De lente is in het land...


 
Beste 

 
Ruim een jaar na de start van de nieuwe legislatuur kan ik vaststellen dat we op volle toeren draaien. Mijn zeer afwisselende portefeuille biedt heel wat kansen om bruggen te slaan tussen mijn verschillende bevoegdheden. Zowel de grote bouwwerken als de sociale huisvesting staan op de agenda. Ik gaf de aanzet tot de opmaak van een plan rond studentenhuisvesting in Brugge. In mijn vele dagdagelijkse contacten, ook met scholen, wordt de link met het bouwen, verbouwen en wonen vaak gelegd. Toch kan de boog niet altijd gespannen staan... Bij de eerstesteenlegging van 't Vleeshuys, de nieuwe slagerijschool van Ter Groene Poorte, mocht ik de keukenschort aantrekken om deel te nemen aan een wedstrijd "américain maken". Leuke ervaring !

Franky Demon
 

Communiceren met de Bruggeling rond Unesco
 
In het kader van de erkenning van Brugge als werelderfgoedstad, werden enkele actiepunten vastgelegd. Eén van deze actiepunten was het opzetten van een heldere communicatie over het behoud en beheer van de werelderfgoedsite Brugge, met de bedoeling om het erfgoedbeleid en het daarbijhorende managementplan kenbaar te maken aan iedereen die in de stad woont en werkt. Erfgoed heeft al te vaak een negatieve bijklank. Ik wil de Bruggeling gericht gaan informeren door o.a. workshops, een website, infosessies,...
 
Klik hier voor het filmpje op Focus-WTV
 

   
 
 
Wonen aan de voormalige hoeve Pannenhof
 
Aan de voormalige hoeve Pannenhof op Sint-Jozef zullen de vrijstaande schuren en voormalige bedrijfswoningen omgebouwd worden tot aparte grondgebonden woningen. De authentieke bouwstructuur en gebruikte materialen zullen zoveel mogelijk bewaard worden. Daarnaast zullen nog 2 bijkomende gebouwen opgetrokken worden. Hierdoor zal een woonerf met 16 woningen, autobergingen en fietsstalruimte tot stand komen. Plaats voor jonge Brugse gezinnen, die op zoek zijn naar een woning met meerdere slaapkamers, een tuin en een garage, zoals ik eerder al in het beleidsplan liet opnemen.
 

De Brugsche Tot
 
Deze keer zet ik graag Wouter Verplancke in de kijker. Wouter (24) is bondsleider bij KSA Kriko, waar hij eerder leider en secretaris was. Deze gedreven Bruggeling vervult zijn taak met veel plezier en slaagt er met zijn medeleiding in om leuke initiatieven op touw te zetten. Door de steun van de ouders, de buurt en de stad kan KSA Kriko blijven doen waar ze goed in zijn. Wouter en zijn makkers staan tevens symbool voor de vele jeugdleiders die week na week kinderen toffe activiteiten laten meemaken en zo tevreden naar huis laten keren. Een grote pluim voor deze onverdroten inzet !
 
 
 
Stadskanker op weg naar een oplossing
  
Onder de tuin van het voormalige hotel D'hanins de Moerkerke aan de Witteleertouwersstraat zal  een ondergrondse 2-lagige bouwparking aangelegd worden. Dit is alvast een eerste stap in de goeie richting voor dit dossier, wat dreigde uit te monden in een stadskanker. In een volgende fase wordt op de gelijkvloerse verdieping een tuinzone aangelegd. Ik hoop op een vlot verloop van dit dossier, zodat de eigenaars snel tot de geplande restauratie van de aanpalende gebouwen kunnen overgaan.

Meer info ? Klik hier.
 
