Nieuwsbrief Voedselbos herfst 2016
Voedselboskwekerij Arborealis is onderdeel van kwekerij Arborealis, een eigentijdse, traditionele plantenkwekerij waar álles draait om het kweken van sterke heesters en bomen. Daarnaast vormen bekende en minder bekende eetbare bomen, heesters en kruidachtigen een belangrijk onderdeel van het assortiment.
 
Met enige regelmaat verschijnt er een voedselbosnieuwsbrief van de bevlogen kwekers Sietske Metz en Micha Wieland. Mis hem niet en stuur ‘m gerust door naar andere planten- en tuinliefhebbers.
 
November: deze maand is de kwekerij nog open!
Er wordt door ons nog volop geoogst uit de singels en borders rondom de kwekerij: de oogst aan walnoten, kwee, mispels, appels en frambozen is dit jaar enorm! Hierdoor zouden we bijna vergeten dat het over een maand al sluitingstijd is: op 1 december sluit de kwekerijwinkel om op 1 maart weer open te gaan. Wel is de webshop de hele winter gewoon open. Enkel bij vorst worden er geen planten verstuurd. Ook kunnen er de hele winter door planten op bestelling afgehaald worden.
Wie nog even wil genieten van de prachtige herfstkleuren of wie die ene plant toch graag zelf wil komen uitzoeken, is deze maand nog van harte welkom.  Een voedselbos of -tuin is zeker niet alleen functioneel, zo bewijzen onze prachtig verkleurende planten! Er zijn bovendien nog flink wat nieuwigheden te bekijken waaronder bijzondere moerbei-, meidoorn-, en Prunus-selecties. Ook zijn er nog verschillende olijfwilg-selecties verkrijgbaar; deze waren afgelopen voorjaar volledig uitverkocht.
 
Vollegrondsplanten vanaf nu weer leverbaar
Komende maand zullen er weer volop planten uit de volle grond leverbaar zijn: planten die op een kweekbed zijn opgekweekt om vervolgens gerooid en verkocht te worden. Ze staan dus niet in een pot maar worden ‘met kale wortel’ verkocht, zoals dat heet.  
Het gaat met name om haagplanten die veelal als kleine planten per bosje verkocht worden (bottelroos, krentenboompje, meidoorn en sleedoorn bijvoorbeeld), maar ook om fruit- en notenbomen. Ben je gericht op zoek naar een bepaalde plant of selectie, bel of mail dan even met ons, dan kunnen we zorgen dat de soort(en) die je zoekt voor je klaar gezet worden.
 
Arborealis breidt uit: maak kennis met Paard&Plant!
Met gepaste trots willen we deze nieuwsbrief gebruiken om de jongste eetbare spruit van kwekerij Arborealis te introduceren: Paard&Plant. Paard&Plant is een initiatief van Sietske: naast (eetbare) planten zijn (gelukkige) paarden haar passie! Paard&Plant richt zicht via haar website met planten-webwinkel op het aanbieden van voor paarden eetbare planten. Dat zijn er verbazingwekkend veel!
Wie (op internet) zoekt naar eetbare planten voor paarden stuit vooral op een hele lijst aan planten die niet eetbaar zijn voor paarden, en zelfs misschien wel giftig. Dat is jammer, want het zoeken naar en eten van veilige planten, bomen en stuiken bevordert zowel de fysieke als de mentale gezondheid van paarden.Ook geeft Paard&Plant advies over het inrichten van een groene, eetbare omgeving voor paarden (inderdaad, een voedselbos voor paarden), en mensen, desgewenst.
 
Geïnteresseerd? Vertel het door en neem eens een kijkje op www.paardenplant.nl 
 
Van Akker naar Bos
Op vrijdag 9 december staan we met een ‘voedselbos - inspiratietafel’ op het Van Akker naar Bos congres te Bemmel. Voor wie geïnteresseerd is in vernieuwende en werkelijk duurzame landbouw is dit een geschikte dag om verschillende ondernemers maar ook inspirators te ontmoeten. De lezingen van gerenommeerde kopstukken uit de duurzame landbouw zijn ook zeer de moeite waard! Voor meer informatie en opgave kijk je op www.akkernaarbos.nl .
 
Micha Wieland, Sietske Metz en medewerkers
 
----------------------------------------------------
Facebook
Voedselboskwekerij Arborealis heeft haar eigen facebookpagina. Zeer regelmatig posten we hier nieuws en wetenswaardigheden over ons assortiment en de ontwikkelingen in de wereld van het voedselbos!  voedselbos facebook Arborealis
Doe eens een plantenbon cadeau!
Via de websites (http://voedselbos.arborealis.nl/  en www.arborealis.nl ) kan je voor ieder gewenst bedrag een mooie cadeaubon bestellen, te besteden op de kwekerij of via de webwinkels. 
Verzending van planten per post
Via de webwinkels van www.arborealis.nl en www.voedselbos.arborealis.nl zijn jaarrond planten te bestellen. Vorstperioden uitgezonderd  versturen we het hele jaar door planten per post. Kijk voor meer informatie op de website onder de menukoppen Bestellen/Planten per post.
Voedselbos Kwekerij Arborealis Vanaf 1 maart zijn we geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 16.30 uur. Van 1 december  tot 1 maart is de kwekerij alleen open op afspraak om bestellingen op te halen.
Dirk de Ruiterpad 2, 8384 DD Wilhelminaoord, kwekerij@arborealis.nl  http://voedselbos.arborealis.nl       0521-383696