Producentbyrån Nyhetsbrev 19 oktober 2022

Välkommen till ett massivt nyhetsbrev!

Den här månaden kan ni läsa om urpremiärer med koreografen och dansaren Liza Penkova och scenkonstkollektivet Dråpera. Det blir Göteborgspremiärer för både Karolin Kent och Danskompaniet Spinn och ni kan också läsa mer om den pågående konstmusikbiennalen Göteborg Art Sounds som invigdes i Vasakyrkan i helgen som gick.

I slutet av förra veckan var vi i Oslo för att besöka dansfestivalen CODA som i år firar 20 år. Men vi var också där för att möta våra internationella samarbetsparter i projektet Spark, för att tillsammans ta vidare våra ständigt pågående diskussioner om hur vi kan ge fler människor både tillgång till och möjligheterna att själva skapa och presentera dans. Oavsett eventuella funktionsvariationer. Hur kan vi göra de metoder och principer som vi jobbar utifrån tillgängliga för fler? Och hur kan vi skapa förutsättningar så att fler människor utifrån en bredare representation kan ta plats både på och bakom scenen? Hur ger vi fler människor tillgång till och möjligheter att själva utöva konst och kultur?

Fokus för Sparknätverket är tillgänglighet och inkludering, med dansen som utgångspunkt. Men för oss på Producentbyrån är frågan om människors självklara rätt att uppleva och utöva konst och kultur i allra högsta grad även en fråga som rör vårt arbete med dans för barn och unga.

Häromveckan pratade vi med en tjänsteperson från regionen med anledning av den nya kulturplan som Västra Götalandsregionen nu håller på att ta fram. Flera gånger under samtalet återkom vi till det faktum att vi på många sätt bara är en del av en länk, där alla delar måste fungera och få stöd för att konsten och kulturen ska nå barn och unga. Det är konstnärerna, arrangörerna, producenterna dvs det mellanled som vi representerar, skolan och strukturer och stödformer på lokal, regional och nationella nivå som alla måste samverka för att barns självklara rätt till kulturella och konstnärliga upplevelser ska kunna säkerställas. Det här är något som vi måste fortsätta värna om och slåss för. Och det tänker vi fortsätta göra.
 
Vi ses och hörs i höstrusket!
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Nu är det mindre än två veckor kvar till Göteborgspremiären av Spinns duett Hanna Felicia på Folkteatern! Den 29 oktober blir det två föreställningar kl. 16.00 och kl. 18.30. Boka din biljett här. Det blir också premiär för inspelad syntolkning på svenska och engelska. Föreställningen på Folkteatern blir också en upptakt inför Spinns kommande Islandsturné. Den 14-23 november spelar Hannah Felicia föreställningar i Akureyri, Reykjavík och Ísafjörður. Turnén på Island genomförs med stöd av Kulturrådet och Svensk-isländska samarbetsfonden.
 
Spinns barnföreställning Miramos spelas under höstlovsveckan den 2 november kl. 12:30 på Blå Stället i Angered. I föreställningen medverkar Ida Häggström, Hannah Karlsson, Annika Vestel och Emilia Wärff. Det är dessutom fri entré! Den 2 november är det också möjligt att vara med på workshopen Dansa en bok på Kortedala Bibliotek. Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg håller i workshopen och ingen föranmälan krävs.
 
I helgen som gick var det äntligen dags för Spinns dansare Felicia Sparrström att inta scenen i föreställningen un-be-known under dansfestivalen CODA i Oslo. Som vi skrev i ingressen var det CODAs 20-årsjubileum och i samband med detta var Veera och Dag Rosenqvist på plats för att delta i en nätverksträff med samarbetsparter från projektet Spark.
 
Bilden från Rocktoberfest på Världskulturmuseet. Foto: Daniel Bjurgård
 
 
Dråpera
Lördag den 29 oktober kl 19:00 är det premiär för det Göteborgsbaserade scenkonstkollektivet Dråperas nya föreställning Välkomna till vi! Premiären äger rum på Cinnober teater i Göteborg och premiären gästas av ingen mindre än författaren och poeten UKON – Ulf Karl Olov Nilsson som medverkar live i föreställningen!
 
