MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 60
 
December Winter, Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw... Een drukke, maar gezellige maand. Ook veel lesideeen.... Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
Winter
Leuke links over de winter:
Digibord Winter
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
  
Werkboekje met puzzels, kleurplaten, liedjes en meer.
Sinterklaasboekje om uit te printen met mooie, rustgevende kleurplaten en een rustgevende oefening.
Kaarten voor een quiz voor midden- en bovenbouw over Sinterklaas. Uitprinten op stevig papier.
 iPhone 6 bouwplaat
Deze bouwplaat van iphoned.nl kun je onder andere gebruiken als surprise voor Sinterklaas.
Surprise-ideeën Sinterklaas
Surprise ideeën 
 
 
Ook zijn er heel veel apps over Sinterklaas
 
Zwarte Piet in de stijl van Pablo Picasso
 of een silhouet van de lieve Sint. 
En nog meer leuke opdrachten/knutsels
 
Een eenvoudig taalspelletje voor groep 3 met als thema Sinterklaas. Letters in de juiste volgorde plaatsen om woorden te vormen.
 
Werkboekjes voor alle groepen over Sint, kerst, winter en nog veel meer!
 
 
 
 
 
 
 
Kerstmis
 Na Sint is het al snel weer Kerst in de klas:
 
 
Werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten, enz.
 
 
Techniek met krijt en wrijven,
 
Verhaaltjes voor (beginnende) lezers, maar ook allerlei rekenspelletjes
 
 
 
Een reeks van interactieve verkeersplaten waarbij je een verhaal kan beluisteren, een bijhorend liedje, een versje en een reeks doe-opdrachten Naast deze verkeersplaten vind je ook nog allerlei ander gratis materiaal: filmpjes, verkeerslessen, werkbladen…
 
 
Deze website bevat informatie over duizenden verschillende soorten dieren, planten en paddenstoelen. Je kan er zoeken naar een soort, maar je kan ook via een determinatiesleutel een soort identificeren. Dat werkt heel eenvoudig en vrij efficiënt. Alles wordt aangevuld met extra informatie over de soort en foto's.
 
 
Wat is het belang van programmeren? En als je het belang ziet, hoe ga je dan aan de slag met programmeren in je lessen als je meester of juf bent op een basisschool? Daar wil deze blogpost bij helpen.
 
 

Een rustboekje brengt .... rust!
Er zijn werkboekjes en sinds deze herfst zijn er ook rustboekjes; prachtige rustgevende kleurplaten van Gerda Hiemstra en een oefening.
 
 
Redactiesommen op Yurls
Redactiesommen .nl heeft een Yurls.
 
 
 Natuurinformatie.nl is een vat vol kennis over de natuur, over biologie en over geologie. Je kunt hier op eenvoudige wijze meer dan 5000 artikelen doorzoeken, geschreven door experts van onder andere Naturalis, Ecomare, Vogelbescherming Nederland en TNO Bouw en Ondergrond. Er is ook de mogelijkheid om een vraag te stellen die door een expert op dat gebied behandeld zal worden.
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
 
Oud & Nieuw
 Na kerst in de klas hebben we heerlijk vakantie en vieren we oud & nieuw.
Om al in de stemming te komen:
 
 
 
Ademoefeningen
Vier ademoefeningen die je gemakkelijk in de klas kunt doen en weinig tijd kosten. Alle oefeningen bevorderen ontspanning en het concentratievermogen. 
 
 
 
 
 Van 18 december tot en met 24 december 2014 staat het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Haarlem. 
Serieus Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden
Hier vind je info voor scholen
Download gratis lesmateriaal voor jouw klas
 
 
 
 
Pieker-paden zijn webpaden voor 5e en 6e leerjaar, die u de gelegenheid geven wat meer "vertikaal" te differentiëren. Ze zijn wat moeilijker in opzet dan de gewone webpaden. De informatie staat niet meer per vraag aangegeven, maar staat bij elkaar in één blok. Ook voor het beantwoorden van de vragen wordt meer taalbeheersing (m.b.t. het formuleren van een zin) van de leerling verwacht. Bij elk pieker-pad is een werkblad voorzien.
 
 
 
Een Mini-pad is een kort en relatief eenvoudig Webpad, bedoeld voor 2e, 3e en eventueel begin 4e leerjaar. Een Mini-pad heeft 4 opdrachten en
2 doe-opdrachten en maakt gebruik van School-TV Beeldbankfilmpjes. Het meest eenvoudig is om het werkblad (Word-document) uit te printen en te vermenigvuldigen. Desnoods met de kleurplaat al op de achterkant. Dit Mini-pad is in te zetten als keuzewerk, bij begrijpend lezen, maar ook uitstekend klassikaal met het digitale schoolbord.
 
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl