Producentbyrån Nyhetsbrev 19 februari 2019

Det där med att vinna priser alltså…
Och ja alltså, nu var det kanske inte vi som vann. Det var Danskompaniet Spinn som på gårdagens Scenkonstgalan 2019 plockade hem priset för ”Årets sinnesorgasm” med föreställningen Skirtpower i koreografi av Carl Olof Berg. Men vi känner ändå att vi har en del i det här priset. Vi har varit med Spinn från starten, eller kanske egentligen redan tidigare än så. Vi har varit med om att bygga upp kompaniet, att hjälpa till att föra det framåt och utveckla det under åren. Dra upp linjer och strategier för verksamheten. Men det är hela tiden konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg som har fört de konstnärliga visionerna framåt. Med en outtröttlig energi, med en vilja och med en enorm portion både glädje och humor har hon skapat någonting alldeles fantastiskt som vi är så makalöst stolta över att få vara en del av.

Och sen var det ju det där med att arbeta som producent inom scenkonst… Vad gör en sådan egentligen? Vid ett par olika tillfällen under gårdagens gala fick vi frågan ”vad har ni jobbat med på Skirtpower?”. Och det är ju inte en helt enkel fråga att svara på faktiskt. Dels för att minnet är kort (herregud, den hade ju premiär förra året) och dels för att det jobb man gör ofta är som ett virrvarr av trådar som löper fram och tillbaka, kors och tvärs. Men vi var med och sökte pengar för produktionen, bollade konstnärliga och produktionsmässiga idéer med Carl Olof Berg, skrev presstexter, bokade buss till premiären, funderade på form och tilltal tillsammans med formgivaren Emilia Wärff, förde diskussioner med ABF Västra Götaland angående den regionala turnén som följde på premiären, skickade VIP-inbjudningar, lyssnade på mastringar av Lisen Rylander Löves asgrymma musik, diskuterade turnébarhet, föreställningspris, boende, resor, foton, trailers, avtal, löner. Och en massa annat som vi har glömt nu. Det är väl som de säger: It takes a village to create jävligt bra scenkonst.
 
Så idag är vi lite extra glada och stolta. Och kanske en smula trötta. Scenkonstgalans pris till Skirtpower är helt och hållet Spinns och Carl Olofs. Men vi står i kulissen och hurrar och applåderar så högt vi bara kan. Lite i smyg sådär.

Vi hörs igen i mars, och då är det vår. För det har vi bestämt.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Ja alltså: stooort grattis till Spinn som igår vann i kategorin ”Årets sinnesorgasm” på Scenkonstgalan 2019 som ägde rum på Stora Teatern i Göteborg! Så grymt välförtjänt, säger vi helt opartiskt…

För ett par veckor sedan var SVTs program Sverige! på besök i Spinnstudion in Göteborg för att prata om integrerad dans, om vår nya produktion Miramos i koreografi av Torgunn Wold och om att Skirtpower har blivit nominerad till just ”Årets sinnesorgasm” på Scenkonstgalan 2019. Klicka här för att se reportaget om Spinn! Inom kort kommer det också att finnas mer information om föreställningen Miramos på Spinns hemsida.

Nu på torsdag den 21 februari är sista möjligheten att få uppleva duetten Kurvatur med dansarna Emilia Wärff och Anna Emilsson. Denna populära föreställning har genom åren visats på många festivaler, scener och konferenser både i Sverige och utomlands. Även Solo av Aloun Marchal visas på Palladium under kvällen som arrangeras av Alingsås Teaterförening. Föreställningarna syntolkas och det är fri entré. Mer information hittar ni här!

Workshopen Virkhall med Berith Stennabb och Billie Hammarberg fortsätter att locka nya grupper. Orter som Hyltebruk, Knäred, Veinge och Våxtorp står näst på tur. Och sist men inte minst så visas föreställningen Gård av träd av koreografen Tanja Eloranta visas på Borås Stadsteater lördagen den 2 mars kl 18.00. Läs mer och boka din biljett här.
 
foto: Dag Rosenqvist
 
 
PROJEKT
Internationell dansfestival för barn och unga
Arbetet med vår nya internationella dansfestival för barn och unga är i full gång! Vi har nu den stora glädjen och äran att kunna presentera de tre gästcurators som kommer att hjälpa oss göra det konstnärliga urvalet till festivalen.

Peter Sunesson arbetar till vardags med Salto! på Dansstationen i Malmö. Salto! är en dansfestival, ett nätverk av dansarrangörer i Skåne och en förmedlande verksamhet. Sedan starten 1997 har Salto! växt och blivit en stor succé med ca 150 visade föreställningar per år.

Gerhard Verfaille är konstnärlig ledare för Krokusfestival i Hasselt, Belgien. Festivalen startade redan 1996 och är en av de mest ansedda i Europa vad gäller dans och teater för barn och unga.

Adjjima Na Patalung är festivalchef för The Bangkok International Children’s Theatre Festival (BICT Fest). Festivalen startades 2016 och är den första festivalen i Thailand som presenterar scenkonst för barn och unga.

För att vi även ska få med det lokala och regionala perspektivet så kommer vår egen Malin Enberg att fungera som den fjärde curatorn.

Den 2-5 mars kommer vi att befinna oss på just Krokusfestivalen i Hasselt och som kanske världens lyckligaste slump så är även våra tre curators på plats! Detta blir ett utmärkt tillfälle att mötas upp för att diskutera vidare hur vi kan skapa både en bredd och en spets i det kommande festivalprogrammet. Och ni får gärna tipsa oss om föreställningar som ni tycker att vi bör ha koll på!
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Teater Bauer, med Dansutbildningen Språng vad gäller administration och tillsammans med RePublik på en engelsk version av antologin PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling. Vi jobbar vidare med GAC på förstudien Västsvensk guide och med Malmöbaserade Kompani Kanalje.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se