 
De kinderboerderij krijgt een nieuw kleedje
 
In de komende maanden staat er heel wat te gebeuren aan de kinderboerderij "De Zeven Torentjes" te Assebroek. Over de walgracht wordt een voetgangersbruggetje aangelegd, zodat men dichter bij de koeien kan. Ook het speelplein wordt  vernieuwd met heel wat nieuwe speeltoestellen. Het reliëf wordt enigzins veranderd en centraal op het speelplein wordt een waterspeelplaats aangelegd, waarbij kinderen water kunnen oppompen. De opening van het nieuwe speelplein is gepland voor de zomervakantie.
 
 
Een hart voor scholen

Het onderwijs heeft bij mij, als voormalig onderwijzer, nog steeds een speciaal plekje in mijn hart. Omdat les geven en les volgen in een aangename omgeving veel leuker is, heb ik bijzondere aandacht voor scholeninfrastructuur. Ik opende nieuwe lokalen op de campus Immaculata en legde de eerste steen van 't Vleeshuys, de nieuwe slagerijschool van Ter Groene Poorte. De viering van 75 jaar De Triangel met het inmetselen van een tijdscapsule liet ik ook niet ongemerkt voorbijgaan.

Spring Break : nieuw studentenevenement

Brugge Studentenstad organiseert en ondersteunt tijdens het academiejaar studentikoze projecten. Brugge zit in de lift als studentenstad en mag elk jaar meer studenten verwelkomen. Hét nieuwe evenement voor hogeschoolstudenten heet Spring Break en gaat door op 3 april in de Beurshal. De avond start met een quiz met doe-opdrachten als opwarmer voor een heus indoorfestival. Niemand minder dan 2 Fabiola, Preuteleute, Pat Krimson, Gunther D, Lisa Smolders en Dimaro sieren het podium, dat wordt aangevuld met DJ-talent uit eigen streek. De toegang is gratis voor studenten van een Brugse hogeschool.
 
Meer info ? Klik hier.
 
 
 
Verdere uitbreiding van wonen aan het station
 
Ik gaf groen licht voor de realisatie van Kavel 2B binnen het project "Nieuw Brugge" in de stationsomgeving, kant centrum. Het ontwerp voorziet de bouw van een parking, een kantoorgebouw voor de NMBS, 95 appartementen, 156 studentenkamers, diensten- en horecaruimtes... Het sluit aan op het eerder gerealiseerde Kavel 1B, waar nu o.a. Media Markt, Ibis Budget Hotel en een appartementsgebouw gevestigd zijn. De vergunning kwam tot stand in overleg met en na advies van de Unesco Expertencommissie.

Meer info ? Klik hier.
  
 
 
Buitenmaten : er staat veel op stapel !
 
Met de lente voor de deur begint het bij het jonge volkje zeker en vast al te kriebelen om er weer op uit te trekken. Met man en macht wordt er gewerkt om heel wat Brugse speelpleinen op te frissen of opnieuw aan te leggen. Park de Rode Poort te Sint-Michiels, de Wissel en Tempelhof op Sint-Pieters, de Hermitage en Fort Zevenbergen op Sint-Andries, Dekenstraat te Sint-Kruis, allen zitten ze in de pijplijn voor de komende maanden... Hopen speelgenot in het vooruitzicht !
 
 

Nieuwe overeenkomst met Integraal

Als schepen van Jeugd ondertekende ik een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Integraal vzw, een vereniging die zich aan de hand van vrijetijdsactiviteiten inzet voor de integratie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Daarnaast zetten ze ook in op huiswerkbegeleiding, waarbij ze de nadruk leggen op het leren zelfstandig werken. Voor het verwezenlijken van deze taken zal Integraal vzw voor de komende 5 jaar een jaarlijkse subsidie van 5000 euro ontvangen.

 
Meer info over Integraal ? Klik hier.
 