En tvättlina i skogen. Hår mot trumma. Den skakande kvinnan. Bakgrundskören som söker bakgrund. Vi är vargen, örnen och ekorren. Vi är kören av jag. Vi är avståndet mellan människor. Men också avståndet mellan dem själva i olika tider. Vi är rösten som både natur och kultur.
 
I föreställningen Välkomna till vi! tolkar och misstolkar Dråpera UKONs essäbok Röstautograferna (Norstedts 2019). Föreställningen befinner sig i ett gränsland där ljud, text, aktion och video trängs och samsas om utrymme. I en lek med abstraktion och mer konkreta element välkomnas vi in i en värld som är både familjär och ovan. Föreställningen är ca 60 min, och efter premiären blir det en bubblig premiärskål. Med andra ord en nästintill perfekt lördagskväll. Välkomna till vi! spelas även söndagen den 30 oktober kl 15:00 och 18:00 men dock medverkar inte UKON på söndagens föreställningar.
 
Biljetter kostar 150 kr ordinarie eller 80 kr för student, pensionär, arbetslös.
Boka din biljett genom att maila till: draperacontact@gmail.com
Det går också bra att betala kontant eller med Swish i dörren.
 
Bild från föreställningen Välkomna till vi! Foto: Martin Permer
 
 
Liza Penkova
Så var det äntligen dags för premiären av Liza Penkovas föreställning 18 steps through (dance) history part II! Premiären äger rum på 3:e Våningen i Göteborg, torsdagen den 10 november kl 19:00. Föreställningen spelas sedan även den 11 och den 12 november.

Mellan tystnad, musik och ljudspår navigerar Liza Penkova i danshistoriens värld för att finna nycklar till frigörelse och anledning till revolt. 

Med avstamp i sina egna erfarenheter av mötet med den västerländska kulturen i tonåren och senare med den samtida danskonsten försöker hon synliggöra känslan av ständig försening, ett slags tidsligt utanförskap, som hon behövde bita sig igenom för att hinna ikapp tidslinjerna i den västerländska samtidsestetiken. Vad behövds göras för att eliminera känslan av att befinna sig i otakt? Skiftande mellan tystnad, musik, ljudspår av korta inspelade reflektioner kring normer och värden mellan Öst och Väst delar Liza med sig av hur den samtida dansens praktiker har gett hennes kropp och sinne både nycklar till frigörelse och anledning till revolt.
Klicka här för att boka biljetter till lördag den 12 november kl 16:00.

Det går också bra att boka biljetter via e-post bokning@3vaningen.se eller telefon 0702 - 72 17 71.

Ordinarie biljettpris: 160 kr
Student, pensionär, arbetssökande: 120 kr
Medlemmar Danscentrum Väst: 120 kr
 
Bild från föreställningen 18 steps through (dance) history part II
 
 
Karolin Kent
Som vi skrivit tidigare är det under november äntligen Västsveriges tur att få uppleva Karolins dansverk homo(sapiens) på Atalante i Göteborg och Falkhallen i Falkenberg. Föreställningarna på Atalante äger rum fredag den 25 november kl 19:00 och lördag den 26 november kl 17:00. Läs mer och boka din biljett här. Föreställningen i Falkhallen äger rum onsdag den 30 november kl 19:00. Läs mer och boka din biljett här.Läs mer och boka din biljett här. 
 
Bild från föreställningen homo(sapiens). Foto: Donovan von Martens
 

PROJEKT
Community Art Lab Sweden
Vi på Producentbyrån som representerar CALS i väst är nu inne i slutspurten av vår första produktion! Det konstnärliga verket blir en dansfilm som medskaparna både dansar i och koreograferar med coachning av Denny Hultén. Processen dokumenteras av filmaren Robin Ahlqvist som även skapar dansfilmen och som också är med och skapar tillsammans med medskaparna. Repetitionerna äger rum på Konstkollektivet i Mölndal. Framtagningen av CALS digitala plattform är i full gång och en lansering planeras ske i februari 2023. Vi är så taggade inför detta och ser fram emot att visa upp en massa fin community art skapad av unga scenkonstnärer! Tills plattformen är lanserad kan ni följa CALS på Instagram på @ communityartlabsweden.

