Nieuwsbrief FutureLand   informatiecentrum Maasvlakte                     augustus  2015
Zaterdag 29 augustus
Themadag Back to the Future
Innovatie heeft altijd tot betere prestaties van de haven geleid. Aanstaande zaterdag (29-08) vertellen havenbaas van Rotterdam Paul Smits en schatbewaarder van het Maritiem Museum Irene Jacobs er alles over in een vraaggesprek in FutureLand. Het interview start om 13:00 uur en is gratis bij te wonen.
 
Aanmelden
Interesse in innovatie? Aanmelden is nog mogelijk!
Van haring kaken tot big data 
Innovatie heeft altijd een grote impact gehad op de haven van Rotterdam. Zo hield de eerste dam in het riviertje de Rotte zo'n 750 jaar geleden niet alleen de voeten droog. Uiteindelijk bleek dit het begin van de ontwikkeling van een wereldhaven. Ook de ontdekking van het haring kaken had een groter effect. De methode voor het beter conserveren van haring was bovenal een sterke impuls voor de handelsgeest.

Paul Smits, CFO Havenbedrijf Rotterdam
 
 
En werden schepen nog geen eeuw geleden met de hand gelost en geladen, inmiddels doen automatische kranen het werk. Ook de komst van de zeecontainer past zonder twijfel in dit rijtje met innovaties.

Op dit moment worden de eerste slimme toepassingen met 'big data' al gebruikt. Welke kansen liggen er in het verschiet als alle datastromen in de haven aan elkaar worden gekoppeld?

En speelt de haven van morgen een rol in de energietransitie die nodig is als fossiele brandstoffen uitgeput raken, of misschien zelfs in de voedselvoorziening van de toekomst?
Programma
Aansluitend aan het vraaggesprek maak je eventueel een rondvaart of -rit door de haven van de toekomst waar de innovatie nu al zichtbaar is. Voorafgaand aan het interview is een bezoek aan de gratis tentoonstelling Back to the Future de moeite waard. Verleden en toekomst van de Rotterdamse haven komen daarin aan bod. Zet een VR-bril op en vlieg een poosje over de haven van 2066, bijvoorbeeld.
 
Deze zomer
Kinderrondleidingen in FutureLand
Zaterdag 29 augustus is de laatste kinderrondleiding van de zomer. Jonge bezoekertjes en hun ouders/begeleiders nemen zaterdag deel aan een leuke en actieve kinderrondleiding.

De rondleiding start om 12:00 uur met een grappige korte film waarin hoofdrolspeler 'Brammetje' laat zien waarom Maasvlakte 2 is aangelegd en wat daar allemaal bij komt kijken. Daarna gaan de kinderen met hun ouders zelf aan de slag: met een speurtocht op ontdekking in en om FutureLand.

De speurtocht is er op twee niveaus: voor kinderen van 6-9 jaar en voor kinderen vanaf 10 jaar. Deelname aan de kinderrondleiding is gratis, reserveren is niet nodig.
 
 
Wereldhavendagen
4, 5 en 6 september
Het thema van de Wereldhavendagen 2015 is droomhaven. Sabine Bruijnincx, directeur van de Wereldhavendagen zegt hierover: “Droomhaven verwijst naar het feit dat in de Rotterdamse haven dromen waargemaakt kunnen worden. Of het nou gaat om je dromen als ondernemer te realiseren of om er je droombaan te vinden. Daarnaast kun je er natuurlijk heerlijk langs de waterkant wegdromen bij al die prachtige schepen. Op 4, 5 en 6 september komt dat allemaal bij elkaar in de Wereldhavendagen. Dan halen we de haven naar de stad en vice versa.”
Excursies naar FutureLand en de Zandwacht
Tijdens de Wereldhavendagen is FutureLand natuurlijk open. Want waar droom je nou beter over de toekomst dan in FutureLand? Ook maak je vanuit het centrum van Rotterdam weer leuke en inspirerende excursies naar FutureLand. Onder meer gecombineerd met een mooie rondvaart, of fietsend vanaf de Landtong Rozenburg. Met vrienden uit het buitenland naar FutureLand? Boek dan een Engelstalige excursie. En speciaal dit jaar kun je op bezoek bij kunstwerk de Zandwacht onder leiding van kunstenaar Ruud Reutelingsperger van kunstenaarscollectief Observatorium. Hoe dromerig wil je het hebben?
 
Zaterdag 26 september
Themadag Boord-boordoverslag
Ruim voordat er op Maasvlakte 2 containers over de kade gingen, vond de eerste overslag al plaats op het water. Aan speciaal daarvoor gerealiseerde meerpalen in de Prinses Arianehaven werden in juni 2014 olieproducten van de 'Blue Marlin' naar de 'Chemtrans Sea' overgeslagen. Deze vorm van overslag wordt boord-boordoverslag genoemd. Aan deze primeur op Maasvlakte 2 ging een uitgebreide geschiedenis in het bestaand Rotterdamse havengebied vooraf.
 
Op het VIP-Deck vertelt Danny Levenswaard, business manager van het havenbedrijf, er alles over. Zo gaat hij in op het belang van deze overslag voor Rotterdam. Maar vooral: hoe gaat de overslag precies in z'n werk, welke typen lading zijn geschikt en hoe werkt het nieuwe online reserveringssysteem voor deze ligplaatsen?

Aansluitend stap je aan boord van de FutureLand Ferry voor een rondvaart door Maasvlakte 2. Deze tocht vaart langs de nieuwe ´palen 90 & 91´, zodat je deze faciliteiten van dichtbij kan zien. Aan de twee maal acht palen kunnen schepen met een lengte tot wel 350 meter afmeren. De maximale waterdiepte is er - 23,65 meter NAP.
 
