Nieuwsbrief augustus 2019
                 Ruimte voor rituelen 
voor het markeren van belangrijke overgangsmomenten in je leven
                                   aanmelden voor nieuwsbrief

Ritueel rond Sint Jan 
Een doopritueel op Sint Jansdag.
Het idee ontstond nadat ik terug was uit Israël, waar ik de doopplek bij de Jordaan had bezocht en beleefd. 
Kon dat wel?
Was dat niet aanmatigend? 
Verschillende gedachten van deze strekking kwamen langs, tot iemand tegen me zei: ”Natuurlijk ga je dat doen! Mooi!”
 
In Den Haag kwamen geen geschikte plekjes op, waar het rustig genoeg was met water. 
De zee leek me geen optie, teveel pottenkijkers.
Ik ging Delft onderzoeken, wandelde er met Maria die er heeft gewoond, en vond een mooi plekje tussen twee vaarten in. Met veel water.
In toeval geloof ik allang niet meer.
Vier dagen voor St Jansdag tipte iemand me over een mooi project in Delft waar een Moeder Aarde figuur in het landschap is ‘geplant’. Twee dagen ervoor was ik met een groepje op stap, en ik stelde voor naar deze plek in Delft te gaan. In de ‘buik’ van Moeder Aarde is een klein meertje vol riet, en bij de eerste aanblik moest ik denken aan de Jordaan, het water had daar dezelfde kleur. Ik had een flesje bij me met wat ‘Jordaanwater’.
En als vanzelf ontstond een doopritueel, zonder woorden.
Te intiem om over in detail te treden.
Intens en vervullend, voor gever en ontvanger.
 
Twee dagen later, nu dan echt Sint Jansdag, togen we met een klein groepje naar deze pas ontdekte plek, zompig was het door de vele regenval. We werden begroet door twee ‘loopjagers’, (niet-schieters die het geschoten wild ophalen) die hun honden aan het trainen waren en hadden een gesprekje. Ze voelden onze behoefte aan privacy prima aan en vertrokken al snel. Na afloop van het ritueel –we hadden al die tijd niemand voorbij zien komen- kwam een man met hond langs. Alsof het ritueel was ingebed in een mannelijke bedding, de brug naar de dagelijkse wereld.
Het doopritueel verliep ook hier organisch, al hadden we iets meer woorden. We deelden kort ons verlangen, schreven, zongen, reinigden onze voeten en ondergingen wat ons werd aangeboden. Ook nu is het te intiem voor woorden op papier, sfeer kun je moeilijk weergeven, navoelen, meevoelen. Bedenk maar wat bij jou zou mogen afnemen en wat geboren mag worden en het licht mag zien.
Met veel dank aan de deelneemsters voor hun vertrouwen en openheid.

Agenda: klik website
Rode tent/vrouwencirkel: Een avond delen, stilte, muziek en meditatie di avond 27 augustus, 19.30 uur, Cyclaamstraat 14, Den Haag (de volgende is maandag 30 september) graag aanmelden  info  
Mantrazang in het Couveehuis: wegens het vol-zijn van de eerste groep heb ik een tweede groep gestart op maandagmiddag van 15.45 tot 17.15 uur. De groep groeit, maar er is nog plek. Je verbindt je telkens voor 8 keer. Info kan bij mij, en hier aanmelden
Labyrintloop aan de vloedlijn: 28 augustus 20.00 uur, we starten met de Appletondance en daarna loopt ieder voor zichzelf het labyrint info   
Petra Kuivenhoven schreef een levendig blog met veel foto's over de vorige labyrintloop met Appleton dance
Herfstequinox: za 21 september info  
Peace in the Park festival in de Paleistuin: zo 22 september, 12 tot 17 uur , openingsceremonie met Haagse framedrumsters, mooi aanbod en labyrintloop info
Verlicht herdenken Westduin: zo 27 oktober om 16 uur, met mooi aanbod, herdenkingsdienst met kamerkoor de Byrds, en hartlabyrintloop (er is nog geen link van dit jaar).
Allerzielenwandeling: za 2 november 10 tot ong 13 uur, start is bij mij thuis en we wandelen naar het strand waar we een hartlabyrint maken en lopen met elkaar info
 
Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over de wat de Teunisbloem met geloven te maken heeft
Boekentip: The source & miracles door Kathleen McGowan, auteur van oa het Magdalena en het Jezusmysterie, zij maakt het OV heel eigentijds.
En: een roerend interview door Jacobine Geel met Jan Mokkenstorm
Verder: een blog van Petra over de labyrintloop met Appletondance
Tot slot: afgelopen week heb ik in Serqueux, een Frans dorpje gezongen olv Elodie Schuddeboom, en hebben we in het kerkje een uitvoering gehad. Twee van de liederen kan je hier horen en hier horen. 15 september zingen we nogmaals in de Blauwkapel in Utrecht.
 

Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten om zo ruimte te maken voor het in vrijheid kunnen vormgeven van nieuwe plannen? Bel of mail me dan.
Ruimte voor Rituelen, www.ruimtevoorrituelen.nl
 
Email Nieuwsbrieven & Email Marketing met YMLP.com