Cari amici, beste wijnvrienden,
 
De meesten van jullie zijn ondertussen al vertrouwd met de twee entiteiten. Enerzijds is er Stappato dat al 14 jaar focust op het allerbeste wat de Italiaanse wijnwereld te bieden heeft. Anderzijds werd vier jaar geleden het kleine zusje, De Windmolen, opgericht uit liefde voor het fijnere werk in Bourgogne aangevuld met enkele prestigieuze Champagnes. In filosofie en aanpak is er evenwel geen enkel verschil tussen beide wijnhandels. Zowel in Italië als in Frankrijk gaan we op zoek naar kleine, vaak familiale wijndomeinen die terroirgericht werken met een groot respect voor natuur. We gaan niet op zoek naar mastodonten of blockbusters, maar houden eerder van elegante, finesserijke wijnen die een expressie tonen van een speficiek terroir en die bepaalde tradities in de regio of appellatie respecteren.
 
Deze voorkeur qua stijl en smaak valt moeilijk af te bakenen binnen bepaalde (wijn)grenzen. Het is een soort meta-gegeven. Al die jaren zijn we steeds trouw gebleven aan onze waarden en zoeken we een bepaald type wijnen waar we 100% achterstaan. Veel Stappato-klanten hebben de voorbije jaren kennisgemaakt met de selectie van De Windmolen en hebben gemerkt dat er diverse wijnen zijn die eveneens aan hun smaakprofiel beantwoorden. Omgekeerd zijn er De Windmolen-klanten die nadien de wondere wereld van de Italiaanse wijnen ontdekken. Wat ons betreft is het een win-win-verhaal dat elkaar alleen maar versterkt.
 
Deze aanpak en open mind heeft er recent toe geleid dat De Windmolen zich officieel ambassadeur van het mythische Château Lafleur in België mag noemen. Dit grote nieuws konden we onmogelijk onopgemerkt laten voorbijgaan. Wij hebben steeds een voorliefde gehad voor deze outsider in Bordeaux, meer bepaald in Pomerol. Voor ons is het de meest Bourgondische van alle Bordeauxs. In het afgelopen Coronajaar zijn er talrijke contacten geweest tussen het domein en onze zusterfirma De Windmolen en hierbij bleek dat er ontzettend veel raakpunten zijn qua mindset en stijl tot op het punt dat er beslist werd een partnership aan te gaan.
 
Met Stappato zijn we bijzonder trots dat De Windmolen deze samenwerking kan opstarten en het is zonder enige twijfel een zeer mooie aanvulling aan het assortiment dat ook qua Bourgognes serieus uitgebreid werd met klinkende namen als Domaine Pinson, Domaine Y. Clerget, Chanterêves, Maison MC Thiriet en Domaine des Cadoles.
 
Voor de geïnteresseerden onder jullie sturen we als bijlage een volledig dossier omtrent de lancering van de verschillende crus van Château Lafleur.
 
Complimenti a De Windmolen,
 
Jens, Jeroen & Robin
 
© 2021 Stappato, www.stappato.be