aanbieden in de vorm van inspiratie, kennis en kunde of menskracht.

Conferentie voor organisaties en initiatiefnemers
Op donderdag 2 maart a.s. vindt een conferentie plaats voor organisaties en initiatiefnemers uit de stad over ontmoeting en het signaleren, voorkomen en bestrijden van eenzaamheid. In deze conferentie wordt besproken hoe de eenzaamheidsproblematiek structureel onder de aandacht kan worden gebracht en hoe bewustwording en communicatie hierover kan worden gestimuleerd.

Klik hier voor de uitnodigingsbrief van wethouder J. Botter voor deze conferentie.

         
    Terug naar inhoud

     
   De Groene Academie nieuwe partner Vrijwilligersacademie trans
           
  De Vrijwilligersacademie Haarlem heeft in De Groene Academie een nieuwe partner mogen verwelkomen. De Groene Academie is het centrale loket waar vraag en aanbod van opleidingen en vrijwilligerswerk in de natuur en landschap samenkomen.

De Groene Academie wil de kennis over natuur, landschap, en cultuur bij de inwoners van Noord-Holland ontwikkelen en vergroten, en zo aan het behoud en verdere ontwikkeling van natuur, landschap en cultuur in Noord-Holland bijdragen.

 

Cursusaanbod 2017

Inmiddels is het organisatie overstijgend cursusaanbod van de Vrijwilligerscentrale voor de eerste helft van 2017 te vinden op www.vrijwilligersacademiehaarlem.nl. Daar is ook het scholingsaanbod van het Vrijwilligerscollege Zuid-Kennemerland te vinden. Het Vrijwilligerscollege is een initiatief van de Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. en het Vrijwilligerspunt Heemstede, en organiseert gratis workshops en lezingen door en voor vrijwilligers.
 
         
    Terug naar inhoud      
         
   Regeling Gratis VOG verlengd trans
           
  Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft besloten om de Regeling Gratis VOG te verlengen tot 1 januari 2020. De regeling zou aanvankelijk op 1 januari 2017 aflopen.

De regeling is voor (vrijwilligers van) vrijwilligersorganisaties die werken met minderjarigen en/of mensen met een verstandelijke beperking. Ondanks herhaaldelijk aandringen van een groeiende groep gemeenten en Vereniging NOV heeft staatssecretaris Dijkhoff niet besloten om het aantal doelgroepen uit te breiden of om de prijsverhoging voor de VOG voor overige vrijwilligersorganisaties terug te draaien.Lees meer over de Regeling Gratis VOG op www.gratisvog.nl.
 
     
    Terug naar inhoud  
     
    Hulp nodig bij uw activiteit of korte klus? trans
     
  Zoekt u nog helpende handen voor een korte klus, een evenement of een andere kortdurende activiteit? Geef uw verzoek dan door aan de Vrijwilligerscentrale. Wij verspreiden uw aanbod vervolgens onder onze groeiende groep ‘flexvrijwilligers’. Deze vrijwilligers worden door ons naar kortdurende vrijwilligersklussen van maximaal drie dagen bemiddeld.

Hoe werkt het

Mensen die geïnteresseerd zijn in flexibel vrijwilligerswerk sluiten zich aan bij het project Flexvrijwilligers. Zij krijgen vervolgens een overzicht toegestuurd van het beschikbare kortdurende vrijwilligerswerk en kunnen daar een keuze uit maken.Klus voorhanden?

Heeft u een kortdurende klus of activiteit op het programma staan en kunt u nog wel wat hulp gebruiken?
Geef dit dan door aan Willem de Koe: w.d.koe@vwc-haarlem.nl
 
     
    Terug naar inhoud  
     
   Financiële bijdrage NLdoet trans
           
Ook dit jaar kan het Oranje Fonds een bijdrage geven voor NLdoet klussen. Zo roept het fonds niet alleen vrijwilligers op om te helpen, maar verschaft het ook middelen om wensen uit te laten voeren. De maximale bijdrage is dit jaar € 400,-. Aanvragen kunnen tot 1 februari worden ingediend dus snelheid is wel geboden!Klik hier voor meer informatie.
         
    Terug naar inhoud

     
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o. • Nieuwe Groenmarkt 51 • 2011 TV Haarlem • 023-5314862
info@vwc-haarlem.nlwww.vwc-haarlem.nlwww.vrijwilligersacademiehaarlem.nl