Beroep van de toekomst: Facilitator    
4e jaargang
Nummer 2

Beste ,

Jij en ik wisten het natuurlijk al langer, maar het wordt nu ook door anderen gezien: hét beroep van de toekomst is facilitator.

Bij de Nationale Beroepengids constateren ze dat de aard van ons werk de komende jaren razendsnel gaat veranderen. Vervolgens hebben ze onderzocht welke beroepen een goed toekomstperspectief bieden. De 21 beroepen die zij hiervoor aanmerken staan op deze lijst en daar staat dus facilitator bij. Sinds in 2015 de woorden 'facilitator' en 'faciliteren' in de Dikke van Dale zijn opgenomen, beginnen deze woorden dus aan bekendheid te winnen en het belang van de rol van facilitator wordt steeds meer ingezien.

Wil je op die toekomst voorbereid te zijn, dan is het verstandig tijdig een goede training hierin te volgen. Bij de Facilitation Academy geef ik samen met anderen diverse trainingen, opleidingen en masterclasses op dat gebied. Er komen regelmatig trainingen en trainers bij. Nieuw en ook vernieuwend van aanpak is de vergadertraining. Bij trainingen lees je daar meer over.

Uit de eerste vergadertraining, die ik samen met Judith de Jong heb gegeven, neem ik gelijk een facilitip mee. 

Verder aandacht voor de oproep van de conferentiecommissie van het IAF. Zij zijn op zoek naar onbewust bekwame workshopleiders. M.a.w. mensen die nog niet wisten dat wat zij deden een naam heeft, nl. faciliteren en dus nu gaan merken dat facilitator het beroep van de toekomst is. Lees daar meer over bij workshopleiders gezocht.

Tenslotte vind je bij overige tips een link naar mijn laatste bijdrage aan de coachingskalender.

Henri


 

Resultaatgericht vergaderen

Deze training richt zich niet op vergadervoorzitters, maar op hele teams die hun overleg willen verbeteren. Het eigen teamoverleg staat centraal tijdens de training. Tijdens de training gebruiken we het door het Judith de Jong, Marc van Seters en mijzelf ontwikkelde 'Resultaatgerichte Vergaderspel'.

Het realiseren van het resultaat van de bijeenkomst staat in het spel centraal. Door het te spelen krijgt het team inzicht in de opbouw van bijeenkomsten, de stijlen van bijeenkomsten en de valkuilen die kunnen optreden. Met het eindresultaat van de bijeenkomst voor ogen, helpt het spel de groep d.m.v. tips en eenvoudige werkvormen een verbetercyclus voor de bijeenkomst in te zetten. Het team kan daarna de verbeteringen zelf doorzetten.

De eerste reacties waren erg positief: 3 maal een 8.

"Het was een zeer informatieve middag met duidelijke handvaten om effectiever te vergaderen. Fijn dat de training op locatie was. Trainers waren enthousiast en behulpzaam. Luisterden goed. De manier van training geven was erg goed. Ik ga zeker de vergadertips bestuderen." 

"Fijne training op locatie. We hebben praktische handvatten ontvangen om effectiever te vergaderen. Het was een interactieve training. Zeker een aanrader. fijn dat je na de training nog contact op kunt nemen".

"Fijne training in eigen ruimte. Goede modus tussen zelf werken / nadenken en theorie. Handvatten gekregen om mee aan de slag te gaan. Als je dan lekker op dreef bent, blijkt dat 4 uur dan toch weer kort is."

Ben je geïnteresseerd in de training en het spel en wil je het een keer met je team spelen? Neem dan contact met me op.

 
 
Lees meer >

 

Facilitip

In mijn blog van 'Omgaan met het onverwachte tijdens een bijeenkomst' van 28 december gaf ik aan dat je als facilitator niet altijd direct hoeft te reageren. Tijdens de vergadertraining gaf één van de deelnemers aan dat zij niet altijd direct kon reageren: ze had even tijd nodig om haar reactie te formuleren. Teamgenoten waren dan meestal sneller met een reactie waardoor zij onvoldoende haar mening kon uiten.

Het team pakte haar opmerking heel goed op door te vragen: "Wat kunnen wij als team doen om er voor te zorgen dat je toch jouw verhaal kunt doen?"

De brainstorm die hierop volgde resulteerde in 16 ideeën om deze vraag te beantwoorden. Uiteindelijk heeft het team er 4 gekozen om daadwerkelijk op te pakken.

Mijn tip van deze maand heeft hiermee te maken.
Als facilitator hoef je niet altijd direct te reageren op wat er gebeurt, maar je moet er wel voor zorgen dat elke medewerker de gelegenheid krijgt om te reageren. Tips hiervoor zijn:

  • Werk in kleine subgroepen.
  • Las na een vraag bedenktijd in.
  • Gebruik de talking stick. 
  • Laat deelnemers hun mening eerst opschrijven.
  • Gebruik bij een brainstorm niet de roepvraag, maar gebruik post-its.
  • Gebruik spreekmuntjes.
 
 
werkvormen

 

Workshopleiders gezocht

Op 23 juni 2017 organiseert IAF Nederland haar jaarlijkse conferentie. Dit jaar is die net even anders: andere doelgroepen, andere opzet om de conferentie te creëren en … een andere naam: De Dag van de Co-creatie.
 
De organisatie van deze Dag van de Co-creatie is op zoek naar ervaren facilitators én ervaren professionals in andere beroepen die met groepen en teams werken. We zijn op zoek naar professionals en facilitators die bereid zijn samen – dus met elkaar - het avontuur aan te gaan. We zien graag dat de workshops zowel de ervaren facilitator interesseert als andere aanverwante professionals die werken met groepen. Wil je op avontuur om die uitwisseling vorm te geven? Dat betekent dat je als facilitator of als professional met niets begint. We vragen geen workshopleiders met workshops…. we vragen jou! Je neemt natuurlijk je ervaring als facilitator of professional mee en we geven drie hoofdthema’s mee waar we jouw ervaring graag in zien passen.
 
Hebben we jouw avontuurlijke inborst te pakken? Heb jij zin een professionele blind date? Lees dan vooral verder op de site van IAF. Daar kun jij je ook opgeven voor 18 maart, want dan ga je samen met facilitators/professionals van andere beroepen, een start maken om jouw workshop op De Dag van de Co-creatie vorm te geven.
 
 
Lees meer >

 

Overige tips

Op 20 februari stond er ion de coachingskalender weer een bijdrage van mijn hand: Het mooiste wat we kunnen ontdekken, is elkaar.
 
Op zoek naar boeken over faciliteren ed.? Je vindt ze hier.
 
Wil je op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen bij de Facilitation Academy? Meld je dan hier aan. Je krijgt dan maximaal eenmaal per maand de nieuwsbrief met een overzicht van de laatste ontwikkelingen op trainingsgebied toegestuurd.
 
 
Lees meer >>

 

Contact

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief stel ze gerust.

drs. Henri Haarmans
06 – 44 656 751
henri@2facilitate.nl
www.2facilitate.nl