gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Schrijven, meer niet
Skriduklaustur, 24 januari 2018 
contact: info@mbcommunicatie.nl

Een bericht vanuit Skriduklaustur, de plek in Oost-IJsland waar in de vorige eeuw de schrijver Gunnar Gunnarsson (1889 – 1975) woonde en werkte. Ik ben uitgenodigd hier vier weken (8 januari tot 5 februari 2018) als artist in residence te werken.
 
Inmiddels heb ik mijn schrijfspoor gevonden. Naast mijn vrije werk (poëzie en proza) maak ik een schrijfprogramma bij het boekje ‘De goede herder’ van Gunnar Gunnarsson. Dat is voor de Advent van 2018. 
 
Deze nieuwsbrief staat schaamteloos vol met IJsland; de natuur en de literatuur zijn inspirerend voor elke schrijver en lezer. Meer foto’s zie je hier.
Daarnaast vooral aandacht voor de 40-dagentijd 2018, die over drie weken begint. Met een unieke schrijfdag op 14 februari en een aantal mooie schrijfprogramma’s. 
 
Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
 
Hoe beleef jij de 40-dagentijd?
 
Welke waarde heeft de 40-dagentijd voor jou? Voor mij is het elk jaar een moment om een pas op de plaats te maken. Dat heb ik op veel verschillende manieren gedaan. Bijvoorbeeld door dagelijks te schrijven, door geen vlees te eten of geen alcohol te drinken. Het is vaak een periode met mooie inzichten die ik ook de rest van het jaar nog bij me draag.
 
Unieke schrijfdag op Aswoensdag (14 febuari 2018)
   
Wil je schrijvend beginnen aan de 40-dagentijd, op een verstilde plek, samen met anderen? Je bent welkom bij de schrijfdag ‘In stiller licht’ op woensdag 14 februari 2018, op de Schaapshoeve in Langenboom.
De dag begint met een klankconcert in 432 Hz door Jack Peters. Met klanken die jou naar stilte dragen.
Dan pak je jouw pen op. Mijn oefeningen nodigen je uit om dat te schrijven wat voor jou van waarde is. Je zult jezelf verrassen en ontdekken wat jij in de 40-dagentijd wilt (be)leven. Je schrijft jezelf in een stiller licht.
Bij de Schaapshoeve ligt een klassiek labyrint. Carin Wennink is de hele dag aanwezig om jouw labyrintloop te begeleiden. Een mooie manier om jouw stappen fysiek in de stilte te zetten.  
 
De schrijfdag is op De Schaapshoeve. We werken van 10.00 tot 16.30 uur, je bent welkom vanaf 9.30 uur voor koffie en thee. Voor de lunch is er soep met brood, heel eenvoudig. Er kunnen maximaal 40 mensen meedoen aan deze dag. Je deelname kost 55 euro. Als lezer van deze nieuwsbrief krijg je 5 euro korting als je tijdens het bestellen als kortingscode het woord 'aswoensdag' invult. Aanmelden kan via mijn webwinkel
 
Schrijfreizen voor de 40-dagentijd
Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij één van de schrijfreizen voor de 40-dagentijd. Hieraan kun je thuis meedoen, lekker aan de keukentafel of op de bank. Stel het je eens voor: 40 dagen op rij ervaren en ontdekken, door je pen op papier te zetten. Er zijn drie programma's: 
  • Schrijfreis Verdriet is het ding met veren
    40 dagen schrijven over rouw, verdriet, afscheid

  • Schrijfreis Nachttrein naar Lissabon
    40 dagen schrijven over je weg gaan

  • Schrijfreis Liefde kent veertig regels
    40 dagen schrijven over liefde en inspiratie

Meer informatie en aanmelden via mijn webwinkel. Hieronder wat reacties van deelnemers:
 
'Jouw schrijfreizen zitten heel goed in elkaar. Een goede 'reis' om gedachten te ordenen,
te verwerken en nieuwe dingen te ontdekken, met veel plezier.’

‘Ik heb genoten van de reis en ben op plaatsen geweest waarvan ik niet had bedacht
daar te komen. Heel verrijkend.’

‘Dank voor jouw fijne schrijfopdrachten, en ook weer voor het losweken
van mijn creativiteit en liefde voor het schrijven.’
 
Winterstop in de webwinkel: ja en nee

Van vrijdag 26 januari t/m dinsdag 6 februari a.s. krijg je als bezoeker van mijn webwinkel een melding over mijn afwezigheid. Voor schrijfreizen en voor de schrijfdag op 14 februari 2018 kun je je wel gewoon aanmelden in de webwinkel. Bevestiging volgt dan via e-mail. 
Ook boeken en kaarten kun je bestellen, alleen vindt de verzending daarvan pas plaats vanaf 7 februari 2018. Heb je al eerder boeken of inspiratiekaarten nodig? Bestel deze dan in de boekwinkel.
 
Schrijven tussen paarden op zondag 18 maart 2018
 
  
‘Heel anders
om na te denken
in het bijzijn van dieren’

Schrijven tussen paarden is dit voorjaar op zondag 18 maart, voor het eerst sinds lange tijd weer in het weekend.

Hier in IJsland kom ik nauwelijks mensen tegen, wel heel veel IJslandse paarden. Prachtbeesten waar ik lang naar kan kijken. Het weer bepaalt meestal wanneer ik daarmee moet stoppen.                          

