View this email in your browser
OKTOBER 2019
Inhoud: Dag van het Kasteel | Terugblik ENCOUNTER conferentie | Platform Kastelen en Buitenplaatsen | Europees onderzoek erfgoedhuizen | Update klimaatverandering | Boek van de maand | Survey | Agenda | Korte berichten 


Thema Dag van het Kasteel 2020 bekend
 
Vanuit het jaarthema Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen in 1940-’45 ontwikkelt de NKS publieksprogramma’s op geselecteerde kastelen en buitenplaatsen. De NKS brengt op tweede pinksterdag, 1 juni a.s., een nieuwe blik op oorlog en bevrijding en haalt onbelichte verhalen boven water.

Bezet & Bevrijd, kastelen en buitenplaatsen in 1940-’45 sluit aan bij de viering van 75 jaar bevrijding. Tijdens WOII werden meer dan 250 Nederlandse kastelen en buitenplaatsen gevorderd door de bezetter, en na mei 1945 door de bevrijders. 
 
Momenteel werken we aan een algemeen programma, een muziekprogramma en een archeologieprogramma rond Bezet & Bevrijd. Daarnaast wordt de programmering gevuld met activiteiten georganiseerd door honderden aangesloten kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in heel Nederland. Zet 1 juni 2020 in uw agenda!
 
Bekijk deze terugblik op ons geslaagde internationale ENCOUNTER symposium!
Platform Kastelen en buitenplaatsen op 15 nov.
Wat is precies een kasteel? En wat een buitenplaats? Het lijkt een triviale discussie, maar het bepalen van de definitie heeft grote invloed op wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijk imago. Op dit platform laten we zien hoe belangrijk een goede begripsomschrijving is voor ons beeld van en omgang met kastelen en buitenplaatsen, hoe we beïnvloed zijn door keuzes uit het verleden en hoe spannend het is om de grenzen van de definities op te zoeken.  Sprekers o.a. Ben Olde Meierink (NKS), Taco Hermans (NKS), Fred Vogelzang (NKS), Rianne de Koning en Eve Maria Kooyman (Universiteit Utrecht). Meer informatie.
Erfgoedhuizen belangrijke economische sector

Europees onderzoek laat zien dat 40% van de kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in familiebezit is. En dat zij een belangrijke economische sector zijn. Voor het eerst is er op deze schaal onderzoek gedaan, onder meer dan 1.000 particuliere eigenaren in 28 lidstaten. De studie laat zien dat deze erfgoedsector niet alleen eigen inkomsten genereert, maar ook werkgelegenheid creëert. De bijdrage van dit erfgoed op cultureel, economisch, sociaal en educatief terrein én op de omgeving worden in het rapport becijferd. Daarnaast geeft het onderzoek ook aan dat de positie van deze erfgoedsector heel specifiek en fragile is en waar de verbeterpunten liggen als het gaat om verdere versterking van deze sector.

De Nederlandse Kastelenstichting nodigt u uit contact op te nemen via info@kastelen.nl onder vermelding van ‘versterken toekomst kastelen en buitenplaatsen’ als u mee wilt denken hoe we samen de aanbevelingen van dit onderzoek in praktische tools en ondersteuning kunnen omzetten.
In ons tijdschrift Het Buiten nr. 3 is een interview opgenomen met Jurgen Task, wetenschappelijk directeur van de European Landowners Organisation (ELO) en hoofd van het onderzoek.

Bekijk hier het rapport.

NKS aanwezig op ELO congres. V.l.n.r.: Oldrik Verloop (sKBL), Elyze Storms (Gelders Genootschap), Franz zu Orthenburg (kasteel Middachten), Heidi van Limburg Stirum (NKS), Henrick van Ash van Wyck (vereniging PHB)
Bekijk hier de film over het belang van particulier bewoonde buitenplaatsen in Europa! (klik op de afbeelding)
Klimaatverandering update
NKS-directeur Heidi van Limburg Stirum deed in september een oproep aan bestuurders, waterschappen en beheerders van buitenplaatsen en landgoederen om samen maatregelen te nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering voor groen erfgoed. Meer lezen.
Inmiddels is de NKS betrokken bij plannen voor studies die ons meer inzicht moeten geven in wat nodig is op beleids- en ontwerpniveau om deze problematiek het hoofd te bieden. Er wordt hard gewerkt aan de financiering van de studies.