www.communityartlabsweden.se
 
Bild tagen från repetition på Konstkollektivet i Mölndal. Foto: Robin Ahlqvist
 
 
Göteborg Art Sounds
I helgen som gick inleddes 2022 års upplaga av Göteborg Art Sounds med en helt magisk, stämningsfull och utmanande konsert i Vasakyrkan i Göteborg! Eller som DNs Marin Nyström skrev i helgens recension av öppningskonserten: ”En fullkomligt magnifik upplevelse som fick luften att surra och gå i vågor – som om vi befann oss vid ett stort hav, eller på en hög bergstopp.”. Recensionen i sin helhet kan ni läsa här.
 
Igår inleddes även festivalens showcase-satsning EME, och vi kan varmt rekommendera er att kolla in EMEs program av konserter i kortformat. En hel massa rolig och oväntad musik för en väldigt billig peng. I övrigt så är det fortfarande en hel del fint kvar att uppleva under årets festival – bl.a. konserterna på Skeppet GBG på fredag den 21 oktober och lördag den 22 oktober. Men vad ni än gör, så missa framförallt inte festivalens avslutningskonsert med UK-baserade Alex Smoke i Masthuggskyrkan på lördag kväll. Vi tror att det kommer att bli någonting alldeles oförglömligt. Hoppas vi ses i vimlet!

www.gas-festival.com
 
Bild på musikern Alex Smoke.
 

NYA SAMARBETEN
Memory Wax
Ytterligare ett nytt samarbete är med Malmöbaserade danskompaniet Memory Wax. De arbetar med dans för alla åldrar, både i nationellt och internationellt. Memory Wax strävar hela tiden efter att utveckla möjligheterna att få möta publiken och att bredda intresset för modern dans. Kompaniet grundades 2004 av Miguel Azcue och Johanna Jonasson.
 
Memory Wax är i full gång med turné av barnföreställningen Mitt lilla stora rum på förskolor och bibliotek runt om i Skåneregionen. Mitt lilla stora rum är en soloföreställning i magiskt miniformat där fantasi, nyfikenhet och kroppsspråket står i fokus. Under våren spelade föreställningen på flertalet bibliotek med stöd av Regions Skånes Experimentspåret, en del av projektet Bokstart – en nationell satsning med språkstimulerande aktiviteter för barn 0–3 år och deras vuxna.
 
Mitt lilla stora rum finns nu också med i Kulturkatalogen Västs utbud. För
intresseanmälningar och bokning, kontakta info@memorywax.com.
Läs mer om föreställningen här.

www.memorywax.com
 
Daniel Staley i Mitt lilla stora rum. Foto: Miguel Azcue
 
 
Stollar Bollar
Efter sommaren började vi samarbeta med Stollar Bollar, en scenkonstgrupp som gärna arbetar tvärkonstnärligt och med många olika saker! Bland annat producerar de pjäser, driver en podcast, håller föreläsningar, samtal och manus-retreats. Stollar Bollar drivs av Karin Blixt, Petra Revenue och Björn Knutsson. Vi samarbetar nu kring föreställningen Ängel? som har premiär 9 februari 2023 på Cinnober teater i Göteborg.
 
Ängel? är inspirerad av samtal med personal inom omsorg och IVA. Det är en berättelse om hur pandemin förändrade livet för många, men också ett sökande efter vad som läker oss; den helande kraften i kärlek, och i raseriet som får oss att orka vidare.
 
Läs mer om Stollar Bollar och föreställningen Ängel? här.Ängel? här. Mer information om biljettsläpp och speldatum kommer.

www.stollarbollar.se
 
Foto: Jarle Hammer
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold och rör oss mot sluttampen med O vad gäller administration. Vi arbetar vidare med processledningen av det nationella turnéprojektet På Turné och rådgivning för artisten Paperwing.Vi jobbar även med dansinitiativet Dansakademin och administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se