  

Nieuws uit de provincie

Ik stelde een vraag  aan de bevoegde gedeputeerde om  betonplaten te voorzien voor de toegang tot het evenementenplatform op het Zeebrugse strand. Na de aanleg zou men deze kunnen laten verzanden, waardoor ook het uitzicht niet zou verstoord zijn.  Een aanpassing van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) is in de maak. Daardoor zou de Saint-George's Day-wandeling niet telkens moeten onderbroken worden voor de aan- en afvoer van zware materialen bij grote evenementen. Ook personen met een rolwagen of kinderwagen zouden zo het strand op een comfortabelere manier kunnen bereiken.
  

Premie in de kijker : Jong Ding

Ik ondersteun graag nieuwe initiatieven voor kinderen en jongeren. 'Jong ding' biedt kansen aan creatievelingen die een idee hebben. Alles wat voor Brugse jongeren georganiseerd wordt, met een openbaar karakter, kan hiervoor in aanmerking komen. Het project moet wel een 'meerwaarde' zijn. Het gaat ruimer dan evenementen, ook een initiatief in de culturele, sportieve of educatieve sfeer is meer dan welkom. Iedereen kan een initiatief indienen. Dit wordt voorgelegd aan een jury.

Meer info ? Klik hier.
Klik hier voor het filmpje op Focus-TV.
 

 


Al eens gedacht aan orgaandonatie ?

In het kader van Valentijn pakte de Christelijke Mutualiteit uit met de campagne "Ik schenk je mijn hart en nog veel meer". Hiermee wil men mensen aanzetten om zich te laten registeren als orgaandonor. Ik gaf meteen het goede voorbeeld en liet me ook registreren op de dienst Bevolking. Orgaandonatie is de eerste stap op weg naar een transplantie en kan vele levens redden. Wil je meer info over orgaandonatie, klik dan op volgende link : https://www.cm.be/wat-te-doen-bij/orgaandonatie/index.jsp . Op de website van Stad Brugge leer je hoe je je kan laten registreren via http://www.brugge.be/orgaandonatie-2
 
 
 

De voorbije maanden was ik present op diverse events ...  

 
Nieuwjaarsreceptie van Jong Male, Unizo Groot-Brugge, handelsgebuurtekring Lissewege, Club Brugge, VOKA, Entrepot, De Boomgaard, Blauw Kruis, KSK Steenbrugge, Harmonie Koolkerke,  handelsgebuurtekring Scheepsdale, Cercle Brugge, Feestcomité Zeebrugge, Zeebrugse havengemeenschap, Boeveriecomité, petanqueclub De Gulden Kamer, de Berkjes, Dosko Sint-Kruis, krachtbal Male, stedelijke jeugdraad,.... - kerstboomverbranding te Zeebrugge, Assebroek en Sint-Michiels - drink van de Bruggeling - prijsuitreiking Michiel Hostensprijs - inhuldiging H. Bloedkapel - academische zitting 75 jaar de Triangel - voorstelling Brugse Buurtcheques - Wintervonken - apéronight KSA Kriko - uitreiking sociale prijs ACW Binnenstad - uitreiking Brugse sportprijzen - opening gevechtssportzaal Tempelhof - ....
 

Ook in de komende lentemaanden is Brugge dé ideale plek om er eens op uit te trekken. Een greep uit het aanbod van de komende maanden :

Jeugdfilmfestival : 2 t.e..m 8 maart, meer info...
Carnavalsstoet in Zeebrugge : 8 maart om 14u33
Carnavalsstoet op de Burg in Brugge : 15 maart om 15u11
Krokuskermis op Simon Stevinplein : 1 t.e.m 9 maart
Carnavalskermis te Zeebrugge : 1 t.e.m. 9 maart
Cole Porter festival in het Concertgebouw : 13 - 15 maart, meer info...
Brugge Culinair : 14-15-16 maart, meer info...
Jeugdboekenfeest : 30 maart, meer info...

Kabinet Schepen Franky Demon
Oostmeers 17
8000 Brugge
050 44 85 04
schepen.demon@brugge.be
Spreekuur: elke dinsdagnamiddag (van 14 tot 16 uur) - enkel op afspraak