Meer weten over deze belangrijke en groeiende vorm van overslag? Meld je aan voor de themadag op zaterdag 26 september.
 
 
Column
Als kinderen in een snoepwinkel
 
Sinds het begin van deze maand kunnen we met de FutureLand Ferry nóg dichter langs de Pioneering Spirit varen. Uiteraard vertelden wij tijdens onze rondvaarten altijd al over het grootste vaartuig ter wereld dat bij ons wordt afgebouwd. Hoe deze gigant in staat zal zijn met ongekende snelheid pijpen te leggen op de zeebodem. Of hoe het in één moeite een compleet booreiland optilt. Nu we nóg dichterbij komen, willen we óók meer vertellen. Wij waren dan ook als een kind zo blij dat we deze week op werkbezoek mochten en onze kennis konden aanscherpen. Wie denkt dat dit vaartuig van buiten groot is, zou eens binnenin een kijkje moeten nemen! Dan ontdek je dat het schip feitelijk één grote fabriekshal is, dat ook een fantastisch decor voor de volgende James Bond zou zijn. Compleet uitgerust om snel en efficiënt enorme pijpen aan elkaar te lassen. Maar dat is niet het enige gezicht van deze gigant. Niet voor niets is de brug volledig dubbel uitgevoerd. Worden er geen pijpen gelegd, dan zijn vanaf de andere brug de ogen gericht op de ontmanteling van een compleet booreiland.
 
Deze maand is de themadag compleet gericht op innovatie, zowel in vroeger tijden als nu. Maar zeker ook in de toekomst. Het is niet moeilijk om daar een volledige themadag mee te vullen. Sterker nog, ‘kill your darlings’ is het devies. Ook met alle innovaties aan boord van de Pioneering Spirit vul je met gemak een complete themadag. Neem de 16 hefbalken, die de bovenkant van een boorplatform kunnen optillen, bijvoorbeeld. Niet alleen de 48.000 ton die zij kunnen liften is indrukwekkend. Tot een golfhoogte van maar liefst 3,5 meter compenseren de balken alle beweging van het schip ten opzichte van het platform. Innovatie in optima forma dus.
Wie weet komt die themadag er ooit… Tot die tijd delen we graag onze nieuwe kennis aan boord van de FutureLand Ferry, wanneer we zo dicht langs varen dat je de Pioneering Spirit bijna áán kan raken!
 
Hans Volkers
Voorlichter FutureLand
 
Fotograaf van de maand
Maar weinig infrastructurele projecten zijn zo fotogeniek als de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Een bezoek aan informatiecentrum FutureLand levert dan ook vaak mooie plaatjes op. Wie de aanleg of FutureLand het fraaist in beeld brengt, wordt Fotograaf van de Maand en ontvangt een leuke attentie.
 
De winnende foto van Gerard ven den Bergh voor de maand juli. 
 
Wil je meedingen naar de titel Fotograaf van de Maand, stuur dan jouw foto in hoge resolutie naar info@maasvlakte2.com onder vermelding van 'Bezoekersfotowedstrijd'. Bekijk eerdere inzendingen en informatie over deelname en het gebruik van je foto in publicaties.
 
Uit het gastenboek
 
"Geweldig informatief, mooi vormgegeven. Wat een geweldige experience, de virtual reality tour. Nu nog wat meer parasols op het terras."
Hans & Thinka
 
"Very impressive!"
Virginia, USA

"Hoe langer je aanwezig bent hoe meer je ziet cq ontdekt. Spijtig vinden wij het grove taalgebruik bij films."

"Heel bijzonder om te zien hoe Maasvlakte 2 gebouwd is en nog verder wordt uitgebreid. Zeer interessant!"
Peter en Marja Buur, Tuitjenhorn
 
Help FutureLand vooruit!

Om FutureLand in de toekomst verder te verbeteren zijn wij nieuwsgierig naar de ervaring en beleving van bezoekers aan het informatiecentrum.
 
Ben je al eens in FutureLand geweest, neem dan deel aan de korte enquête. Met jouw hulp kunnen we FutureLand nog leuker maken! De online enquête duurt ca. 5 minuten.
Laat weten wat je vindt!
 
 
Adres                                                   
Europaweg 902
3199 LC Maasvlakte, Rotterdam
Volg de borden Havennummer 8360
 
GPS
Indien u gebruik maakt van een 
navigatie-
systeem, gebruik dan de gps-coördinaten:
Lengte: 4° 0’ 55” E
Breedte: 51° 57’ 35" N
 
Contact
T +31 (0)10-252 252 0
E
info@futureland.nl
 
  
 
 
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag   10:00 - 17:00
Zondag                      11:00 - 17:00
Zaterdag en maandag gesloten.
Kijk voor de maandelijkse zaterdag-
openstellingen 
op www.futureland.nl
   
FutureLand is gesloten op:
Nieuwjaarsdag
Eerste paasdag
Koningsdag
Eerste kerstdag

De informatie in deze nieuwsbrief is zo
zorgvuldig mogelijk samengesteld.
Wijzigingen zijn echter voorbehouden.
Kijk om teleurstellingen te voorkomen
vooraf
aan een bezoek even op de site.
Volg FutureLand en Maasvlakte 2 via Twitter!
Naast tweets met het laatste nieuws kun je
ook foto's verwachten.
Volg FutureLand en Maasvlakte 2 via Facebook!
Blijf op de hoogte van nieuws over 
leuke
activiteiten in FutureLand!

Meer informatie op futureland.nl                                                                                   uitschijven | adres wijzigen