Meedenken kan nog steeds! En hulp bij de financiering bij de studies is ook zeer welkom. Mail info@kastelen.nl o.v.v.: Samen voor klimaat en buitenplaatsen.

 
Boek van de maand
NKS-onderzoeker Ben Olde Meierink schreef het artikel Adelige Architektur als Medium der Aristokratisierung. Die Umwandlung des mittelalterlichen Wohnturms von Oudegein bei Utrecht in einen klassizistischen Landsitz.

Deze bijdrage is opgenomen in de jubileumuitgave Burgen – Schlösser – Häuser ter ere van de 65e verjaardag van kunsthistoricus G. Ulrich Großmann. 

Meer informatie en bestellen
Oproep eigenaren/beheerders van kastelen & buitenplaatsen: doe mee met survey van ILUCIDARE project
 
De NKS hecht waarde aan research over kastelen en buitenplaatsen. Dit helpt om de juiste beleidsbeslissingen te nemen als het gaat over het behoud van dit belangrijke erfgoed. Het ILUCIDARE project wil in kaart brengen welke rol erfgoed speelt bij innovaties. Lees hier meer over het project.
 
De vragen kosten niet langer dan 8 minuten om te beantwoorden. Ze zijn vooral gericht op de context van de door erfgoed geleide projecten en activiteiten, de belemmeringen voor de implementatie en hoe we de uiteindelijke resultaten zouden moeten vormgeven op basis van uw voorkeuren.
Vul de enquete in!
Agenda
  • 14 t/m 28 november: HOVO-cursus Van versterkt bouwwerk tot cultureel erfgoed. Over kastelen en buitenplaatsen
  • 15 november: Platformbijeenkomst Kastelen en Buitenplaatsen: begrip en begripsverwarring
  • 13 december: Tijdschrift Het Buiten 3 komt uit
  • 1 juni: Dag van het Kasteel
Korte berichten
  • NKS-onderzoeker Fred Vogelzang verzorgt HOVO-cursus. De cursus bestaat uit drie hoorcolleges van 14 t/m 28 november met het thema Van versterkt bouwwerk tot cultureel erfgoed. Over kastelen en buitenplaatsen. Meer informatie en aanmelden
  • NKS'er Chrissy Flohr in bestuur Stichting Vertellen. Deze stichting biedt een platform voor verhalenvertellers. Chrissy vindt storytelling belangrijk omdat je hiermee verhalen van kastelen en buitenplaatsen tot leven brengt. Het verbindt bezoekers met dit erfgoed. Dat helpt enthousiasme voor behoud van kastelen en buitenplaatsen te vergroten.
  • 121 granaten uit WOII ontdekt bij kasteel Doorwerth. Meer informatie.
  • Werkgroep Adelsgeschiedenis breidde hun reeks ‘Adelsgeschiedenis’ uit met maar liefst twee mooie delen. Joke Draaijer promoveerde op 26 september aan de Rijksuniversiteit Groningen op de studie Landgoed als leerschool, een biografie van Philips Dirk baron van Pallandt van Eerde. De handelseditie van het proefschrift verscheen als deel XVI in de reeks. Bestel hier. In september vond ook de presentatie plaats van Greddy Huismans’ ‘Zie hier mijn karakter’. Dagboek van Margaretha Isabella van Ittersum (1783-1809). Dit boek is uitgegeven als deel XVII in de reeks Adelsgeschiedenis. Bestel hier.
  • NKS-donateur Theo Kralt schreef de nieuwe publicatie Jean Baptiste Discart Oriëntalistische schilderijen en Nederlandse portretten. In de eerste decennia van de twintigste eeuw werkte in Den Haag de ten onrechte onbekend gebleven Oostenrijks-Franse schilder Jean Baptiste Discart (1855-1940). Hij vervaardigde enige portretreeksen in opdracht van vooraanstaande, veelal adellijke Nederlandse families. In bijna alle gevallen zijn deze alleen in particuliere collecties bewaard gebleven.  Korte levensschetsen van de geportretteerden gaan in dit boek vergezeld met foto’s en – als die er zijn – afbeeldingen van portretten door andere, eerdere of latere schilders. Meer info en bestellen
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur. Meer informatie.
Dank voor uw steun!

    
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Copyright © 2019 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.