In het boek 'Land van liefde en ruïnes' van de IJslandse schrijfster Oddny Eir kwam ik gisteren deze zinnen tegen:
‘Toen ik mijn oma in het noorden vroeg naar de beste ruimte voor de vrouw, antwoordde ze dat dat waarschijnlijk de stal was. In de stal was het veruit het rustigst. Het is heel anders om na te denken in het bijzijn van dieren dan in je eentje.’

Terug naar Nederland, naar de dag Schrijven tussen paarden in Gassel. Wat je op 18 maart bij de paarden ervaart, geef je woorden via krachtige schrijfoefeningen. In de loop van de dag krijg je bovendien een korte individuele sessie tussen de paarden, begeleid door Jolande Das van Tussen de Paarden. Hierin laten de paarden jou zien waar en hoe je staat.
 
Kijk op mijn website voor meer informatie over deze schrijfdag en andere schrijfactiviteiten, bijvoorbeeld de nieuwe data van de bijeenkomsten Schrijftijd

 
Poëzieweek: gedichten uit  IJsland

Tijdens de voorbereiding van mijn bezoek aan IJsland ontdekte ik het nummer Árbakkinn van componist Ólafur Arnalds en dichter Einar Georg. Een wonderschone combi van poëzie en muziek. Op mijn website staat het filmpje en ook de tekst van het gedicht, eerst in het IJslands, dan in het Engels. Ach, misschien eerst alleen maar luisteren. Árbakkinn is een van de Island Songs, een project waarvoor Arnalds zeven weken op rij steeds een andere plaats in IJsland bezocht en daar met lokale artiesten een compositie maakte. Alle nummers zijn via Youtube te bekijken en te beluisteren.
 
Omdat deze week de poëzieweek begint, nog wat meer IJslandse poëzie. Op de site van Poetry International staan zes gedichten van IJslandse auteurs, in het IJslands, Engels en Nederlands, met een geluidsopname in het IJslands erbij. Klik daarvoor onder IJsland op audio.
Deze gedichten laten mij het land en de mensen beter begrijpen. In de taal zijn het vooral woorden die herkenning en een glimlach oproepen. Lees bijvoorbeeld dit gedicht van Gerður Kristný (IJsland, 1970).   

ÆTTJARÐARLJÓÐ
 
Kuldinn býr mér
híði úr kvíða
færir svæfil úr
dúnmjúkri drífu
undir höfuð mér
snjóbreiðan
voð að vefja um sig

Ég legði eyrun við
brestum í ísnum
í von um að 
heyra hann hörfa
ef ég vissi ekki
að ég frysi föst

Ísinn sleppir engum

Landið mitt
útbreidd banasæng
nafn mitt saumað
í hélað ver
 
GEDICHT OVER MIJN MOEDERLAND
 
De kou biedt me
bezorgd een hol aan
legt een kussen van
donzige sneeuw
onder mijn hoofd
de sneeuwvlakte
een laken om je in te wikkelen

Ik zou mijn oor bij
een barst in het ijs leggen
in de hoop
het te horen wijken
als ik niet wist
dat ik vast zou vriezen

Het ijs laat niemand los

Mijn land
een uitgestrekt doodsbed
mijn naam geborduurd
op een bevroren sloop
 
Mijn maandgedicht: Entre-nous
 
Deze maand een gedicht dat al even op de plank ligt. De basis hiervoor legde ik in Zeeland, waar ik in het voorjaar van 2017 een paar dagen schrijvend doorbracht met A. en N. Zo herinneren mijn eigen woorden me niet alleen aan het landschap waar het over gaat, maar ook aan het waardevolle gezelschap dat ik had. Entre-nous, op vele manieren.
 
 
Entre-nous

Gewillig op een rij, als zusters uit een groot gezin
leunen ze licht, niet op elkaar, maar op de wind.

De loten zijn vertrokken en de pruiken afgezet.
In holtes dragen ze hun vogels en het kreunen

van een blauwe nacht:

tenen, bloot, een mand, het wassen
van andermans onschuld.

Een kerkklok slaat de kale dag op zijn plaats.
Op de weg staan strepen.
 
 
Elke maand een nieuw gedicht op mijn poëziewebsite, met een illustratie van Handan Arik. 

 
Drie citaten uit het werk van Gunnar Gunnarsson (1889 – 1975)
 
‘Doordat ik geen dak boven mijn hoofd had, was ik gaan nadenken. Iemand die nadenkt is niet langer gebonden aan een gebied, een land of een gemeenschap. Hij staat erbuiten. Hij is alleen. Hij is zo vrij als een vogel.’ (Uit: De kerk op de berg)

‘En terwijl ze naar binnen gingen, klemde hij met een paar vingers om de lont. Dat is het meest genadig voor een kaars, hem niet nutteloos laten wegkwijnen, hem liever bij gelegenheid weer tot een dienend leven wekken, nog afgezien van dat dat het zuinigst is.’ (Uit: De goede herder)

‘Wat koffie is, weet alleen degene die hem bij dertig graden vorst in een hol onder de grond midden in een woestenij van onweer en bergen heeft gedronken.’ (Uit: De goede herder)
 
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl